Hmm, talven ensimmäiset päivät ovat tylsiä ja lauhoja.
Viikon ennuste laittaisi pakkaset ainakin osaan Suomea ensiviikoksi.
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - tiistai, 02.12.2008, 17:03
Hmm, talven ensimmäiset päivät ovat tylsiä ja lauhoja.
Viikon ennuste laittaisi pakkaset ainakin osaan Suomea ensiviikoksi.
Sitä se on, lumipeitettä uudelleen odottaessa.. Parhaimmat muistot ovat olleet muutamien vuosien takaa, kun kävi talvella kävelemässä lähellä olevan metsän läpi. Silloin oli satanut niin paljon lunta, että puissakin oli kunnollinen lumipeite.
Ja mikä äänieristys, muuten! Vaikka Helsingissä on koko ajan tämä "kaupungin hengitys" (kaukaista kohinaa), sitä ei esiintynyt metsäalueella yhtään. Siellä todellakin kuuli ajatuksensa. Se oli lähes huudon luokkaa siinä hiljaisuudessa. ;D
Vihdoinkin sataa jotain muuta kuin vettä, pieni valonpilkahdus vetiseen arkeen, täällä sataa rättejä, maakin peittyi pikkaseen valkoiseen huntuun ennen kuin taas toi muuttuu vesisateeksi...
(http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/0002014B.gif)
Lämpötila: 1,5°C
Kosteus: 89%
Ilmanpaine: 994 hpa
Tuuli: 0 m/s
Tuulensuunta: -, -°
Puuska: 0 m/s
Sade: 0 mm/h
Kokonais sade pv:n aikana: 0 mm
Valitettavasti kuvasta ei näy rättien koko mutta lunta se on toikin vaikkakin pikkasen märempää :)
Kastepiste on pakkasella ainakin Helsinki-42:lla, joten se, mitä taivaalta tuli alas oli lähempänä lunta, kuin räntää.
Sääli vain, että lämpötila oli muutoin plussalla ja tiet märkiä. Hyvä piirre tässä on kuitenkin se, että sade tuli osittain lumena.
Joo niin oli lunta mikä on nytten vettä :(
Rättejä tuli täälläkin alas, tosin sulanneet jo pois.. kastepiste täällä visusti pysynyt 0.6 - 0.7 plussalla.
Korkeapaine tuli kylään. Täällä pilvipeitteessä on havaittavissa jopa taivastakin hetkittäin. On olemassa pieni mahdollisuus, että aurinkoakin näkisi.
Tutkailin tuossa Wetterzentralen ennustemallinnuksia, jotka ulottuvat 21.12.2008 yön tunneille saakka.
Mallinnusten mukaan kylmää pukkaa nyt pidemmäksi aikaa, mutta homma menisi taas läskiksi 08.12.2008, kun lämmintä ilmaa puskee taas Lounaasta. Lämpeneminen alkaa lännestä alkaen ja vaikka kylmyys yrittää pitää vahvasti kiinni, se joutuu taipumaan läntiselle lämpenemiselle lopulta 15.-16.12.2008 niin paljon, että Oulun Läänin länsiosa lämpenee nollaan ja vähän sen yläpuolelle. Tällöin nollaraja kulkee Perämeren rannikolta koko Suomen poikki Suomenlahden itäosiin, tarkemmin linjalla Tornio-Ilomantsi.
Ennustejakson loppupuolella kylmenee taas Pohjoisesta alkaen ja nollaraja palaa Etelä-Suomeen 20.12.2008 aikana.
08.12.2008, Atlantilla muodostuu kahdesta yhdistyvästä matalapaineesta syvä matalapaineen keskus, jonka painelukema on luokkaa 960-970hPa. Tämä matalapaine pyörittää sateita Suomeen lännestä alkaen. Etelä-Suomessa tämä sade tulee ensin lumena, mutta muuttuu loppuvaiheessa rännäksi tai vedeksi kastepisteen noustessa nollan yläpuolelle. Nollaraja pakenee suunnilleen Tampereen korkeudelle sateen aikana, joten Tampereen seudulla sade tulee todennäköisesti lumena. Sadealue on hyvin pitkä ja kattaa koko Suomen aivan Suomi-neidon päätä lukuunottamatta. Koska lämpötila on valtaosassa maata tuolloin nollan alapuolella kastepistettä myöten, tulee sade lumena suurimpaan osaan maata. Laskennallinen sademäärä on sateen loputtua 10-30 millimetriä.
Matalapaineen keskus ei kuitenkaan tule Suomeen saakka Siperian suuntaan hitaasti väistyvän korkeapaineen takia, mikä pakottaa matalapaineen lopulta täyttymään nopeasti ja väistymään kaakkoon Norjan rannikkoa myötäillen.
09.12.2008 muodostuu Etelä-Ruotsiin vähäinen matalapaineen keskus, joka vahvistuu matkatessaan kohti Suomea. Keskus pyörittää rintamissaan sadetta, joka nousee Suomeen etelästä 10.12.2008. Keskus voimistuu päästessään sulan Itämeren päälle ja muodostaa toisen, nyt konvektiivista sadetta sisältävän alueen mukanaan ja sade osuu Etelä-Suomeen 11.12.2008, matalapaineen keskuksen vyöryessä kohti Pohjoisluodetta. Sade, joka tällöin sataa, on Suomen eteläosissa joko räntää tai lunta, kastepisteen pysyessä pakkasen puolella rannikkoa myöten. Lämpötila nousee konvektiivisen sateen perässä rannikolla reippaasti nollan yläpuolelle.
11.12.2008 saapuu Atlantille Kanadan sisämaassa muodostunut matalapaineen keskus, joka aloittaa voimakkaan syvenemisen.
Tämä matalapaine saapuu Skandinaviaan pyörittämään sateita 15.12.2008 mennessä. Matalapaine tosin aloittaa täyttymisen lähestyessään Norjan rannikkoa johon se lopulta kuoleekin, mutta täyttyminen ei estä sateita saapumasta Suomeen, jotka tarjoavat sekä lunta, räntää, että vettäkin niin Lännestä, kuin Etelästäkin käsin. Samalla lauhaa ja kosteaa ilmaa pääsee Suomeen hetkeksi aikaa, kun Norjan yli tulee kuolleen matalapaineen perässä toinen matalapaine. Tämän matalapaineen perään muodostuu korkeapaineen keskus, joka kääntää päivässä tuulet takaisin pohjoisesta puhaltamaan ja nollaraja palaa takaisin etelärannikolle.
Ukkosia ei mallinnusten mukaan esiinny Suomessa kyseisenä ajankohtana. ;D
Tosin... Kaukaisimmat ennusteet lupailevat 200J/kg CAPE-lukuja ja -1°C LI-lämpötilaa Itämerelle 18.12.2008, yön pimeinä tunteina. Ennuste on vain niin kaukainen, että se ei todennäköisesti toteudu kerrottuna ajankohtana.
Kevyt lumipeite on laskeutunut yön aikana tänne eteläiseen osaan maata.
Ikävä vain, että lämpötila on nousujohteinen. Se voi tietää tuolle peitteelle lähtöpasseja täältä hyvinkin nopeasti etenkin, jos sade alkaa uudelleen ja muuttuu vedeksi.
Ennusteet povaavat eteläiseen osaan maata kiintoisaa tilannetta; Etelästä nousee matalapaineen keskus sateineen ja samaan aikaan Ruotsiin kehittyy korkeapaineen alue. Tuo korkeapaine kierrättää pohjoisesta kylmää ilmaa Suomeen, joten nyt jos koskaan on olemassa jopa mahdollisuus kunnolliseen lumipeitteeseen, sillä kylmä ilma ehtinee tänne vaikuttamaan ennen sadealueen saapumista, jolloin sade tärähtää tänne ihan silkkana lumena. ;D
Jään odottamaan tapahtumaa kiinnostuneena. :)
Noniin saatiinhan me taas tänne eteläänkin valkoinen lumipeite, plussan puolellahan me ollaan et sade tulee välillä veden muodossa.
Raskasta lunta toi on kun osa pienemmistä puista on taittunut melkein maatapitkin... Harmi et Jouluun on vielä kaksi viikkoa, lumet kerkee vielä lähteä pois, tosin kerkeehän sitä kait tullakkin :)
Lainaus käyttäjältä: Tatu - torstai, 11.12.2008, 09:50
Noniin saatiinhan me taas tänne eteläänkin valkoinen lumipeite, plussan puolellahan me ollaan et sade tulee välillä veden muodossa.
