FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Sivuston ja Foorumin tiedotteet => Aiheen aloitti: J.Jäntti - maanantai, 01.10.2018, 19:48

Otsikko: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 01.10.2018, 19:48
FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
(jäsenasemien suostumuksella, luonnollisesti)


FinWX:n sivuston ja foorumin ollessa siirtymässä vanhalta Windows-alustalta Linux-alustalle tapahtui taustalla paljon muutakin. Näistä yksi, muttei millään mittarilla vähäisin oli se, että FinWX:n ylläpidon suuntaan otettiin Ilmatieteen laitoksen toimesta yhteyttä yhteistyötarkoituksessa. Asiasta käytiin Ilmatieteen laitoksen edustajien kanssa palaveria 13.9.2018.

Ilmatieteen laitos on liikenteessä ajatuksenaan satsata uusiin säähavaintomenetelmiin, sekä näiden menetelmien yhteisölliseen tuottamiseen. Ilmatieteen laitos on huomannut innostuksen ja voimavaran, jota sääharrastajat ja heidän sääasemansa tarjoavat. Heidän ajatuksena on aloittaa FinWX:n jäsenasemien myötävaikutuksella, FinWX:n järjestelmän kautta, täydentää kansallisen havaintoverkon tuottamaa dataa ja sen myötä parantamaan tietoa ilmakehän tilasta ja paikallisten sääennusteiden laatua.

Osalla teistä saattaa niskavillat nousta pystyyn jo näistä tiedoista, joten selvennetään muutamia seikkoja saman tien:
Mitä Ilmatieteen laitos tarjoaa vastineeksi havaintodatalle?
Ilmatieteen laitoksen edustajien mukaan asioita, jota yhteistyö voisi operaattorin suuntaa sisältää, voisi olla esim.
Ilmatieteen laitokselta halutaan erityisesti painottaa, että yhteistyön tulee olla joustavaa ja vapaamuotoista sekä toimia harrastamisen ehdoilla. Vaikka Ilmatieteen laitoksella arvostetaan sääasemaharrastajien tekemien havaintojen laatua, ei aikomuksena ole asettaa havaintojen laadulle tai saatavuudelle mitään erityisvaatimuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli sääaseman havaintodatassa on poikkeamia, ne saadaan suodatettua pois. Myöskään asemalla olevat katkokset eivät haittaa. Kyseessä on siis ns. Best Effort-tasoinen toiminta.

Mitä nyt sitten tapahtuu?
Yhteistyö on ottanut vasta ensimmäisiä askeliaan ja niistä merkittävin on tämä: Jäsenasemien operaattoreille ilmoittaminen yhteistyöstä.

Liittyminen tai siitä kieltäytyminen on niinkin yksinkertaista, kuin sähköpostin tai Foorumin yksityisviestin lähettäminen allekirjoittaneelle. Vain hyväksyneiden asemien data lähetetään Ilmatieteen laitoksen suuntaan, kun siihen saakka päästään. Asemaoperaattorit jotka eivät lähetä ilmoitusta kumpaankaan suuntaan asiasta katsotaan samaksi, kuin kieltäytyminen. Tällöin aseman dataa ei lähetetä Ilmatieteen laitokselle. Pois jättäytyminen ei vaikuta FinWX:n jäsenyyteen tai sen statukseen.

Mikäli asiassa heräsi kysymyksiä, lähestykää asiassa minua joko näin sähköpostin välityksellä, tai vaihtoehtoisesti FinWX:n foorumin yksityisviestillä.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 02.10.2018, 09:38
Mielestäni tämä uutinen on varsin loistava, meidät yksityiset sääasemaharrastajat otetaan vakavasti :D Onhan se tähän asti tavallaan ollut hukattua voimavaraa joka nyt sitten otetaan käyttöön. Näkisin tämän antavan uutta pontta koko harrastukselle. Odotankin suurella mielenkiinnolla mitä kaikkea tästä vielä voi kehittyä!
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 02.10.2018, 14:58
Järkevältä kuulostaa minustakin. Ja ehkä harrastukselle tulee vielä enemmän intressiä pitää vermeet tikissä ja näyttämässä mahdollisimman oikeaa tietoa. Ilmatieteen laitoksen asemaverkon peitto on tosiasiassa ainakin Lapissa harvahko. Oma kulmakuntani on hyvä esimerkki tästä. FMI kartta näyttää lumitilannetta nollalla koko Suomessa, mutta meidän pohjoisosassa Sallaa Naruskajärven ja Tuntsan alueella oli viikonlopun aikoihin lunta jo seitsemisen senttiä.

