FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Sää ja ympäristö => Aiheen aloitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 03.12.2014, 19:26

Otsikko: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 03.12.2014, 19:26
Joulukuun alku on lisännyt Lapin lumimäärän 30:n sentin paremmalle puolelle. Jotenkin on sellainen perstuntuma, että talvi saattaisi pitää otteensa, kun routaakin on maassa moneen vuoteen. Viimeisin tieto roudan syvyydestä on rapiat 20 senttiä kulkupaikoilla.

Lunta näyttäisi tulevan tänäänkin eilisen malliin. Mummelin kanssa ajelimme kohtuullisessa myräkässä eilen Rovaniemellä mutkin. Poissa ollessamme oli Naruskalla sadellut toistakymmentä senttiä. Linkomies kävi ne aamulla siivoamassa pois, mutta huomenna aamulla saattaa lumityö taas odotella.

Vuodenvaihteeseen mennessä talven lumista kerääntyy puolet, jos vanhan kansan sanontaan luottaminen on. Puoli metriä ei tätä rataa ole kuin ajan kysymys jo ennen vuodenvaihdetta, joten Joulupukki päässee täältä kolmen viikon päästä liikkeelle perinteisin kulkuneuvoin. Eri asia on, kuinka pitkälle lumirajaa silloin on täältä etelään päin, mutta nyt näyttää ihan oikealta hyvältä talvelta...

Autoilussa on omat haasteensa. Samoin joillakin puilla on kohta ongelmia lumikuormiensa kanssa, kuten kuvista saatatte huomata. Koivut ovat nuupallaan ilmeisen laajalla alueella Lapissa. ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 03.12.2014, 22:00
Taivalkoskellakin alkaa näyttämään talviselta viimepäivien lumisateiden johdosta. Lunta on nyt mittarissa 21cm. Routaa liene selvästi enempi kuin Naruskalla, sillä käytännössä marraskuu oli lumeton ja pakkasia kuitenkin piti väliin. Piha ainakin on jo noussut kuin keväällä ainai :o Teräsjäätä kuuluu järvillä olevan 20-40cm ja kalastajat kulki autoilla aina viimepäiviin asti pyydyksillään. Nyt se taisi loppua ja on otettava muut vehkeet käyttöön.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 04.12.2014, 08:13
Tuossa talven aloitusjutussa mainitsin lumen painosta nuupallaan olevat puut Lapissa. Viime yönä alkoivat ongelmat näkymään ja tuntuman sähkökatkoksina. Muusta osasta Lappia en uutisia vielä ole katsellut, mutta Naruskalla oli ennätyspitkä yhtenäinen sähkökatko, joka kesti 4-5 tuntia. Sen lisäksi on sähköjä yritetty kytkeä päälle onnistumatta ainakin kymmenkunta kertaa, joten UPSin pingaamista on saanut kuunnella yön aikana riittävästi... :o

Tilanne saattaa olla edelleen päällä, koska lumensyvyys alkaa Naruskan alueella olemaan 40 senttiä. FMI:n asemalla se on jo kasassa ja Ukallakin vain senttiä vaille.

Paikallinen sähköfirma ilmoitti viikko sitten nostavansa siirtohinastossa maksuja vajaat 20 prosenttia. Syynä toimintavarmuus. Ei muuta kuin töihin pojat vaan linjoille ja kaapelia routamaahan ja puuta surutta nurin avolinjojen lähialueelta... >:(
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 05.12.2014, 20:15
Nollakeli lähestyy. Ja tuulee. Saattaa tulla tykkylumille puista lähtö. Mutta ennen lähtöä saattaa tulla muutamakin sähkökatkos, josta oireita on ollut jo pitkin päivää. Kymmenkunta kertaa on upsit pinganneet.

Satoja kiloja olivat jotkut metsäntutkijat mittailleet yhdestä ainoasta puusta pudotettuja lumia olleen. En ole itse nähnyt tai kuullut uutista kuin yhden kauppareissulla tapaamani tuttavan kuulemana ja kertomana. Isoissa puissa sopii helpostikin olemaan satoja kiloja, koska paljon on oksia jo antautunut ennen tuulen heilutteluakin.

