FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Sää ja ympäristö => Aiheen aloitti: Jussa - lauantai, 01.03.2014, 11:19

Otsikko: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - lauantai, 01.03.2014, 11:19
Kevättä rinnassa ;) Taitaa olla kelien puolesta isossa osassa Suomea näin? Täällä ainakin on olosuhteet kuten huhtikuulla.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - lauantai, 01.03.2014, 16:20
Mukavastihan tuo aurinko on paistanut koko päivän ohuen pilviharson takaa, varsin keväinen päivä täällä :)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 09.03.2014, 13:47
Varma kevään merkki: Grilli on kaivettu esiin tallista ;D
Talven lämpösumman minimistä on 15 päivää, joten jokohan kevät voidaan julistaa alkaneeksi ;) Loppukuusta tosin on näillänäkymin tiedossa jonkinasteinen kylmänpurkaus, joten keväästä saattaa tulla pitkä.

Jos kevät alkoi täällä 22.2 niin termisen talven pituudeksi muodostui ainoastaan 92 päivää :o
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: uskela - sunnuntai, 09.03.2014, 16:54
Täällä Hämeenkyrössä terminen talvi alkoi vasta 10.1 ja päättyi 22.2 eli talvi kesti täällä vain 43 päivää ;D
Tänään nousi täällä lämpötila jo 8,4 asteeseen, kun tasan vuosi sitten oli öisin yli 25 asteen pakkasia ja päivälläkin lämpötila nousi parhaimmillaankin vain -4,4 asteeseen ???
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 12.03.2014, 23:42
Takatalven tuntua kun katselee maanantain ennustetta...
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 13.03.2014, 15:54
Enempi etukeväältä tuntuvat tämmöiset maaliskuun alkupuoliskon liian lämpimät kelit kuin nuo Henkan taulukon lämpötilat takatalvelta. Eiköhän tämmöisenä ajankohtana oleva kevät ole aikaisista aikaisin, eli odotettavissakin on tilanteen normalisoituminen. Nuo lukemat näyttävät enempi normaaleilta kuin näiden viime päivien kelien jatkuminen.

Koko Suomessa on tilanne hullunkurinen, joten ainakin täällä pohjoisessa ei uskallakaan ajatella lähiviikkoja nimikkeellä kevät, vaan terveellisempää on edelleen puhua talvesta, jota mitä todennäköisimmin vielä nähdään.

Yksittäisiä aikaisia luontohavaintoja toki näkyy Naruskallakin. Pajunkissoja nimittäin ei ole ulkona olevissa pajuissa näille ajankohdille vielä silmiin sattunut, mutta jopa tarttui Mummun kameralle omalta tontilta. Tuolla perusteella saattaisi joku hätähousu alkaa haastelemaan täälläkin keväästä, mutta kalenteriin vilkaisemalla pitää tulla takaisin järkiinsä. Ei vielä lyhyitä kalsareita ja piste.  ;) :o

Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - torstai, 13.03.2014, 20:24
Eipä ole tainnu täälläkään, liekkö koskaan, aiemmin maaliskuulla puskea maa uutta versoa :o Sakokaivon ympärille oli jo työntynyt runsaasti uutta kasvin alkua, mikä lie kasvin nimi. Iso ja peittävä se kesällä on. Taitaa ne tuosta vielä pakkanen nuijia hengiltä ja lumikin peittää vielä moneen otteeseen ennen oikeaa kevättä joka uhkaa siirtyä hamaan tulevaisuuteen.

Nyt puottaa vielä viettä ja plussalla ollaan, vaan huomisesta eteenpäin ei punaisia lukemia kartoilla näykkään. Tasan vuosi sitten mitattiin tällä paikkaa -40.1 pakkasta, tänään mitattiin korkeimmillaan reilu 4 lämmintä, että ei ole veljeksia vuodet ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 14.03.2014, 08:27
Kymmenen senttiä nakkasi kolmessa tunnissa uutta lunta maahan eilen ehtoolla. Naruskalle palasi talvinen iloinen lumi-ilme, jota Ukka toivoo sinne eteläänkin. Nyt on maaliskuu, joka on talvikuukausi. Jo vanha sanonta sanoo sen, että lämmin helmikuu kuittaantuu maaliskuulla, eikä sanonta taida tälläkään kertaa kovin kaukana oikeasta olla... ;)

Ukan lumimittarissa on taas 78 senttiä, joten kaivattu metri on vielä odotuksessa, mutta vielä ehtii.

Joku kaheli jo urimoi talvinopeusrajoitusten poistamisen aikaistamista täältä pohjoisestakin. Ne on syytä pidellä paikallaan koko Suomessa, kun kaikki autoilijat eivät ymmärrä, että oikeat ajonopeudet päätellään katsomalla tuulilasin läpi keliolosuhteita, eikä liikennemerkeistä. :o
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 14.03.2014, 12:49
FMI:n mittarissa Kilpisjärvellä 156 cm lunta ja kamerakuvan perusteella lisää tulee koko ajan. Tuossa luin YR:ltä että samoilla korkeuksilla Norjan puolella vopi tulla yli metri lunta vuorokaudessa :o

Lainaa
Joku kaheli jo urimoi talvinopeusrajoitusten poistamisen aikaistamista täältä pohjoisestakin. Ne on syytä pidellä paikallaan koko Suomessa, kun kaikki autoilijat eivät ymmärrä, että oikeat ajonopeudet päätellään katsomalla tuulilasin läpi keliolosuhteita, eikä liikennemerkeistä.

