Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2009-2010

Aloittaja Jussa, lauantai, 10.10.2009, 21:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#110
Taidetaanpa pistää talven ennätykset taas usiksi tänä yönä, Kittilä airportti sekä Naruska molemmat jo -28 asteessa.

Mitä tuohon äskeiseen keskusteluun tulee niin, sellaiset 5-10 pakkasastetta päivisin ja öisin voisi sitten käydä aina välillä -20 hujakoilla jotta meret ja järvet jäätyisi. Pysyisi myös suolaautot poissa ja keli kuivana. (Kyllä se meri jäätyy kohtuu hyvin myös 5-10 asteessa, ei se paukkupakkasia tarvi vaan yhtäjaksoista pakkasta) :)
Ihan hyvää se olisi jos tänne eteläänkin tulisi kunnon lumitalvi välillä, palauttaisi mieleen kaikille päättäjille että sitä lumenraivauskalustoa ym. tarvitaan myös täällä (Sekä VR:lle että suomessa on tähän aikaan vuodesta ilmiö nimeltä talvi joka tulee joka vuosi samaan aikaan)  ;D


Jussa

Nythän syksyllä vedet oli selvästi keskimääräistä kylmempiä, ainakin lokakuussa, näin uutisoi useamminkin esim. yle. Lauha marraskuu pyöräytti asian päälaelleen. Sekin on noissa vesitöissä kuitenkin huomioitava, että mitä pidempään ne on auki, sitä tasaisemmin ja syvemmältä ne jäähtyvät, lämpötilan kuitenkin ollessa nollan tuntumassa tai hieman pakkasella. Varhainen jäätyminen saa itseasiassa aikaiseksi sen, että vesistöihin jää lämpömassaa enempi, tämän on huomannut syystalven verkkokalastuksessa monesti. Niin, puhuin muuten ammattikalastajista tuossa aiemmin ;) Meille harrastajille ei niin väliksi, kun pakottavaa tarvetta talouden vuoksi ei ole jäille mennä :) Tänävuonna täällä(13.10) pääsi pienemmille vesille jo poikkeuksellisen varhain ja vielä täysin turvallisesti.
Minulle tosin kyllä passaa kesällä kovat helteetkin, ei haittaa :) Mitä luonto tarjoaa, se otetaan vastaan, tosin talven vesisateet ja kesän lumisateet vähän ehkä kismittää :P

teutari

Yhdyn edellisiin kommentteihin että tuommoinen alle -10 astetta olisi ihan passeli jo sen takia kun joutuu itse päivisin puuhastelemaan tuolla ulkona ja kattona on vain taivas.
Ollaan nyt tuolla Porvoossa nikkaroimassa ja kyllä meinas eilen sielukin jäätyä kun oli -18 pakkasta ja tuuli. >:(
Tänään siellä oli saman verran pakkasta mutta oli aivan tyyntä niin ei tuntunut ilma läheskään niin raaalta vai joko siitä yhdestä tärisevästä päivästä tottu tuohon kylmyyteen. No... tulihan tänään sitten kuitenkin varustautua pikkusen paremmilla tamineilla jotta olisi siinä varmaan -30 asteen pakkanenkin sivussa mennyt. ;)

"Kerran muuan ammattikaveri jutusteli kun hän oli ollut tuulisessa -25 asteen pakkasessa koko päivän ulkona nikkaroimassa sitten töistä päästyään hän oli mennyt äkkiä kotiin, laskenut kylpyammeeseen kuumaa vettä ja pulahtanut sinne kun oli ollut puheittensa mukaan aivan luuytimiä myöten jäässä.
Aikansa siellä ammeessa luitaan sulateltuaan hän oli huomannut että hittosoikoon veden pinta oli jäätynyt ei ollut kuulema auttanut muu kuin kyynärpäillä hakata jää hajalle että oli päässyt sieltä kylpyammeesta pois.... että kyllä oli kaveri ollut tosi kylmissään". ;) :o