Saattaa Lapissa olla ongelmia, ennen kuin tilanne vakiintuu... :o
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 06.12.2014, 13:07
Jos Ukan mainitsema lumiraja jossain on, niin Helsinki on kaukana kyseisen rajan vastapuolella.
Näin itsenäisyyspäivänä, observaatiopisteellä lämpötila keikkuu +2°C kohdilla ja keliolosuhteet ovat pilviset, sumuiset ja tuuliset ja kun päälle laitetaan vesisade, jossa on pieni vivahde räntää (tai ainakin sen kylmyyttä), ei keliä voi luonnehtia kauniiksi. Ulkona oleminen ei ole tuossa kelissä pätkän vertaa hauskaa, koska alas satava vesi tuntuu jäätyvään naamaan kiinni, mutta kuten naapurini vanhan kotiosoitteeni liepeiltä viisaasti sanoi "se on pukeutumiskysymys".

Marraskuun puolella oli Helsingissäkin sentään hetkellisesti lunta ja pakkasta, mutta siitä riemusta pääsi nauttimaan vain muutaman päivän ajan ja sitten iski tuttu harmaus ja pimeys jälleen.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 07.12.2014, 18:42
Kyllä kateeksi käy Ukan maisemia. Synkkää ja pimeää on näillä näkymin täälläkin tarjolla seuraavat 1½ viikkoa :( Viimeisimmästä lumisateestakin on jo pari viikkoa.
Ainoa positiivinen asia öljylämmittäjän näkökulmasta on se että lämpötila on pysynyt reilusti normaalia korkeimmissa lukemissa :)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Argonex - maanantai, 08.12.2014, 09:28
Auramiehen kannalta tää talvi alkaa olemaan taas aika surkea esitys, ellei kohta muutosta tule. Pari vuotta taaksepäin oli aina hirmunen kiire auraamaan ennenkun kerkee satamaan uutta lunta, vaan mikäpä on tilanne nyt. Kiireellä auraamaan ennenku kerkeevät sulamaan pois. On tää kyllä melkosen ankeeta menoa, vettä vaan sataa :(
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: spege - maanantai, 08.12.2014, 16:26
Taisi olla 10 kerta kun satoi lunta, viime yön aikana hävisi vajaat 10 senttiä pois. Tähän mennessä korkeintaan muutaman päivän maassa, usein sulaa jo seuraavana päivä. Nyt taas todella synkkää.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 08.12.2014, 21:27
Naruskalla on auramiehillä hiukan parempi osa. Ei tosin ole Ukan pihaa taittu käydä linkoamassa kuin neljästi tänä talvena, kun ihan ensimmäisten lumien annetaan hiukan polkeentua pihamaalle, niin ei kolhiinnu linko sepelissä.

Eilen linkomies sai Ukalta ylimääräisen tehtävän, kun käskin häntä tökkimään etukuormaajalla tuonne postilaatikolle johtavaa sisääntulotietä reunustavia koivuja, joiden oksissa oli reippaasti tykkylunta. Yksi koivunoksa jo katkesi päivänä muutamana rungosta irti ja päätti pudota kulkuväylälle. Eikä mikään risu, vaan tyveltään reiden paksuinen oksa, joka taatusti olisi jonkun päähän osuessa tiennyt sairaalakeikkaa.

Linkomies putsaili onnistuneesti kymmenkunta koivua. Muutenkin tykkylumivaara on tämän päivän aikana vähentynyt huomattavasti, kun luonto on itse pudotellut lumia lämpötilan käytyä hiukan plussalla ja tuuli on ravistellut ja auttanut puuparkoja riisumaan ylimääräisiä lumipalttoita pois päältä. Samalla ovat sähkökatkokset selkeästi vähenemään päin, eli rapia vuorokausi on jo katkotonta aikaa takana. Kop kop. ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 09.12.2014, 13:28
Tätä vois kait jo kutsua matalapaineeksi.  :P
Kuva Saksalaisten DWD:n datasta, FMI:n Hirlamilla on muutama pykälä korkeampaa lukemaa..