Sitä en ole koskaan tajunnut miksi nuokin päätetään koko maan osalta samaan aikaan.Toisaalta en ymmärrä miksi nuo vaihtuvat kyltit menee samaisen almanakan mukaan. Vaikka olis +10 ja kuiva motari ei voida laittaa kesä 120:stä tauluun jos sattuu olemaan helmikuu koska, yllätys, laki estää sen. Sehän johtaa vain siihen ettei "kukaan" sitä taulun mukaista satasta tottele.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 14.03.2014, 22:24
1.-13.3 keskilämpötila Siekkisessä -0.1. Vuosi sitten saman ajankohdan keskilämpötila oli -17.0. Jos otetaan lisää päiviä vuoden takaa niin 1.-18.3.2013 keskilämpötila oli -17.9. Voisi sanoa näiden maaliskuiden olevan täydellisesti ääripäistä.

Ensiviikolla tosin palataan päiväjärjestykseen ja talvi jatkuu normaalimpana.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 17.03.2014, 10:19
Vihdoinkin normaali maaliskuinen sää: Yöllä pakkasta -25 ja aamusta lähtien aurinko paistaa täydeltä taivaalta. Kumpaakin on kaivattu täällä, kun meillä ei tykätä loskakelistä, eikä auringottomasta päivästä. Nooh, halkoja säästyy lauhalla, mutta vastaavasti lämmitysvehkeet nokeentuvat ja karstoittuvat, kun lauhalla automatiikka joutuu kuristamaan luukkuja kiinni.

Parhaiten tämä Kertunpäivän malli sopii Lapin lukuisille kuivalihahäkeille. Poronlihat, hirvenlihat ja myös nauta ja lammas kaipaavat kuivaakseen juuri tällaista keliä, eli pakkasta, aurinkoa, lämpötilanvaihtelua vuorokauden sisällä, ja vielä tuulta. Jovain hyvä tulee.

Eilen laitettiin Ukan Tukikohdasssa lampaansydämien kavereiksi hirvensydämiä, jotka saavat sopivimman mahdollisen alun muuttumiselleen kuivalihaksi...

Ukka katseli tänä aamuna kahveepöydässä, että ohutta yläpilveä matkusteli korkealla sinne etelään päin. Tulosuunta oli pohjoiskoillinen, joka on talven suunta. Ja sitä samaa näyttää täällä kalenterikin vielä ainakin kuukauden päivät.  ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: spege - keskiviikko, 19.03.2014, 16:07
Tänään on tullut noin 20 senttiä lunta, talvinen keli pitkästä aikaa. Lisää lunta sataa kokoajan. Viikonlopuksi lupaa taas keväisiä kelejä, on taas sulamista.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 26.03.2014, 07:29
Yöllä parikymmentä raatia pakkasta, päivällä muutama aste plussaa, siitä on Koillismaan kevättalvi tehty 8) Käytiin viikonloppuna pari yönseutua syvänmaalla ja sielläkin lunta riitti maastossa. Suksisauvamittaus antoi lumen syvyydeksi n. 120cm, että riittää siinä sulattelua kevään lämpimille. Tuosta lumesta pehmyttä on ainoastaan pinnasta 20cm, kaikki muu hankilunta.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 29.03.2014, 09:32
Ukka käväisi vajavan viikon pätkän kattelemassa Keminmaan talvea. Sielläpä Perämeren rannalla Lappi oli huomattavasti vähälumisempaa kuin reitillä, jonka ajoin maanantaina Naruskalta Posiolle, sieltä Ranuan kautta Simoon ja Keminmaalle. Kotimatka Rovaniemen ja Kemijärven kautta takaisin Naruskalle eilen ehtoolla.

Lumi on tällä reitillä maassa ihan tukevasti metsäosuuksilla, mutta tiet ovat puolittain sulat ja Länsi-Lapin puolella täysinkin sulat. Naruskan maantielle ei viikko ollut tehnyt mitään muutoksia, vaan tie oli kova kuin tiaisen pääkallo. Ukan lumimittaria piti korjata 88:sta sentistä lukemaan 85 senttiä, mutta siinäpä ne Naruskan kevään merkit sitten ovatkin.

Joka hiihtämään haluaa, niin eikun talvirattaat auton alle ja tänne. Ja moottorikelkkailijoille samat terveiset, hanki kantaa kelkkaa missä vain.

Maaliskuun keskilämpötila pyörii Naruskalla -5 asteen paikkeilla, eli ei pahaa talvea, vaan sopivinta mahdollista. Ja edelleen talvea, jota tietenkin saattaa lumettomasta etelästä ajatellen pitää ihan outona juttuna, mutta Suomi on taas kerran todettuna pitkä, pitkä maa.  ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 02.04.2014, 12:54
Maaliskuu taputeltiin lauhana -3.1 asteen keskilämmöllä ja peräti 11.1 astetta vuodentakaista lauhempana. Maaliskuu oli helmikuun kanssa asteissa lähes yhtä lämmin, vrt. helmikuu -3.2 ja maaliskuu siis -3.1. Tästä voisi päätellä kevään etenemisen pysähtyneen ja sitä se on todellisuudessakin. Tähän perään kun vielä tulee -3.0 asteen huhtikuu niin avot ;)

