Nyt kun saatiin NSD:lle omat kartat niin luonnollisena jatkeena tulee NWN jollain aikataululla ;D
Ja siten tarvittais pikkasen ideoita :)
1. Ehdoton mukanaolija on sateliittikartta. Mutta tarvisko NWN sellaisen jossa enemmän paikkakuntia/teitä? Eli tiet tulisi näkyviin aikasemmin mitä NSD:ssä/myös pienempiä teitä lähizoomeissa vai onko NSD:n versio OK?
2. Omat versiot. Nightview / greenview / joku muu / ei ollenkaan / useampi?
Jos joku muu niin ideoita kehiin. Jotain dataa on olemassa kuten metsä/muu alue jota voisi värittää pikkasen eri sävyillä. Ihannehan olisi sellainen jossa mm. vuoristot tulisi näkyviin ja jossa kartan "pinta" olisi tavallaan ropolinen eikä täysin "sileä" antaen pikkasen syvyyttä siihen.
Pitääpä miettiä, suorilta ei pysty sanomaan oikein mitään.
Lainaus käyttäjältä: systeemi - lauantai, 12.05.2012, 21:36
Pitääpä miettiä, suorilta ei pysty sanomaan oikein mitään.
Ensimmäinen hajatelma joka tuossa yön tunteina tuli. En kuitenkaan toteutuksesta pysty sanomaan että miten saisi toimimaan.
http://community.cosm.com/node/611#3d
Joku tämän tyylinen karttapohja (eli kaupungit ja puut myös erottuisi) johon sitten olisi lisättynä asemat ja miksei myös ukkossolutkin. Eli NWN:ssä olisikin myös NSD mukana??? Paitsi että ei kun tulee liikaa informaatiota yhdelle sivulle.
Tuollainen Googlen tyyppinen satelliittikartta saattaa olla aika vaikea ellei jopa mahdoton toteuttaa. Itse suosin ihan perinteistä ylhäältä päin otettua sateellittikuvaa, kuten Eniron kartan satelliittikuvat. Mutta niitäkin saattaa olla vaikea saada ja kattavat parhaimmillaankin vain suuremmat paikkakunnat.
Tuo nykyinen Nightview kartta on erittäin hyvä ukkostutkalle, mutta hitusen lisää voisi paikkakuntia vielä olla, varsinkin sitten NWN-kartassa. Miten noita paikkakuntia pystyy noissa kartoissa säätelemään? Pystyykö niitä itse lisäillä miten sattuu vai voiko siinä tehdä jonkunlaisia automaattilisäyksiä esimerkiksi asukasmäärän mukaan? Viime kesänä tuli muutamia palautteita omasta Nexstorm kartasta, että siihen oltaisiin haluttu mukaan vielä joitakin paikkakuntia, vaikka kattavuus oli mielestäni jo oikein hyvä. Tosin tietenkään kaikkia paikkakuntia ei voi mukaan ottaa, joten siten kaikkia ei voi miellyttää. Rajaus pitää mielestäni tehdä paikkojen asukasmäärän mukaan.
Leafletillahan oli noita valmiita karttapohjia vaikka muille jakaa, joten mietin kuinka helppoa karttapohjien vaihto olisi jos haluaisi itse lisätä jonkun mieleisen karttapohjan? :)
Ainut satelliittipohjainen kartta jonka toistaiseksi olen löytänyt on tuo mikä on NSD:ssä eli tuo "Blue marble"-pohjainen eli sama mikä on Nokian kartoissakin jonka nappaan Esriltä siten että tallentuu dedille sitä mukaan kun haetaan. Se on mun mielestä paras kaikista mitä olen nähnyt. Siinä on kirkkaat värit ainakin alemmilla zoomitasoilla.
Siinä ei ole mitään paikkakuntia tahikka muita valmiina vaan niille tein transparentin layerin jossa paikkakunnat ja tiet/rajat. Näin sain sen siltä osin myös identtiseksi Nightviewn kanssa.