EDIT: Jotain sään kummalisuudesta kertonee myös se että perjantaiksi pukkaa kohonneita ukkosarvoja kun kesällä konsonaan, CAPE ~500 J, Lifted -2 K. Olen jo muutaman päivän ihmetellyt omaa WXSIM:iä että mistä se on ukkoset kaivanut esiin näin keskellä joulukuuta mutta nyt on WRF liittynyt mukaan kerhoon.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - tiistai, 09.12.2014, 19:51
Nyt alkaa näyttämään siltä että termisen talven alku täällä perutaan tällä viikolla. 12.11 olleeseen lämpösumman maksimiin on tämän päivän jälkeen enää noin 2 lämpösumma-astetta...
Huomenna saattaa olla taas läntisessä suomessa puuta nurin kun alkaa etelästä puhaltamaan.
Musta Joulu taas tällä korkeudella? Erittäin todennäköinen >:(
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 10.12.2014, 15:33
Pientä puhuria näyttää olevan varsinkin Itämerellä  ;D

EWN:än napsimia puuska-lukemia FMI-datasta:
Kaskinen Sälgrund: 29.1 m/s
Kökar Bogskär: 28.8 m/s
Enontekiö Kilpisjärvi Saana: 28.5 m/s
Rauma Kylmäpihlaja: 27.9 m/s
Lemland Nyhamn: 27.4 m/s

Jos paatilla meinaa mennä niin voi meno myös olla hitusen kuoppaista kun maksimiaallot kiikkuu 10 metrissä ja keskiaallot vajaassa 6 metrissä, eli ei ihan kannata lähteä Mini-Busterilla liikenteeseen  ;D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - torstai, 11.12.2014, 21:53
Siekkisessäkin lumivaippa hivuu hiljoksiin ylöspäin(nyt 31cm), vaikka lämpötila keikkuu väliin plussalla. Siitä johtuen lumi on todella tiivistä ja seuraavien reippaampien pakkasten tultua, on kelkka- ja hiihtokelit jo sangen hyvät :) Lauhat on tiputtaneet tykyn tyystin näistä rantamaista, vaaroilla tilanne on osin toinen. Toiveissa olisi kyllä jo pysyvämpää pakkasta ja luntakin saa tiputella lisää, mittarissa on asteikkoa aina 140cm asti ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 12.12.2014, 17:24
En kyllä tiedä miksi tätä säätä kutsuisi...Ei se ainakaan joulukuun säätä ole.

Matka Salo-Kemiö-Salo:
Matkalla sinne kuuroja enemmän tai välillä vähempi ja välillä niin penteleesti, välillä aika lumisen oloiset, välillä silkkaa vettä, yhdessä kohtaa oli maakin ihan valkoinen ja tie loskassa.
Aurinko (:o) paistoi niin iloisesti Kemiössä sieltä lähtiessä. Perniön suuntaan minne olin matkalla näytti taivas lähinnä kesäiseltä pikimustalta ukkosrintamalta. Sekä oli tupla sateenkaari. Ainut mikä viittasi siihen ettei ole kesä oli auton lämpömittari joka näytti +2. Rintamaan kun ajoi niin sitä vettä sitten tulikin 10 km verran ihan kivasti.

Havaintona tein että sitä vettä on ainakin tuolle seudulle osunut aika reilusti viime aikoina koska ojat tulvii ja vettä on pelloilla.

Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 13.12.2014, 14:49
weatherc:n kertomia havaintoja tuli tehtyä ajaessa eilen korjaamaan Lohjan Karjalohjalla olevan sääaseman akkuvikaista UPSia viemällä sinne toinen tilalle ennen kuin myräkkä pääsisi kimppuun. Aurinkoa en nähnyt yhtään, mutta sadetta riitti Helsingistä aina Espoo/Kirkkonummi-rajalle saakka, sitten tuli sateissa taukoa Lohjan nurkille saakka. Sateen olomuoto ei pysynyt samana missään vaiheessa, vaan se vaihteli koko matkan ajan tihkusateesta isokokoisiin räntärätteihin saakka. Erikoisinta kyllä, tuuli ei vaikuttanut ajamiseen mitenkään missään vaiheessa.

