Halikon sääasema muuttaa toiselle puolelle E18-motaria alkaen 31.12.2010. Nykyisen suur-Salon alueella pysytään jatkossakin, matkaa linnuntietä ei ole kun ehkä 12 km, tosin jos vanhoja kuntarajoja käytetään vaihtuis kunta, joten kun asema palaa linjoille se ei enää ole Sääasema Halikko vaan joku muu ;)
Mikä, en kerro vielä :P
Ylläolevassa kun voi pätellä niin asema jatkaa myös uudessa paikassa (tottakai) ;D
Nykisessä paikassa asemaa aletaan purkaamaan pe 31.12 ja uuteen paikkaan on tietty pyrkimys saada se ylös mahdollisimman nopeasti. Koska pakkaslukemien keräilystä ei haluais jäädä paitsi niin ulos kerämään dataa se pyritään saamaan heti kun suin mahdollista. Pyrkimys on palata linjoille viikon 1/2011 aikana, ja eihän sitä tiedä vaikka jotain dataa ilmestyis vielä viikonlopunkin aikana ;)
Mitä todennäköisemmin pakkasesta (ruuvajan sormet jäätyy :P) ja jos haluaa/tarvis jonkun tolpan/kaapelia kaivaa maahan niin roudasta johtuen niin asennus tulee olemaan joskin tilapäinen aluksi. Näin pystyy myös sitten ajalla ja rauhassa (kun pahvilaatikoista selviää) miettimään parempaa asennusta.
Samoin tulen noita wanhoja wmr-antureita käyttäen tutkimaan pikkasen eri mahdollisten asennuspaikkojen eroja lämpötiloissa.
Tässä on viimeiset parisen viikkoa valmisteltu muuttoa ja mm. wxsimiin on hankittu lisä-kustomointi joka antaa ennusteen uuteen paikkaan. Nytten voisin jos haluaisin tehdä ennusteet molempiin paikkoihin :)
For the record: Jos muuttaa kannataa ottaa suoraan yhteyttä WxSimin Tom:iin niin hän antaa tarjouksen lisäkustomoinnista riippuen muuton suurudesta ;)
Myös sivua on valmisteltu muuttoa varten, mitään näkyvää ei toistaiseksi näy :P
Esim. koska muutto on ilmaston kannalta minimaalinen tulee WD jatkamaan datan keruuta "vanhaan kantaan" eli mitään fresh startia ei tule, ja toisaalta en halua luopua myöskään jo 2 kk vajaa 5 vuoden tiedoista :)
Vuoden vaihde ei wx-hullun kannalta nyt ole ihan ihanteellinen ajankohta muttaa sille ei mitään voi.
Hamilton sanoi että WD pitäisi toimia ok vaikka ei olis käynnissä kun vuosi vaihtuu, tarkistaa vaan että kaikki vuosiennätykset on nollaantunut ja tekee raportit manuaalisesti jollei WD niitä tee ja uppaa ne sivulle.
Sama koskee NWN:ää, koodin mukaan se *pitäisi* nollata vuosi-toplistat, mutta sitä ei tiedä. Jollei se sitä tee, joutuu ne odottamaan kunnes saan koneen käyntiin taas. Tarjolla on moblíilikaista joten nettiin kyllä pääsen heti kun kone on kasassa :)
Kuten myös dediä, jos se nyt jostain kumman syystä keskis jotain ajalla 31.12-2.1 niin voi korjaus kestää mutta ihan vakaasti se on raksuttanut joten sen riski luulis olevan aikas minimaalinen.
;D :)
Toivottavasti kaikki sujuu hyvin muuton osalta, kuten myös sääaseman asennuksen osalta :). Tälläisissä tilanteissa langaton olisi kyllä kova, mutta harvemmin niitä piuhojakaan enempään kuin kerran täytyy asentaa.
Mielenkiintoista nähdä mikä sääaseman uusi nimi tulee olemaan ja minkälaista kuvaa se kamera uudesta paikasta välittää ;D.
Muutos sääaseman FinWX-tunnuksessa huomioidaan operaattorin ilmoitettua muuton onnistuneesti suoritetuksi.
Muuton ajan sääasema- ja salamatutkatunnukset pysyvät ennallaan.
Pidämme peukkuja, että muutto sujuu täydellisesti ja ongelmitta. :)
Lainaaminkälaista kuvaa se kamera uudesta paikasta välittää
Kameran kuvaa en itsekkään vielä tiedä mutta tänään pääsen tutkimaan tilannetta pikkasen tarkemmin samoin kun sitä että miten aseman asentais :)
Sääasema sammutettu klo 11:00.
Nyt se pitäisi kaivaa esiin tuolta lumesta :P
No niin, nyt on asema laatikossa odottamassa kuljetusta :)
Kolmisen tuntia kesti koko hienouden purku, jessus sitä piuhan määrää :P
Kiikutin ensin kaikki osat saunan lauteille sulaamaan/kuivumaan pariksi tunniksi, eihän edes johtoja saa kasaan tälläaisella kelillä, joten systeemi oli osa kerrallaan irti ja sisälle.
Nätisti kun rivitti niin mahtui myös tutka ja kamera Daviksen laatikkoon, asiaa tosin auttoi myös se että tuo lämpötilamötiskä on irrallaan sadeämpäristä ;D
Kone on vielä kasassa, riisututuna, eli ainut mitä siinä on kiinni on näppis ja hiiri, loput on laatikossa myös.
No niin, mööpelit kannettu ja nyt pienen purkupaussin aikana oli hjuva kasata purkki (sehän tietty oli pakattu/tuotu siten että helppo löytää), joten linjoilla ollaan taas noin yleisesti... ;D
Vai että Pertteliin asema muutti. ;D
NWN-kartalla näyttäisi nököttävän joku toinenkin samassa paikassa.
Näköjään Pertteliin meni :). Liittyykö tuo toinen Pertteli tähän asiaan millään tavoin, vaan oliko tuo vain sattuma? Eroa on näyttää näiden kahden välillä olevan kuitenkin sen verran, että kyllä sen tietää kumpi on kumpi ;D. Tällä hetkellä tuo toinen Pertteli taitaa olla offline, mutta mielenkiintoista nähdä miten lämpötilat eroavat toisistaan.
Iski piuhatekninen ongelma joten offline om asema taas ;D
Juu Pertteliin mentiin, se on ihan sattuma että Perttelistä löytyy toinenkin asema, linnuntietä parin kilometrin päästä. :)
Tai, no, Salossahan ollaan edelleenkin mutta jos vahaa kuntajakoa käyttää niin Perttelissä, Kaivolan kylässä ollaan, Saloonhan liittyi muistaakseni 10 ympäristön kuntaa kertaryksäksellä tuossa jokunen aika sitten joten pelkkä Salon käyttö antaa todella ison alueen, Uudenmaan rajasta Paimioon länsi-itä-akselilla.
