YLE ja Ilmatieteen laitos lanseerasivat uudet sääsivut

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 02.07.2009, 19:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

YLE on Ilmatieteen laitoksen kanssa lanseerannut uudet sääsivut Juhannuksen alla. Asiaa käsiteltiin 02.07.2009, YLE:n aamu-tv:ssä.
Sivusto on muovautunut täysin uusiksi perustuen yleisöpalautteeseen, jossa toivottiin laajempia, paikkakuntakohtaisia ennusteita sekä tutkakuvia.

Lopputuloksena sivuilta löytyvät ennusteet yli 12000 suomalaiselle paikkakunnalle ja 8000 ulkomaiselle kohteelle, josta jälkimmäisessä tarjotaan myös viiden vuorokauden sääennustetta. Palvelua voidaan räätälöidä mm. siten, että palvelusta voidaan valita ennusteet yhtäaikaa vaikka asuinkunnalleen, mökkikunnalleen ja ulkomaan kohtelle.

Aamu-tv:ssä haastateltiin meteorologi Matti Huutosta, joka esitteli haastattelussa uuden sivuston toimintoja. Meteorologi Huutonen sanoi suunnitelmissa olevan sivujen osalta mm. tunnistaminen, mistä kunnasta kone saapuu sivulle ja siten sivusto automaattisesti näyttäisi kyseisen paikkakunnan sään.

Sivustolla on nähty vaivaa ja paikkakuntahaku toimii erittäin hyvin. Se tarjoaa myös nimiä suoraan listalta, kun hakusanaa kirjoittaa, joten koko paikkakunnan nimeä ei tarvitse välttämättä kirjoittaa.

Täydellinen ei YLE/FMI-sivuston hakujärjestelmä ole: Rannikon ruotsinkielisten paikkojen nimivastineita ei ole listalla (tein muutaman testihaun nimillä, joilla on pääsääntöisesti ruotsinkielinen nimi ennen suomenkielistä), joten valtaosin ruotsin kieltä puhuvista pienemmistä paikkakunnista tullee palautetta YLE:lle - jos ei suoraan, niin poliittisia teitä pitkin. Lisäksi hakulista pitää sisällään sekä koti- että ulkomaan paikkakunnat. Henkilökohtaisesti olisin erottanut kotimaan ja ulkomaan kohteet omiin hakukenttiinsä.

Sitten heräsi kritiikki.

Ilmatieteen laitoksella kiipeillään nyt jostain syystä persus edellä puuhun. Oma sivusto on jäänyt 1990-luvulle ja tiedonvälitys sivujen kautta 1960-luvulle. Miksi Ilmatieteen laitoksen sivuja ei uudistettu vastaavalle tasolle ensin, sillä se olisi ollut näkemykseni mukaan loogisin päivitystie. Pidän ratkaisua sikäli outona, että saatavilla olevat säätiedot tulevat nyt jostain ihan muualta, kuin Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Toinen kummastuksen aihe on se, että Suomen yli 12000 paikkakuntaa on saatu naputettua YLE:n sääsivulle, mutta vastaavaa palvelua ei saa Ilmatieteen laitoksen (julkisilta) sivuilta lainkaan. Toivon koko sydämeni pohjasta, että Ilmatieteen laitoksella on joku taka-ajatus tai suunnitelma YLE:n sivustoa suunnitellessaan, kuten se, että nuo yli 12000 paikkakuntaa saadaan myös Ilmatieteen laitoksen sivulle samalla hakutekniikalla jossain vaiheessa. Säätietojen saanti XML-datana olisi pelkkää plussaa tässä tilanteessa, mutta koska sitä ei YLE:n sivuilta irtoa, ovat sieltä saadut mittaustiedot ja ennusteet lähinnä informatiivisia ja Ilmatieteen laitoksen sivuilta vastaavaa toivetta edes etäisesti täyttävää kohtaa on turha hakea.

En tiedä olenko ainoa, ketä tämä asia hämää, mutta olen huomannut, että varoitustieto on hajallaan: Kaikki ne varoitukset mitkä näkyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilla, eivät näy YLE:llä, kuten rankkasateen ja ukkospuuskien voimakkuudet. YLE:n uutislähetyksissäkin näkee sivustolla geneerisen varoituskartan, jonka yläkulmassa lukee tylsästi: Katso lisää: www.fmi.fi .

Nykyinen tilanne on siis lyhykäisyydessään: Jos haluat katsoa paikkakuntakohtaisen ennusteen, mene YLE:n sääsivuille. Jos haluat tietää varoitukset tarkkana, mene Ilmatieteen laitoksen sivuille.

Merkillistä. ???

YLE:n uudet sääsivut löytyvät täältä:
http://www.yle.fi/saa

Kommentit ja näkemykset, niin puolesta kuin vastaankin, ovat erittäin tervetulleita.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Pikakokeilun tein äsken ja ainakin omassa FF 3.5:ssa niin haku ei toiminut laisinkaan...

Ensin se antoi pelkän tyhjyyden Halikolle ja seuraavana kokeilin uutta paikkakuntaa niin ei suotunut edes hakemaan...
Se heitin "oletuspaikkakuntana" se antoi Helsingin kun saavuin sivuille (niin tekee myös HS:än sääsivu)...

Onhan tuo parannus edelliseen mutta on heillä vielä matkaa yr.no:n tasoon jossa saat 4 päivän ennusteen siten että 4 kuvaketta/päivä, puhumattakaan siitä että dataa saisi xml-muodossa ja lupa myös käyttää sitä...