Sadetta tuli maaliskuun aikana vähän, 22.1mm rekisteröi mittari mikä on hivenen alakanttiin. Maaliskuun alin lämpötila mitattiin 20 päivä -27.4. Maaliskuussa syntyi aseman uusi lämpötilaennätys joka mitattiin kahtenakin päivänä, 23 ja 28 päivä ollen nyt 7.2 astetta. Harmaan ja pimeän talven jälkeen maaliskuussa on nähty aurinkoa ja kelit on olleet mitä mahtavimmat hankineen kaikkineen. Lunta oli kuun vaihtuessa aseman mittarissa 70cm. Maastossa tosin vaaramaisemilla lunta on paikoin yli 120cm.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 02.04.2014, 19:35
Naruskan maaliskuu oli toisinto helmikuusta, eli keskilämpötila samalla täydellä asteella -4 ja kolmen kymmenyksen sisällä. Lapin Radion jostain uutislähetyksestä tarttui korvaan osittainen uutinen, että maaliskuu olisi ollut 4-5 astetta keskimääräistä lämpimämpi pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna. Saattaa pitää ja pitääkin varmasti paikkansa.

Lumen määrä hiukan lisääntyi, mutta jumittui loppukuusta sitten 85:n sentin paikkeille. Ukan metri antaa odotuttaa vielä itseään, mutta onneksi näyttää eteenkinpäin talviselta, niin vielä nähtäisiin tätä valkoista herkkua riittämiin.

Tuuli on viuhuttanut Naruskalla ja muuallakin Lapissa kohtuullisen kovia lukemia tänään. Se tekee harossia kuivalihoille. Nollan pinnassa oleva lämpötila tuntui pirun kylmältä tänään ulkohommissa, mutta tuulen suuntahan onkin kylmältä puolelta.

Tulevaksi viikoksi tulee Ukan matalaan majaan leirikouluporukka Lohjalta. Heille voi luvata kotioloihin verrattuna satavarmasti talviset olosuhteet ja lunta suksien alle. ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 14.04.2014, 08:42
Ukka on hiukkasen huuli pyöreänä tiedotusvälineiden keväästä antamasta tilanteesta Suomenmaassa. Lähdin perjantaina aamulla pikakierrokselle kotiseudulle autolla. Reitti oli Naruska-Kuusamo-Kajaani-Kärsämäki-Jyväskylä-Petäjävesi. Takaisin eilen samaa reittiä Kärsämäelle, mistä eteenpäin Oulu-Kemi-Rovaniemi-Kemijärvi-Salla-Naruska.

Olin oikeasti sillä mielin, että keskellä Suomea rantaleijonat karjahtelevat ja luonto on puhjennut ja puhkeamassa aikaiseen kevääseen. Mutta mitäpä vielä: ei vihreää muualla kuin muutaman talon seinässä. Pellot mustina ja märkinä. Lehtipuissa ei kevääseen liittyviä näkyviä muutoksia. Ei mitään. Ei kerrassa mitään kevättä.

Tai oli yksi merkki: anopin pihapiirissä kuulin peipposen laulun. Näkemään en päässyt. Matkalla näin parikymmentä joutsenta, yhdellä Viitasaaren pellolla kurkiparin. En yhtään töyhtöhyyppää. Eli ei sellaisia vakiotipuja suuremmassa määrin, jotka tekevät kevään ja kesän tunnun.

Järvet olivat virtasulia lukuunottamatta vielä jäässä. Anopin pottumaa oli roudan vallassa.

Lunta ei Kajaani-Oulu -linjan eteläpuolella liioin ole kuin metsäisemmissä paikoissa. Sen suhteen ollaan ehkä edellä, mutta muut luonnonmerkit ovat kalenterissa normipaikallaan.

Pääsiäisen jälkeen on anopin paluukuljetus kotiovelle. Voisiko joku siihen mennessä kertoa, kuinka etelään pitää ajaa, että näkee Suomessa aikaisen kevään... :o ;)

Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 14.04.2014, 14:40
Ei sitä aikaista kevättä ainkaan täällä näe. Raparperi on pienellä nupulla ja kuistilla oleva risupuskassa on pienet lehden-nuput mutta siinä sen on. Siitä ovat pakkasyöt pitäneet huolen.
Ja, huhtikuu tähän asti on muuten 1.5 astetta alle FMI-norm joten ei kovin lämpimästä keväästä voi puhua....
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - maanantai, 14.04.2014, 17:22
Maa on kyllä vielä umpijäässä täälläpäin ja -0,9 alle FMI:n keskiarvon mennään tällä hetkellä huhtikuuta.

Pääsiäisen pyhinä alkaa hieman keskilämpötila korjaantua ylöspäin ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 15.04.2014, 09:40
Ukan kaipaama metri lunta pakenee mittarissa poispäin. Kymmenen sentin päässä käytiin lähimmillään, mutta siihen se on vaarassa jäädä. Parin päivän vesisade ja plussalla pysyttelevä keli tiivistävät lunta niin, että vaivaiset 65 senttiä on mittarissa jäljellä.  >:(

Näiden lumien aikana taitaa olla kolmas kerta, kun lumipeite tiivistyy muutaman päivän kestäneeseen lauhaan jaksoon. Jouluna ensimmäisen kerran, sitten helmikuun olikohan loppupuolta, ja nyt pääsiäisen alusviikolla. Jokaisella kerralla on tiivistymistä tapahtunut parinkymmenen lumisentin verran alaspäin.