ISS & co ei ole mitenkään asennettu vielä vaan säteilysuoja istuu etuoven vieressä olevalla kaiteella oleen samalla ainut josta edes jotain dataa tulee, kun piti saada läpömittari kehiin ;D
Mitä oman aseman nimeen tulee niin pohtisin vähän aikaa että mitä siihen pistäisi, mutta päädyin Pertteliin tämän kylän nimen sijaan, Pertteli on kuitenkin tunnetumpi...Pitääpi miettiä pikkasen sen suhteen koska NWN:ään tarviin ainakin keksiä "oman" nimen koska se toimi kahdella samannimisellä, yksi idea voisi olla "Pertteli K", kun Salo, Pertteli, Kaivola tuntuu "hiukan" pitkältä kun taas "Salo, Pertteli K" voisi toimia, ehkä... ;D
On se hyvä että Daviksen pojat ovat pistäneet aivan mielettömän pitkä piuhan ISS:n ja konsolin välille. Sillähän vetelee puol kylää tarvittaessa ;D
Nyt Davis online. ;D
Aurinkoanturi tuuppas jotain ihme lukemia joten se ei ole kytketty, tuulianturi on *aivan* liian matalalla joten tuulta ei pahemmin nyt aluksi tule, pitääpi hakea pidempi keppi sille ;)
Tutkan kaapeli on puolessavälissä matkaa koneelle ;)
Tästä tuli pikkasen piuhan vetelimistä koska löysin tuulikaapin viereisestä pikku komerosta tuuletusreiän (alias kylmävarasto tai jotain) joten siitä saan piuhat sisälle todella näppärästi koska ikkunat vaikutti ihan liian tiiviiltä että niihin mitään piuhia pistelee ;)
Ainut mutta on siinä että reikä sijaitsee tietenkin toisella reunaa kämppää niin koneesta kun aidanpätkän mihin asensin ISS:in nähden ::)
Samalla webcamsivulla olevat Liikenneviraston kameroiden lukumäärä kasvoi kuuteen kun vihdoinkin saivat nettiin E18-motarin Turun pään kameroita, ei siihen mennyt kun x vuotta ;)
Seuraava osa kytketty, muttei linjoilla, tutka ;D
Koska täytyy hakea pidempi keppi noille tuuliviiri/tutka/uv/aurinko-antureille niin tutka on kyllä ulkona ja kytketty (jotta sain kaapelin vedettyä) ja saan seurattua niitä harvoja iskuja mitä näkyy mahdollisen suunnan toivossa ;D
Jossain vaiheessa täytyy hankkia uusi kaapeli koko hienoudelle, nyt 2 peräkanaa kytkettyä kaverusta, pitää pistää tilausta tuonne Vaasaan taas, tarvii lisää noita Scotchlockeja kanssa :)
Aurinkoanturikin on herännyt henkiin, oli vissiin vain tilapäinen mielenhäiriö kun sen kytkin ensiksi, nyt kun oli irti ISS:stä vuorokauden ja laitoin takaisin niin ihan ok lukemat tuli ;D
Sadeämpärin sulatus ei vielä toimi, johto puuttuu, mutta täytyy saada se toimimaan ennen loppuviikoksi luvattuja sateita ;)
Zoomailin tuossa GoogleMapsia ja rupesin katselemaan että NWN:ssä voisi tapahtua nimenmuutos:
- Nykyisestä Pertteli:stä tulisi Salo, Pertteli, Hähkänä minkä Google antaa kyseisen "kylän" nimeksi
- Omasta tulisi Salo, Pertteli
Näin antaa ainakin tuo GM kun riittävästi zoomaa ja onhan tässä "kylässä" myös kirkko vaikkei varsinaisesti kirkonkyläksi olla kutsuttukkaan ja jos puhutaan Perttelistä niin menee se ajatus juuri tähän "kylään", tuo missä toinen Pertteli-asema sijaitsee on taas puheessakin Hähkänä.
Kun esim. NWN:ää ajattelee niin pitäisi kieltää tuollaiset jättimäiset kuntaliitokset mikä tapahtui Salon osalta, kun nimistä tulee prkl pitkiä ja Salon kohdalla "Salo" kattaa Etelä-Suomen mittapuun mukaan todella ison alueen, 2100 km².
Yksi vaihtoehto on tietty että jättäis Salo-nimen pois molemmista, onhan esim. Nauvo oikeesti "Länsi-Turunmaa, Nauvo", en vaan ole muuttanut sitä koska sekin liitos tapahtui sen jälkeen kun Nauvo liitettiin NWN:ään, sama koskee myös asemia Kemiö (Kemiönsaari) ja Korppoo, Norrskata (Länsi-Turunmaa). Tällöin menisi kaikki yhdenmukaisesti vanhojen kuntarajojen mukaan ja käyttäisi Saloa vain jos ilmestyy asema vanhan (pienen) Salon alueelta.
Eli silloin olisi:
- Nauvo
- Korppoo, Norrskata
- Kemiö
- Pertteli
- Pertteli, Hähkänä
Noi nimitykset on kyllä välillä vähän hankalia. Salo on sinällään hyvä olla siinä nimessä, koska suurin osa varmasti tietää missä Salo on, mutta silloin nimestä tulee aika pitkä. Omankin aseman nimi voisi periaatteessa olla Nurmijärvi, Klaukkala, mutta Klaukkala on kuitenkin sen verran "suuri" - taitaa olla Suomen suurin kylä asukasluvultaan - että on parempi käyttää pelkkää Klaukkala nimeä. Pääkaupunkiseudulla asuvat monet myös varmasti ovat kuulleet Klaukkalasta, sen verran lähellä se Helsinkiä kuitenkin on. Klaukkala on myös asukasluvultaan selvästi suurempi kuin Nurmijärven kirkonkylä, joka on siis tämän kunnan ns. pääkaupunki, vaikka Klaukkalakin sai oman kirkkonsa vuonna 2004 ;D. Klaukkala myös mielletään täällä jopa vähän erillisenä kirkonkylästä ja harva Klaukkalalainen kutsuu itseään Nurmijärveläiseksi :)
Tuo vain selittää sitä, että miten paikat on syytä nimetä esim. NWN-kartalla. Tarkemmin sen tietää vasta kun tutustuu kyseiseen paikkaan, kuten tuossa Perttelin tapauksessa, kun sanoit että Pertteli mielletään tuoksi paikaksi missä Kaivolan kylä sijaitsee. Sama juttu täälläkin. Usein Nurmijärvestä puhuttaessa tarkoitetaan vain Nurmijärven kirkonkylää.
Kun katsoo Pertteliä esim. Eniron kartalta, niin kyllä siinäkin Pertteli on sijoitettu juurikin Kaivolan kohdalle ja Hähkänä on sitten erillään tuosta. Sitten kun zoomaa lähemmäksi, tulee esiin Kaivola.
Totta, aika hankalaa on välillä nuo.
Esim nuo Turunmaan asemien paikkakunnat (Kemiö,Nauvo,Korppoo) tunnetaan jo ennestään hyvin joten siinäkin mielessä en viitsinyt niitä muuttaa.
Samoin Klaukkala, ainakin itse hahmotin heti että "Helsingin kupeessa se on" joten ei sekään mitään Nurmijärveä tarvi.
Mulla ollut linjana NWN:ssä se että jos on vain yksi asema paikkakunnalla niin kunnan nimi riittää kuten Paimio ja jos on useampi niin joku erottaja niille ja silloin ainakin toiselle kylän nimi jos on eri kun toisella asemalla. Tai jos kunta on iso pinta-alataan, kuten Enontekiö, silloin voisi lähempi sijoitus olla paikallaan kuten Kilpisjärvi. Poikkeuksena pääkaupunkiseutu/isommat kaupungit jossa muutenkin käyetään kaupunginosien nimiä paljon enemmän kuten Laihon Hki,Kannelmäki.
Tästä vois kyllä yhtenäisyyden nimissä tehdä niin että NWN:ssä teen omasta Pertteli ja toisesta Pertteli, Hähkänän. Tällöin olisi linja sama esim. noiden Turunmaan asemien kanssa.
Sivulla se tulee olemaan Salo, Pertteli
Dodiih, nyt on omat sivut Salo, Pertteli-nimellä ja NWN:ssä Perttelinä, vanhasta Salo, Pertteli-asemasta tuli Pertteli, Hähkänä. Näin ovat yhtenäiset käytännöt kaikille asemille, jossa heitetään osittain piupaut kuntaliitoksille ;D jotka ei tee muuta kuin heikentää palveluja >:(.