Koska nyt ei ole käytössä sitä pirun PgSql-kantaa joka olisi kestänyt viikkoja parsia kasaan dedin resursseilla vaan nk. shapefilet on datan määrä joka parsittu pienempi eli uupuu itse asiassa suurin osa nippeli-infosta jota ei kuitenkaan tarvita.
Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä uuden shapefilen jossa jotain uutta dataa kunhan keksii missä ja miten kyseinen data on OSM-filussa.
Paikkakunnat ovat luokiteltu metropolis, city, town jne ryhmiin, sekä saatavilla info onko pääkaupunki vai maakunnan pääkaupunki eli Admin-0 ja Admin-1 pääkaupungit, sekä asukasmäärät. Suomen osalta city-ryhmässä on muistaakseni noin 20 kaupunkia, loput town-ryhmäässä. Asukasmäärissä on vaan se vika että on kaikkea muuta kuin kattavat, suuri osa paikkakunnista esim Suomesta on 0-asukasluvuilla joten sitä ei oikein voi luotettavasti käyttää koska siinä uupuu myös suurien kaupunkien lukuja.
NSD:ssä on näkyvyys laitettu siten että pääkaupunki on aina näkösällä, metropolis + city tulee seuraavana ja lähemmillä zoomitasoilla myös city:t. Siinä on myös säätö kuinka lähekkäin kaksi samaan ryhmään kuuluvaa voi näkyä, eli liian lähekkäin olevista karsiutui toinen pois.
Suomen osalta pikku "ongelma" noissa on se että kaupungit keskittyy etelään ja Lapissa ei ole kun Rovaniemi. Näin ollen tuota town/city-systeemiä piti pikkasen koittaa juksata että tulisi edes jossain tasoilla myös lappalaisia paikkakuntia näkösälle.
Leafletin valmiita layereita, tai oikeastaan ovat usereiden tekemiä, saa aika helposti lisättyä kartalle. Muistaa täytyy siinä kohtaa että sivujen liikenne monella sadalla users onlinessä ei välttämättä täsmää heidän fair-usageen sitten lähelläkään. Itsehän aloitin sellaisesta kun kokeilin Leaflettiä mutta koska niitä ei saa tarpeeksi hyvin muokattuja (esim rajat näkyy myös merissä) luovuin niistä. Toisaalta siellä on kappalemäärällä mitattun akyllä aika nippu eri layereitä mutta moni niistä on jonkun toisen klooneja joten oikeesti erilaisia siellä ei kovinkaan moni ole.
Tutkailin tuota hillshadinigia pikkasen ja yllätys, sen data NASA:lta loppuu 60 leveysasteeseen eli Suomenlahteen.
EDIT: Leafletin omien custom layereiden "fair usage" on 250000 karttatiiltä kuukaudessa, ja jokainen karttahan lataa niitä vajaan tusinan parhaimmillaan, per zoomitaso. Valitettava totuus näyttää olevan että meidän liikenteellä ilmaiskarttojen aika on ohi. Tosin ihan ymmärettävääkin, maksaahan niiden ylläpitokin...
Heidän omalla laskurilla kokeilin mitä se antaa 100000 sivulataukselle ja summa oli ihan mukavat $375 kuukaudessa,...
Itse en tarkoittanut ihan tuota 3d ominaisuutta tuosta kartasta vaan niitä metsä/ kaupunki osia. Eli ne voisi erottua hieman eriväreillä lähimmillä zoomi leveleillä.
Harmi kun kaikki hyvä maksaa.
LainaaItse en tarkoittanut ihan tuota 3d ominaisuutta tuosta kartasta vaan niitä metsä/ kaupunki osia. Eli ne voisi erottua hieman eriväreillä lähimmillä zoomi leveleillä.