Lumen vesiarvot tällä Kemijoen keruualueen itäkoillisilla latvoilla ovat varmasti korkeat. Sama on tilanne ilmeisesti koko Lapin alueella. Käsivarren alueellahan taitaa olla ennätyslumet.

Keruualtaat ovat tyhjillään, mutta tästä lumimassasta riittää sulamisvettä niistä mennä ylikin. Toivotaan, että luonto jarruttelisi hieman sulamistahtia... ;)

Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 21.04.2014, 14:56
20 astetta on siten plakkarissa ensimmäistä kertaa tänä keväänä 8)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - maanantai, 21.04.2014, 20:32
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 21.04.2014, 14:56
20 astetta on siten plakkarissa ensimmäistä kertaa tänä keväänä 8)

Oho onpa siellä lämmintä!
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 21.04.2014, 21:01
Täällä ollaan jääty puoleen etelän lukemista, mutta kymppi ollaan ylitetty useampanakin päivänä. Lämmöstä huolimatta lumi tuntuu sulavan hitaasti, tänäänkin vain pari senttiä on hanki laskenut. Syynä on se, että jo joulukuulla tuo lumi muuttui vesisateiden myötä jäiseksi sohjoksi mikä sulaa hitaasti. 38cm sitä vielä mittarissa on, toisinpaikoin vähempi ja toisin taas selvästi enempi. Kotipuro on reippaassa tulvassa jo, että jos vesisateita saataisiin, voisi olla kovakin tulva. Ensiviikon sääennuste tosin lupailee jopa kymmenen asteen yöpakkasia, että taitaa tulla melkoisen maltillinen kevät. Vaaroilla lunta on vieläkin lopulle metri, että sulatettavaa toki on.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Sanni - tiistai, 22.04.2014, 17:32
Täällä on myös tosi lämmintä. Ihmiset vähän katto kun mä huitelin menemään t-paidassa, vaikka kaikilla muilla oli tyyliin villapipot ja toppatakit. Hei oikeesti, oli ainakin 12 astetta lämmintä jo aamusta!! Ihme porukkaa :D Kytät ei sentään hakenu mua hullujenhuoneelle, joten en mä kovin vinksahtanut voinut olla jokseenkin poikkeavasta pukeutumisesta huolimati. Lunta täällä ei ole nähtykään moneen viikkoon ja puut alkaa olla silmuilla. Kevät toi kevät toi ötökät ja itikat.

Mä elättelen toiveita siitä josko tänne voisi tulla ukkosta, kun huomenna lämpötila laskee niin rajusti. Kai sitä täytyy pitkähihainen itsekin kiskaista päälle :P
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 26.04.2014, 14:07
Harvoin näkee liitteen mukaista kiemuraa ennustekartassa täälläpäin maapalloa.  :)
Kuva napsittu vielä testiajossa olevasta WRFDA 4DVAR-ennusteesta.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 30.04.2014, 19:18
Ei niin kovin keväinen vapputunnelma Naruskalla, mutta vappu kuin vappu. Kymmenen senttiä uutta puhdasta valkoista lunta oli vastaanottamassa, kun palailin Keminmaan keväisemmistä maisemista kotipuoleen. Sankkoja lumikuuroja tuli pitkin matkaa, mutta niillä oli kovasti paikallinen luonne.

Jostain pohjoisemmasta, ehkä Saariselän suunnalta, tuli Rovaniemen paikkeilla vastaan muutama auto, joihin oli kertynyt keulalle komeita lumikökkäreitä, joten lunta on jossain muuallakin kuin Naruskalla saatu maahan asti.

Vanhan surmaahan tämmöisen sanotaan olevan, eikä sanonta kaukana oikeasta tietenkään ole. Tiet eivät uutta lunta pinnoilleen olleet keränneet muualla kuin Naruskantiellä, joka sorapintaisena kerää tämmöiset määrät liukastamaan tien talvirengaskuntoon.

Ukka kävi perinteen mukaan tärhäyttämässä virttyneen valkolakkinsa portinpielen Iivanan koristeeksi, kuten meillä täällä tapana Vapun kunniaksi on... ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 30.04.2014, 20:25
Kuusamossa oli eilen tullut paikoin lähes 40cm lunta :o Samaan aikaan tässä oli melkein 8 lämmintä ja aurinko paisteli. Näin kuvia eiliseltä jossa vielä 110cm lunta, Kuusamosta :) Kevät todella keikkuen tulevi ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - torstai, 01.05.2014, 20:57
Näyttää siltä että Wapun kunniaksi kevään eteneminen, jos ei nyt aivan pysähdy, niin hidastuu reiluksi viikoksi >:( Seuraava lämpimämpi jakso on näköpiirissä viikolla 20.

Vilppulan sääaseman vähäsateinen huhtikuu lyhyesti:

Temperature (°C):
Mean        4,4 (+ 1,8 °C normaalista)
Minimum  -7,3 day 10
Maximum  17,7 day 25
Air frosts    20

Rainfall (mm):
Total for month  15,6 (-18,4mm normaalista)
Wettest day       6,2 day 14
High rain rate   26,8 day 14
Rain days          4
Dry days         26

Wind (m/s):
Highest Gust     15,2 day 17
Average Speed    1,4
Wind Run         3737,1 km

Total hours of sunshine        137,9
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 02.05.2014, 01:25
Perttelin huhtikuu:

Aika tasapaksua meininkiä oli eikä mitään ennätyksiä lyöty edes lähelläkään...