Raskasta lunta toi on kun osa pienemmistä puista on taittunut melkein maatapitkin... Harmi et Jouluun on vielä kaksi viikkoa, lumet kerkee vielä lähteä pois, tosin kerkeehän sitä kait tullakkin :)
Kovasti näyttää ainakin siltä, että lumet sulavat taas pois. Nollaraja suorittaa nopean pakenemisen pohjoiseen päin, ehtien lähes Oulun Lääniin saakka jo viikonlopuksi. Alkuviikosta idästä päin alkaa nopeasti puhaltamaan kylmää ja kuivaa ilmaa korkeapaineen vaikutuksesta ja nollaraja saapuu etelään takaisin vauhdikkaasti. Sateet heikkenevät ja käytännössä myös loppuvat viikonlopun jälkeen.
1040hPa:n korkeapaineen keskukset Ural-vuorten tuntumassa Venäjällä ja Länsi-Euroopassa pitävät Atlantilla olevat matalapaineet tiukasti Atlantilla ja siellä käykin melkoinen kohina, kun kolme syvää matalapainetta yrittää töniä toisiaan epätoivolla kohti Skandinaviaa - siinä kuitenkaan onnistumatta ja ne jäävätkin pääsääntöisesti pyörimään Islannin edustalle sateineen.
Vähäisiä kuurosateita saadaan kyllä ensi viikolla idästä alkaen, kun korkeapaineen sisälle ansaan jäänyt kostea ilmamassa pääsee satamaan alas. Sade tulee lumena koko maassa, mutta määrä jää todella vähäiseksi. Arvio vuorokauden sademäärästä pyörii 1-3 millimetrin tuntumassa.
Jouluaaton ennustekin on jo saatavilla ja se ei ainakaan allekirjoittanutta hymyilytä ja pienet lapset varmasti pelkäävät, ettei Joulupukki saavu:
Ennustemallinnus 24.12.2008, suursäätila kello 00:00
Venäjällä oleva korkeapaineen selänne vaikuttaa Suomen säätilaan .... Heikkenevä matalapaineen keskus brittein saarten tuntumassa.
- Lämpötila -3°C - +5°C
- Kastepiste -8°C - +3°C
- Ilmanpaine 995-1015hPa
- Sadetta keskimäärin 2-5mm/6h .... Lapin Läänissä lunta .... Oulun Läänistä Keski-Suomeen vettä tai räntää .... maan eteläosissa vettä ... sade ei ole konvektiivista
- Tuuli 6-10m/s ... Lapin Läänissä vähiten tuulta ... Suurin tuuli merellä ja rannikolla, heikentyen sisämaahan päin.
- Ukkosen mahdollisuus olematon koko Suomessa (CAPEavg = 10J/kg, LIavg= +10°C).
Ennustemallinnus 24.12.2008, suursäätila kello 12:00
Venäjällä oleva korkeapaineen selänne vaikuttaa Suomen säätilaan .... Brittein saarilla oleva matalapaine täyttyy ja häviää.
- Lämpötila -1°C - +5°C
- Kastepiste -2°C - +2°C
- Ilmanpaine 1005-1020hPa
- Sadetta keskimäärin 0-5mm/6h .... Lapin ja Oulun Lääneissä lunta .... Keski-Suomesta etelään päin vettä tai räntää .... maan eteläosissa vettä ... sade ei ole konvektiivista
- Tuuli 8-11m/s ... Keski-Suomessa vähiten tuulta ... Suurin tuuli Lapin Läänin pohjoisosissa, merellä ja rannikolla, heikentyen sisämaahan päin.
- Ukkosen mahdollisuus olematon koko Suomessa (CAPEavg = 50J/kg, LIavg= +14°C).
Suursäätilan mukaan lämmin ilmamassa pakottaa nollarajan Lapin Läänin keskiosiin ja muualla maassa ollaan tiukasti nollan yläpuolella. Yllätys ei liene kenellekään, että etelärannikolla on lämpimintä. Ennuste muuttuu tuosta vielä takuuvarmasti, sillä se on niin kaukana ennusteen laatimisen suhteen, että tuossa esiintyy virheitä varmasti roppakaupalla.
Ensi viikolla ennusteen tarkkuus paranee jo huomattavasti. :)
Kyllä uskoisin ennusteiden muuttuvan ;) Jouluna nimittäin pitäisi olla pakkasta 20-25 astetta, täällä siis, etelässäkin kymmenkunta astetta :) Mielenkiinnolla seuraan päivittäin todella paljonkin muuttuvia ennusteita.
Itse olen mielenkiinnolla seurannut sekä oman WxSim:in tekemiä ennusteita sekä yr.no:n ennusteita viime päivinä.
Pääpiirteittäin molemmat olleet yllättävän samaa mieltä tulevasta säästä. Mutta mitä on enemmän antanut mielenkiinnon aihetta on se että molemmissa heittää tuo parin päivän päästä oleva ennuste enneusteesta toiseen.
Välillä ollaan plussalla ja välillä ollaan miinuksella, ja jopa niin että esim. klo 06 tehty ennuste on miinuksella ja klo 10 tehty ennuste on taas plussalla, eivät oikeen osaa päättää.
Rakas ilmakehämme on sen verran kaoottista sorttia, ettei ole juurikaan ihme, että ennusteet heittelevät noin paljon.
Minun villi veikkaukseni on se, että kun Jouluaattoon on sellainen hieman vajaa viikko, ennusteet ovat jo riittävän lähellä, että niitä kehtaa tosissaan referoida. :)
Jahas, tänään jo radiossa ennusti joulun säätä eräs fmi:n meteorologi. Pohjoiseen luppaili jopa 15-30 astetta pakkasta, paikoin enempikin ja eteläänkin luppaili pakkasia :) Toivotaan että pitää paikkansa, ite kyllä vähän nyt eppäilen vaikka samanoloista säätä olen jo aiemmin jouluksi veikannut ;)
Nyt tullut ensimmäiset palaset jouluaaton ennusteesta näkyviin yr.no-ennusteessa ja näyttää todellakin kylmenevän jouluksi. Aatonaattona pitäisi painua pakkaselle ja attona olisi Halikon ennusteessa jopa 7 astetta pakkasta ;D
Ystävämme Wetterzentrale:ssa on saanut koko Jouluaattoa koskevan ennusteen laadittua.
Yleiskuva:
Ruotsin pohjoisosaan vahvistuu 1030-1040hPa:n korkeapaineen keskus ja arktisen kylmää ilmaa pääsee purkautumaan Jäämereltä Suomeen.
Korkeapaineen vahvistuessa Jouluaaton aattona nollaraja aloittaa hurjan kirin kohti etelää ja pääsee Jouluaaton yön tunteina rannikolle saakka. Lämpötila laskee nopeasti kautta linjan pakkaselle.
Sadealue pyyhkii Luoteesta Keski- ja Itä-Suomeen ja sateen ennustetaan tulevan lumena. Muualle maahan povataan heikkoja lumikuuroja. Sateet heikkenevät luoteesta alkaen ja pilvipeite Lapissa alkaa rakoilemaan, mutta heikkojen lumikuurojen mahdollisuus on olemassa koko päivän.
Keskilämpötila pyörii päivällä maan eteläosissa -4 ja -8°C välillä ja pohjoisosissa -12 ja -25°C välillä. Sisämaassa on kylmempää. Yöllä lämpötila on maan eteläosan -6 ja -10°C ja pohjoisen -15 ja -30°C välillä. Tyynillä alueilla sisämaassa saattaa olla tätäkin kylmempää.
Jouluaaton jälkeen korkeapaine hajoaa kahteen osaan, joista toinen tulee tönityksi Suomen itäpuolelle. Kylmä ilmamassa aloittaa kiertymisen idästä alkaen myös eteläiseen osaan maata. Samalla kelit muuttuvat aurinkoisempaan suuntaan myös Etelä-Suomessa vuoksi.
Uutta Vuotta ollaan viettämässä näillä näkymin saman korkeapainekaksikon komennossa. Etelä-Suomessa jatkuu kuiva ja kylmä keli, Keski-Suomessa tulee heikkoja lumikuuroja ja lämpötila pysyttelee pakkasella, ollen noin -3 ja -6°C välillä koko maassa.
Pyärähti meillä ilmat äepäin. Lapissa tänään +5 asteen lämpötiloja, samaan aikaan etelässä ollaan pakkasella ;D 25.12 kylmin paikka suomessa taisi olla Maarianhamina, samaan aikaan Kilpisjärvellä lähes 7 astetta lämmintä.
Lainaus käyttäjältä: Jussa - sunnuntai, 28.12.2008, 22:34
Pyärähti meillä ilmat äepäin. Lapissa tänään +5 asteen lämpötiloja, samaan aikaan etelässä ollaan pakkasella ;D 25.12 kylmin paikka suomessa taisi olla Maarianhamina, samaan aikaan Kilpisjärvellä lähes 7 astetta lämmintä.
Naureskelin tuolle tiedolle itsekseni, kun katselin FMI:n sivuja. Jotenkin tuntuu hullunkuriselta, että pohjoisin osa Suomea on yhtäkkiä lämpimin paikka koko maassa. Taisi vissiinkin olla Föhn-tuuli, joka hönkäisi tuosta Norjan yli sinne.