Uudistus ei kaikkia ongelmia poista, koska on satojen neliökilometrien alueita, joissa ei sijaitse FMI:n, eikä kenenkään muunkaan sääasemia. Ajatasaisella tiedolla vaikkapa lumitilanteesta olisi joillekin ryhmille, vaikkapa metsästäjät, kysyntää paljonlaisesti.

Muutos on ilman muuta askel parempaan suuntaan. ;)
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 02.10.2018, 18:38
Komppaan Ukkaa ja Jussaa että hyvä uudistushan tämä on. Privaatteja asemia kun on myös alueilla jossa ei ole FMI-asemia lähimainkaan. Ja niiden välissäkin. Hyvä esimerkki oma Kemiönsaaren asema. Oon parikin kertaa ilmoittanut heitin "ilmoita säätila"-jutun kautta sateita kun ollut huomattavasti suuremmat mitä heitin lähiasemilla Kemiö ja Hanko kun ukkoskuurot pyyhkässeet yli sopivasti.

Pienenä piikkinä kuitenkin se että mähän ehdotin heille tätä jo jokunen vuosi sitten, mutta silloinhan idea ammuttiin alas ihan suoralta kädeltä. Kummasti on hetin mieli muuttunut muutamassa vuodessa...  ;)
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: Zalama - torstai, 04.10.2018, 13:44
Taidan jättää väliin... mutta jos heillä on tarvetta saada säädataa vuodeta 1998 lähtien 15 min resolla, niin voin kyllä myydä. 2 miljoonaa riviä taitaa olla tällä hetkellä tietokannassa. Vähän huonoja kokemuksia tuolta virkamiespuolelta vuosien saatossa.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: iccb - keskiviikko, 10.10.2018, 10:35
Tämähän on hieno asia jos ilmatieteen laitos ottaa paikalliset sääasemat jollain tasolla huomioon!
Euran lähin virallinen aseman on Kokemäellä, linnuntietä n. 20 kilometriä, seuraava Raumalla ja seuraava Porissa.
Ei kovin hyvin siis kuvaa Euran säätilannetta. Tiesääasema löytyy tästä läheltä, mutta en tiedä onko se ilmatieteen laitoksen vai trafin hallinnan alla?....
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 10.10.2018, 10:53
Lainaus käyttäjältä: iccb - keskiviikko, 10.10.2018, 10:35
Tiesääasema löytyy tästä läheltä, mutta en tiedä onko se ilmatieteen laitoksen vai trafin hallinnan alla?....

Ovat Liikenneviraston, eikä mun tietääkseni FMI hyväksy niitä "virallisiksi" vaikka tiesää-data löytyy myös FMI:n avoimen datan kautta.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 27.10.2018, 08:35
Ensi viikolla heilahtaa kuukausi yhteistyöilmoituksesta.
Tällä hetkellä lupansa havaintotietojen lähettämiseen Ilmatieteen laitokselle on antanut yhteensä 21 jäsenasemaa, mikä on noin kolmasosa kaikista mukana olevista jäsenasemista, lukemana erittäin ilahduttava ja kuvastaa kiinnostuksen olevan suurta.

Ilmatieteen laitos saa tämän lukeman tiedokseen muutaman päivän päästä. 1.11.2018. Samalla tiedustelen miten asiat ovat heidän suunnallaan edenneet. Viimeisimpien tietojen mukaan heillä on eräänlaiset raamit datankäsittelyyn olemassa, muttei vielä mitään valmista tai pilotointikelpoista.

Meitä asiasta kiinnostuneita on siis hyvä nippu jo. Mikäli et ole vielä ilmoittautunut mukaan ja kiinnostusta on, tervetuloa joukkoon!
Kuten ketjun alussa mainittiin, Ilmatieteen laitos ei aseta aseman toiminnalle tai havaintodatalle minkäänlaisia ehtoja ja mukaantuleminen on täysin vapaaehtoista ja sitoutumatonta.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: Jussa - torstai, 10.01.2019, 14:32
Onko tästä asiasta mitään uutta tietoa?
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 17.01.2019, 16:56
Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 10.01.2019, 14:32
Onko tästä asiasta mitään uutta tietoa?