Keskilämpötila: +5.0° (+1.3° FMI-norm)
Sadetta 20.6 mm (-11.4 mm FMI-norm)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 02.05.2014, 09:15
Siekkisen huhtikuu oli aseman lämpimin tähän mennessä mitattu, -0.0 asteella. Alin lämpötila mitattiin 9 päivä -22.1 astetta ja korkein 11.2 astetta 26 ja 28 päivä. Sadetta tuli 18.4mm. Lunta kuun lopussa oli mittarilla 22cm, tosin metissä lunta on vielä paksummaltikin.

Toukokuu alkoi koleana ja tänään aamusta mitattiinkin uusi toukokuun pakkasennätys, päästiin uudelle kymmenluvulle, -10.4. Lähiöinä tuokin on mahdollista vielä parantua.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 02.05.2014, 20:36
Normaaleista normaalein Ukan kuuden vuoden tilastossa oli huhtikuu 2014. Keskilämpötila -1 astetta. Aseman kuuden vuoden historian kylmin -2,3 ja lämpimin +1,5.

Eipä tuosta mielessä erityisesti ole kuin muutama tuulinen vuorokausi, mutta peltikatto on talossa tallella, joten ei kyynelin kerrottavaa.

Lumi painui sekä kasaan että haihtuili varmasti muutamana tuulisena pluspäivänä taivaan tuuliin. Niin ja maahan painui myös, koska roudaton maa Naruskalla todennettiin viikonpäivät sitten, kun Ukka hautasi tälläkin palstalla joskus mainitun Täplä-härän, joka loukkasi etujalkansa kävelykunnottomaan kuntoon. Se sai lopetustuomion eläinlääkäriltä ja Ukalta, kun lääkkeet eivät jalkaa kulkukuntoon parantaneet.

Talviset olosuhteet jatkuvat, koska yöpakkaset ovat toistakymmentä astetta, eikäpä päivälämpötilatkaan kiipeile plussalle kuin muutaman asteen verran. Eikä tosipuheessa helteitä toukokuun alkupuolelle vielä toivotakaan, kunhan juhannukseen mennessä hieman kesäisemmäksi kääntyisi... ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: uskela - lauantai, 03.05.2014, 21:45
Hämeenkyrössä huhtikuu oli aseman historian vähäsateisin (13,2mm)
keskilämpötila oli 4,5 ja min/max lämpötilat -8,9/19,2
auringon säteilytehossa päästtiin ekan kerran yli 1000w:n (1002)
auringonpaistetunteja kertyi peräti 259,3 (väh. 100w/neliölle)
korkeimmassa ilmanpaineessa saavutettiin myös uusi huhtikuun ennätys (1035,3)
tällä hetkellä täällä on takana 15 sateetonta päivää (ennätys on jotain 3 viikon luokkaa).
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 04.05.2014, 19:43
Kevättä pitelee, juu. Tänään satoi pariin otteeseen sen verran rankasti rakeita että joutui laittamaan sadekipon lämmityksen hetkeksi päälle. Maa oli sen verran valkoisena että kävi jo mielessä lumensyvyysmittakepin kaivaminen esille varastosta ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 04.05.2014, 21:39
Niin pitelee juu. Kuuleman mukaan Suomusjärvellä tullut 5 senttiä lunta tuossa aikasemmin...Ja aika hassu varoitusyhdistelmäkin on voimassa Varsinais-Suomelle, keli- ja metsäpalovaroitus samaan aikaan  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - sunnuntai, 04.05.2014, 23:19
Kemissä oli aamulla 5cm lunta maassa.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: spege - tiistai, 06.05.2014, 16:37
Eilen oli ollut Savonlinnassa lumi maassa, minä oli eilen Pietarissa ihailemassa ukkosta. Enään ei ole lumista mitään tietoa, melko viileä keli ja todella tuulista.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 13.05.2014, 22:08
Onko muut huomanneet wetterzentralen ennusteita ensiviikolle? On tulossa kyllä hurja helleaalto koko suomeen, näyttänyt jo monta päivää samaa. Tännekkin on mm. tiistaille ennusteessa 27-30 lämpöä :o
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 14.05.2014, 07:47
Eteläinen ja itäinen Suomi saivat vedet. Naruskalle ja koko pohjoiseen Suomeen jäivät tuulet. Toukokuinen pohjoisluoteinen myrsky on kolistellut koko yön ajan Ukan Tukikohdan peltikattoa niin, että vängällä on unikin ollut hiukan katkonaista.

Katkonaista täällä ei kuitenkaan onneksi ole sähköpuoli, joka on pelannut ilman lyhyitäkään katkoksia. Ihme, etteivät lähes roudattomassa maassa olevat puunjuuret ole antaneet periksi ja puita päästäneet kaatumaan. Tai ei ainakaan sähkölinjoille, koska parinkymmenen metrin ja ylikin puuskissa puita kyllä kaatuukin.