Kyllä se siitä taittuu. Alkaa nimittäin mallinnusten mukaan pukkaamaan kylmää uudelleen, kun tuo Atlannilla pyörivä matalapaine on ensin ohittanut Lapin kokonaan.
25.12 oli Norjan puolella Kilpijärveltä Skibotn:ssa jopa +9 astetta NWN:än mukaan, varsinaista kesäkeliä siellä ;D
Tällä hetkellä siellä pohjoisessa, ainakin Norjan puolella taitaa tuulla "pikkasen", eräskin tieasema pohjois-norjassa kertoilee puuskatuuleksi 37.9 m/s ja kolmella asemalla on tuulen puuskanopeus hirmumyrsky-lukemissa....
Noita pohjois-norjan tieasemia löytyy täältä (http://www.smallsoft.com/klima/Klimadat.htm).
Myös Hasvik:in asema pohjois-norjassa NWN:ssä antoi puuskatuuleksi 43.4 m/s ennekuin katosi linjoilta, kyseinen asema on ihan luoteiskulmalla antlantin rannikolla.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 29.12.2008, 00:01
25.12 oli Norjan puolella Kilpijärveltä Skibotn:ssa jopa +9 astetta NWN:än mukaan, varsinaista kesäkeliä siellä ;D
+9°C? No se on jo melkein jo rantakelit. ;D
Lumipeite siellä saa varmaan huutia aika lujaa tuossa lämpötilassa. Skibotn:lla taitaa olla joku hieno suomenkielinenkin nimi... Taisi olla Yykeänperä. Mistähän ja keneltä lienee senkin nimen saanut. :)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 29.12.2008, 00:01
Myös Hasvik:in asema pohjois-norjassa NWN:ssä antoi puuskatuuleksi 43.4 m/s ennekuin katosi linjoilta, kyseinen asema on ihan luoteiskulmalla antlantin rannikolla.
Voin kuvitella, että jos sääasema on miehitetty, siellä varmaan on ollut aika ikävä keli lähteä ulos ihmettelemään. Taitaa tulla tuulimittarille siellä korjauskeikkaa, kun ilmat vähän tuosta paranevat. ;D
Aina vaan paranee....
NWN:ssä on asema Honningsvåg-nimisessä taajamassa aivan pohjois-Norjassa parikymmentä kilometriä Nordkap:ista etelään (Nordkap on manner-Euroopan pohjoisin kohta). Rupeisn tutkimaan aseman antaman tuulen puuskan paikkansapitävyyttä (44.4 m/s) ja löysin sivustolta jota sitä pyörittää (paikallisradioasema) vielä hiuksia nostattavampaa infoa...
Honningsvågin liepeillä olevan vuoren sääasemalla (443 m) on mitattu kovimmaksi 10 min keskituuleksi tänään hulppeat 43 m/s sekä kovimmaksi puuskaksi aivan käsittämättöät 60 m/s (214 km/h). Ja tämä vain parisataa kilometriä Suomesta. :o :o :o
EDIT:
Nuo luvut Saffir Simpson-hurrikaaniastekolla ovat seuraavat:
43 m/s on hurrikaani kategoria 2
60 m/s on hurrikaani kategoria 4
Norjaa taitaville sivusto löytyy täältä (http://www.radionordkapp.no/nyheter.php?newsID=9047&katID=1). ;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 29.12.2008, 23:41
Aina vaan paranee....
NWN:ssä on asema Honningsvåg-nimisessä taajamassa aivan pohjois-Norjassa parikymmentä kilometriä Nordkap:ista etelään (Nordkap on manner-Euroopan pohjoisin kohta). Rupeisn tutkimaan aseman antaman tuulen puuskan paikkansapitävyyttä (44.4 m/s) ja löysin sivustolta jota sitä pyörittää (paikallisradioasema) vielä hiuksia nostattavampaa infoa...
Honningsvågin liepeillä olevan vuoren sääasemalla (443 m) on mitattu kovimmaksi 10 min keskituuleksi tänään hulppeat 43 m/s sekä kovimmaksi puuskaksi aivan käsittämättöät 60 m/s (214 km/h). Ja tämä vain parisataa kilometriä Suomesta. :o :o :o
No nyt alkaa olemaan tuulen nopeuden kanssa jo sellaisia lukemia että ärrälle morjens.. :o
Ilmeisesti nuo Norjan vuoristot ja vuonot sekä muutamat korkeat tunturit täällä päässä "hieman" hillitsevät tuota tuulta niin, ettei käsivarren Lapissa lähde talot siirtymään itsekseen tuulen suuntaisesti.
Onko kyseessä ihan jostain syvästä matalapaineen keskuksesta, joka siellä noita tuulia nostattaa tuollaisiin lukemiin vai vinkuuko siellä tuuli nurkissa koko ajan tuolla nopeudella?
LainaaOnko kyseessä ihan jostain syvästä matalapaineen keskuksesta, joka siellä noita tuulia nostattaa tuollaisiin lukemiin vai vinkuuko siellä tuuli nurkissa koko ajan tuolla nopeudella?
Kyse oli matalapaineesta, vissiin tuo sama joka on tuomassa myös meille kylmää ilmaa lähipäivinä. Juttelin yhden norjalaisen sääasema-operaattorin kanssa ja hän sanoi että nuo parin viime päivien tuulet pohjois-norjassa ovat kyllä olleet extreemejä jopa norjalaisessa mittakaavassa.
Siellähän kyllä nuo maksimituulet myrskyissä ovat pikkasen eri luokkaa kun meillä täällä eteläsuomessa johtuen avoinaisesta Atlantista josta ne pääsee tulemaan mutta yli 40 m/s lukemia ei sielläkään nähdä mitään koviikaan usein, mutta yli 30 m/s puuskat myrkyissä sen sijaan eivät ole mitään epätavallista heidän rannikkoalueilla.
Vilkaisin tuota NWN:n tekemää 2008 top 10-listaa tuulten osalta ja koko top10 puuskatuulissa on nytten yli 30 m/s sekä keskituulissa yli 21 m/s. Tämä toplista sisältää siis vain yhden ennätyksen per asema (se korkein) sekä siitä on korjailtu pois virheet joita asemat erinäisitä sysitä joskus lähettävät.
Itse olen kyllä pikkasen yllättynyt että noinkin kovia lukemia ollaan saatu kasaan.
Rupes oikeen miettiään että pitäisikö tehdä "alltime"-tietokanta NWN:lle ennenkun vuosi vaihtuu, muuten nuo 2008:n luvut lähtevät kävelemään vuoden vaihteessa.
Huomiseksi lupaa tännekkin maa-alueille jopa 20-25m/s tuulia :o Taitaa raketit jäädä ensvuoteen ::)
Talvi sitten tuli tännekin. Oman sääaseman ulkomittarit ovat jostakin syystä nyt toimimattomia, joten seurailin tässä vähän lähiseudun muita mittareita. Pirkkalan lentoasemalla oli aamulla klo 8.00 19,44 astetta pakkasta ja muilla seudun asemilla nyt klo 11.30 aikoihin 13-14 astetta. Tyyntä on ja puut ovat komeasti huurtuneet. Lunta on niukasti, mutta muutoin oikein talviset olot. Ilmeisesti loppiaisena on mahdollisuus palata tutkimaan, mikä oman aseman mittareille on tullut.
yka
Asemani näyttää tällähetkellä talven kylmintä lukemaa, -22,3 :) Tosin tuo lukema jää kauas siitä mitä tälläkin hetkellä on kotikuntani kylmimmillä paikoilla. Töistä tullessa auton mittari näytti jo -26,3 ja tiesääasemien kylmimmät lukemat on nyt -30 asteen paikkeilla Kainuussa. Ihan oikealta talvelta alkaa tuntumaan :D
Lainaus käyttäjältä: Jussa - tiistai, 06.01.2009, 21:14
Asemani näyttää tällähetkellä talven kylmintä lukemaa, -22,3 :) Tosin tuo lukema jää kauas siitä mitä tälläkin hetkellä on kotikuntani kylmimmillä paikoilla. Töistä tullessa auton mittari näytti jo -26,3 ja tiesääasemien kylmimmät lukemat on nyt -30 asteen paikkeilla Kainuussa. Ihan oikealta talvelta alkaa tuntumaan :D
Varsin hienot talviset lukemat. Niista kannattaa nauttia aina kun mahdollista.