Sanni

Lainaus käyttäjältä: djmake - tiistai, 15.12.2009, 13:16

Edittinä vielä senverran lisäystä, että kyllä media on iso tekijä näissäkin asioissa. Välillä ottaa päähän oikein kunnolla, kun katselee vaikkapa säätiedotusta. Sateesta kärsitään, pakkanen on pahasta jne. Osalle vaan elinkeino on kiinni sateesta. Tai pakkasesta. Tuulinen sääkin on paikallaan, jos kerran tuulivoimaa halutaan. Eikä se helle oikeasti viehätä kaikkia, eikä siitä ole kaikille pelkkää hyötyä. Ei, vaikka kuinka uutistenlukija sääennusteen jälkeen kehuukin, että miten saadaan nauttia helteistä.

No niinpä! Mua ärsyttää ihan sikana jos meteorologi sanoo että "valitettavasti näyttää siltä että ukkosia tulossa" (mikä ihmeen harmi se muka on, etenkään tän foorumin bongareille tai muille harrastajille?!) ja jokaisten uutisten päätteeksi toivotaan kunnon helteitä. Lämmin ilma on toki mukava, mutta ei sitä hehkutusta koko ajan jaksaisi.

weatherc

#114
Salla, Naruska vetää nyt uudet omat ennätykset tauluun NWN:än osalta, -31.2 näytti olevan viimeisin lukema ukkostutkat.fi:ssä. (ukkostutkat.fi ja NWN käyttää samaa tietokantaa) Joten siinä meni -30 rikki ensimmäisen kerran tänä talvena NWN:än osalta.
NWN:än tarkistettuun kylmyys-ennätykseen on vielä hitusen matkaa, sitä pitää halussaan Inari -35.0 asteella, mutta sekin voi hyvinkin mennä rikki vielä.

Täällä ollaan -11.3 asteeseessa ja suunta alaspäin sellaista 0.6 astetta tunnissa-tahtia.
WXSIMin ennuste oli aika etten sanoisi tasapaksu seuraavalle viidelle päivälle, päivisin -10 asteessa ja öisin -13--14 asteessa ja puolipilvistä. On kuin kopio eilen samaan aikaan tehdystä ennusteesta, päivä vaan muuttunut ;)

WXSIM on muutenkin kuunostautunut viime aikoina, mulla nordicweatherissä vertailu jossa vertaan WXSIMin lukemia Forecan Salon ennusteeseen sekä mitattuihin lukuihin, viimeisen 30 päivän ajalta on wXSIMin ennustepäivän maksimilämpötilan paikkansapitävyys hiponut jo 100%:a, kun mrginaali on +-2 astetta. tälläkin hetkellä on vain 2 hutia 30:sta ja nekin siten että jäivät just hitusen rajan ulkopuolelle.
Forecan vastaava luku on tällä hetkellä 67%.
Nuo vaihtelee pikkasen, välillä menee paremmin ja välillä huonommin.

Muuten, tuossa oli juttua sähköstä aikasemmin, täällä ainakin vilkkus sähköt aika vilkkaasti aamulla, tiedä häntä sitten että miksi, rätinä vaan kävi UPS:ssa ;)

tito

LainaaMua ärsyttää ihan sikana jos meteorologi sanoo että "valitettavasti näyttää siltä että ukkosia tulossa"
Lainaamikä ihmeen harmi se muka on, etenkään tän foorumin bongareille tai muille harrastajille?!
Minä taasen olisin tyytyväinen jos ukkosia olisi mahdollisimman vähän, tietysti salamatutkat silloin kävisivät tarpeettomiksi  ;). Miten paljon se aiheuttaa vahinkoa kun yleensä ukkosten mukana on rajuja myrskyjä ja kaatosateita jotka saavat tuhoa aikaan.
Onneksi näin talvella ei niistä ole pelkoa ;D.
Toinen vastaava harmi koiranomistajan kannalta katsoen on ilotulitteiden räiskintä, joka tosin on ihmisten omasta päästä aiheutuva harmi >:(.