Eilen päivällä Ukka huomaisli Jussan tapaan, että kesäksi räjähtää Lapissa, jos kymmenen päivän ennusteet paikkansa pitävät. Aika uskomattomalta tuntuu ainakin nyt, kun mittarit ovat miinuksella ja hyytävyyslukemat ovat vajaata miinus kymmentä. Ja tuulen suunta kylmällä puolella, eli pohjoisessa, joka ilmansuunta ei kesähelteitä tänne tuo. Tuulten pitää siis ensi viikkoon mennessä pyörähtää aivan muualle, missä ne ovat nyt, jos täällä intiaanikesäksi muuttua meinaa. ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 14.05.2014, 08:32
Täälläkin lähennellään sääaseman puuskatuuliennätystä, mikä on 18.4m/s, nyt kovin 17.8m/s.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 18.05.2014, 20:27
Helleraja rikottu täällä tänään lukemin 25,4°C :) Jos ennusteet tulevalle viikolle pitävät edes suurinpiirtein paikaansa, niin terminen kesä alkoi täällä 17.5. Viime vuoteen verrattuna 10 päivää myöhemmin ja termisen kevään pituudeksi tulee 84 vrk joka on vain 10 vrk lyhyempi kuin terminen talvi 2013-2014.

Pitkä kevät joka tapauksessa, normaali termisen kevään pituus on 6-9 viikkoa FMI:n mukaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 19.05.2014, 11:19
Lainaus käyttäjältä: Leka - sunnuntai, 18.05.2014, 20:27
Helleraja rikottu täällä tänään lukemin 25,4°C :) Jos ennusteet tulevalle viikolle pitävät edes suurinpiirtein paikaansa, niin terminen kesä alkoi täällä 17.5. Viime vuoteen verrattuna 10 päivää myöhemmin ja termisen kevään pituudeksi tulee 84 vrk joka on vain 10 vrk lyhyempi kuin terminen talvi 2013-2014.

Pitkä kevät joka tapauksessa, normaali termisen kevään pituus on 6-9 viikkoa FMI:n mukaan.

Täällä Koillismaallakin lähennellään hellerajaa tänään ja luulen sen ylittyvän iltapäivällä, nyt 24.5 :) Täällä on sama tilanne, eli terminen kesä alkanee 17.5 mikä on täsmälleen sama aika kuin vuosi sitten. Kevään pituudeksi tulisi näin 36 vrk mikä on sekin lähes identtinen vuodentakaiseen (34 vrk). Kun sanotaan, että vuodet ei ole veljeksiä, nyt ne kyllä näyttää lähes olevan ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: ARu - keskiviikko, 21.05.2014, 17:09
Rikkoontuihan ne toukokuun lämpöennätykset myös joutsassa 19.5.2014 +29,3 astetta.
On muuten toukokuun ennätys aseman voimassaolo aikana 2005-2014.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - keskiviikko, 21.05.2014, 19:29
19.5 rikkoutui myös täällä toukokuun ja samalla sääaseman lämpötilaennätys joka kirjataan nykyisin +29,6 °C

Mittaushistoriaa Davisin kanssa ei ole kuin joulukuusta 2011, mutta 2009 ja 2010 on myös +28 näköjään jäänyt historiankirjoihin, hieman eri mittalaitteilla tosin ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.05.2014, 21:01
Täällä ei uutta ennätystä tullut toukokuulle joskin 29.4° oli plakkarissa täälläkin ennekuin tuli viilentävä puhuri...  :P
Tosin toisessa päässä, uusi toukokuun kylmyys-ennätys on tältä kuulta, -4.6°...
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 21.05.2014, 21:29
Täällä ei tehty toukokuulle uutta ennätystä, vaan tuli kuiten mukavat 27.6 tauluun :) Ennätys on vuoden takaa 28.8. Kylmyysennätys puolestaan tuli alkukuusta täälläkin, -10.4 Ukkoskausikin avattiin 19-20.5 välisenä yönä, tosin laimeahkosti, mutta kuitenkin. Iskuja tuli maahan ja pilvissä välkkyi myös. Sääasemalla tuli tänään asennettua uudet sadeanturi sekä ulkolämpötila/lähetinyksikkö. Sadeanturin teilasi viimekeänä porot muutamaan kertaan jonka jälkeen alkoi yhteyshäiriöt, nyt sitten viikonloppuna meni lopullisesti mykäksi. Ulkolämpötila/lähetinyksikössä ei sinällään ole ongelmaa ollut, mutta tuli varalta sekin uusittua.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.05.2014, 22:23
Lappiin annettu kelivaroitus lumisateesta...
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Sanni - sunnuntai, 25.05.2014, 00:01
Mä istuskelen ulkona <3 Lähinnä odotan että hoidossani oleva koira hoitaisi asiansa mut samalla ihastelen tornipilveä joka törmäsi just ilmakehään :-P Ihanan lämmin täällä kyllä on!
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 25.05.2014, 17:01
Tuntuu muuten aika vilulta jos tiistain ennuste osuu nappiin lämpötilan osalta, tänään 29 astetta, tiistaina 11 astetta päivälläkin.

EDITTIÄ: Terminen kesä alkoi sitten Perttelissä 16.05. Se on asemahistorian myöhäsin kesänalku joskin vain 2 päivällä tuli uusi ennätys.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 26.05.2014, 17:36
Täällä vaihtui toissapäivän lähes 26 astetta tänään 5-7 asteeseen :-\ Kalsarit ja pitkät puserot piti laitella taas päälle ulos mentäessä. Olipa tässä täkäläisittäin harvinaisen lämpimiä öitäkin kun lämpötila pysytteli 12-15 asteen välillä läpi yön, nyt päivälläkin tosiaan vain komasosa tuosta. Onneksi loppuviikolle lupailee lämpenevää, tosin yöt selkenee joka tietää hallanvaaraa ja mustikan kukinnalle menoa ainakin tästä sääaseman ympäristöstä :( Hilla ei vielä ole aloittanut kukintaa, vaan ei sekään ole kaukana varmaankaan.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 26.05.2014, 17:51
Siekkisen kanssa samat sävelet Naruskalla. Täällä piti laittaa talvinen pilkkihaalari pykälään, kun kävin parin tunnin pihahommasession aamupäivällä. Viheliäisen kova ja kylmä pohjoiskoillinen tuuli puhaltaa sillä mallilla, että kohta loppuvat hellevaroitukset etelämpänäkin.

Täällä eivät vielä kesän marjat ole kukintavaiheessaan. Korvasienet ovat ainut luonnonanti, jota voi suunnitella poimittavan. Nekin kaipaavat lämmintä ja ehkä vähän sadettakin, mutta tulevaksi yöksi ne taitavat saada hankaluuksia, kun hallalla uhkailee Lappia laajemminkin. Enkäpä ihmettele, vaikka hallaa riittäisi etelämmäksikin.

Sinänsä kevät on kohtuullisesti aikataulussaan, koska koivunlehti on pikkurillin kynnen kokoinen. Pari vuorokautta, jonka jälkeen näyttäisi hieman inhimillisempiä lukemia niin, että voisi suunnitella pukeutumista kesäisempiin kamppeisiin... ;) :o
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - maanantai, 26.05.2014, 20:34
Joo-o, vaihtuu sortsit, hihaton paita ja sandaalit huomenna vähän lämpimimpiin vaatteisiin, kylmä koillistuuli puhaltaa. Eilisen +26 vaihtuu huomisaamun +2:een, heittäisköhän tuo ihan räntää aamulla >:(
Eilen lämpötila tähän aikaan +22, nyt +9,5 ja laskee koko ajan. Toisaalta, sisällä viilenee :)

Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 27.05.2014, 08:54
Kaikki 6 astetta lämmintä! Vieläpä puhaltelee sellainen kylmä vinkka. No viimeinen työpäivä tänään ennen kuin kesäloma alkaa.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 27.05.2014, 14:31
Ihan kiva tiputus täälläkin lämpötilassa, ei täälläkään paljoa Kemiä lämpimämpää ole, mittarissa 6.6 astetta...
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 27.05.2014, 14:35
On tämä suomi mielenkiintoinen maa asua. Toisena päivänä on helle ja muutaman tunnin päästä talvea pukkaa  ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 27.05.2014, 14:37
Niinpä, eikähän se ole kovin montaa päivää siitä kun idässä puski lunta.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 27.05.2014, 21:13
Lainaus käyttäjältä: systeemi - tiistai, 27.05.2014, 14:35
On tämä suomi mielenkiintoinen maa asua. Toisena päivänä on helle ja muutaman tunnin päästä talvea pukkaa  ;D

Ja on sellaisiakin paikkoja, joissa pukkaa vain pelkkää talventuntua ilman hellettä...Aika harvoin on niin päin asianlaita, että Naruskalla olisi hellettä ja muualla Suomenmaassa holotnaa. Yhden Juhannuksen Ukka muistaa kolmenkymmenenviiden vuoden ajalta niin päin, että Naruska oli Suomen lämpimin paikka. Kylmyysennätyksiä ei jaksa alkaa luettelemaan... ;)
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - torstai, 29.05.2014, 17:23
Onpas kyllä mahtava keli ollut. 21,9 päivän kovimmat lukemat. Turhan kova tuuli hieman haitannut, mutta mikä tästä tekee oikein hienoa on se että ei ole sääskiä!
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - torstai, 29.05.2014, 17:36
Lainaus käyttäjältä: systeemi - torstai, 29.05.2014, 17:23
Onpas kyllä mahtava keli ollut. 21,9 päivän kovimmat lukemat. Turhan kova tuuli hieman haitannut, mutta mikä tästä tekee oikein hienoa on se että ei ole sääskiä!
Täällä mennään aivan päinvastaisessa kelissä, vettä tulee välillä vaakasuorassa ja lämpötila on ollut koko päivän alle +10 ;D
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 02.06.2014, 08:34
Toukokuu takana ja samalla kalenterikevät. Toukokuun keskilämpötila Siekkisessä 7.2, mikä menee sääaseman kolmen vuoden tilastoissa keskimmäiseksi. Toukokuussa mitattiin uusia ennätyksiä seuraavasti; Alin lämpötila 2.5, -10.4 ja samalle vuorokaudelle alin vuorokausikeskiarvo -0.7. Toukokuussa mitattiin myös uusi ylin vuorokausikeskiarvo kun 23.5 keskilämpötilaksi muodostui 19.6. Hellettä mitattiin neljänä päivänä, ylimmän lämpötilan ollessa 19.5 mitattu 27.6. Terminen kesä alkoi 17.5, eli päivälleen samaan aikaan kuin vuosi sitten. Pomppaus keväästä kesään oli hurja, sillä 16.5 keskilämpötila oli vielä vain 3.2 ja 17.5 jo 11 ja 19 päivä tosiaan tuo 19.6 :o Sadetta kertyi 33mm.

Koko kevään keskilämpötila (maalis-touko) oli +1.4, mikä on korkein kolmesta tilastoidusta keväästä ja nousi nyt ensimmäistä kertaa plussalle. Tämä kevät oli 3.5 astetta vuodentakaista lämpimämpi, suurin syy on maaliskuun lauhuus ja toisaalta 2013 maaliskuun poikkeuksellinen kylmyys.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: systeemi - maanantai, 02.06.2014, 09:59
 Oho oli huhtikuu jäänyt päivittämättä. Laitetaan perään samantien toukokuu.

Huhtikuu:
Average temperature     = 1.6°C
Average humidity        = 75%
Average dewpoint        = -2.8°C
Average barometer       = 1011.6 hPa
Average windspeed       = 1.5 m/s
Average gustspeed       = 2.6 m/s
Average direction       = 236° ( SW)
Rainfall for month      = 21.0 mm
Rainfall for year       = 91.6 mm
Maximum rain per minute = 0.2 mm on day 29 at time 18:30
Maximum temperature     = 12.6°C on day 20 at time 15:20
Minimum temperature     = -10.6°C on day 07 at time 06:51
Maximum humidity        = 98% on day 14 at time 10:06
Minimum humidity        = 31% on day 20 at time 14:50
Maximum dewpoint        = 5.8°C on day 28 at time 13:26
Minimum dewpoint        = -12.2°C on day 07 at time 6:52
Maximum pressure        = 1033.7 hPa on day 23 at time 15:42
Minimum pressure        = 986.4 hPa on day 14 at time 03:49
Maximum windspeed       = 6.7 m/s from 338°(NNW) on day 15 at time 13:44
Maximum gust speed      = 11.8 m/s from 158°(SSE) on day 17 at time 21:27
Maximum heat index      = 12.6°C on day 20 at time 15:20
Avg daily max temp :6.3°C
Avg daily min temp :-2.7°C
Growing degrees days :0.0 GDD
Total windrun = 4010.5km


Toukokuu:

Average temperature     = 7.4°C
Average humidity        = 71%
Average dewpoint        = 2.0°C
Average barometer       = 1016.1 hPa
Average windspeed       = 1.7 m/s
Average gustspeed       = 2.7 m/s
Average direction       = 39° ( NE)
Rainfall for month      = 24.0 mm
Rainfall for year       = 115.6 mm
Maximum rain per minute = 0.2 mm on day 30 at time 19:21
Maximum temperature     = 27.2°C on day 19 at time 17:04
Minimum temperature     = -5.3°C on day 02 at time 05:20
Maximum humidity        = 98% on day 31 at time 10:06
Minimum humidity        = 25% on day 19 at time 17:34
Maximum dewpoint        = 14.2°C on day 19 at time 22:35
Minimum dewpoint        = -9.3°C on day 05 at time 15:41
Maximum pressure        = 1032.2 hPa on day 28 at time 04:30
Minimum pressure        = 999.7 hPa on day 11 at time 18:22
Maximum windspeed       = 8.7 m/s from 180°( S ) on day 17 at time 16:34
Maximum gust speed      = 15.4 m/s from 180°( S ) on day 17 at time 16:38
Maximum heat index      = 26.6°C on day 19 at time 19:01
Avg daily max temp :12.7°C
Avg daily min temp :1.8°C
Growing degrees days :42.1 GDD
Corn growing degrees days :0.0 GDD
Total windrun = 4446.2km
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.06.2014, 12:41
Perttelissä oli toukokuu loppujen lopuksi aika normaali  ;D

Lämpötila: 10.3° (+0.5° FMI-norm)
Alin lämpötila: -4.6° mikä uusi ennätys toukokuulle

Sadetta tuli 40 mm (+3 mm FMI-norm) + se ukkosmonsuuni joka meni Davikselta suurilta osin ohi.
Otsikko: Vs: Kevät 2014
Kirjoitti: Leka - maanantai, 02.06.2014, 18:06
Toukokuu Vilppulassa:

Temperature (°C):
Mean                 10,1 (+0,6 °C normaalista)
Minimum            -4,1 day 07
Maximum            29,6 day 19 (Hellepäivät: 6)
Air frosts             8

Rainfall (mm):
Total for month  51,6 (+7,6mm normaalista)
Wettest day       12,8 day 09
High rain rate     35,8 day 26
Rain days           18
Dry days            13

Wind (m/s):
Highest Gust     14,1 day 05
Wind Run         4410,8 km

Total hours of sunshine        153,5

Ukkospäivät: 2

Kevät:

Temperature (°C):
Mean                 5,1
Minimum          -14,1 on 20.3.2014
Maximum          29,6 on 19.5.2014
Air frosts           52

Rainfall (mm):
Total for period  92,4
Wettest day      12,8 on 9.5.2014
High rain rate    35,8 day 26.5.2014
Rain days          31
Dry days           61

Wind (m/s):
Highest Gust     15,2 on 17.4.2014
Wind Run         12059,5 km

Days with snow falling     5
Days with snow lying       9

Total hours of sunshine        370,8

Terminen kesä alkoi 17.5