Metsä/kaupunkialueet pitäisi kyllä saada näkymään aika helpollakin. Ainakin OSM:än omassa tyylissähän on myös puu-ikonit metsä-alueilla.
NSD:ssä en sitä tehnyt koska aatoshan on että kartta olisi mahdollisimman selkeä.
Päätiet laitoin siihen jotta olisi helpompi hahmottaa missä kohtaa ollaan.
Onpa surkean oloista Suomen data "wood"-datalla (keltainen)...
Ei millään tahdo löytyä sopivaa väriyhdistelmää joka olisi hitusen värikkäämpi kun Nightview mutta tarpeeksi tumma että ikonit näkyisi... (juu, tiedän, sattumalta se lopuksi löytyy..:P)
2. Ehdotus :
http://aut-web.hut.fi/ea/cg/img/geo.png
Tuollaiset värit olis aika lähellä omaa makua ja siihen lisäksi harmaalla kaupungit eikä ruskealla niinkuin tuossa. Ja lääninrajoja ei luonnostaan tarvitse.
Ongelma noissa värillisissä on se, että vihreän sävyiset ikonit peittyvät taustaan aika pahasti. Joten kuvaa pitäisi tummentaa selvästi jos haluaa käyttää vihertävän sävyistä taustaa.
Itse en puolestaan suosi NSD-kartassa ollenkaan kovin värikkäitä karttoja juuri tuosta syystä, mutta NWN-kartassa sillä ei ole niin väliä. Värillisiä karttoja voisi käyttää jos niitä tummentaa tarpeeksi paljon, esimerkkinä tuo Nokia Heatmappi, jota weatherc tummensi selvästi.
Snowi osui aika naulan kantaan kyllä. Se oli ongelma jo Nokiakarttojen kanssa että perusvärit olivat liian pliisuja tai liian värikkäitä ettei ikonit näkynyt kunnolla. Siinä ainut ratkaisu oli vetästä puoli-transparentti musta laatikko päälle. Tuloksena tummempi pohja mutta myös aika harmahtavan tylsä sellainen.
Siitä tulikin mieleen idea täysin toisenlaisesta värityksestä kuten musta-valkoinen tai nightview-kartan vastaava jossa taustaväri olisi täysin eri kun oikeastaan missään ikonissa koska NWN:ssäkin on noita erivärisiä ikoneita vaikka huru ja paljon.
Toinen ideä on vaalea tyyliin beige/valkonen tai jotain varsinkin jos saisi rantaviivat tummemmalla sävyllä jolloin itse alue voisi olla vaaleampi.
Nyt omalla kartallahan on mahdollista tehdä värityksestä aivan millaisen halutaan eikä tarvis mennä noiden valmispakettien tyylien mukaan.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 14.05.2012, 17:08
Siitä tulikin mieleen idea täysin toisenlaisesta värityksestä kuten musta-valkoinen tai nightview-kartan vastaava jossa taustaväri olisi täysin eri kun oikeastaan missään ikonissa koska NWN:ssäkin on noita erivärisiä ikoneita vaikka huru ja paljon.
Sellainen voisi tosiaan toimia aika hyvin, ainakin sitä voisi kokeilla miltä näyttää. Niin juu onhan NWN:ssäkin noita erivärisiä ikoneita vaikka minkälaisia, alkaen suoraan lämpötilaikoneista :)
Joo tuo musta-valkoinen pitää melkein nähdä. Se voisi olla todella hyväkin. Erottuvuus ainakin olisi kohdillaan.
Koe numro 1
Numro 2
Teistä ja paikannimistä ei tarvi välittää tässä vaiheessa...
Itse olen melkein tuon ensimmäisen tyylisen hillitymmän eron kannalla ettei tule liian suurta kontrastia meren/maan välille...
Testi numro 3, netistä bongattu yhdistelmä jossa sisävesillä "välitumma" väri
2. versio ja tuolla missä on maa vaalealla, sopii minun silmään. Näistä mitä nyt on katsottu.
Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 14.05.2012, 22:50
2. versio ja tuolla missä on maa vaalealla, sopii minun silmään. Näistä mitä nyt on katsottu.
Tuolla kokonaisena tuo kuva: http://www.nordicweather.net/test/image3.png
On kyllä aika "high-contrast" jollain tavalla...
EDIT: Tuossa pikainen kyhelmä vertailuksi parin NWN-ikonin kera
Joo number 4 näistä missä ikonit on mukana.
Itse olen kyllä kallistumassa no 3 puolelle paristakin syystä...
Se tärkein, ei saada unohtaa sivujen virerailijat ja veikkaukseni on etteivät välttämättä pidä no 4 kaltaisista "high contrast"-kartoista. Jos katsoo isompaa kuvaa niin on 4 aika "hyökkäävä" ja sekava varsinkin kun Suomessakin on paljon järviä lähekkäin niin on rakas katseltava ja ikonit huukkuu sinne sekamelskaan.
Siitä syystä niin itse ainakin suosisin tuollaista NSD:n nightviewn (no 1) kaltaista jossa meren ja maan värit olisi samoja mutta eri sävyillä. Se antaa kartalle jotenkin paljon rauhallisemman olemuksen.
NSD:n nightview on ihan omiaan NSD:hen mutta liian tumma NWN:lle, NWN:lle voisi sopia kartta jossa mattasävyiset ja vaaleammat värit jolloin niistä ei tule liian hyökkääviä vaan pysyisi enemmän taustalla ja ikonit sen sijaan tulisi paremmin esille.
Vaaleammissa sävyissä on taas ongelma se että jossain yhdistelmissä jää vesiraja jotenkin sutturaiseksi. Ainakin omasta mielestäni siinä toimii sinertävä sävy paljon paremmin kun harmahtava tai viher/sinertävä ( 3 vs 5/6).
Toisaalta, mikään ei estä laittamasta NWN:än valikkoon vaikkapa satelliitin, nightviewn sekä sen mitä tästä sitten tuleekaan jolloin vierailija itse voi päättää millä taustalla katselee. Mutta koska nightview on jo tumma voisi olla paikallaan olla vaaleampi vaihtoehto myös mukana.
Hmm itse en oikein tiedä, tuo 4 on ehkä vähän liian korkea kontrastinen, varsinkin kun katsoi isompaa kuvaa. Itse voisin kallistua vitosen puolelle, mutta siinä ehkä voisi merta tehdä hitusen tummemmaksi. NWN:ssa toimisi myöskin tuo perinteinen eli 6 :). Tuo kolmonenkaan ei olisi hassumpi, mutta meri on ehkä vähän liian kirkas, eli sitä voisi tummentaa vähäsen. Tosin silloin se menisi väriltää ehkä liiaksi maan väriä, joten silloin voisi joutua myös muita värejä vähän tummentaa.
Itsekin suosin vesien väreissä vähän siniseen taittuvaa väriä, jolloin sen mieltää jotenkin paremmin vedeksi :).
Ihan totta kyllä että myös se perinteinen toimis NWN:ssä eikä se ole ollenkaan hassumpi.
Kehissä hitusen muokatut versiot.
Törmäsin GeoTIFF-filuun jossa korkeusdataa ;D
Koeajo siitä osittaisella opacityllä ja perinteisillä väreillä: http://www.nordicweather.net/test/image4.png
Siinä on printtausjärjestys pikkasen väärä eli esim. pakkakuntien nimet osittain läpinäkyvät ja sen sellaista mutta ideana voisi olla aika hauska :)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 15.05.2012, 20:58
Törmäsin GeoTIFF-filuun jossa korkeusdataa ;D
Koeajo siitä osittaisella opacityllä ja perinteisillä väreillä: http://www.nordicweather.net/test/image4.png
Siinä on printtausjärjestys pikkasen väärä eli esim. pakkakuntien nimet osittain läpinäkyvät ja sen sellaista mutta ideana voisi olla aika hauska :)
Joo tuossa on ideaa. Kyllä se alkuperäinen pohja on hyvä ei sitä tarvitse muuttaa.