Matalapaineen keskus paineli yli kello 07-08 välissä. Ilmanpaine kävi FinWX Lohja-12A:lla 972.8hPa:ssa, suhteellisen syväksi heittäytynyt matalapaineen keskus siis. Taitaa olla uusi mitattu alin ilmanpaine asemalla koskaan.
Tuulet eivät äityneet oikeastaan miksikään ihan mahdottomiksi asemalla kuitenkaan, sillä kovin tuulen keskinopeus ei ollut 8.1m/s kovempi ja korkein mitattu puuskatuulikin oli 8.7m/s.

Korvaava UPS ehti myös ilmoittamaan asemalla kahdesta korjatusta jännitekuopasta, mutta sähköt pysyivät muutoin koko ajan kuitenkin päällä, mistä tällä kertaa pisteet Carunalle.

Takaisin ajaessa sää oli astetta huonompi. Ajoittain satoi räntää niin paljon, että se haittasi näkyvyyttä, mutta Helsinkiä lähestyttäessä sateet vähenivät ja muuttuivat kuuroluonteisiksi, jonka jälkeen olomuoto vaihtui rännästä vedeksi. Tuuli ei ollut Helsingissäkään mitenkään merkittävän tuntuinen. Voisi melkein sanoa, että tuuli oli aiempaa heikompaa. Yön aikana sateet kuitenkin tavoittivat alueen ja Helsingissäkin saatiin maa valkoiseksi. Lämpötilan tosin keikkuessa ±0°C:n yläpuolella visusti, on tuo valkoinen peite kadonnut ajo- ja kävelyteiltä ja muuttunut loskaksi. Talviselta tuo keli kuitenkin vielä näyttää.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 13.12.2014, 17:23
LainaaMatalapaineen keskus paineli yli kello 07-08 välissä. Ilmanpaine kävi FinWX Lohja-12A:lla 972.8hPa:ssa, suhteellisen syväksi heittäytynyt matalapaineen keskus siis.

Etätapaus Kemiönsaaren kulmassa heitti tauluun 969.9 hPa klo 07:45. Nopeasti se keskus jatkoi matkaansa kun 07:55 oli suunta jo ylöspäin.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - lauantai, 13.12.2014, 18:11
Lainaus käyttäjältä: Leka - tiistai, 09.12.2014, 19:51
Nyt alkaa näyttämään siltä että termisen talven alku täällä perutaan tällä viikolla. 12.11 olleeseen lämpösumman maksimiin on tämän päivän jälkeen enää noin 2 lämpösumma-astetta...
Niinhän siinä sitten kävi kuten arvelinkin, termisen talven alku siirtyi ainakin ensi viikon loppupuolelle jolloin täälläkin olisi mahdollisuudet "jopa" -10 asteeseen ;)

Lunta on maassa 6cm ja onhan se nyt 100x mukavampaa kuin jatkuva pimeys ulkona :)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 15.12.2014, 17:39
Eteläänkin valkoinen joulu?

Siitä lähtien kun joulu alkoi näkymään 15 päivän ennusteessa on se ollut silleen seurannan alla. Ainakin toistaiseksi näyttäisi ensi viikonloppuna vetävän pakkaselle ja siellä aika lailla pysyä koko ennusteen loppuun (ainakin jos ottaa datojen keskiarvon). Tosin päivät 11-15 ovat NOAA:n GEFS-dataa jota voi pitää lähinnä suntaa antavana mutta kuitenkin. Päivään 10 asti löytyy dataa YR:ltä, SMHI:lta ja GFS:ltä.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 16.12.2014, 18:43
Siekkiseen on puottanut lunta tasasen tappavaan tahtiin. Puolen metrin raja lähenee vauhdilla ja onpa mahdollista, että ennen joulun ajan pakastumista se rikotaankin :) Nyt alkaa talvi näyttää siltä miltä pitääkin!
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - tiistai, 16.12.2014, 20:29
Täällä vähäinenkin lumipeite on taasen huvennut tasasen tappavaan tahtiin >:( Mittauspaikalla lunta on enää sentin verran ja paikoitellen maa on mustana.
Huomisen jälkeen näyttäisi kylmenevän jopa loppuvuoteen saakka joten jospa se terminen talvikin tästä alkaa ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 17.12.2014, 17:06
Lainaus käyttäjältä: Jussa - tiistai, 16.12.2014, 18:43
Siekkiseen on puottanut lunta tasasen tappavaan tahtiin. Puolen metrin raja lähenee vauhdilla ja onpa mahdollista, että ennen joulun ajan pakastumista se rikotaankin :) Nyt alkaa talvi näyttää siltä miltä pitääkin!