Eteläosissa kävi mittarit hetkellisesti hyvin lähellä nollaa, kun lumisadealue pyyhki yli, mutta tänä aamuna oli taas lähemmäs kymmenen astetta pakkasta ja täysin pilvetön taivas. Vaikka lunta ei paljoa satanutkaan ja maa ei nyt ihan kaikista valkoisin olekaan, niin tämäkin kelpaa minulle oikein hyvin. :)
No niin, aamusella radiosta kertoili Savukoskella olleen jo -37 pakkasta :) Kotikuntani kylmimmät lukemat oli reilu -30 astetta. Josko tänä talvena menisi taas -40 rikki :D
Lainaus käyttäjältä: Jussa - keskiviikko, 07.01.2009, 18:13
No niin, aamusella radiosta kertoili Savukoskella olleen jo -37 pakkasta :) Kotikuntani kylmimmät lukemat oli reilu -30 astetta. Josko tänä talvena menisi taas -40 rikki :D
Se on hyvinkin mahdollista. Tuollaisissa lämpötiloissa kyllä erottuu jyvät akanoista niin ihmisten lämpöpukeutumisen, kuin sääaseman mittareidenkin saralla. ;D
Jos -40°C menee rikki, se on suunnilleen noita Siperia-tason lämpötiloja (http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,612.0.html) silloin. :)
+1,2 ja vettä satelee, alkaa jo tulla tämä tammikuinen vesisade täälläkin tutuksi. Taitaa olla 3 tammikuu perätysten kun vettä ripottelee. Menee jäiseksi keli kun huomenna pakastuu ja keskiviikkona pakastuukin sitten reilusti tuonne -20 asteeseen.
Lainaus käyttäjältä: Jussa - maanantai, 12.01.2009, 17:17
+1,2 ja vettä satelee, alkaa jo tulla tämä tammikuinen vesisade täälläkin tutuksi. Taitaa olla 3 tammikuu perätysten kun vettä ripottelee. Menee jäiseksi keli kun huomenna pakastuu ja keskiviikkona pakastuukin sitten reilusti tuonne -20 asteeseen.
Täältä lähtivät kaikki lumet livohkaan sateen suotuisalla avustuksella ja nyt on taas synkkää ja pimeää.
FinWX Helsinki-42:n Tammikuun lämpötilojen keskiarvo on
2006: -3,4°C (kylmin päivä: 22.01.2006; -22,1°C)
2007: -2,3°C (kylmin päivä: 29.01.2007; -22,4°C)
2008: -0,3°C (kylmin päivä: 05.01.2008; -6,3°C)
2009: -5,4°C (kylmin päivä: 08.01.2009; -12,1°C) (
Mittaustiedot 11.01.2009 mennessä)
Jos kaikki tähänastiset merkit pitävät paikkansa, Helmikuussa tulee kylmän ilmamassan kosto ja lämpötila rojahtaa parinkymmenen pakkasasteen tietämille täällä etelässäkin parin päivän ajaksi, kuten pari vuotta sitten.
Minä sanoisin, että kunnon kylmät tulee jo tammikuun puolella sinne eteläänkin, tännehän tuo jo tälle viikkoa näyttää reilua 20 pakkasta. Mitä tuosta wetteristä olen seurannut, niin mahdollisuus todella koviin pakkasiin, ilmavirtaukset näyttäisi kääntyvän idästä ja koillisesta tuleviksi tammikuun jälkipuoliskolla :)
Kaivelin omia sääaseman tilastoja Tammikuulta ja näyttää tuossa loppupuolella kuukautta olevan nuo matalimmat lämpötilat mitattu paitsi viimevuonna.
Tähän menessä vuoden 2009 Tammikuuta on mitattu matalin lämpötila 5.1.2009 -14.1°C ja keskilämpötilakin näyttää olevan -4.1°C.
January to 2005
-----------------------------------------------------------
Maximum temperature 6.4°C on day 10 at time 23:59
Minimum temperature -14.6°C on day 28 at time 09:48
Average temperature -0.8°C
January to 2006
-----------------------------------------------------------
Maximum temperature 3.5°C on day 30 at time 11:56
Minimum temperature -21.9°C on day 22 at time 09:41
Average temperature -4.1°C
January to 2007
-----------------------------------------------------------
Maximum temperature 7.8°C on day 10 at time 01:41
Minimum temperature -16.6°C on day 29 at time 05:00
Average temperature -2.0°C
January to 2008
------------------------------------------------------------
Maximum temperature 4.2°C on day 11 at time 19:20
Minimum temperature -7.6°C on day 05 at time 03:30
Average temperature -0.4°C
Tulevana yönä taidetaan mitata talven uusi pakkasennätys. Lämpötiloja nyt: Kittilä Pokka -34,9, Sodankylä Vuotso -34,3, Inari Nellim -34,0. Tähänastinen virallinen ennätys on reilu -36 astetta viimeviikolta Sallan Naruskalta. Tosin tänäaamuna oli Kittilässä epävirallisesti paikoin ollut -40. Mukavan talvista sanoisin :) Oma asemani näyttää -18,4 ja laskee kohtalaisen vauhdilla, 4 astetta parissa tunnissa tipahtanut.
Talven kylmin hetki tällä tontilla, -25,5 näyttää asema :)
Hiipuneen pakkasjakson kylmimmäksi lukemaksi jäi asemalleni -26,4 :) Nyt onkin leppoisa talvikeli, -15,6 ;)
Länsi- ja eteläosiin maata odotellaan lumisadetta saapuvaksi.
FMI Testbed:n tutkan mukaan ainakaan vielä ei näy mitään, mutta eiköhän se yön pimeinä tunteina ala pukkaamaan lunta.
Lämpötila on pakkasen puolella ainakin vielä ja kastepiste lähempänä -6°C, joka enteilee saapuvan sateen olevan lunta.
Katsotaan vain, miten käy, kun toinen sadealue ampaisee etelästä tänne. Kovasti uhkailevat suojakelin siirtyvän taas tänne hetkeksi aikaa.
Jos se vaikka ottaisi mallia Etelä-norjasta jossa ne sai jopa yli puoli metriä lunta päivässä ja lisää olisi luvassa viikonlopuksi ;D
Toivotaan että kuitenkin pysyttäis pakkasella eikä tulis noita loskakelejä...
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 20.01.2009, 21:01
Jos se vaikka ottaisi mallia Etelä-norjasta jossa ne sai jopa yli puoli metriä lunta päivässä ja lisää olisi luvassa viikonlopuksi ;D
Toivotaan että kuitenkin pysyttäis pakkasella eikä tulis noita loskakelejä...
Veikkaan, että olisi aika hilpeät kelit. Pitäisi Ilmatieteen laitoksenkin muuttaa punainen varoitusväri violetiksi silloin ;D
Wetterzentrale näyttelee nollarajan venyvän pisimmillään Tampereen korkeudelle sunnuntaina, mutta pakenevan vauhdilla iltaa myöten länsirannikolle. Lämpötilasykli näyttää vahvasti olevan pääkallokeli-osastoa, jossa lämpötila nousee päivällä nollan yläpuolelle, laskeakseen yötä myöten nollan alapuolelle.
Tätä ennustaa Wetterzentrale jatkuvaksi aina Helmikuun alkuun ja sitten mallinnukset povaavatkin lämpötilan laskevan koko maassa -10°C - -20°C tasolle, yöllä -20°C - -30°C tasolle, joista kylmin keli tulisi Lappiin.
Jep, kylmää näyttää puskevan kuunvaihteessa tänne :) Nyt jännätään, että meneekö -40 rikki, hyvät mahdollisuudet ainakin on.
Ps: Otsikkoa vois muokata vaikka; Talvi 2008/09 tai jsp..
Nyt pukkaa lunta ja pukkaakin kunnolla.
Etelärannikolla sataa tällä hetkellä sen verran sakeasti, että ajoittain näkyvyys on ollut vajaa 300 metriä.
Viimeisimpien FMI Testbed:n sadetutkakuvien mukaan lumisade ei ole ainakaan loppumassa ihan lähihetkinä.
Lämpötila Helsinki-42:lla on noussut lähelle nollaa ja jatkaa hidasta nousuaan, mutta kastepiste laskee, ollen lähempänä -4°C. Vaikka lämpötila nousisikin yli nollan, on kastepisteen lukemasta syytä olettaa, että sade pysyy siitä huolimatta lumena.
Koko maassa, Lapin Lääni poisluettuna, on joko huono tai erittäin huono ajokeli.
Kun ikkunasta ulos katsoo, sen on näköistäkin. :)
Wetteri näyttää jo ensiviikolle oikein kunnolla kylmää. Jännä ettei fmi näytä vielä tietävän tulevista pakkasista juuri mitään ::) Tuleekohan meille kylmä helmikuu? Vähän on sellaiset merkit ilmassa :)
Edit: Nyt näyttää nuo kovimmat pakkaset kaikonneen kartoista ja siirtyneenkin vajaalla viikolla, saapi nähä mitä tulee ::)
Länsi-Norjaan tuli kesä, yli 16 astetta lämmintä!
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - lauantai, 31.01.2009, 12:14
Länsi-Norjaan tuli kesä, yli 16 astetta lämmintä!
