Naruskan sääasemakamera kiipesi vielä

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 18.07.2009, 19:50

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Taisi nälkä alkaa kasvamaan syödessä, kun aloin siirrellä kameran paikkaa. Ei enää riittänytkään, että kamera näkee Karhutunturin kairan vain puiden välistä, vaan sehän piti saada kuvaamaan maisemaa niiden yläpuolelta. Puutolppa Retkeilymajan katon korkeimmalla kohdalla vaihtui uuteen metalliseen antennitolppaan, jonka nokassa kamera nyt kiikkuu noin 15 metrin korkeudella maasta. Kuvaussuunta on sama luode kuin aikaisemminkin.

Kuvassa nyt selkeästi näkyvä Karhutunturi on kamerasta kahdeksan kilometrin etäisyydellä. Karhutunturin korkeus merenpinnasta on 518 metriä. Tunturin laki on usein sumupilven peittämä sadekelillä kaikkina vuodenaikoina. Enää minunkaan ei tarvitse juosta postilaatikon luokse katsomaan, onko ensilumi satanut tunturiin, kun asia näkyy kamerakuvassa.

Logitechin 9000 kamera on edelleen kuvausvälineenä halogeenivalaisimen kuoren sisällä. Se vuorostaan on sijoitettu rosteripellistä valmistettuun ilmastointikanavan pätkään, joka sattumalta löytyi LVI-liikkeen varaston hyllystä sopivan mittaiseksi valmiiksi katkaistuna. Kaikkine kommervenkkeineen asennus ei ollutkan ihan pikkujuttu, vaan työvaiheisiin tuhraantui aikaa tuntitolkulla. Antenniputki on koko kuuden metrin mitaltaan katonharjan yläpuolella läpivientiputken sisällä. Putki oli telakoitava paikalleen kolmella haruksella, jotka tukevilla koukuilla on kiinnitetty kattotuoleihin. Jos myrsky vie kameran tolppineen, lähtee sen mukana myös peltikatto. No, kaipa joku paikka antautuu, jos hirmumyrskyksi heittääntyy. Putken latvaosa heiluu vaijerikiinnityksestä huolimatta jonkin verran vieläkin, mutta se johtunee nykyaikaisen putken materiaalin ohuudesta. Arvioisin, että talon vanhasta saman mittaisesta antenniputkesta mallia 1981 saisi kaksi nykyisenlaista putkea, mutta niinhän se taitaa olla autojenkin kohdalla.

Jos kulupuoli kiinnostaa, ei se mikään valtakunnansalaisuus ole. Antenniputki, läpivientiputki, muovipäällysteiset vaijerit, vanttiraudat, koukut, maadoitusjohto, kuparinen maadoitustanko, erinäinen määrä kiinnitysruuveja, sakkereita ja rikkoja ym. pikkutilpehööriä, lasku yhteensä 190 €uroa. USB -signaalinjatkajia tarvittiin 2 kappaletta, kappalehinta 17 €uroa.

Vesisateen ja tuulen vaikutuksesta kameran suojana olevan valaisinkopan lasi näyttää silloin tällöin saavan pisaroista roiskeita, kuten tänään olen sellaisen kelin vallitessa todennut tapahtuvan. Kesä ne kuitenkin vielä kuivaa ja tietääpähän kuvaa katsoessaan, että Naruskalla on hiljattain satanut tai sataa, jos pisaroita kuvissa näkyy.

Jos joku kameran lähettämästä kuvasta epäilee, että kamera on piirun verran vinossa kameran vaaka-akselin suunnassa, hän on oikeassa. Korjaan asian, kunhan saan toisen käsiparin kartanolle. Kameran viimeisimmän kiinnityksen jälkeen ei riittävästi tullut tarkistettua kameran suorassa olemista, eikä asiaa voi yksin ajatellakaan menevänsä korjaamaan, koska silloin kaikki hilavitkuttimet asentajineen varmaankin löytyvät maasta pitkän pudotuksen jälkeen. Sen verran käsivoimia koitteli asennustyö eilen, kun kahteen mieheen koko komeutta katolla pystyyn nostettiin puuskatuulella.

Kuvat selkeyttänevät kamerakokonaisuuden rakennetta ja sijaintia.

www.naruska.com

weatherc

Hieno viritys!  ;D
Toivotaan että pysyy pystyssä myös syksyn myrskyissä.

Näen tuossa selviä merkkejä "sääasemakärpäsen puremasta", ei mene kauan niin mietintämyssyyn iskee salamatutka sekä jotain muuta jota voisi viritellä ;)

yka

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 19.07.2009, 21:49
Hieno viritys!  ;D
Toivotaan että pysyy pystyssä myös syksyn myrskyissä.


Uskoisin, että pysyy, jos haruslangat ovat riittävän tukevaa tekoa. Kyllä teräslangoilla syysmyrskyt päihittää.
Juttelin muuten tänään poikani kanssa suunnitelmista kehittää fyysinen yhteys satelliitin ja maanpinnan välille, jotta tavaraa voitaisiin toimittaa satelliittiin käyttämättä melko epävarmaa ja kallista vapaasti lentävää rakettikonstruktiota. Ehdolla olisi esim. titaaniyhdisteistä tai vastaavasta materiaalista kehitetty vaijeri, joka voisi toimia esim. jonkinlaisen rakettihissin ohjausvaijerina.
Sanoin kylläkin, ettei minun aikanani..., mutta aikahan tuon näyttää.
Naruskan masto ei tarvitse ihan noin hurjaa tavaraa, joten kyllä tavallisen teräsvaijerinkin pitäisi kelvata.
yka