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 16.05.2012, 04:55
Joo tuossa on ideaa. Kyllä se alkuperäinen pohja on hyvä ei sitä tarvitse muuttaa.
Tämä vois olla aika toimiva: http://www.nordicweather.net/test/image5.png
Toinen aatos on että tekis tuon lisäksi sen vaalean sinertävän ja joku noista harmahtavista layereistä. Leaflettiinhän voi lisätä niitä layereitä kuinka monta haluaa joten silloin voi vierailija itse valita mitä katselee. Noiden lisäksi valikoimaan tulisi totkai sateliitti sekä nightview NSD:stä voisi myös lisätä valikoimaan :)
Tuossa korkeusdata-TIFF:ssä ei rantaviiva ole ihan niin tarkka mitä perus-OSM-datassa mutta ei haittane pahemmin koska tuo kartta ei kuitenkaan ole navigointia varten.
Tuo image 5 joka oli tuossa viimeisessä on huomattavasti parempi kuin tuo sitä edeltävä image 4. Onpas muuten vaikea hahmottaa sitä mikä olisi "sopiva".
LainaaOnpas muuten vaikea hahmottaa sitä mikä olisi "sopiva".
On, ja varsinkin sopivan värisävyn keksiminen. Monesti tuossa kun kokeillut tuon image.png-kuvan generaattorilla väri näyttää ihan erillaiselta yksinään kun kartalla vaikka täysin sama sävy on kyseessä.
Dodiih, 3 eri layeriä generoitu NWN:ää varten, tuo image5, se vaalean sininertävä sekä mustavalko-versio. :)
Karttapalasia on yhteensä 385000 kpl, kokoa on 1.9 GB yhteensä ;D
Generointi oli paussilla noiden 2 ukkospäivän ajan koska vaikkei se silleen raskas prosessi ollut niin olen huomannut että loadeissa toimii tavallaan dominoefekti, esmex:
loadit alunperin 0.5 ja prosessi aiheuttaa 1 lisäyksen voi se 2.0 pohjaloadilla pompata 3:lla.
Eli mitä korkeampi pohjaloadi niin sitä pienempi lisäys voi saada sen raketoimaan.
Siinäkin pätee se että helppo on saada se nousemaan mutta sitäkin vaikeampi saada se laskemaan.
Missäs nyt on vika, kun operalla ei näy muuta kuin kartta ??? Ennen päivitystä toimi hyvin operalla ja explorer näyttää kylläkin myös nyt.
Lainaus käyttäjältä: yrde - torstai, 21.06.2012, 23:08
Missäs nyt on vika, kun operalla ei näy muuta kuin kartta ??? Ennen päivitystä toimi hyvin operalla ja explorer näyttää kylläkin myös nyt.
Vanha/uusi versio NWN:stä?
Mainittakoon että Opera on niin marginaali selain tätä nykyään, alle 2.5% nordicweatherissä, ettei sen mahdolliset jekut kovin paljoa paina. Mutta tietenkin jos saa korjattua aina parempi. :)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 21.06.2012, 23:27
Lainaus käyttäjältä: yrde - torstai, 21.06.2012, 23:08
Missäs nyt on vika, kun operalla ei näy muuta kuin kartta ??? Ennen päivitystä toimi hyvin operalla ja explorer näyttää kylläkin myös nyt.
Vanha/uusi versio NWN:stä?
Mainittakoon että Opera on niin marginaali selain tätä nykyään, alle 2.5% nordicweatherissä, ettei sen mahdolliset jekut kovin paljoa paina. Mutta tietenkin jos saa korjattua aina parempi. :)
Vanha näkyi molemmilla, uusi ei toimi operalla.