Föhn-tuulen vaikutusta taitaa tuo olla, eikä välttämättä pitkäkestoista. Sillointällöin Atlantin suunnalta pääsee tuollainen lämmin ilmamassa läpi ja silloin noita kummallisuuksia tapahtuu, vaikka muualla Skandinaviassa olisi parinkymmenen asteen pakkaset :)
Olisihan se aika boheemia, kun yhtäkkiä Turussa, Maarianhaminassa ja Hangossa mitattaisiin kesän lämpötiloja, kun ensin ollaan kärvistelty pakkasissa. ;D
LainaaLänsi-Norjaan tuli kesä, yli 16 astetta lämmintä!
Tuota minäkin katselin. Ensin luulin että oli jollain asemalla mittarivirhe mutta kun lähiasematkin lähettelee samoja lukuja niin...
Mitä asiasta tekee vielä mielenkiintoisemman on se että vain muutama sataa kilometriä itään on jo 20 astetta pakkasta eli eroa on melkeen 40 astetta :o
Edittiä tuohon 16 asteeseen, se oli virhe siinä mielessä että kyseinen mittari on ilman säteilysuojaa, oikeampi luku olis ollut 6 astetta MUTTA lämmintä tuolla Norjan rannikolla on ollut eli yli +10 asteen ollaan päästy monessa paikkaa. esim. Skibotn:issa muutama kymmenen kilometriä Kilpisjärveltä on ollut yli +10 astetta tänään. 8)
Mennyt tammikuu...
Pientä nippeli-infoa tästä tammikuusta...Yleiskuvaltaan huomattavasti talvisempi kun viime vuoden susi ;D
Itse asiassa sen sen verran kylmä että parit ennätyksetkin asemalla mennyt rikki :o
Tammikuun tilastoja löytyy asemalta vuodesta 2007 (asema kun aloitti helmikuussa 2006)
Tämän vuoden tammikuun alin lämpötila on kylmin asemalla mitattu tammikuun lämpötila (-15.6 astetta)
Myös keskilämpötila on alin asemalla mitattu tammikuun lämpötila (-3.6 astetta), tosin ollen edelleenkin yli 1970-2000 tammikuun keskiarvon 1.3 asteella.
FinWX Helsinki-42:n mennyt Tammikuu näyttää vahvasti likimain samoja asioita, kuin Salo-80.
Sama yleiskuva nyt ainakin; Lunta on viimeinkin. Verrattuna viime vuoden vastaavaan lämpöaaltokeliin on, kuin vertaisi yötä ja päivää keskenään.
Tilastotietojen valossa tämän vuoden Tammikuu oli tällä sääasemalla mittaustilastojen kolmanneksi kylmin, -12,1°C mitatulla alimmalla lämpötilallaan (Kärkisija on vuodella 2006, -22.1°C), mutta keskilämpötilaltaan tämä kuukausi oli tilastojen toiseksi kylmin, -2.8°C, vuoden 2006 pitäessä kärkisijaa -3,4°C).
Teutarin säätiedot Tammikuulle 2009-->2008
Tammikuu 2009
Korkea: Matala: Keskiarvo:
Lämpötila: 4.9 °C -15.3 °C -3.3 °C
Sademäärä: 24.4 mm
Tammikuu 2008
Korkea: Matala: Keskiarvo:
Lämpötila: 4.2 °C -7.6 °C -0.4 °C
Sademäärä: 74.2 mm
Kylmempää näytti olleen täälläkin tämän vuoden Tammikuu verrattuna tuohon edellisen vuoden Tammikuuhun mutta sateen osuudelta jäätiin kuitenkin 49.8mm vähemmälle kuin edellisenä vuotena.
Saapa nähdä tasoittaakohan se tuon Tammikuun sademäärän tässä kuussa ja saataisiin sadetta enemmän kuin viimevuoden Helmikuussa jolloin sademäärä oli 45.5mm vai tuleeko sitä vain tuo vaivaiset n.1/3 kun tuon Tammikuun sateet antavat hiukan viitteitä siihen suuntaan?
No niin, nythän tuo jo MTV3:nkin ennuste näytti torstai-perjantai akselille 20-40 asteen pakkasia lappiin. Ylen sääennuste lupasi 25-35 astetta, että kaippa sieltä idästä nyt on kylmää tulossa ;)
Sen verran vielä tuosta Tammikuusta kun tutkiskelin sen lämpötilakäyrää niin pisti silmään nuo 7-10:nen päivän max./min. lämpötilat joissa oli aika suuri eroavaisuus kun muuten tuo Tammikuu näyttäisi myötäilevän keskimääräisesti n.5 asteen max./min. erolla.
Lainaus käyttäjältä: teutari - maanantai, 02.02.2009, 17:06
Sen verran vielä tuosta Tammikuusta kun tutkiskelin sen lämpötilakäyrää niin pisti silmään nuo 7-10:nen päivän max./min. lämpötilat joissa oli aika suuri eroavaisuus kun muuten tuo Tammikuu näyttäisi myötäilevän keskimääräisesti n.5 asteen max./min. erolla.
Samantyyppinen käyrä näyttäisi olevan myös täälläkin.
Tuo saattaisi olla selitettävissä heikolla korkeapaineen selänteellä, joka kuivatti ilmaa ja hajoitti pilviverhoa. Ainakin ilmanpainekäyrä oli nousujohteinen samoihin aikoihin ja kosteusprosentti oli 7.1. alimmillaan 57%.
Nyt on kyllä talvi mennyt pikkasen päälaelleen, NWN:än 150:stä asemasta lämpimin on nimittäin Vaskin Lohja, Keskilohja... ???
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 08.02.2009, 20:59
Nyt on kyllä talvi mennyt pikkasen päälaelleen, NWN:än 150:stä asemasta lämpimin on nimittäin Vaskin Lohja, Keskilohja... ???
Niinpä näyttää.
Raportoivista FinWX-asemista kaikki muut, paitsi Kärsämäki-71, ovat nollan yläpuolella ja Kärsämäen asemallakin pakkanen on hikisen heikot -0,1°C.
Lämpimin FinWX-asema on Kirkkonummi-40 (Sydobacka) ja lämpötilan keskiarvo kaikista asemista on +1,5°C.
Wetterzentralen ennustemallinnukset povaavat pääkallokeliä koko maahan, sillä lämpötila lähtee uudelleen laskuun Maanantain ja Tiistain aikana. Kylmin ilmamassa näyttäisi olevan aivan itäisimmässä osassa Suomea, jossa lämpötilan ennustetaan laskevan lähemmäs -20°C. Viikon loppupuolella näyttäisi taas lämpötila kohoamisen merkkejä, mutta tällä kertaa loskakelistä kärsisi vain eteläisin rannikkoseutu.
Pidempiaikaiset ennusteet näyttävätkin sitten likimain samaa: Suomen eteläpuolella jatkuvat heikot pakkaset (±0°C - -10°C) ja pohjoispuolella pakkanen kiristyy talvisiin -20 - -25°C lukemiin.
Ihan talvihan tästäkin talvesta näyttää tulevan ;D
Katselin tuossa taulukkoa jossa mm. pakkaspäivät, eli siis koko vuorokauden lämpötila ollut alle 0 astetta. Koko viime vuoden pakkaspäivälukema meni jo rikki ja 2006 lukema menee tiistaina jollei tuu suojaa, eikä 2007 lukema mitään kaukaa enää ole.
2009 35 kpl tähän asti
2008 33 kpl
2007 42 kpl
2006 37 kpl
Tässä kun täällä Halikossakin on kerrankin suhteellisen viileätä ulkona niin zoomailin NWN:än kartan läpi ja illan "kylmyyskilpailua" johtaa **tadaa** Naruska -26:lla asteella, seuraava onkin vasta 8 asteen päässä ja Luulaja tuolta Ruotsin puolelta -18 asteella.
Huomioitavaa toki että Rovaniemi ei ole linjoilla tällä hetkellä.
***Taidan viedä sääasemani tuonne erään tunnetun sokerijuurikasviljeljän pellolle parin sadan metrin päähän pois täältä pusikosta jotta saisin kuunnollisia talvilukemia mittariin, tuossa kun kävin huoltsikalla niin pellolla kun oli jopa viitisen astetta kylmempää (auton mittarin mukaan) kun oma asema väitti.***
;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 01.03.2009, 22:54
***Taidan viedä sääasemani tuonne erään tunnetun sokerijuurikasviljeljän pellolle parin sadan metrin päähän pois täältä pusikosta jotta saisin kuunnollisia talvilukemia mittariin, tuossa kun kävin huoltsikalla niin pellolla kun oli jopa viitisen astetta kylmempää (auton mittarin mukaan) kun oma asema väitti.***
Eikös tuo ole silloin vain itsensä huijaamista? ;D
Mitenköhän pitkään tätä talvea enää kestää?