Oman sivun kohdalla taas Kuukle kiittää kun tuli varmaan suht suosittu sana lisää titleen kun tuli Salo sinne :P :P
Noni, kamerakin taas kehissä ;)
Se kuinka pysyväksi maisema jää en tiedä mutta tuo oli helppo näin aluksi, suunta jotain kaakon paikkeilla ;D
Tuuli/aurinko-keppikin tuli investoitua joten sekin saadaan karvan verran korkeammaksi kunhan maali on kuivunut ettei se ihan heti lahoisi pystyyn ;D
Tutka odottelee uutta verkkokaapelia Vaasan suunnalta koska huomasin että siinä on myös muutamia halkemia, pakkanen vissiin tehnyt tehtävänsä jossain mutkissa. Ei sen puolen tarkoitus oli uusia kaapeli joka tapauksessa ennen kesää.
Vaihdoin paikkaa Davikselle tuossa iltapäivällä, nyt asennus on samantyylinen mitä teutarilla eli katonreunassa, ja pikkasen paremmin jemmassa sekä tuulihärveli pikkasen korkeammalla ;D
Kamera saatu toiseen paikkaan ettei pelkkiä puita näkyisi vaan pikkasen taivastakin, suuntana NE:n paikkeilla ;D
Tutka odottaa edelleen uutta johtoa jonka "rakas" Posti on hukannut jonnekkin, ollut matkalla Turun lajittelusta Saloon (50km) jo 6 päivää viime keskiviikosta lähtien. Heidän moderni chat-aspa sanoo vaan että "pitäisi olla noudettavissa lähipostistasi", jep, jep...
No niin, nyt alkaa pikkuhiljaa lyyti kirjoittamaan taas ;D
Tutka sai foliopäällystetyn Cat5e-kaapelin, nyt vaan kun sais suunnan säädettyä niin vois pistää onlineen :)
Samalla kun tuon tutkan kaapelin tilasin otin jokusen metrin kaiutinjohtoa jotta sain nuo sadeämpärin lämmittimen ja kameran virtajohdot uusittua noista jo aikoja sitten "sähkötarkatuskeskuksen hylkäämistä" vanhoista virtajohdoista :P
Hyvin ne vanhatkin toimis mutta niitä oli koottu palasista jos jokusen kerran ;D
Kamerakin porskuttaa taas, tosin pientä säätöä tarvii tehdä tuon kuvan tarkuuteen kunhan ei näpit jäädy, vähän näyttää sutturaiselta :P
Teillä päin ollut hiukan tapahtumaa joka tarttunut kuvaan :o
Jollain hiukan lipsahtanut.
Heh siellä on ollut joku rallikuski taas vauhdissa :D
Juu, kattelin tuota kanssa :D
Ehkä ei ollukaan se vaihtuvassa tolpassa todennäköisesti olleen 100:sen keli ;D
Mutta aika sattuma että osui juuri kameran kohdalle, tosin kameroita tuolla E18-motarilla on ainakin jokaisessa sillanpielessä...
Ensimmäinen tositesti lämpötila-anturin nykyisestä sijannista kun painellaan kohti -20:ä ja selkeää/tyyntä...
Kuinka paljon vaikuttaa se tosiseikka että säteilysuoja on katonreunassa kiinni, tosin ei ihan asuintalon vaan pienen kuistin (vai miksi sitä kutsutaan) katon reunassa...
Vertailumittarit kehissä myös toisella puolella, johon tosin ei nyt saa asemaa asennettua roudan takia jos haluais tolppaa sille asentaa...
Pikainen vilaisu kertoo että olisi reilut aste kylmempi siellä, joka myös saisi vahvistusta Pertteli,Hähkänän aseman lukemista...
On kyl käsittämätöntä miten tuollainen pienikin katos voi vaikuttaa noinkin paljon, vaikka jo puolen metrin päässä olisi avoin taivas. Tosin tälläisellä pakkasella ero on heti isompi. Omissa vertailuissa ja tutkimuksissa huomasin omassa vanhassa lämpöanturin paikassa olleen tälläisillä pakkasilla noin 2 astetta lämpimämpää. -20 asteen pakkasella ero oli noin 2,5 astetta.
Lämpimällä ero ei ole niin iso, mutta silloinkin pientä eroa on. Sen takia jouduin korjeilemaan kesänkin alimpia lämpötiloja ja siten keskilämpötiloja.
Talon lähellä en puolestaan huomannut kovin isoa eroa olevan, mutta kyllä siinäkin oli keskimäärin ehkä 0,2 astetta lämpimämpää.
Nyt kun mittari sijaitsee noin kahden metrin korkeudella maasta ja avoimen taivaan alla, on lämpötilat menneet välillä kuin naimisissa Helsinki-Vantaan lukemien kanssa ;D. Kesäksi ajattelin rakentaa sellaisen "saunavaloritilän" tyyppisen lisäsuojan anturille ja asentaa anturin niin, että tuo yksi puu olisi edessä suoraan etelään päin, jolloin anturi olisi keskipäivän aikaan varjossa auringolta.
Totta, ja kuten sanoit, ja se korostuu juuri tällaisella kelillä...
Mulla nyt 1 WMR-anturi säteilysuojan päällä majailemassa ja 2 toisella puolella pikkasen eri korkeuksissa. Tarkistin ennen uloslaittamista että mitä näyttävät sisällä kun anturit oli niin lähekkäin kun mahdollista jolloin olivat käytännössä samaa mieltä kaikki 3 (ero oli 0.1 astetta).
Jos haluaisin siirtää aseman tuonne toiselle puolelle on yksi ongelma roudan ja kaapelivedon lisäksi, tuuli/aurinko-anturit. Ne kun ovat verrattain hyvässä paikassa nyt, helppo päästä käsiksi huoltoa varten, mutta kuitenkin katonharjan yläpuolella sekä että ovat vertailupaikkaan nähden toisella puolella taloa. Tosin yksi idea voisi olla että veisi sen katolle kunhan lumet sulaa jolloin sais johdon ISS:lle kattoa/ilmaa pitkin...
Ja tässä tulokset:
- Säteilysuojan päällä oleva -20.7 - Davis: -19.8 = ero -0.7
Toisella puolella:
- Noin 3 metrissä, melkein "seinässä kiinni" (parvekken kaide) -21.1 - erolla korjattu: -20.2
- Lumihangen yläpuolella oleva, 1.5 m seinästä -22.9 - erolla korjattu: -22.0
Eli eroa olisi -1.8 astetta kun ollaan vähäsen matkaa seinästä, ottamatta huomioon mahdollinen ero korkeudessa.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 15.01.2011, 20:41
Eli eroa olisi -1.8 astetta kun ollaan vähäsen matkaa seinästä, ottamatta huomioon mahdollinen ero korkeudessa.
Tuleeko tuo ero vain siitä että ollaan lähellä taloa, vai onko talon lähellä joku pieni katos? On kyllä aika iso ero jos johtuu suoraan siitä, että ollaan talon lähellä, eli lämpösäteilystä.
Veikkaan että osa erosta johtuu siitä että tuo 1.5m seinästä oleva on ihan lumihangen pinnan tuntumassa koska en tähän hätään keksinyt pidempää keppiä sille ja että tuo parvekkeen kaiteessa oleva on katon alla, eli ei pääse lämpö anturista säteilemään pois suoraan ylös, mikä näyttää olevan aika olennainen osa anturin kylmenemistä tällä kelillä = sama miksi säteilysuojan sisällä on mukamas lämpimämpää kun sen ulkopuolella, tämän olen itsekkin todennut ennekin kun kokeilin WMR:än kanssa jolloin laitoin WMR:än kukkalautas-suojaan jolloin tuli aivan sama efekti vastaavanlaisella kelillä.
Oma analyysi miksi näin tapahtuu on se että itse anturithan WMR:ssä on muovikotelossa, joskin pienessä sellaisessa, ja muovikotelo säteilee lämpöä ilmakehään kun kylmenee tuloksena se että näyttävät hitusen liian kylmää.
Sekä siitä että korkeuseroa Daviksen päällä olevalla mittarilla ja luminhankimittarilla on kolmisen metriä (ainakin).
Nytten on eroa säteilysuojan ja sen päällä olevan 1.0 astetta, joka oli 0.7 äsken: Davis -20.8 ja WMR -21.8, tosin nyt ei tiedetä noitten kahden eroa "pilvisellä päiväsaikaan"...Täytyy katsoa se huomenissa...;)
Toisella pouolella...
Parvekkeen kaide (joka lähinnä vastaa Daviksen sijoitusta, tosin sillä on tuo kattolippa, Davis on taivasalla): -22.0, eli aika tasoissa Daviksen päällä olevan kanssa
Lumihanki: -23.4
No niin nyt on pilvistä joten saadaan erot WMR:än ja Daviksen välillä paremmin :)
- Säteilysuojan päällä oleva -9.7 - Davis: -9.7 = ero 0.0 eli Davis ja WMR näyttävät samaa lukemaa
Toisella puolella:
- Noin 3 metrissä, melkein "seinässä kiinni" (parvekken kaide) -9.2
- Lumihangen yläpuolella oleva, 1.5 m seinästä -9.8
Tuo oli odotettavaakin että kaiteessa kiinni oleva on lämipmämpi koska on niin lähellä taloa.
Otetaan sitten eiliset uudelleen tarkkailuun:
- Säteilysuojan päällä oleva -20.7 - Davis: -19.8 = ero -0.7, se että WMR on "suljetussa valkoisessa rasiassa" jota kutsutaan myös mittarin kuoreksi ja Daviksen aunturi "on paljas" tekee tuon verran heittoa lämmön karkaamisesta johtuen = tässä myös yksi todennäköinen syy miksi "kotimittarit" näyttävät liian kylmää selkeällä kelillä
Toisella puolella:
- Noin 3 metrissä, melkein "seinässä kiinni" (parvekken kaide) -21.1 - erolla korjattu: -20.2
- Lumihangen yläpuolella oleva, 1.5 m seinästä -22.9 - erolla korjattu: -22.0
Se että oli heittoa talon eri puolilla lienee ihan normaalia tuollaisella kelillä jossa lämpötila voi vaihdella paljonkin pienelläkin matkalla ympäristöstä johtuen.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 16.01.2011, 09:47
Se että oli heittoa talon eri puolilla lienee ihan normaalia tuollaisella kelillä jossa lämpötila voi vaihdella paljonkin pienelläkin matkalla ympäristöstä johtuen.
Juu tuollaisilla keleillä erot voi olla yllättävän isoja pienelläkin alueella, puhumattakaan siitä jos joku asuu alavalla alueella, sen takia muutaman oman sivuston kävijät ihmettelivät eroa. Silloin tosin ero oli normaalia isompi, sillä lämpöanturi sijaitsi vielä katoksen alla.
Pahasti kyllä hämäsi silloin omia mittauksia nuo katokset. Tein Flukella mittauksia eri paikoista, mutta yritin kuitenkin valita sen verran suojaisan paikan, jotta saan lukeman, joka pysyy hyvin vakaana. Sen takia tein mittauksia alueista, joilla sijaitsi jonkinlainen katos tai muu suoja, muuten alueet olivat täysin avoimia. Yksi mittaus tehtiin paikassa, jossa on firman jakeluautot ja siellä katos on varmaan 5 metrin korkeudella ja alue on muuten lähes täysin avoin. Mutta sekin vaikutti ilmeisesti lukemaan jonkun verran, sillä senkin lukema oli hyvin lähellä Daviksen omaa, joka oli siis silloin katoksen alla. Sen takia tulin siihen johtopäätökseen, että Daviksen lukeman täytyy olla se oikea. Mutta lopulta ero paljastui kun asensin Daviksen avoimen taivaan alle kahden metrin korkeuteen ja lukemat alkoivat mennä kylmilläkin keleillä todella hyvin yhteen Helsinki-Vantaan kanssa.
Maagisuus tuossa lienee, kuten sanoitkin, se katos tai pikemmin sen puuttuminen, ja mitä kauemmas mistään rakennelmasta sen parempi.
Oma Davis on siten ettei ole katoksen alla vaan "suora yhteys" taivaalle siinä kuistin katonreunan kulmassa ;D
Lainaus käyttäjältä: Snowi - sunnuntai, 16.01.2011, 18:05
lukemat alkoivat mennä kylmilläkin keleillä todella hyvin yhteen Helsinki-Vantaan kanssa.
Tuosta nyt voidaan olla montaa mieltä onko tuo Helsinki-Vantaa hyvä/paras vertailun kohde koska se on aakee laakee ja kesällä todellinen pätsi kun on hehtaarikaupalla asfalttia jonka vuoksi tuo "ilmojen haltiakin" siitä kovasti tykkää. ;)
Lainaus käyttäjältä: teutari - sunnuntai, 16.01.2011, 19:53
Lainaus käyttäjältä: Snowi - sunnuntai, 16.01.2011, 18:05
lukemat alkoivat mennä kylmilläkin keleillä todella hyvin yhteen Helsinki-Vantaan kanssa.
Tuosta nyt voidaan olla montaa mieltä onko tuo Helsinki-Vantaa hyvä/paras vertailun kohde koska se on aakee laakee ja kesällä todellinen pätsi kun on hehtaarikaupalla asfalttia jonka vuoksi tuo "ilmojen haltiakin" siitä kovasti tykkää. ;)
Juu kesä on sitten jo ihan eri juttu, tai ei oikeestaan kesä vaan kunnon aurinkoiset päivät, jolloin Helsinki-Vantaalla saattaa tulla paljon kuumempia lukemia kuin omalla asemalla. Mutta muutoin lämpötilojen osalta se vastaa kevyesti parhaiten omaa asemaa ja sen takia tulee tehtyä vertailuja siihen. Toisaalta se on myös lähin virallinen asema, tosin tuo Nurmijärven asema on lähes yhtä lähellä, mutta siellä lukemat on aina vähän kylmempiä kuin täällä.
Toki teen vertailuja myös muihin asemiin ja eikä pelkästään noihin virallisiin vaan myös NWN-asemiin. Mutta lämpötilat oman ja Helsinki-Vantaan välillä on usein niin uskomattoman lähellä toisiaan, että silloin se on paras vertailuasema. Linnuntietä matkaa Helsinki-Vantaalle on 12-14km, riippuen siitä missä se asema sijaitsee. Tälläkin hetkellä oma asema näyttää tasan -7C lukemaa, kun taas Helsinki-Vantaa näyttää -6,9C :)
LainaaTuosta nyt voidaan olla montaa mieltä onko tuo Helsinki-Vantaa hyvä/paras vertailun kohde koska se on aakee laakee ja kesällä todellinen pätsi kun on hehtaarikaupalla asfalttia jonka vuoksi tuo "ilmojen haltiakin" siitä kovasti tykkää.
Tuon olen lukenut ihan jostain Jenkkitutkimuksestakin että lentokenttien lämpötilat voivat olla ihan puppua, niihin kun vaikuttaa myös, yllätys, yllätys, lentokoneet ja niiden pakokaasut sen lisäksi että alueet jossa asemat sijaitsee ovat kaikkea muuta kun optimaaliset; asfalttia hehtaarikaupalla, isoja rakennuksia, lämpimiä mottoreita jne, jne. varsinkin jos kyseessä kenttä jossa liikennettä enemmän kun kone pari aamuin illoin. ;)
Joten sanoisin ettei ole edes talvella kovin luotettava lähde jos oikeita lukuja etsii, mutta teutarin mainitsema "ilmojen haltijahan" siitä tykkää ;)
Tuollaiseen en kyllä usko, että lentokoneet tuloksiin mitenkään vaikuttaisivat. Muutenkin tuo asema näyttää sijaitsevan jonkin etäisyyden päässä noista kiitoradoista.
Kesällä tosiaan voi ehkä pieni vaikutus tulla asfaltista, mutta ei tuo asema millään asfaltin päällä sentään sijaitse vaan hiekan päällä näyttäisi olevan, en tosin osaa sanoa paljonko on eroa isoihin asfalttialueisiin. Mutta jos tuolla tavalla ajatellaan, niin silloinhan kaikkien kaupunkien mittauksia ei voi ottaa todesta :). Eli kyllä tuon Helsinki-Vantaan mittaukset on hyvinkin luotettavia, varsinkin näin talvella kun asfaltista ei edes ole mitään haittaa, kun on lumen peitossa.
Sen verran mitä olen Helsinki-Vantaan lukemia tutkiskellut, niin ei se voi olla sattumaa että sen lukemat on muihin asemiin verrattuna todella kohdallaan. Esimerkiksi jos verrataan Helsingin Kumpulaan, niin siellä on yleensä aina lämpimämpää, kuten myös Espoon Sepänkylässä. Sitten taas puolestaan Nurmijärvellä on yleensä kylmempää. Eli tuossa tulee esiin se että rannikoiden lähellä on yleensä lämpimämpää ja mitä enemmän sisämaan suuntaan mennään, niin sitä kylmempää on, näin suurinpiirtein.
Kyllä tuon Helsinki-Vantaan lukemat on täysin vertailukelpoisia, mutta tuollaisia ihme piikkejä sillä välillä on, kuten näyttää olevan kaikilla FMI:n asemilla.
Voisihan sitä huvikseen kysästä FMI:ltä tarkempia tietoja tuosta asemasta ja että mitä he arvelevat noiden kiitoratojen vaikuttavan kuumina kesäpäivinä.
Sen tutkimuksen mukaan lentokoneet voivat kyllä vaikuttaa mitattuun lämpötilaan lentokentillä noin yleisesti, kyse ei ollut juuri Hki/Vantaasta, aivan kuten kaikki rakennukset ym. mitä lähistöllä. Tosin en minäkään usko että vaikutus suurta/olellista olisi jos asema on sijoitettu edes suht järkevästi.
Lainaavarsinkin näin talvella kun asfaltista ei edes ole mitään haittaa, kun on lumen peitossa.
Huonosti on kyllä hoidettu lumenpoisto jos niinkin vilkkaalla kentällä kun Helsinki/Vantaalla on kiitotie lumen peitossa ;D
Eiks niillä ole jopa joku isomman kokoinen rautaharjatyyppinen vekotin jolla rapsutetaan jäät pois asfaltilta jollei muu auta että saadaan riittävä pito? Ainakin Norjalaisilla oli sellainen kun oli juttua Aftenpostenissa tuosta taannosiesta Heathrown "lumikaaoksesta" ;D
Lainaamutta ei tuo asema millään asfaltin päällä sentään sijaitse vaan hiekan päällä näyttäisi olevan
Siinä vaiheessa tuossa on jo yksi perusvirhe, sen pitäisi olla nurmikon päällä ei hiekan/sepelin jos tutkii noita "miten asentaa sääasema"-julkaisuja ;D
Mutta ei saa unohtaa sitä tosiseikaa että lentoasemien asemat, aivan kuten meitin PWS:ät, mittaavat paikkallista säätilaa, lentoasemien asemathan ovat ensisijaisesti lentoliikennettä varten, eli mikä se keli on juuri lento-asemalla, eikä välttämättä sitä optimaalista säätilaa, eihän kaikki Metar-asemat edes ole luokiteltu Synop-asemaksi. ;D
Eikä välttämättä eroa ole normaalisti lähistön asemiin paljoakaan, mutta voi olla jossain tilanteissa
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 16.01.2011, 22:55
Lainaavarsinkin näin talvella kun asfaltista ei edes ole mitään haittaa, kun on lumen peitossa.
Huonosti on kyllä hoidettu lumenpoisto jos niinkin vilkkaalla kentällä kun Helsinki/Vantaalla on kiitotie lumen peitossa ;D
Eiks niillä ole jopa joku isomman kokoinen rautaharjatyyppinen vekotin jolla rapsutetaan jäät pois asfaltilta jollei muu auta että saadaan riittävä pito? Ainakin Norjalaisilla oli sellainen kun oli juttua Aftenpostenissa tuosta taannosiesta Heathrown "lumikaaoksesta" ;D
Juu ei tullut ihan ajatelleeksi loppuun asti, eli kyllä nuo kiitoradat varmasti täysin paljaat ovat ;D. Muut ei niin tärkeät alueet puolestaan voivat olla pienen lumikerroksen peittäminä. Toisaalta nyt kun ei aurinkokaan paista, ei sillä ole kauheasti merkitystä onko asfalttia vai ei, kesällä sitten tietty eri juttu :)
Pistin postia menemään FMI:n suuntaan, muutenkin olen halunnut lisätietoja juuri Helsinki-Vantaan asemasta, se kun sattuu niin lähellä olemaan. Noista heidän sivuilla olevista kuvista on vähän vaikea välillä sanoa, joten piti pyytää vähän tarkemmpia tietoja :). Tuon kuvan perusteella arvelin aseman sijaitsevan hiekalla/soralle, mutta täysin varma ei kuvastakaan voi olla, tosin nurmikkoa se ei ole ;D
Kysyin juuri sitä minkälaisia lukemia Helsinki-Vantaa yleensä mittaa muihin verrattuna ja vastaako se alueen yleistä kuvaa. Sitten myös noita että miten asfaltit ja lentokoneet mahdollisesti vaikuttavat vai vaikuttavatko ollenkaan. Saa nähdä mitä tulee vastaukseksi.
Takaisin muuttoon ;)
Piti käyttää plussa-asteita hyväkseen ja kataoa mikä säätö kamerassa oli mennyt vinksalleen kun oli niin sumpurainen kuva ;)
Samalla muuttui suunta, nyt näkyy vähän enemmänkin taivasta ;D
Suuntana lounas/länsi eli sinne mistä ne säät saapuvat yleisemmin ;)
Lainaus käyttäjältä: Snowi - maanantai, 17.01.2011, 00:22
Saa nähdä mitä tulee vastaukseksi.
Tänään tuli vastaus FMI:ltä ja ilmeisesti heillä näyttää olevan kiirettä, sillä jälleen kerran tarjoilivat omia linkkejään, jotka siis olen jo katsonut läpi, eikä niistä yleensä ole ollut apua jos olen kerran kysymyksen esittänyt.
Tässä viesti kokonaisuudessaan:
"Hei!
Jokainen havaintopaikka on omanlaisensa. Lyhyet selitykset eri havaitopaikoista löytyy: http://ilmatieteenlaitos.fi/havaintoasemakuvaukset
Merkittävimmät erot lentokentän ja muun lähitienoon välillä on:
*lumensyvyydessä, avoimella paikalla lumi lentää tuulessa pois tai sitä voi kinostua. Lumiesteitä on paikalle rakennettu, mutta joskus voi olla ongelmia.
* minimilämpötilat kesällä voivat olla jossain tilanteessa liian alhaisia. Mitään korjauslukemaa ei ole olemassa. Lämpömittari on 2:n metrin korkeudella.
Paikka on jossain 3:n kiitotien luona. En ole käynyt paikan päällä. Vanhalla asemalla tein yhden kesän havaintoja.
t.sari hartonen"
Kesällä yöllä lämpötilat voivat siis kuulemma olla normaalia alaisempia, yöllä nimittäin mitataan kesällä lähes poikkeuksetta minimilämpötilat.
Asema siis sijaitsee jossain kiitotie 3:n lähistöllä, eli tuo kiitotie on se pohjoisin ja läntisin. Tarkempaa tietoa siitä kuinka lähellä kiitotietä asema sijaitsee ei tullut. Muutenkin vähän heikonlaisesti vastasivat kysyttyihin kysymyksiin, mutta kyllä tuosta vähän lisätietoja sai :)
Taivaskamerasta tuli pikkasen lumikamera koska se on sen verran matalalla tuulihärvelin kepissä kiinni että se nappaa lumet katolta kun katselee siinä yläviistoon, se on ehkä 30cm katonreunasta ylöspäin. Kokeilin pikkasen tehdä koloa sille mutta ei paljoa auttanut, näyttää olevan että lumen korkeus on vaan niin korkea koko katolla.
Kameran sijanti noin muuten on ihan suht hyvä, se täytyy vaan saada pikkasen korkeammalle samalla kun "naapurin vinkistä" hinaa tuulihärveliäkin pikkasen korkeammalle. Vaatii uuden kepin mutta niinhän se oli vähän tarkoituskin että tuo nykyinen on "testi" että miten homma toimii siinä ja täytyy sanoa että olosuhteisiin nähden ihan hyvin toimii siinä.
Uusi keppi tulee kunhan saan sen hankittua & maalattua ja sen jälkeen tulee sopiva keli (= plusasteita) ;)
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 22.01.2011, 17:28
"naapurin vinkistä"
Hyvin olet uuteen tupaan sopeutunut ja saanut nuo naapuritkin mukaan sään ihmeelliseen maailmaan kun sieltä alkaa tulemaan noita positiivisiä vinkkejä. ;)
Yleensähän se on kun alkaa jotain kepakkoa virittelemään niin naapurit katsoo otsa kurtussa että mitä pkele se nyt siellä oikein touhuaa kun niillä tuppaa olemaan kaiken maailman ennakkoluuloja. ;D
Mitäköhän meidän ainoa naapuri sanoisi tuosta 15 metrin mastosta mitä olen ajatellut ;D. Nimittäin Nurmijärvellä saa rakentaa/pystyttää alle 15 metrin maston ilman lupaa, tai joku pikku lupa siinäkin muistaakseni oli. Noita mastoja saa itseasiassa ihan kohtuullisen edullisestikin, jos ostaa tollasen puretun vanhan maston. Tuo masto tulisi itseasiassa firman rakennuksen lähelle, mutta aidan toisella puolella on se naapurikin ;D.
LainaaHyvin olet uuteen tupaan sopeutunut ja saanut nuo naapuritkin mukaan sään ihmeelliseen maailmaan kun sieltä alkaa tulemaan noita positiivisiä vinkkejä. Iskee silmää
Yleensähän se on kun alkaa jotain kepakkoa virittelemään niin naapurit katsoo otsa kurtussa että mitä pkele se nyt siellä oikein touhuaa kun niillä tuppaa olemaan kaiken maailman ennakkoluuloja.
Totta. Tuo on yksi syy miksi lähdinkin liikkeelle lyhyellä kepakolla, vähän kun koittamaan jäätä kun totuushan on se ettei tuo Daviksen härveli ihan pinenemmästä päästä ole, varsinkaan tuo sadeämpäri :p
Ihan mukavasti ovat ottaneet vastaan sen, mut ristittiin jo taloyhtiön sääexpertiksi ;D
Naapurin pappara tuumas että "sun pitää saada se korkeammalle" sen jälkeen kun sai selville että se on tuulimittari ;D
Tuossa seuraillut pikkasen eroa Halikon ja nykyisen lukemiin varsinkin kahdessa asiassa, tuulen vuorokausi-keskiarvo ja sade nyt kun tulee lumena.
Mutu tähän mennessä kun asema ollut vajaat kuukauden pystyssä uudessa paikkaa on se että
- parempi tuulelle, esim. tänään toistaiseksi ollut k-arvo on korkeampi kun kertakaan mitattu vuorokausi k-arvo viime vuonna, tämä vaikka kepakko on lyhyt eikä mikään maailman tukevin (heiluu pikkasen). Käytetty offsetti on toistaiseksi sama mitä Halikossa.
- parempi myös sateelle, Halikossa sulanutta lumisadetta kertyi varsin vähän, vaikka sitä kyllä maahan aseman ympärille kertyi.
Tänään on tosin tuullet erittäin voimakkaasti ja ainakin oma asema mittasi kaikkien aikojen aseman kovimman tuulen puuskan, mutta ei aivan 10min keskituulta. Tuo offsetti tuulen kanssa on sellanen mitä itse olen miettinyt useasti, mutta en ole sitä ottanut kertaakaan käyttöön. Ongelmana siinä on se, että se puuttomampi puoli ei näytä liian korkeita lukemia, tosin WD:stä saa korjattua jonkun tietyn ilmansuunnankin, mutta ei kahta eri ilmansuuntaa. Jos taas lisää kaikkien tuulien nopeutta, niin sillon tulee todennäköisesti liian suuria lukemia jostain ilmansuunnasta, ellei paikka sitten ole sellainen, jossa puut ympäröi aluetta joka puolelta tasaisesti.
Toinen ongelma voi olla siinä, että kun tuota offsettia voi korjata vain prosenteilla, niin silloin yhtäkkinen tuulen puuska saattaa olla liian korkea, koska mitä suurempi lukema, sitä enemmän prosentuaalinen korjaus sitä nostaa.
Tuulen offset on vähän hankala asia, joten päädyin siihen, että antaa lukemien olla niitä, joita ne todellisesti oli silloin kun tuuli tuulimittariin iski, vaikkakin etelän, lounaan ja kaakon puolella olevat puut on tuulia varmasti hidastaneet. Tämän takia olisikin tarkoitus saada nostettua tuulimittari puiden yläpuolelle ja tuo onnistuu oikeastaan ainoastaan korkean maston avulla. Silloin harrastus menee taas vähän uudelle tasolle, mutta olen jo ottanut yhteyttä pariin kaveriin, jotka näitä mastoja asentaa ja eikä se kuulemma kovin iso homma olisi :). Nykyään saa aika sirojakin mastoja(esim. itseseisovat ristikkomastot), jotka eivät naapuria välttämättä häiritse, tosin ei se ihan näkymätönkään ole, jos esimerkiksi 15 metrin maston asentaa ;D. Nurmijärvellä yli 15 metrin masto vaatii muistaakseni luvan ja joku tarkastaja tulee kasomaan aiheutuuko siitä kauheasti ulkonäöllisesti haittaa ympäristölle ja miten se sopii muuhun ympäristöön.
Se on totta että yuo offsetti on pikkasen hankala ja osittain kakspiipunenkin asia. Halikossa jossain vaiheessa kokeilin eri tasoja ja määrätyn prosentin jälkeen kovimmat puuskat pukkaa menemään överiksi, aivan kuten Snowi sanoi.
Oma offsetti on tuon testauksen tulos sekä sen että sain Halikossa aikoinas palautetta tuulen nopeuden alhaisuudesta, mikä oli ihan totta.
Ja kun katson tämänkin päivän WD:n tuulikäppyrää niin varsin realistiselta vaikuttaa siihen verrattuna mitä siellä tuuli kun kävi ulkona.
Toisaalta mitataan omilla PWS:llä juuri sitä mikroilmastoa mitä pihalla on mutta toisaalta taas varmaan moni käyttäjä, jollei suurin osa niistä, käyttää asemiemme nettiin puskettuja tietoja enemmänkin paikallisen paikkakunnan,ei niin juuri meidän takapihan, säänä.
Pientä offsettiä puoltaa myös tuo WxSimin Tom:in tekemät mittavat tutkimukset jossa otanatana tuhansia PWS- & Metar-asemia että PWS:ät lähes kauttaaltaan mittaavat noin 40% liian alhaisia lukemia Metareihin nähden.
Tosin asema-kohtaiset erot siinäkin on tietenkin suuriakin riippuen tuulihärvelin sijannista ja sen ympäristöstä.
Lainaa
Tämän takia olisikin tarkoitus saada nostettua tuulimittari puiden yläpuolelle ja tuo onnistuu oikeastaan ainoastaan korkean maston avulla.
Se on totta että sopivaan väriin maalattu ristikkomasto ei ainakaan meikäläistä mitenkään häiritsisi, päinvastoin, olisi todella näppärä.
Tämä paikka on pikkasen mäessä että talon etusivu on korkeammalla kun takapiha, eroa noin 2 metriä. Takapihan puoli on vähän kun monttu joten sillä puolella tarvis tuulimittari saada ainakin samalle korkeudelle mihin nyt saan sen reilun 1.5m kepakolla katonreunassa etupuolella eli takapihan maapinnasta pikasesti laskettuna 5-6m, eli vaatis taas jonkilaisen tolpan rakentamista. Takapihalla on myös parit isot kuuset lähempänä jotka siinä vaiheessa häiritsisi pohjoisen kantin tuulia, mutta toisaalta, siellä se asema olisi enemmän piilossa. Unohtamatta että silloin olis se alkuasennuksessakin ilmennyt johdon veto-ongelma.
Tosin, otin kyllä osan Halikon tolpasta mukaan kun muutettiin joten alaosa ei tarvis kun kiinnityksen maahan + tuen ;)
Mielenkiintoista tämä aseman paikan keksiminen näin rivarissa välillä ;D
Juu kyllähän se on parempi, että tuulilukemat olisivat lähempänä virallisien lähteiden lukemia, varsinkin jos ilman offsettia jää niistä kauheasti. Yksityisten asemien tuulimittaukset jää lähes aina virallisista lukemista, kuten weatherc sanoi. Syynä on juurikin se, että virallisten asemien tuulimittarit sijaitset lähes poikkeuksetta jonkinlaisissa mastoissa tai muun korkean rakennelman nokassa. Sen takia vähän kutkuttaiskin ihan oma masto :)
Katsoin maston pystytykseen tarvittavia lupia uudelleen ja se olikin niin, että alle 15 metrin masto vaatii vain ilmoituksen rakennusvalvontaviranomaiselle, eli on todella nopsa homma. Yli 15 metrin masto vaatii toimenpideluvan, joka sekin onnistuu suhteellisen kivuttomasti ja nopeasti. Rakennuslupaa ei siis tarvita ollenkaan. Näin siis Nurmijärvellä.
Siitä vaan ilmoituksia tekemään tai lupia hakemaan ja mastoja pystyttelemään ;D
LainaaKatsoin maston pystytykseen tarvittavia lupia uudelleen ja se olikin niin, että alle 15 metrin masto vaatii vain ilmoituksen rakennusvalvontaviranomaiselle, eli on todella nopsa homma. Yli 15 metrin masto vaatii toimenpideluvan, joka sekin onnistuu suhteellisen kivuttomasti ja nopeasti. Rakennuslupaa ei siis tarvita ollenkaan. Näin siis Nurmijärvellä.
Siitä vaan ilmoituksia tekemään tai lupia hakemaan ja mastoja pystyttelemään
Tee se 14.90 metrin korkeaksi ;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 30.01.2011, 18:31
Tee se 14.90 metrin korkeaksi ;D
Juu jos mä tollasen maston aion pystyttää, niin kyllä mä varmaan helppouden takia pysyttelen alle 15 metrissä ja silloinhan kannattaa kaikki hyöty ottaa irti ja tosiaan rakentaa juurikin joku tollanen 10 senttiä vajaa 15 metriä korkea masto ;D
LainaaJuu jos mä tollasen maston aion pystyttää, niin kyllä mä varmaan helppouden takia pysyttelen alle 15 metrissä ja silloinhan kannattaa kaikki hyöty ottaa irti ja tosiaan rakentaa juurikin joku tollanen 10 senttiä vajaa 15 metriä korkea masto
Tämä menee jo next-level säänörtteilyksi mutta potuttaa kuitenkin jälkikäteen niin tuuppaa sinne myös kamera ja tutka niin johan alkaa olemaan maisemat kamerassa ;D
Sekä älä unhota kunnon ukkosjohtimet ;D
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 31.01.2011, 00:02
Tämä menee jo next-level säänörtteilyksi mutta potuttaa kuitenkin jälkikäteen niin tuuppaa sinne myös kamera ja tutka niin johan alkaa olemaan maisemat kamerassa ;D
Sekä älä unhota kunnon ukkosjohtimet ;D
Tuon käynyt myös mielessä itsellänikin ja vielä vaikka aurinkoanturit sinne, niin ei häiritse niitäkään puut enää ;D. Saisi lopulta aika paljon hyötykäyttöä tuollaiselle mastolle. Tosin jos pc sijaitsisi sisällä, saattaisi piuhojen vetäminen olla vähän hankalaa, joten olen miettinyt josko myös pc:n saisi ulos asennettua, eli jonkinlainen pakkasta ja muita ulkoilman olosuhteita kestävä tietokone :). Olisi piuhojen vetäminen todella näppärää jos itse pc sijaitsisi myös ulkona.
LainaaTosin jos pc sijaitsisi sisällä, saattaisi piuhojen vetäminen olla vähän hankalaa, joten olen miettinyt josko myös pc:n saisi ulos asennettua, eli jonkinlainen pakkasta ja muita ulkoilman olosuhteita kestävä tietokone Hymyilee. Olisi piuhojen vetäminen todella näppärää jos itse pc sijaitsisi myös ulkona.
Miksei voisi toimia.
Jos varasto tai vaja niin purkki sinne ;D
En nyt ihan uusinta ja hienointa purkkia sinne ehkä laittais mutta sopiva käytetty joka jaksaa wx-softia pyöritellä niin mikä ettei.
Tai rakentais sille "mökin" jossa sopiva eristys talveksi ja tuuletusmahdollisuus kesäksi. Itse purkkihan tuottaa lämpöä joten se lämmittäis itse itsensä aika hyvin joten ei välttämättä mitään kauheeta lämmitystäkään tarvis, mutta ehkä joku pieni lämmitin voisi olla hyvä kosteuden poistoa varten ettei ihan heti ruostu. Tietty jos itse tekisin niin laittaisin lämpö/kosteus-mittarin mökkiin ja seuraisin tilannetta ;)
Luin joskus että joku laitos oli Suomessa tutkinut tätä ja laittanut pari PC:tä parvekeelle telttaan Suomen talveen ja jollen ihan väärin muista niin hyvin ne toimis.
Tässä olisi jollain jolla ylimääräinen purkki nurkissa lojumassa testauksen paikka, purkki ulos ja käyntiin 24/7 ja katsoa miten toimii ;D
Lainaus käyttäjältä: Snowi - maanantai, 31.01.2011, 00:55
olen miettinyt josko myös pc:n saisi ulos asennettua, eli jonkinlainen pakkasta ja muita ulkoilman olosuhteita kestävä tietokone :)
Pisti kerran silmään Panasonicin masiina joka ei aivan pienistä olosuhteista ota nokkiinsa. ;) ;D
Sitä on saatavilla käytettynäkin mutta hintaa on 600+€, löytyyhän siitä kyllä noita kaikenlaisia ominaisuuksia. :D
http://www.laptops.fi/kauppa/product_info.php?cPath=21_22&products_id=4428&osCsid=ddbdd90d369dc820c5dbc04570be5fb0
Tuollainen olisi kyllä aika näppärä, mutta aika tehottomalta vaikuttaa, varsinkin tuo 512MB muistimäärä mietityttää. Hintaakin tuolla on jonkun verran, tosin ei paha hinta tuollaiseksi laitteeksi.
Olen katsellut noita maailman pienempiä pc-koneita erilliseksi sääkoneeksi, niitä saa esim. täältä: http://www.smartoshop.com/fitpc2-fitpc2i-fanless-minipc-fitpc2i-fanless-minipc-c-553_440.html
Tollanen olisi aika kätevä, ei ollenkaan liikkuvia osia, jos kiintolevykin on vielä SSD mallia. Kestävyys siis omaa luokkaansa ja eikä tuo tarvitsisi välttämättä mitään jäähdytystäkään kesän helteille. Jostain olin lukevinani, että pakkastakin kyseinen laite kestää -40 asteeseen asti, tosin smartogroupin sivulla on tekstipätkä "0 – 70 deg C with SSD", eli tosiaan ei ainakaan jäähdytystä tarvi jos noin kuumaa kestää ja eiköhän tuo pakkastakin kestä hyvin.
Jos tolle pc:lle rakentais jonkun täysin tiiviin kotelon, jossa voisi ehkä olla joku ilmastointi. Vai onnistuisikohan hyvin eristetty täysin vesitiivis kotelokin ilman minkäänlaista ilmastointia? Kone itsessään tuottaa lämpöä niin vähän, että en usko lämpötilan kesälläkään kotelon sisällä nousevan yli tuon 70 astetta. Talvella eristetyssä boksissa kosteus ei pitäisi olla ongelma ja lämpötilakin pysyisi varmaan aika passelina.
Uusi "teline" asemalle työn alla ;)
Koska loppujen lopuksi nykyinen paikka on aika hyvä ja paras minkä nyt keksin, niin ruvetaanpa tekemään pikkasen tukevampaa asennusta sille ;)
Nykyinen asennus oli tarkoituskin olla väliaikainen, sekä että näkee miten toimii siinä ja myös, rivarissa kun ollaan, mikä on palaute naapureilta.
Tässä ollut mietintämyssy päällä ja mietitty helpointa ja "hienovaraisinta" tapaa toteuttaa se. Tulee olemaan pikkasen Laihon "parvekeriman" tapainen, kakkosnelonen kestopuu (tai noh, ei se oikea kakkosnelonen ole vaan joku sen pikkuveli muttei terassilautakaan, jotain siltä väliltä) joka kiinnitetään katon räystääseen suoraan seinästä ulospäin, siihen täyspitkä 2.4m pyörrökepakko johon tulee tuulihärveli, uv/aurinko-anturit, tutka ja kamera silleen näppärästi reilun puolen metrin välein ylhäältä katsottuna (tuuli ja aurinko ovat ihan ylimmässä päässä), seuraavana sadeämpäri ja ulimpana säteilysuoja.
Tuulihärveli tulee siten joku ehkä 80 senttiä korkeammalle nykyisestä, myös kamera tulee pikkasen korkeammalle mutta koska siinä suurin "tuulen heiluttelu-teho" painonsa takia se ei tule kovin korkealle.
Säteilysuoja tulee saamaan 24h tuuletuksen koska käyttää samaa virtajohtoa mitä kamera.
Kepakko on maalaamossa ja sai juuri toisen kerroksen lähes näpinäkyvää puusuojamaalia pintaan ettei ihan heti lahoisi pystyyn.
Pitää vieltä tutkailla maalivarastoa että oliskos valkoista pöperöä jossain jemmassa niin vois maalata tuon kestopuun valkoiseksi ;)
Asennusaikataulusta ei tietoa, riippuu myös siitä että miten tuo sää kehittyy, sais olla plussakeliä (tai ainakin kuten nyt) kun sitä tekee ;)
Asema menee offlineen muutamaksi tunniksi kun siirrän sen uuteen "asennusrimaan" alkaen noin klo 12. Pisin katko tulee olemaan tutkalla.
Takasin linjoilla :)
Samalla laskettiin tuulen nopeuden offsettiä, sekä NexStormin noise-sensitivity "Low":lle jotta näen onko kuinka paljon eroa edelliseen paikkaan. Tutkan suunta säädetty mutu-tuntumalla. Fotograaffikin tulossa kunhan saan sen kamerasta ulos ;D
Se fotograaffi :)
Tuulihärveli on nyt noin 5:ssä metrissä maapinnasta sillä puolella taloa missä se on ja joku 6.5-7 metrin korkeudella jos toiselta puolelta katsoisi. Tutka on sitten reilun 4 metrin korkeudessa keskimmäisenä mötikkänä tolpassa. :)
On se niin kivaa tuo tuulihärvelitolpan kiinnitys kun yrittää pitää sitä tasapainossa pitämällä kiinni alapäästä samalla kun yrittää ujuttaa sen kiinnityssilmukoiden (3 x U-rauta vai mikä noiden nimike on) läpi. Tosin olin tehnyt sen niin että kunhan sain sen ujutettua löysällä olleiden silmukoiden läpi niin se ei päässyt valahtamaan liian alas vaan se pysyi riittävän ylhäällä itsestään ;D
Lämpö/sade ei ihan ole optimaalisessa paikassa mutta sille ei mitään voi, pitää seurata niitä kahta pikkasen (tuuli/aurinko-antureilla on jokunen metri kaapelia varalla joten ISS:in ei ole pakko olla noin lähellä), tosin nyt katolla oleva lumi on "tilapäisenä" häiriötekijänä joka poistuu kunhan sulaa (tai joku kolaa sen pois). Täytyy pikkasen ottaa lapio kouraan huomenna tuon sadeämpärin lähistöltä. Tosin se on ainakin osittain varjossa auringolta, ainakin osa päivästä.
Eroa tällä hetkellä vertailumittareihin on lähes 2 astetta, kaikki 3 vertailu-WMR:ää näyttävät 14.5 asteen tuntumassa. Yksi niistä on parin metrin päässä Daviksesta, puskassa. Tämä samainen näytti päiväsaikaan pilvisellä säällä säteilysuojan päällä prikulleen samaa mitä Daviskin.
Tätä pikkasen pelkäsinkin tuon VP:en nykyisessä asennuspaikassa.
Tein 3 minuutin pikasiirron ja otin irti säteilysuojan nykyisestä asennusrimasta ja laitoin sen 1.5m kepin nokkaan keskelle lumihankea niin pitkälle kun sen parin metrin jatkoroikka anto myötä. Nyt odotellaan että lämpötila tasaantuisi (se nousi pikkasen tuossa hääräilessä äsken).
Tämä olisi pitännyt olla jo viime viikolla...No, selkeä yö nytkin tulossa. :)
Laitoin wmr-mittarin, joka testissä (pilvinen päivä) näytti samaa mitä Davis, kukkalautas-säteilysuojaan tolpan nokkaan noin 1.5 m korkeudelle. Mittari sijaitsee toisella puolella taloa (talo mäessä) estäen suoran "näkyvyyden" taivaalle ja siten että se jäähtyis liikaa lämmönkarkauksen takia ja on mutu:lla noin kolmisen metriä matalemmalla kun Davis. Taloon on etäisyyttä pari kolme metriä ja lähin isompi kasvi on myös parin kolmen metrin päässä, niitä on kourallinen lähiympäristössä muuten nurmikkoa.
Nyt odotellaan että mittari jäähtyisi. :)
Kaivoin aikasemmin tuo sivullakin olevan "maapinta"-mittarin esiin lumesta (jäi katolta kolatun lumen alle) joka jo pari päivää siellä lumen alla pysytellyt -16 asteessa ja se on ihan sen vieressä lumen pinnan korkeudella. Sen ja Daviksen ero on täällä hetkellä huikaisevat 5 astetta näyttäen -19 ja rapiat kun Davis näyttää -14.4 :o
On enemmän ja enemmän ruvennut tekee mieli laittaa Davis sille puolelle mutta kun on tuo johto-ongelma sekä se minne laitan tuulitoplan tavarat...