LainaaVanha näkyi molemmilla, uusi ei toimi operalla.
Antoiko se minkälaista error-viestiä?
Kaikki info mitä saat kaivettua siitä ulos voi olla avuksi tuon bugin etsinnässä.
Sain ratkaistua ongelman :-\
Eli operan asetuksissa, kohdassa verkko, pitää olla rasti "viittaussivun ilmoitus käytössä". En tiedä oliko tuosta päivityksessä lähtenyt rasti pois ja mitä tuo tarkalleen ottaen tarkoittaa. Nyt kuitenkin kartalla näkyy taas lämmöt yms. ;)
Pikku havainto ;)
Tuntuu että tuossa kartalta klikatussa pienessä ikkunassa oleva käyrä kulkee CET-ajassa suomen asemien osalta. Taulukoiden puolella kello näyttää oikein. ?
Lainaus käyttäjältä: SääSami - sunnuntai, 08.07.2012, 14:36
Tuntuu että tuossa kartalta klikatussa pienessä ikkunassa oleva käyrä kulkee CET-ajassa suomen asemien osalta. Taulukoiden puolella kello näyttää oikein. ?
Juu, niin näyttää tekevän...
EDIT: Fixattu
Mikä noissa NWN:n lämpötilakäyrissä on ollut tässä muutaman päivän? Aika hauskaa siksakkia vetelee ;D
Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 19.10.2012, 21:12
Mikä noissa NWN:n lämpötilakäyrissä on ollut tässä muutaman päivän? Aika hauskaa siksakkia vetelee ;D
Hjuva kysymys. ;D
Noin pikaisesti käyrälle tulevaa dataa keatsellessa tuli ainakin vastaan että datat ovat ihan sekaisin aikaleimaltaan.
Lisäsin jokunen päivä sitten siivoojan joka siivoaa ulos todella vanhaa dataa käppyräkannoista mutta ei sen nyt *pitäisi* tuohon vaikuttaa, tai mistä sen tietää... :P
EDIT: Näyttää korjaantuneen pikku fixillä. Käppyrät korjaantunevat kunhan memcache päivittää datansa jos siellä on alle tunnin vanhaa dataa.
Osa käyristä on ehjäynyt, vaan ei kaikki. Jos kahtoo esim. oman aseman lämpötiloja pitemmältä aikaa, niin melkoista siksakkia :D
Lainaus käyttäjältä: Jussa - maanantai, 22.10.2012, 21:47
Osa käyristä on ehjäynyt, vaan ei kaikki. Jos kahtoo esim. oman aseman lämpötiloja pitemmältä aikaa, niin melkoista siksakkia :D
Dodiih, on nekin korjattu. :)
Kummastuttaa vain että mistö ne yks kaks rupes noin sekoilemaan... ???
Näkyy nämä nollakelit olevan myrkkyä, tahi se kun lämpötila keikkuu asteen kymmenyksen sisällä, tai ei muutu miksikään useaan tuntiin. Asemani on oflinessa monesti nyt lauhojen aikaan ollut ;)
LainaaNäkyy nämä nollakelit olevan myrkkyä, tahi se kun lämpötila keikkuu asteen kymmenyksen sisällä, tai ei muutu miksikään useaan tuntiin. Asemani on oflinessa monesti nyt lauhojen aikaan ollut
Molemmat.
- 0.0 on ollut pakko laittaa virhelukemaksi koska moni softa puskee sen sellaisena ja ne ovat mahdottomia seulota ulos. Tosin sen *pitäisi* napata kannasta vanhat tiedot ainakin tunnin verran jos luokitellaan erroriksi. Tuo on seikka jota hankala tsekata ilman dataa jota seurata, eli sattua huomaamaan että oma asema menee nollille Jollei nämä pilkkopimeät sadekelit kohta ala jäähtymään testaan sen manuaalisesti.
- Jos lämpötila ollut x päivitystä samana se luokitellaan flatlineksi.