Viimeisin tieto on, että Ilmatieteen laitoksen suunnalla rakennellaan datan vastaanottopuolta jonka jälkeen aloitetaan pilotointi. Tämä tieto on Joulukuun puolelta.
Ilmatieteen laitokselta ollaan varmasti piakkoin myös yhteydessä siitä, mitä heillä olisi operaattoreille tarjottavana. Tämänsuuntaista signaalia sieltä tuli myös viimeksi.

Asiasta ilmoitetaan täällä kun liikumme eteenpäin. On myös mahdollista, että uutiskirjeestä tulee numero 2 ulos siinä vaiheessa, kun heidän suunnalta kuuluu jotain, mitä heillä olisi operaattoreille tarjolla.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 30.06.2019, 11:48
Ilmatieteen laitoksen suunnalta kerrotaan, että heillä on käynnissä parhaillaan useita tietojärjestelmien muutos- ja parannusprojekteja, jotka ovat sumppuuntuneen ja etenevät sen tähden hitaasti ja se aiheuttaa myös sääasemadatan vastaanotto-projektin etenemisen hidastelua. Tämä tieto on Kesäkuun alusta.

Yhteistyökuvioihin tällä ei ole vaikutusta muutoin, kuin se, että joudumme odottamaan että tietojärjestelmät saadaan sellaiseen jiiriin, että pilotointi voidaan aloittaa. Asioiden etenemisestä tiedotetaan heidän suunnaltaan heti kun lisätietoa on saatavilla.

Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 25.04.2020, 10:55
Ilmatieteen laitokselta terveisiä: Teitä harrastajia ei olla unohdettu.
Useampi yksittäinen asia on hidastanut asioiden eteenpäin vientiä, mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa asiat taas liikahtavat eteenpäin. Laitoksella ollaan talven mittaan tehty suunnitteluja ja valmisteluja ja nyt päästään konkreettisiin toteutuksiin.

Menossa ollaan mittaustietojen osalta JSON-formaatilla toteutettuun datasiirtoon, alla olevan esimerkin mukaisesti:


{
        "header": {
                "station_id": "Helsinki-71",
                "time": "2020-04-25T07:35:00Z"
        },
        "data": [
                        { "param": "TA", "value": 4.0 },
                        { "param": "TD", "value": -8.2 },
                        { "param": "RH", "value": 41 },
                        { "param": "WS", "value": 0.0 },
                        { "param": "WD", "value": 0 },
                        { "param": "WG", "value": 0.0 },
                        { "param": "P_ST", "value": 1003.73 },
                        { "param": "PREC_1H", "value": 0.0 },
                        { "param": "PREC_24H", "value": 0.0 }
        ]
}


Parametrit olisivat koodissa seuraavat (vaikka ovat arvattavissa):
station_id: FinWX-asematunnus
time: Aseman säätietojen aikaleima UTC:na
TA: Ilman lämpötila (°C)
TD: Kastepiste (°C)
RH: Suhteellinen kosteus (%)
WS: Tuulen nopeus (m/s)
WD: Tuulen suunta (°)
WG: Tuulenpuuska (m/s)
P_ST: Ilmanpaine (hPa)
PREC_1H: 1h sademäärä
PREC_24H: 24h sademäärä

Riippuen siitä millä tavalla Ilmatieteen laitos vastaanottonsa rakentaa, siitä on kiinni se, miten data kerätään FinWX:n päässä ja lähetetään heille.
Tällä hetkellä odotellaan yksityiskohtia datan vastaanotosta, sekä mahdollisia teknisiä lisäkysymyksiä.

Asiat liikkuvat siis eteenpäin.
Jos tästä herää ajatuksia tai kysymyksiä, tiedätte mitä tehdä. ;D
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 31.12.2021, 23:51
Se elää sittenkin!
Yhteistyö on siirtynyt viimeinkin FinWX:n osalta pilottivaiheeseen.
Tarkoitus oli aloittaa datan lähetys 01.01.2022, 00:00 UTC (eli 02 Suomen aikaa) mutta homma ei toiminutkaan koska heidän järjestelmään antamansa API-avain oli joko mennyt inaktiivisuuden takia umpeen tai sitten he eivät odottaneet projektin etenevän täällä päässä enää (olen syyllinen siihen ettei kolmeen kuukauteen kuulunut asian tiimoilta mitään).

