Tuulimittaus aloitettu sääasemalla

Aloittaja J.Jäntti, sunnuntai, 27.09.2009, 21:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Tuulimittaus aloitettiin FinWX Karjalohja-12:lla 27.09.2009, meteorologisen vuorokauden vaihtuessa.
Asennusoperaatio oli monelta osin hankala. Vaikkakin tuulimittari oli jo valmiiksi asennettu odottelemaan talon antenniputkeen pitkän aikaa sitten, tiedossa oli, että mittarin kaapelista tulee hyvin pitkä, sillä mittari oli vastakkaisella puolella taloa, kuin säätietojen keskitin.

Ensimmäiset asennusongelmat kohdattiin sen jälkeen, kun tuulimittarin kaapeli oli irrotettu antenniputkesta. Se piti saada kulkemaan alaräystästä mukaillen, talon itäpuolitse keskittimelle, mutta talon eteläpääty, jossa mittari sijaitsee, oli erittäin korkealla. Talon katonrajaan piti päästä nousemaan, joten paikalle tuotiin korkeat tikkaat. Katonrajaan pääseminen osoittautui vahvaksi riskipeliksi, jossa putoamis- tai kaatumisvaara oli ilmeinen, sillä tikkaille ei tahtonut löytyä kunnollista kohtaa, jossa ne olisivat olleet tukevasti paikallaan. Päätimme jättää katonrajan kiinnitykset tekemättä ja hoitaa solmuilla kiinnitykset alkupäähän, jotta kaapeli saatiin laskettua alaräystääseen saakka, mistä eteenpäin asennus oli tehtävissä vähemmällä riskillä.

Kun pääsimme pahimmalta riskialueelta kulman taakse, kytkimme RJ11-jatkokappaleen paikoilleen ja suojasimme sen eristysteipillä. Kun lähdimme jatkamaan talon itäpäätyä pitkin, meille kävi selväksi, että arvioitu 20 metriä tuulimittarikaapelia ei tulisikaan riittämään anturikeskittimelle edes etäisesti. Projekti meinasi pysähtyä siihen, sillä tarvikkeet olivat hankittu vain 20 metrin matkalle. Päätin käydä katsomassa onko sääasemalaatikossa varaosina vielä yhtä jatkokappaletta ja 10-metristä jatkokaapelia. Kaapeli löytyi, mutta jatkokappaletta ei. Muistin kuitenkin yhden ADSL-modeemin laatikossa nähneeni jatkokappaleen ja löysin sen muistini mukaisesta paikasta. Ongelmia oli tosin ehkä tiedossa, sillä kyseinen jatkokappale oli 8-johtoisen RJ45:n jatkokappale ja vaikka RJ11 siihen kiinni menikin, mitään takeita kunnollisesta liitoksesta ei voitu antaa. Asiasta tietoisena päätimme testata toimiiko kyseinen liitos lainkaan ja vedimme loput 10 metriä ilmakaapelina keskittimelle, jotta näkisimme saammeko mitään tietoja irti.

Kytkin tuulimittarikaapelin keskittimeen, menin sisätiloihin tarkistamaan tuulimittarin lukemia ja totesin, että...
...ei mitään lukemia mistään päin; Tuulimittari näytti kylmästi --- näytössään. Antureiden synkronointikaan ei auttanut, joten tulkitsin joko RJ45-jatkokappaleen ja/tai kaapelin pituuden syylliseksi täyshiljaisuuteen joka tuulimittarin tiedoissa vallitsi. Lähdin purkamaan kytkentää alkupäästä, RJ11-jatkokappaleen suunnalta, nousin alaräystään tasolle, otin jatkopalan käteen ja tein havainnon:

RJ11-jatkokappaleen keskittimen puoleinen liitin oli irronnut jatkokappaleesta ilmakaapelin vetovaikutuksen vuoksi ja roikkui eristysteipin varassa. Kytkin liittimen paikoilleen tein tilapäisen "tolpan" kaapelille, jotta rasitus jatkokappaleeseen päin vähenisi. Tarkistin vielä, että RJ45-jatkokappale oli kiinni ja menin katsomaan lukuja sääasemalta. Yhteys oli OK ja tietoa tuulimittarilta tuli konsoliin päin ongelmitta. Suoritin asennustyön loppuun.

Tuulimittari lakkasi kuitenkin vastaamasta yön pimeinä tunteina vailla pätevää selitystä ja oli viivatietoina meteorologisen vuorokauden vaihtuessa. Toiveikkaana kytkin kuitenkin tuulimittarin päälle ja asetin WUHU-ohjelmalle komennoksi pudottaa tuulimittari pois pelistä hetkellisesti jos se lakkaa lähettämästä tietoja. Tällä estettiin se, ettei ohjelma hylkäisi koko säädataa, jos tuulimittari kieltäytyisi yhteistyöstä. Aamuyöllä tuulimittari havahtui ja alkoi toimimaan.

Ensimmäisen vuorokauden aikana saimme sääaseman tietojen mukaan 178km/h tuulenpuuskia ja tuulia niskaamme kello 09:00 ja 10:00 välillä, sekä muutoinkin epätavallisen korkeita, 45.2m/s tuulen nopeuksia. Kävin kytkemässä tuulennopeusfiltterin päälle, mutta tästäkin huolimatta virheellistä tuulitietoa (yli hirmumyrskylukemia) pääsi läpi.

Lopulta ajoin globaalin nopeusfiltterin, jossa asetettiin, että kaikki 33m/s kovemmat lukemat heitetään surutta roskakoriin eikä lähetetä eteenpäin. Asetus näyttää olevan tästäkin huolimatta liian optimistinen, sillä 26,5m/s puhaltavia puuskatuuliakin on muka mitattu asemalla, vaikka jatkuva tuulen nopeus on ollut 4-6m/s. Meillä on vahva syy olettaa RJ45-jatkokappaleen olevan syyllinen häiriöihin ja vaikuttavan siten mittauksiin, joten vaihdamme sen RJ11-jatkokappaleeseen mahdollisimman pian. Vaihdon jälkeen tarkistamme jatkuvatko häiriöt entisellään vai lieventyvätkö ne. Mikäli ne jatkuvat muuttumattomina, on tuulimittarin kaapelin pituus todennäköisin häiriötekijä, jolloin lisätutkimuksiin ja -toimiin saattaa olla tarvetta, kuten globaalin suotimen rajan pudottamista 25m/s.

Alkuvaikeuksilta ei tämän aseman kohdalla voida välttyä. Teemme kuitenkin kaikkemme saadaksemme luotettavia tuulimittaustietoja sääasemalta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------