Yleiset keskustelualueet > EWN - European Weather Network

NWN:ään säteilysuojapakko

<< < (2/7) > >>

weatherc:
Toimintatapojahan on monta tuossakin, varsinkin siinä miten/mihin sitä arvoa vertaa.

Unhotaa ei myöskään saa sitä tosiseikkaa että lämpötila voi monestakin syystä heittää aika lailla lyhyelläkin matkalla, kuten esim. korkeuserot (kuten Norjassa). Onhan Norjan eteläosassa esim. 2 asemaa ihan lähekkäin jossa yleensä > 5 astetta eroa mutta niillä on korkeuseroakin yli kilometrin muistaakseni joten suuri lämpötilaero on ihan odotettava ja tosiasia. Toisella niistä on toista ellei kolmatta metria lunta edelleenkin kun toisella paljas maa. Tätä ei välttämättä Awekas ota huomioon.

Ja NWN:ssä on jo olemassa "piikki"-esto, eli jos lämpötila muuttuu liian nopeasti niin se laittaa aseman tilapäisesti offlineen kunnes lämpötila tasoittunut. Tämä ei ole mitenkään sidottu aurinkoaikoihin tai muihin vaan toimii täysin lämpötila-arvon perusteella. Se ei vaan nappaa niitä joilla lämpötila nousee suht hitaasti mutta silti ovat selvästi auringossa koska rajat ovat aika väljät niin että toimisi myös oikeissa nopeissa muutoksissa.

NWN:än suhteen kyseessä ei loppupeleissä ole kun ehkä kourallinen asemia jotka selvästi ovat aurinkolämmitettyjä (= jossa lähellä asema ja ero > 5 astetta, joskus > 10 astetta). Niistä suurin osa Norjassa ja Ruotsissa. Eli käytännössä se ei tule koskemaan kovinkaan montaa asemaa. Enkä nyt aio etsiä niitä mitenkään kovinkaan nokka ruudussa vaan enemmänkin satunnais/pidemmän ajan havainnon linjalla.

Lähinnä tuo on ukaasi niille jota ei välitä mitä arvoja asema puskee ulos, on nimittäin myös sellaisia joiden vastaukset ovat tyyliä "mitä se sulle kuuluu" ja "ei kukaan välitä 5 asteen heitoista lämpötilassa" että jollei mitään tapahadu asian suhteen niin admin heittää ne mäelle.

Kun katsoo karttaa jossa tiesäät + pws:ät samassa niin hyvin ne täsmäävät keskenään suurilta osin, eli ei siellä montaa "poikkeavaa" asemaa ole vaan hyvin käsi kädessä kulkee pws:en ja tiesääasemien arvot :)

systeemi:
Kyllä siinä pitää olla jonkinlainen kohtuus millainen virhe saa olla. Ei se palvele ketään jos lukemat näyttää mitä sattuu. Itse en ole vain reagoinut kun talvella vaikutus ollut aika vähäinen. Nyt on ongelma vaan alkanut nostamaan päätään kun auringon teho voimistuu.

Snowi:
Tuo on kyllä erittäin hyvä uudistus, sillä nuo vääriä näyttävät sääasemat pilaavat varsinkin top-listat. Sama homma on välillä joidenkin asemien osalla myös tuulissa.
Isot heitot on varsinkin hyvä ottaa pois, mutta pienempiä on sitten jo vähän hankalampi, vaikkakin ne vaikuttavat myöskin virheellisesti top-listoihin, sillä asteenkin ero saattaa vaikuttaa siihen, missä oli esimerkiksi oikeasti kuumin päivä Suomessa :)

weatherc:
Tuulet ovat hiukan vaikeammat napata mutta joidenkin kohdalla voi vika olla myös että raaka-arvo on eri muodossa mitä parseri olettaa, esim jos knots vaikka parseri luulee m/s niin on arvo lähes 2-kertainen oikeasta.

Pienet lämpötila-erot ovat käytännössä mahdottomia napata koska mahtuvat vaihteluväliin eikä siten piikki-testeri huomaa niitä. Vertailua lähi-asemaankaan ei oikeen voi harrastaa kun, kuten jo todettu, eroa voi olla lähiasemiinkin aika lailla ilman että olisi mitenkään väärä lukema. Eikä niitä varteenotettavia lähiasemia jossa monta asemaa lähekkäin ole kun muutamalla alueella loppujen lopuksi.

Jussa:
Tässä on nyt ollut testissä omatekoinen säteilysuoja ja olen sen todennut päteväksi. Tarvii vain lautaa ruuveja ja valkoista maalia ;) Eli hyvin yksinkertainen ja halpa tehdä. Mielestäni reilusti avonainen suoja johon ei jää ilmalukkoja, mutta estää auringon paisteen anturiin, toimii parhaiten.

Tässä kuva:


Päivälläkin vaikka aurinko porottaa suojaan, ei lämpötila-arvo näytä Taivalkosken FMI:n aseman kansa juurikaan eroa, toki pientä vaihtelua paikallisesti on, mutta auringon liiallisesta vaikutuksesta ei ole havaintoa. Laajennan vielä suojaa aamuauringolta ja samoin ilta-auringolta, vaikkakin niiltä suunnilta on metsä suojana suoralta paisteelta, mutta kuitenkin :) Lämpötila-anturi on tällä hetkellä kaukana rakennuksista ja n. 2m korkeudessa, eli nekin vaikuttanee lämpötilan oikeellisuuteen.

Ps: Minulle ainakin on hyvin tärkeää, että lämpötila ja muutkin arvot on juurikin todellisia eikä edes melkein. Eihän muuten omaa sivustoa kehtaisi kellekkään mainostaa. Ja vaikka kyseessä on harrastus, on se vakavaluontoinen mittausten oikeellisuuden suhteen ;)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta