FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: J.Jäntti - maanantai, 08.02.2010, 17:37

Otsikko: Win7 ja Operation FlashPoint GOTY Edition: Via Dolorosa
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 08.02.2010, 17:37
Tervehdys porukoille. :)
Hiljaisuudesta huolimatta olen ollut Foorumin hengessä mukana jo jonkin aikaa. Parin viikon poissaoloni aikana olen juossut lukemattomia kertoja tiiliseinää päin Windows 7:n kanssa ja tullut lopulta siihen tulokseen, että se saa nyt olla tuolla hyllyssä irvistelemässä SP1:n saapumiseen saakka ja palaillaan sitten ehkä uudelleen.

Vuorossa on pitkä, sääasiasta totaalisesti harhassa oleva hapatus siitä, mikä sai minut luopumaan Win7:sta toistaiseksi, joten jos pitkän postauksen lukeminen ei ole leipälajisi, ei ole pakko lukea kaikkea. ;)

Kaikki tämä lähti siitä liikenteeseen, että kaveriporukan kanssa lyötiin päälle LANit ja juhlallisesti kyseessä oli vielä 20. peliviikonloppu vanhan kunnon Operation Flashpoint-pelin ja sen päälle naulatun FDFModin kanssa. Niille, joille Operation Flashpoint on tietokonepelinä tuntematon, niin lyhyesti kerrottakoon kyseessä olevan melko äärimmilleen realismissa venytetty räiskintäpeli, jossa yksikin luoti riittää "viemään hengen" ja FDFMod taas on puolestaan Suomen Puolustusvoimat-lisäpalikka, joka tuo armeijasta tutut aseet ja ajoneuvot mukaan - Talvi- ja Jatkosodan ajanjaksoja myöten.

Kone, jossa Win7 x64 pörräsi oli tekniseltä iältään noin 4 vuotta vanha. Tällä koneella olin ylläpitänyt FinWx:n sivustoa jo jonkin aikaa ja testeissä OFP ja FDFMod toimivat päällisin puolin ilman mitää ongelmaa. Sisällä kuitenkin kyti kaikkien aikojen tekninen aikapommi.

Olin asentanut juuri hiljattain uutuuttaankiiltävän avast!-virustorjuntaohjelman 5.0-version koneelle ja peli-illan alussa potkaistiin jätkien kanssa OFP koneillamme käyntiin. Kaikki meni hyvin, kunnes klikkasin moninpelivaihtoehtoa (Multiplayer) - ja siihen loppui se pelaaminen sillä koneella: Peli hyytyi vailla mitään pätevää selitystä aina kolmeksi sekunniksi kerrallaan ja päästi irti puoleksi sekunniksi jumittaen sen uudelleen ja kun peliserverilistan piti ilmaantua, hyytyi käytännössä koko kone täysin ja vain reset-nappi enää vapautti koneen.

Kokeilin pelin toimintaa ilman palomuuria, palomuurin kanssa, virustorjunta pois päältä ja päällä, IPv6 pois päältä ja päällä, staattista IP-osoitetta ja DHCP:stä saatua, kaikki Compatibility Modet Windows 98/ME:hen saakka, verkkokortin ajurin päivitystä ja käyttöjärjestelmän mukana tullutta ajuria ja kaikkea edellämainittuja sekaisin - tuloksetta. Jokainen yritys päättyi Multiplayer-valinnan jälkeen reset-nappiin. Yritin jopa OFP:n uudelleenasennusta, mutta tulos oli sama jopa ilman FDFModin läsnäoloa. Lopulta tilanne meni siihen, että kello 3 yöllä tein päätöksen siirtää kaikki data turvaan ja räjäyttää koko Win7:n x64-version asennus unholaan. Olin lähes satavarma, että syyllinen oli 32-bittisen ohjelman ja 64-bittisen käyttöjärjestelmän huono keskusteluyhteys.

Olin väärässä.

Asensin Windows 7:n x86 (=32-bittisen) version koneelle, tarvittavat ohjelmat, avast! 5.0 mukaanlukien ja OFP palikoineen. Käynnistin OFP:n; Pyörii ilman ongelmia. Klikkaan Multiplayeria ja Fläsäri leipoi heti kiinni. Sillä hetkellä huoneesta kuului tukahdutettu V-kirjaimella alkava, naisen anatomiaa kuvastava sana. Vika ei ollutkaan 64/32-rajapinnassa vaan jossain asennetussa ohjelmassa. Siispä koko kolmekakkonen painos roskikseen ja uudestaan koneeseen.

Toisen asennuksen jälkeiset testit paljastivat syyllisen: avast! 5.0, jonka Web Shield:iin oli tehty jotain radikaalia - niin radikaalia, että se käytännössä murhasi OFP:n moninpeliosan ja samalla vei mukanaan koko koneen. Tilannetta ei muuttanut sekään, että ennen pelin käynnistystä avast!:n moduulit olivat sammutettu manuaalisesti ja jopa servicet pysäytetty. Jokainen kerta päättyi resettiin.

Huomasin, että avast! tarjosi asentamaan uudempaa versiota itsestään, kuin mitä heidän sivuiltaan oli ladattavissa. Luonnollisesti ajattelin, että se korjannee tuon jumiutumisen lastentaudin - ja latauksen alkamisen myötä olinkin rakettimatkalla kohti tiiliseinää. Lataus onnistui ja bootin jälkeen kytkin kaikki avast!:n palikat pois päältä, testasin OFP:tä, joka hirtti kiinni. Tämän myötä vahvistui, että avast! 5.0 ja FlashPoint ovat huonoa seuraa toisilleen ja päätin heittää koko avast!:n roskiin.

Tiiliseinä tuli vastaan poistovaiheessa. avast!:n oma uninstalleri paiskasi errorin ja lopetti siihen. avast!:n Program Files:sta ajettu uninstalleri sanoi, että asennettu versio oli uudempi, kuin se, jota yritän poistaa ja ehdotti, että asennan avast!:n uudemman version ensin ja poistan sen sitten, sylkäisi naamalleni Setiface error 2:n ja sulki itsensä. Menin avast!:n sivuille hakemaan uutta versiota, mutta heidän sivuillaan tarjottiin yhä vanhempaa. Näin ollen sain kunnian lanata levyt tyhjäksi ja aloittaa asennuksen uudelleen.

avast!:n ongelman havaittuani tulin siihen tulokseen, että Windows 7:n x64:ssa ei ole vikaa ja huojentuneena lähdin sitä asentamaan. Aiemmista asennusvahingosta viisastuneena kuitenkin päätin, että siellä ei ajureiden lisäksi muuta olisi kuin OFP lisäpalikoineen. Käynnistin OFP:n ja klikkasin Multiplayeria ja nyt kaikki toimi loistavasti...

...tai niin ainakin kuvittelin.

Aloin katselemaan epäuskoisena, kun minulla Gigabitin runkoverkossa alkoivat ping-arvot nousta koko ajan ja ne olivat lopulta yli 300ms. Menin silti peliin mukaan ja kaikki näytti päällisin puolin hyvältä. Minuuttiakaan ei ehtinyt kulumaan, kun edelläni kaverini sotilashahmot alkoivat "warppaamaan", eli kansankielellä hyppimään näkökentässä edestakaisin, vaikka juoksuvauhti on pelissä kaikilla sama. Tarkistin pelitietoni ja sen mukaan pingit olivat venyneet yli 500ms (=puolen sekunnin) ja Desync-luku oli reippaasti yli 10000, kun muilla vastaavat luvut olivat 0-1ms pingien osalta ja Desyncit nollissa. Peli oli käytännössä moninpelin osalta täysin pelikelvoton.

Yritin samat temput, kuin ensi yrittämällä, mutta ongelmat vain jatkuivat. Tulin tulokseen, että nyt kyseessä oli jotain todella hämärää verkon suhteen tai tavassa, jolla 32-bittinen ohjelma keskustelee 64-bittisen käyttöjärjestelmän kanssa ja tuomitsin samalla koko asennuksen poistettavaksi ja korvattavaksi 32-bittisellä Windows 7:lla.

Paria tuntia myöhemmin Windows 7:n x86-versio oli käytössä ja OFP palikoineen asennettuna.
Testit olivat edelliseen verrattuna lohdullisemmat: Pingit pyörivät koko ajan 30-100ms välillä ja Desync-lukema puhdas nolla. Pelin kannalta tämä ei kuitenkaan riitä, sillä liikkuvaan kohteeseen ei tuollaisilla viiveillä osu ollenkaan, kun kohde hyppii tähtäimessä vuoroin eteen, vuoroin taakse, minkä lisäksi peli menettää vauhdikkaasti realisminsa. Lisäksi Gigabitin sisäverkon rungossa tuollaiset pingilukemat ovat täysin hyväksymättömiä. Yritin kaikki samat kikat, joita kokeilin x64-version kanssa, mutta mikään ei auttanut.

Tulin siihen tulokseen, että peli ei vain toimi maanittelulla, lahjonnalla eikä kirveellä uhkailemallakaan Windows 7:ssa, joten repäisin esille paremman toimivuuden toivossa Windows XP x64 Editionin. Ajatuksenani oli, että koska rauta rullaa 64-bittisenä ja peli toimii normaalisti tavallisessa Windows XP:ssä, olisi hyvä hetki heittää koneeseen sille sopiva XP. Ajatus oli hyvä ja ryhdyinkin tuumasta toimeen, sillä tämä ympäristö toimisi varmasti.

No niinhän sitä luulisi minun iässäni..

Windows XP x64 Edition käyttää Windows Server 2003 x64:n kanssa samaa kerneliä ja se näkyi peliä testattaessa suorastaan tappavan hyvin. Pingit olivat edelleen liian korkealla, 15-30ms, mutta Desync pysyi nollassa. En siitä juurikaan välittänyt enää kaiken kokemani jälkeen vaan halusin testata, kuinka peli oikeasti toimisi, sillä ajattelin, että tuon saa jollain tavalla hoidettua kyllä pois päiväjärjestyksestä, mutta sitten tuli kaikkien yllätysten isä kirves kädessään vastaan: ATI Radeon HD4890-näytönohjaimeni alkoi hyytymään kun ruudulla alkoi olemaan enemmän aktiviteettia, kuten helkkarin vihaisia venäläisiä puolen joukkueen edestä, kunnes lopulta peli alkoi jähmettymään ja lopulta sain pysäyttää pelin kolmisormitervehdyksellä käyttöjärjestelmästä käsin, jonne pääsin Alt-Tab:lla ja viiden minuutin odotuksella, kun mikään ei enää liikkunut.

Lopulta totesin koko homman päättyvän siihen, että pelin toimivuuteen ei ole muuta tietä kuin vanha, hyväksi todettu, 32-bittinen Windows XP.
Siispä levyt tyhjäksi nyt viimeistä kertaa ja sisään vanha kunnon XP. Mikä on lopputulos? OFP FDFModeineen raksuttaa, kuin Saksasta hankkimani DCF77-synkronoitu rannekello. Pelissä on 0-1ms pingit, Desync-lukema on nollassa ja pelikokemus palautunut jälleen niille urilleen, jossa sen on kuulunutkin olla.

20. peliviikonloppu heilahtaa uudelleen käyntiin piakkoin, nyt kun kaikki on kunnossa. Tämänkertaisen viikonlopun pelinimeksi olen antanut osuvasti "The Technical Resurrection". ;D

Yksin en tunnu olevan:
Netistä on ollut luettavissa, että samanlaisia oireita ovat kohdanneet myös Flashpointin manttelinperijät Armed Assault- ja Arma II, joiden pelaajilla on ollut samanlaisia oireita myös moninpelin suhteen. Onneksi Microsoftin mukaan Windows XP:n 32-bittisen käyttöjärjestelmän käyttöikää piisaa ainakin vuoteen 2014 saakka, jonka jälkeen tietoturvapäivitykset loppuvat siihen.

Eiköhän siihen mennessä "seiskaa" vaivaavat lastentaudit ole jo podettu.

Toivon, että tämä juttu tavoittaa ne, jotka pitävät Operation Flashpointista ja sen FDFMod-lisäpalikasta, jotta tietävät, mitä voi olla odotettavissa, jos siirtyvät uudempaan käyttöjärjestelmään.
Otsikko: Vs: Win7 ja Operation FlashPoint GOTY Edition: Via Dolorosa
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 08.02.2010, 18:35
Tuollaisen säädön jälkeen ei varmaankaan jäänyt enää paljoa itse peliaikaa jäljelle?  :(
Onneksi itsellä ei ole tuollaisia ongelmia ollut lanien aikana, mutta voin vain kuvitella kuinka v-mäistä olisi, jos oltaisiin juuri istuttu alas ja valmiina pelituokioon ja sitten käykin noin.
Kyllä tässä win7:ssa näköjään vielä lastentauteja riittää, mutta pääosin kuitenkin toiminut todella hyvin.
Otsikko: Vs: Win7 ja Operation FlashPoint GOTY Edition: Via Dolorosa
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 08.02.2010, 19:59
Lainaus käyttäjältä: Snowi - maanantai, 08.02.2010, 18:35
Tuollaisen säädön jälkeen ei varmaankaan jäänyt enää paljoa itse peliaikaa jäljelle?  :(
Onneksi itsellä ei ole tuollaisia ongelmia ollut lanien aikana, mutta voin vain kuvitella kuinka v-mäistä olisi, jos oltaisiin juuri istuttu alas ja valmiina pelituokioon ja sitten käykin noin.
Kyllä tässä win7:ssa näköjään vielä lastentauteja riittää, mutta pääosin kuitenkin toiminut todella hyvin.

Näinhän siinä juuri kävi. Oma peliaika oli käytännössä nolla ja se kyllä söi yllättävän paljon ukkoa, kun ei päässyt mukaan.
Tuon avast!-ohjelman jumitaudin paikallistaminen söi koko illan ja yön ja yön aikana ehdin vielä heittämään porukan koteihinsa. Nukuin tuon viikonlopun aikana todella vähän ja kahvia kului valehtelematta litroja.

Mikä tässä koko jutussa on ironisinta, on se, että kyseisessä koneessa oli alunperinkin Windows XP, 32-bittisenä ja asensin Win7:n siihen - tuon taistelun jälkeen ainoa alusta, jossa "Fläsäri" toimi normaalisti, oli se, josta alunperin lähdettiin.

Samaa mieltä olen siitä ehdottomasti, että Win7 on edistyksellinen ja Vistaan verraten ylivoimainen käyttöjärjestelmä. Ikävä kyllä seiska kärsii yhä Vista-syndroomasta ja sain omakohtaisia merkkejä siitä: Vaikka Vistan vikoja on korjattu hurjat määrät 7:ssa, on kuitenkin tietoturvaa lisätty käytettävyyden kustannuksella ja se näkyy sitten vanhemmissa ohjelmissa ja peleissä kyseisellä, perin ikävällä tavalla.

Esimerkiksi Fläsärin moninpeli pyörii tietojen mukaan ongelmitta Vista-alustalla, joten jossain kohtaa seiskassa on tullut muutosta. Oma villi olettamukseni on se, että Fläsäri pyörii kyllä 7-koneessa, mutta vain, jos versio on Ultimate. Ko. versiossa kun on "XP Mode", jota Home Premiumista ja Professionalista ei löydy.
Otsikko: Vs: Win7 ja Operation FlashPoint GOTY Edition: Via Dolorosa
Kirjoitti: jamo - maanantai, 08.02.2010, 20:34
Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - maanantai, 08.02.2010, 19:59

Esimerkiksi Fläsärin moninpeli pyörii tietojen mukaan ongelmitta Vista-alustalla, joten jossain kohtaa seiskassa on tullut muutosta. Oma villi olettamukseni on se, että Fläsäri pyörii kyllä 7-koneessa, mutta vain, jos versio on Ultimate. Ko. versiossa kun on "XP Mode", jota Home Premiumista ja Professionalista ei löydy.

Eikös tuon "XP moden" saa, jos vain on laillinen xp koodi olemassa? Ultimatessa sen vain saa "kaupan päälle".
Ja en usko että oem -versio olisi laillinen.  ;)

jamo

edit: ei mennyt ihan oikein: http://windows.microsoft.com/fi-FI/windows7/install-and-use-windows-xp-mode-in-windows-7#section_3
Otsikko: Vs: Win7 ja Operation FlashPoint GOTY Edition: Via Dolorosa
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 08.02.2010, 23:00
Niin... Sehän tietenkin vaatii raudaltakin vähän enemmän, kun koneessa pyörii teoriassa virtuaali-XP. Minun tämänhetkisellä koneella siihen ei ole edes etäisesti mahdollisuuksia. Sitä ei tuossa hirveämmin selitelty onko XP Mode ajettavissa täysiruutuisena. Mikäli ei, en usko, että FlashPointin kaltainen peli tuon alla pyörähtäisi mitenkään kauniisti ja vaikka pyörisi, sitä ei olisi kiva pelata irtonaisessa ikkunassa.

Tosin... Kyseessä on virtuaaliympäristö. Näin ollen sillä ei ole teoriassa ainakaan pientäkään mahdollisuutta pyöriä samalla tavalla kuin miten täysveri-XP pyörii. Lisäksi kaikki verkko- ja grafiikkasuoritukset menevät kuitenkin 7:n ajureiden rajapintojen läpi, joten siihen meni sekin vaihtoehto, viheltäen roskikseen. ;D