Plussalle näyttäisi nimittäin menevän ja reilusti piakkoin.
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - tiistai, 10.03.2009, 20:46
Mitenköhän pitkään tätä talvea enää kestää?
Plussalle näyttäisi nimittäin menevän ja reilusti piakkoin.
Pitkäaikaiset ennustemallinnukset näyttävät sellaisia lukemia, että lumi saa kyytiä Etelä-Suomen osalta Maaliskuun puolenvälin aikoihin, mutta sitten taas näyttäisi kylmenevän kuun loppuvaiheessa.
Oma arvioni on, että lumet katoavat Etelä-Suomesta Huhtikuun alussa ja talvi alkaa taittumaan lopullisesti Huhtikuun puolenvälin aikoihin.
Nyt taitaa sääprofeettamme Jäntin ennuste lumien sulaamisesta saada kunnon kolauksen. WxSim nimittäin lupaa vajaata 10 cm lunta tiistaiksi (valkoinen viiru kuvassa) ja nollakeliä loppuviikoksi (keltainen viiru). :o
Ennuste ajettu 15.3 klo 23.30.
On muuten lumi ollut maassa nyt kohta yhtämittaa 2 kuukautta :)
Muuten tuon WxSimin lämpötilat ennusteissa pitää paremmin paikkansa kun yr.no:n aikavälissä 0-1 päivää vertailu-skriptin mukaan, minimilämpötilojen paikkansapitävyys +- 1.5 asteen resoluutiolla on Wxsimillä yli 90%:ia kun yr.no pääsee suunniillen 60%:in. Maksimiläpötolissa ne ovat molemmat suht heikot (40-55%). Aikavälissä 2-3 päivää taas yr.no voittaa.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 15.03.2009, 23:53
Nyt taitaa sääprofeettamme Jäntin ennuste lumien sulaamisesta saada kunnon kolauksen. WxSim nimittäin lupaa vajaata 10 cm lunta tiistaiksi (valkoinen viiru kuvassa) ja nollakeliä loppuviikoksi (keltainen viiru). :o
Ennuste ajettu 15.3 klo 23.30.
On muuten lumi ollut maassa nyt kohta yhtämittaa 2 kuukautta :)
Eipä hätiä, sillä ei olisi ensimmäinen kerta, kun ennusteet menevät minulla pieleen. ;D
On sanottava, että mikään pitkän aikavälin ennuste ei osannut määritellä tuon Etelä-Suomen yli pyyhkivän matalapaineen reittiä kunnolla. Vuoropäivin se meni joko Viron ja Latvian rajaa pyyhkien tai Etelä-Suomen päältä. Laskin tulkintani sen varaan, että matalapaine on joko potentiaaliköyhä, vähäinen matalapaine, tai sen reitti kulkee etelämpää. Yllätys tuo matalapaineen reitti ja potentiaali oli ainakin minulle - sen potentiaali oli niin vähäinen, etten edes pitänyt sitä merkityksellisenä ennen tätä päivää.
Puolustus on puhunut. :)
Tätä kirjoittaessa on lumisade alkanut. Lumisade on alkamassa Ruotsinpyhtään ja Pernajan alueella viimeistään 22:30.
Rannikkoseudulla tuo lumi suorittanee hyvin ripeän poistumisen lämpötilan kääntyessä uudemman kerran nollan yläpuolelle. Sisämaassa lumi pysyy paremmin, koska sulan meren suunnasta puhaltava tuuli ei vaikuta yhtä tehokkaasti. Selvää on kuitenkin se, että ennusteeni lumien täyskadosta oli vähintäänkin ylioptimistinen. Ehkä se on auringon syytä. :)
Uudet ennustemallinnukset povaavat hetkellistä kylmenemistä -10°C lämpötiloihin 20.03.2009 aikana, mutta sitten nollaraja tulee niskaan nyt tosin odottamattomasti luoteesta. 22.03.2009 tulisi ennusteen mukaan sadetta taas kertaalleen lännestä alkaen.
Kurkistus Huhtikuun vaihteeseen näyttää tutulta: Yöllä mennään Etelä-Suomessa noin 5 ja 10 pakkasasteen välille, mutta päivällä lämpötila nousee nollan yläpuolelle, ollen +1 ja +3 asteen välillä. Sadetta povataan joka 2. tai 3. päivälle.
17.03.2009 Suomeen rantautuu vuoden ensimmäiset nollan asteen Lifted Indexit!! ;D
Kello 14 Suomen aikaa ennuste povaa LI:n laskua ±0°C suunnilleen Rovaniemi-Sodankylä -linjalle ja kello 20 Suomen aikaa "nolla-alue" on Vaasan rannikon tuntumassa.
CAPE-arvot eivät tosin ukkosta paljoa povaile; Molemmilla alueilla CAPE nousee maksimissaan 50J/kg. Yksittäistä välähdystä ei kuitenkaan tule sulkea ihan täysin pois. :)
No, mönkään meni ennusteet lumisateen osalta.
Kolmesta ennusteesta jota selailin eilen illalla joskus 23 aikoihin vain 1 osui oikeaan ettei sitä lunta tulekkaan niin paljoa:
Forecan sadetutka/ennuste ja WxSim meni mönkään ja yr.no osui oikeaan. yr.no oli muuttanut ennustettaan joskus illalla siten ettei lunta tuliskaan kun 1 mm verran (täällä satoi Davisin mukaan 1.6 mm).
20.3 luvassa oleva pakkasyö löytyy myös WxSimistä ja yr.no:sta, tosin eivät ole oikeen samaa mieltä siitä että miten kylmää tulee, WxSim sanoo tällä hetkellä että -7 ja yr.no -11 :)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 17.03.2009, 13:52
No, mönkään meni ennusteet lumisateen osalta.
Kolmesta ennusteesta jota selailin eilen illalla joskus 23 aikoihin vain 1 osui oikeaan ettei sitä lunta tulekkaan niin paljoa:
Forecan sadetutka/ennuste ja WxSim meni mönkään ja yr.no osui oikeaan. yr.no oli muuttanut ennustettaan joskus illalla siten ettei lunta tuliskaan kun 1 mm verran (täällä satoi Davisin mukaan 1.6 mm).
20.3 luvassa oleva pakkasyö löytyy myös WxSimistä ja yr.no:sta, tosin eivät ole oikeen samaa mieltä siitä että miten kylmää tulee, WxSim sanoo tällä hetkellä että -7 ja yr.no -11 :)
Niinkuin totesin:
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti
Laskin tulkintani sen varaan, että matalapaine on joko potentiaaliköyhä, vähäinen matalapaine, tai sen reitti kulkee etelämpää. Yllätys tuo matalapaineen reitti ja potentiaali oli ainakin minulle - sen potentiaali oli niin vähäinen, etten edes pitänyt sitä merkityksellisenä ennen tätä päivää.
Eipä huonompi tulkinta tuosta reitistä kun vielä hyvin lähelle totuutta mentiin ja tuo tehtiin muistaakseni kauempaa, kuin yr.no:n ennuste (yli 10 päivää). Matalapaineen reitti meni kyllä ennusteessa 90° päin kuusimetsiä: Sen piti painella itään, mutta se keksikin kääntyä etelään. Sääliksi käy virolaisia. ;D
Hyvin nuo ennusteet kuitenkin tuohon lähelle osuvat. Pidä yllä tuota WxSim vs. yr.no-sivuasi. Sitä on ollut hyvä seurata, kuinka hyvin ennusteet ovat toteutuneet. :)
LainaaHyvin nuo ennusteet kuitenkin tuohon lähelle osuvat. Pidä yllä tuota WxSim vs. yr.no-sivuasi. Sitä on ollut hyvä seurata, kuinka hyvin ennusteet ovat toteutuneet.
Juuh, cronjobbi päivittää sitä automaagisesti klo 2.30 joka aamu sen jälkeen kun päivän ensimmäinen WxSim ennuste ajettu klo 2.20 ;D
Talvea pukkaa..
Täällä tullut ihan iloisesti lunta jo muutaman tunnin ja tutka-ennusteiden mukaan ei pitäisi ihan heti loppuakaan...
Sääennusteethan lupailevat ihan talvista meininkiä läpötilojenkin suhteen tälle viikolle, yr.no lupailee ke-to yöksi -14 astetta ja ti-ke sekä to-pe öiksikin -10 astetta.
Tuossa alkuiltapäivästä näin sellaisen mielenkiintoisen ilmiön että alueilla jossa ei ollut lunta ennestään lumi suli vaikka mittarissa oli asteen verran pakkasta ja esim. puista se ei sulannut. Että aikas hyvin se aurinko lämmittä nyt jo pilvienkin läpi.
Tähän mennessä tullut sellaiset 15 senttiä, syvyys tällä hetkellä noin 23 cm, mikä lyö talven ennätyksen roimasti.
EDIT: Tässä vielä tuorein kamerakuva ;D ;D ;D
EDIT 21:09: Syvyydet korjattu :)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 23.03.2009, 16:41
Talvea pukkaa..
Täällä tullut ihan iloisesti lunta jo muutaman tunnin ja tutka-ennusteiden mukaan ei pitäisi ihan heti loppuakaan...
Sääennusteethan lupailevat ihan talvista meininkiä läpötilojenkin suhteen tälle viikolle, yr.no lupailee ke-to yöksi -14 astetta ja ti-ke sekä to-pe öiksikin -10 astetta.
Tuossa alkuiltapäivästä näin sellaisen mielenkiintoisen ilmiön että alueilla jossa ei ollut lunta ennestään lumi suli vaikka mittarissa oli asteen verran pakkasta ja esim. puista se ei sulannut. Että aikas hyvin se aurinko lämmittä nyt jo pilvienkin läpi.
Sain kuvattua vuoden ensimmäisen tasavarman Cumulonimbus-pilven, joka on syyllinen Halikon alueen lumimäärään.
Onnistuin siinä työpaikallani Helsingin Metsälässä, kun odottelin, että konsulttiporukka tekee työnsä loppuun. Kamera osoitti suunnilleen länteen päin.
Image0005.jpg-tiedosto kuvaa pylväs-Cumuluksen (Towering Cumulus) muodostumisen, joka on ukkospilven esiaste. Kello oli tuolloin 10:02.
Image0006.jpg-tiedosto on kuvattu samasta kohdasta 40 minuuttia myöhemmin (10:42), mutta se on jo tässä vaiheessa venähtänyt täysimittaiseksi Cumulonimbus-pilveksi, jonka "alasin" oli selvästi nähtävissä kuvassa.
Valitettavasti nostetta ja lämpötilaa ei ollut riittävästi salamoinnin muodostumiseen. Siinä meni täysin hyvä ukkospilvi hukkaan.
Ajaessani kotiin töistä, oli osa tuosta pilvestä jo hajonnut. Lumen sijaan Kannelmäessa satoi kevyitä lumirakeita hetken aikaa suhteellisen tiheästikin.
Nyt iltaa myöten on lunta tullut paikoittain niin sakeasti, että näkyvyys on ollut alle 2 kilometriä (Malminkartanon täyttömäki ei näkynyt "tähystyspaikalta").
Ja sitä tulee edelleenkin ihan tosissans, kävin tuossa vetelemässä pienet iltajumpat lumikolan ääressä (tässä rivarissa kolataan itse tuo käytävä) nin sillä aikaa tuli rappusille jotka lakaisin aluksi sentti lisää...
Lumikeppi näyttää tällä hetkellä *tiirustaa taskulampulla* noin 28 senttiä eli sitä on tullut noin 20 cm tänään about 8-9 tunnissa, välillä enempi ja välillä vähempi, viimetunteina lähinnä enempi.. :)
Tällaista lumisadetta en ole muutamaan vuoteen nähnytkään täälläpäin Suomea, tasaisesti ollut 0-2 astetta pakkasta, suunnilleen tyyntä, ja lunta tullut yhtä pötköön monta tuntia.
Tässä tällainen perisuomalainen joulumaisemakuva, tosin otettu puoli tuntia sitten maaliskuussa ::)
Huomenta aamuvirkut :)
Päivitystä Halikon lumitilanteeseen:
Syvyys 33 cm eli viime 24 tunnin saldo on 26 cm
;D ;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 24.03.2009, 06:26
Huomenta aamuvirkut :)
Päivitystä Halikon lumitilanteeseen:
Syvyys 33 cm eli viime 24 tunnin saldo on 26 cm
;D ;D
Aika kova sade noin lyhyessä ajassa!
Täällä oli jouluna ennätys, kun aatonaatonaattona satoi 35 senttiä noin kahdessa-kolmessa tunnissa. Se oli hirveää.
Talvi senkuin jatkuu, ja oikeastaan vain kiristää otettaan ;D Tänä aamuna kotivaaralla oli -21,2, tuolla alempana lähes -30. Lumikin on niin pöpperöä puuteria kuin olla saattaa, ei mitään tietoa vielä hankikeleistä, jospa sitten huhtikuulla. Lunta on vain vähänlaisesti, jos viimekevääseen vertaa. Rantamaissa noin 60cm ja vaaroissa 80-100cm.
Näyttää muuten kylmät jatkuvankin, tämänviikon jälkeen hivenen lauhtuu, mutta huhtikuun alussa purkaa ennusteen mukaan todella kylmää ilmaa taas pohjoisesta :) Vapun yli sais jatkua kylmät, vappuna nimittäin tarkoitus lähteä suksilla vielä erämaahan ;)
Lainaus käyttäjältä: Jussa - tiistai, 24.03.2009, 11:14
Näyttää muuten kylmät jatkuvankin, tämänviikon jälkeen hivenen lauhtuu, mutta huhtikuun alussa purkaa ennusteen mukaan todella kylmää ilmaa taas pohjoisesta :) Vapun yli sais jatkua kylmät, vappuna nimittäin tarkoitus lähteä suksilla vielä erämaahan ;)
Maaliskuun loppu näyttäisi todellakin taas lämpenevän senkin verran, että nollaraja pakenisi Oulun Lääniin saakka ensin ja sitten se joutuisi arktisen ilmamassan puskemaksi niin rumasti, että nollaraja kulkisi Puolan keskivaiheilla ja koko Skandinavia olisi taas talvisissa pakkaslukemissa (-3 ja -15 välimaastossa).
Luulen, että Vapuksi lämpenisi taas, mutta mitään terassikeliä sieltä tuskin olisi tulossa. Niin kauas ei ennustemallinnukset näe vielä, enkä ainakaan henkilökohtaisesti uskalla oikein uskoa mitään, mikä menee viiden vuorokauden toiselle puolelle, koska noin kauas menevissä ennusteissa on jo likimain mahdotonta ennakoida matala- ja korkeapaineiden reittejä ja keskinäistä vaikutusta. On täysin mahdollista, että kuun lopussa Etelä-Suomeen nousee matalapaine, joka nostaa lämpötilan +10°C ja pari vesisadealuetta pyyhkii lumen olemattomiin ennätysajassa. Sellaistakin on joskus 80- ja 90-luvuilla käynyt.
LainaaAika kova sade noin lyhyessä ajassa!
Meni tämän aseman epävirallinen "24 h lumisade"-ennätys rikki niin että humisi, niinkun myös lumensyvyys ennätys, tosin tuota lunta en ole mitannut kun 2 talvea ;D
Tuo autotien auraaja kertos että aika pienelle alueelle tuli näin paljon, jossain jossa hän kävi auraamassa oli tullu vain reilut 10 senttiä.
Täällä muuten sataa edelleenkin lunta, tosin ei niin paljoa että siitä jotain kertyisi ;D
LainaaMaaliskuun loppu näyttäisi todellakin taas lämpenevän senkin verran, että nollaraja pakenisi Oulun Lääniin saakka ensin ja sitten se joutuisi arktisen ilmamassan puskemaksi niin rumasti, että nollaraja kulkisi Puolan keskivaiheilla ja koko Skandinavia olisi taas talvisissa pakkaslukemissa (-3 ja -15 välimaastossa).
Tilastojen* mukaan pitäis kevät** alkaa täälläpäin noin viikon päästä, eipä oikeen taida onnistua tänä vuonna ;)
WxSim lupailee seuraavaksi kolmeksi yöksi noin -10 astetta sitten pitäis lämmetä
* 1971-2000, FMI
** Vuorokauden keskilämpötila yli 5 päivää putkeen plussan puolella
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 24.03.2009, 14:00
Meni tämän aseman epävirallinen "24 h lumisade"-ennätys rikki niin että humisi, niinkun myös lumensyvyys ennätys, tosin tuota lunta en ole mitannut kun 2 talvea ;D
Tuo autotien auraaja kertos että aika pienelle alueelle tuli näin paljon, jossain jossa hän kävi auraamassa oli tullu vain reilut 10 senttiä.