Jussa

FMI:n Sallan Naruskan asemalla nyt -33,3.

weatherc

#117
Salla, Naruska (NWN/FinWx) näyttää jatkavan tänään mihin viime yönä jäi, viime yön ennätys meni jo rikki, nyt -33.4, nyt sitten odotellaan että meneekö myös NWN:än kylmyysennätys rikki ;)
Myös Oulun seudulla näyttää NWN:än mukaan olevan suht kylmää, Limingallakin -24 asteen hujakoilla ;)

Tuorein yr.no-ennuste jouluksi ennustaa tällä hetkellä sitten plussa-asteita tänne etelään.
Oma GFS-ennuste tänne Saloon ei yllä ihan vielä sinne asti mutta 23:een päivään kylläkin ja siinä ovat varsin eri mieltä yr.no.n kanssa, siinä missä yr ennustaa +1 niin GFS sanoo -10.

zeizei

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 16.12.2009, 15:42
Tuorein yr.no-ennuste jouluksi ennustaa tällä hetkellä sitten plussa-asteita tänne etelään.

Toivottavasti ei toteudu tuo norjanpoikien ennuste. Kerrankin olisi mahdollisuus kunnon valkoiseen jouluun täällä etelärannikollakin. Pettymys olisi suuri jos lauhtuu vesikeliksi :(

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 16.12.2009, 15:42
Salla, Naruska (NWN/FinWx) näyttää jatkavan tänään mihin viime yönä jäi, viime yön ennätys meni jo rikki, nyt -33.4, nyt sitten odotellaan että meneekö myös NWN:än kylmyysennätys rikki ;)
Myös Oulun seudulla näyttää NWN:än mukaan olevan suht kylmää, Limingallakin -24 asteen hujakoilla ;)

Koska FinWX ei vielä tässä vaiheessa omaa tietokantaa, johon noita lukemia voisi ajaa, olen WUndergroundin varassa osin ja tämän päivän osalta currdat.lst-filun varassa. currdat.lst:n mukaan kylmin mitattu lämpötila Salla-96:lla oli -33,6°C, mitattu kello 16:20. Kauas ei jäädä tämänhetkisistäkään mittauksista, jossa lämpötila on jo nyt -33,2°C. Korkeimmillaan lämpötila kävi kello 02:10, jolloin lämpötila oli -29,9°C, jos sitä nyt korkeaksi voisi edes luonnehtia.... ;D

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 16.12.2009, 15:42
Tuorein yr.no-ennuste jouluksi ennustaa tällä hetkellä sitten plussa-asteita tänne etelään.
Oma GFS-ennuste tänne Saloon ei yllä ihan vielä sinne asti mutta 23:een päivään kylläkin ja siinä ovat varsin eri mieltä yr.no.n kanssa, siinä missä yr ennustaa +1 niin GFS sanoo -10.

GFS-ennuste sanoo nollarajan roikkuvan Gotlannin pohjoispuolella Jouluaattona. Se saavuttaa Suomen noiden ennusteiden mukaan vasta Joulun pyhien jälkeen ja ottaa koko Etelä-Suomen Läänin ja osan Länsi-Suomen Läänistä haltuunsa ennen vuodenvaihdetta. Sadetta olisi luvassa, ensin lumen ja sitten vedensekaisen rännän muodossa.

Se, mikä tuossa on varmaa on vain se, että tuo ennuste muuttuu vielä paljonkin. Voi jopa olla, että kylmin keli poistuu, mutta pikkupakkaset jäävät. Se on kaikki kiinni nyt siitä, miten paljon nämä kelit ehtivät jäähdyttää Suomenlahtea, ennenkuin tuulet alkavat puhaltaa etelän ja lounaan suunnilta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------