Oma vikahan se on ollut; Tässä on ollut koodaamisen kanssa haasteita, koska jouduin rakentamaan käytännössä datamuuntimen jota en ole tehnyt aiemmin ja homma piti rakentaa niin ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen eli olemassa olevia osia jo käytössä  PHP-skripteistä oli tarkoitus hyödyntää, mikä myös testiin.

Nyt odotellaan uutta API-avainta ja sitten pilotoidaan pirunmoisesti.
Pilottivaiheessa sääasemat FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki) ja Lohja-12A (Karjalohja, Nummijärvi) ovat testissä.

Pilottivaiheen jälkeen siirretään mukaan halunneet asemat lähetystilaan.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 06.02.2022, 21:43
Pilottivaihe on nyt aloitettu virallisesti!!

FinWX Helsinki-71:n säätietojen lähetys Ilmatieteen laitoksen suuntaan aloitettiin 06.02.2022 kello 18:10 UTC (tarkemmin 20:10 Suomen aikaa) ja ajastettu lähetys alkoi 18:30 UTC (20:30).
FinWX Lohja-12A pääsee mukaan lähettävien asemien joukkoon kun ollaan varmistettu ajastusten toimivuus ja säädatan oikeellisuus.

Pilottivaiheen kesto on vielä auki, mutta sen etenemisestä kohti tuotantoa ilmoitetaan tässä viestiketjussa.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - maanantai, 21.02.2022, 11:58
Pilottivaihe etenee lisää.
FinWX Lohja-12A pääsi mukaan dataa lähettämään 15.02.2022 kello 12:00 UTC (14:00 Suomen aikaa).

Kun Ilmatieteen laitokselta ollaan saatu vahvistus siitä että data on kunnollista, teemme päätöksen milloin pilotista siirrytään tuotantoon.
Ilmoitamme asiasta erikseen.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 24.03.2022, 09:13
Pilottivaihe päättyy, tuotantovaihe alkaa!
Ilmatieteen laitokselta ilmoitetaan pilottiasemien datalähetysten olevan odotusten mukaisia ja kunnossa, joten olemme valmiit ottamaan seuraavan askeleen, pilotista tuotantoon.
Mukaan ilmoittautuneet FinWX-asemat aloittavat datalähetykset FinWX:n kautta perjantaina 01.04.2022 kello 03:00 alkaen.

Jos et ole vielä ilmoittautunut mukaan, mutta haluaisit, voit pyytää asemasi mukaan liittämistä joko yksityisviestillä tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla. Mukaan voi liittyä koska tahansa.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 25.03.2022, 18:48
Hienoa, että asiat lopulta lähti rullaamaan!

Mielenkiintoinen nähdä huomioiko ilmatieteenlaitos asiaa julkisuudessa mitenkään. Onko vielä tarkempaa tietoa miten yksityisten asemien dataa tullaan hyödyntämään ilmatieteenlaitoksen toiminnassa? Vai tuleeko asia vasta  ajan kanssa selville?
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 29.03.2022, 12:48
Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 25.03.2022, 18:48
Onko vielä tarkempaa tietoa miten yksityisten asemien dataa tullaan hyödyntämään ilmatieteenlaitoksen toiminnassa? Vai tuleeko asia vasta  ajan kanssa selville?
Otanpa selvää samalla kun lähettelen listan mukana olevista sääasemista heille.
Toistaiseksi minulla ei ole tarkkaa tietoa miten dataa tullaan hyödyntämään. Näkemykseni mukaan datalla on isompi arvo Ilmatieteen laitoksen suuntaan mitä enemmän asemia on mukana pitkin Suomea. Oletettavasti ajatuksena on täyttää virallisilta asemilta jääneita katvealueita.
Otsikko: Vs: FinWX ja Ilmatieteen laitos aloittavat yhteistyön
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 31.03.2022, 07:23
Valmistelut datasiirron aloitukseen alkavat tänään illalla.
Kokonaisuudessaan mukaan havaintodatan lähetysremmiin astuu 24 sääasemaa, joista 22 aloittaa 01.04.2022, kello 03:00 alkaen.
Lukema olisi tätä hieman suurempi, mutta valitettavasti muutama sääasema ehti lopettaa toimintansa ennen kuin tähän päästiin. Määrä on joka tapauksessa ilahduttava takuulla myös Ilmatieteen laitoksen suunnalla sillä lähes koko maa on katettu, pois lukien Lappi.