Ilmeisesti ottamissani kuvissa esiintyvä Cumulonimbus-pilvi taisi puskea "ukkossateen" sinne. :)
Helsingissä tuli lunta arviolta koko tuolta ajalta suunnilleen viitisen senttiä ja sekin ehti sulaa asfalttien päältä pois, kun aurinko kuitenkin sen verran jo lämmittää. Lunta täällä on jokatapauksessa riittävästi minun makuuni, joskin toivoisin niidenkin jossain vaiheessa sulavan pois.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 24.03.2009, 14:00
Tilastojen* mukaan pitäis kevät** alkaa täälläpäin noin viikon päästä, eipä oikeen taida onnistua tänä vuonna ;)
WxSim lupailee seuraavaksi kolmeksi yöksi noin -10 astetta sitten pitäis lämmetä
* 1971-2000, FMI
** Vuorokauden keskilämpötila yli 5 päivää putkeen plussan puolella
Omien aseman tilastojen mukaan pitäisi "termisen kevään" alkaa Helsingin sääaseman alueella suunnilleen Huhtikuun puolenvälin tietämillä. Kuukaudessa ehtii tapahtumaan sään suhteen paljonkin. Tämä takapakki tosin saattaa tarkoittaa sitä, että kesästä saattaa tulla sitten taas erittäin lämmin ja erittäin lämmin kesä tarkoittaa myös ukkosille hyviä olosuhteita. :)
Tosin ensin pitää saada se terminen kevät päälle, jotta termiseen kesäänkin päästäisiin.... ;D
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - keskiviikko, 25.03.2009, 08:19
Tämä takapakki tosin saattaa tarkoittaa sitä, että kesästä saattaa tulla sitten taas erittäin lämmin ja erittäin lämmin kesä tarkoittaa myös ukkosille hyviä olosuhteita. :)
Tosin ensin pitää saada se terminen kevät päälle, jotta termiseen kesäänkin päästäisiin.... ;D
Aivan, kaikki merkit viittaa kuumaan kesään. Muistatteko vuoden 2006 helmikuun? Se oli hyvin kylmä, kuten nytkin ja 2006 kesä oli todella kuuma.
Löysin WD:stä intressantit custom-tagit, ohjelman lokitiedoista max, min ja keskiarvo-lämpötilat tälle päivälle, minun tapauksessa vuosilta 2006-2008 ja tässä tulee:
25.3 2006-2008:
Max: +13.5 astetta (2007)
Min: - 0.4 astetta (2007)
Keskilämpötila: 5.1 astetta
Ja tänään 2009:
Max: -0.1 astetta
Min: -14.3 astetta
Keskilämpö: -7.8 astetta
;D ;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 24.03.2009, 14:00
Meni tämän aseman epävirallinen "24 h lumisade"-ennätys rikki niin että humisi, niinkun myös lumensyvyys ennätys, tosin tuota lunta en ole mitannut kun 2 talvea ;D
Tuo autotien auraaja kertos että aika pienelle alueelle tuli näin paljon, jossain jossa hän kävi auraamassa oli tullu vain reilut 10 senttiä.
Kyllä eteläisessä Suomessa näyttää lunta tulleen. Täällä meillä Tampereen kyljessä tuli niin vähän, että neliömetrin alalta helposti laskisi lumihiutaleiden määrän, jos viitsisi. Eli siis vetenä ei millin kymmenesosaakaan. Lunta on kyllä vielä mukavasti, mutta se on vanhempaa perua ja pinnaltaan jo aika kovaa, kun aurinko vähän päivällä sulattaa ja yöllä taas jäätyy. Mittasin tänä aamuna 23 cm. On siis haihtumalla ja tiivistymällä pudonnut pinta noin 2 cm. Lupailevat viikonvaihteessa lämpenevää, mutta taitaa sitten taas jäähtyä. Aikaisesta keväästä ei tänä vuonna liene aihetta puhua.
yka
-27 näytti auton mittari aamu 7 jälkeen vielä :o Päivän ylin näyttää jäävän -5,2 asteeseen, että kohtuu talvista on. Tänä aamuna lapissa yli -30 useassa paikassa, fmi:n asemilla. Kaveri sanoi naapurikylässä olleen -32 eilen ja tänäänkin -30. Mukava se on nyt pidellä näitä kylmiä ;) 2007 tosiaan samaan aikaan oli lähes 10 astetta lämmintä päivällä, ei ole vuodet veljeksiä. Eikä nyt taideta päästä potun istutukseenkaan siellä etelässä maaliskuun puolella? ;D
Nuijittiin sitten talven pakkasennätys viime yönä Halikossa tauluun, -17.6 astetta.."kevättä" pukkaa... ::)
Jotta ei talvi loppusi ihan kättelyssä niin lisää lunta tupruttaa koko ajan Halikossa. Sellaiset viitisen senttiä tähän mennessä tullut.
Aika tehokkaasti nuo alkuvikkon lumet menivät kasaan vaikka ei varsinaisesti suojasäätä ollutkaan ja lumikeppikin suurimman osan päivästä varjossa. Aamulla oli "enää" 23 cm jäljellä tiistain 33 sentistä, nyt ollaan taas 27 sentissä eli taitaa tämä uusi märkä lumi pakata sitä entisestään.
Eikö tänään pitänyt alkuviikon ennusteiden mukaan olla 5 astetta lämminta ja sataa vettä? :o
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 28.03.2009, 18:05
Jotta ei talvi loppusi ihan kättelyssä niin lisää lunta tupruttaa koko ajan Halikossa. Sellaiset viitisen senttiä tähän mennessä tullut.
Aika tehokkaasti nuo alkuvikkon lumet menivät kasaan vaikka ei varsinaisesti suojasäätä ollutkaan ja lumikeppikin suurimman osan päivästä varjossa. Aamulla oli "enää" 23 cm jäljellä tiistain 33 sentistä, nyt ollaan taas 27 sentissä eli taitaa tämä uusi märkä lumi pakata sitä entisestään.
Eikö tänään pitänyt alkuviikon ennusteiden mukaan olla 5 astetta lämminta ja sataa vettä? :o
Kannelmäessä on tullut aamusta alkaen lunta eikä se ole tauonnut hetkeksikään. Näkyvyys on ollut huonoimmillaan alle 200 metriä. Ulkona en ole käynyt vielä, mutta arvioni mukaan lunta olisi puskenut tässä vaiheessa lähemmäs 10 senttiä.
FMI Tesbed:n tutkakuva antaa tosin ymmärtää, että lumisade lakkaisi Pääkaupunkiseudulla suunnilleen tunnin, ehkä kahden kuluessa, mutta sekin oli lähinnä viivoittimella tehty pikainen lasku pohjautuen tutkakuvassa olleen sadealueen reunan liikkeeseen, joten varmuutta tuosta kellonajasta ei ole ollenkaan.
Sensijaan näyttäisi siltä jopa, että Halikon suunnalla sade jatkuu myöhäisiltaan saakka ja päättyisi "viivoitinarvion" mukaan päättyvän vasta jossain kello 23:30-01:30 välillä.
Alkuviikon ennuste todellakin sanoi juuri noin, mutta nyt se on siirtynyt tuohon ensi viikon alkuun tuo samainen ennuste. Tuulten pitäisi kääntyä lounaaseen ensin ja sieltä pitäisi alkaa puskemaan huomattavasti lauhempaa ilmaa. Nähtäväksi jää; niin monta yllätystä on jo käynyt noiden ennusteiden kanssa, etten osaa luottaa Wetterzentralen ennustemallinnuksiinkaan oikein ollenkaan.
Siellä jopa uhataan Etelä-Suomea vähäisen ukkosen mahdollisuudella aprillipäivän aattona, kun Suomen keskiosan yli liikkuu heikentyvä matalapaineen keskus itäkoilliseen. Etelä-Suomen yli, luultavasti rintaman mukana, painelisi nollassa oleva Lifted Index-alue puolestaan itäkaakkoon.
CAPE on kyllä niin köyhissä luvuissa (10-50J/kg), että ukkosen muodostuminen lienee mahdotonta, mutta konvektiota esiintyisi sade-ennusteen mukaan, joten sinällään odotettavissa olisi kiintoisa aprillipäivä sään puolesta. :)
Jospa pientä tilastonikkarointia tass kerran, onhan jo kohta huhtikuu ;D
Tuossa katselin noita raportteja aikavälillä 11/2008 -> 30.03.2009 ja miten kohta loppumassa oleva talvi on mennyt:
Pakkaspäiviä (lämpötila koko päivän alle 0°c): 54 päivää
Pakkasöitä (lämpötila käynyt alle 0°C): 116 päivää
Ollut alle -15 °C : 3 päivää
Pakkapäivä-lukema on selvästi korkein mitä asemani mitannut kolmelta edeltävältä vuosilta, liikkunut 30-40 haarukassa
Pakkasyö lukema on linjassa edellisiin, olettaen että nyt huhtikuussa ja tuokokuussa on saman verran kun aikasemminkin.
Alle -15°C on selvästi vähemmän kun keskimäärin (8,5) mutta viime vuonna niitä oli pyöreät 0
Lumet:
Lunta on tupruttanut ihan iloisesti ja aseman virallinen lukema on 82 cm, siihen voi lisätä varmaan sellaiset 10 cm joita en ole kirjannut WD:hen. Tämä on viime vuoden lähes lumettoman talven jälkeen oikeen positiivista. Lunta on ollut maassa nyt yhtä mittaan 10 viikkoa lumikäppyrän mukaan ja edelleenkin on 18 cm.