Se rajan rikkoontuminen tapahtuikin hetimiten :o Oli pienoinen yllätys aamulla kun töihin lähti, lunta oli tullut yli 10cm ja ennuste lupaili vain sentin parin sadetta. Katselin kyllä illalla, että perämereltä mutkitteli kapea sadenauha sisämaahan joka pysyi lähes paikallaan, että jos se tulee tänne asti, voi lunta kertyä äkkiä. Niinhän siinä kävi :) Mittarissa pojottaa nyt 55cm ja taitaa olla suomen suurin lumensyvyys? Ainakin mitä netistä lumitietoja löysin.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 17.12.2014, 18:25
Naruskan lumenpaksuus tuntuu ainakin tilapäisesti juuttuneen tuohon neljäänkymmeneen senttiin. Se on juuri sopiva määrä luontoa ajatellen, koska sen paksuiseen lumeen pääsee metsäkanalintu jo kieppiin, eli yöpuulle lumen suojaan.

Mustasta joulusta ei täällä ole pelkoa ollut pidempään aikaan, mutta nyt näyttää satavarmalta lumen pysyvyys ja ehkä lisääntyminenkin, kun plussakelejä ei lähiajoille ennusteta.

Polttopuuvaraston hitaana vajenemisena tämmöinen talvi saatetaan muistaa. Ei kaivata tulipalopakkasia, eikä vastaavasti luntakaan yli tarpeen. Ukka tosin haaveilee aina siitä metristä, mutta ei täällä itketä, vaikkei niin paljoa tulisikaan. Talvi on kuitenkin vasta aluillaan ja lumimäärässähän täällä on taitekohtana vuodenvaihde, jolloin kasassa pitäisi olla talven kaikista lumista puolet. Helppo sääntö muistaa... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leksa - keskiviikko, 17.12.2014, 22:00
Tervehdys pitkästä aikaa foorumille :) Saatiinpa tänne Itä-Suomeenkin vihdoin Ilmatieteen laitoksen säätutka Kiteen Kesälahdelle, matkaa tutkalle kotipihalta on 18km, tulipa tuonne torniin perjantaina kiivettyä, osa kylläkin kääntyi puolesta välistä takaisin, alkoi päässä huippaamaan :). Tässä Ylen Itä-Suomen uutisiset jossa kerrotaan tuosta tutkasta http://areena.yle.fi/tv/2535597/#/play. Mahtaako moni olla ladannut RainMan-säätutka sovelluksen, itse tuon latasin ja näyttää sadealueet todella tarkkaan, sekä päivityksen saa lyhimmillään 5 minuutin aikavälille (Ilmatieteen laitoksen tarkkuus), myös on salama havainnot reaaliajassa http://ilmatieteenlaitos.fi/rainman-alypuhelimet. Lunta Kiteellä alle 10 cm, eli joulupukki pääsee... vaikka se taisi käydä jo perjantaina 1,5 milj. euron säätutka reessään  ::) Esikatselu ei onnistunut, saas nähdä mitä tuli kirjoitettua  :o
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: spege - torstai, 18.12.2014, 19:37
Savonlinnassa on muutama sentti lunta, ja suurin osa teistä jäässä. Mukavan liukkaan kelin teki nyt sitten. Hyvä juttu että rakensivat Kesälahdelle tutkan.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - lauantai, 20.12.2014, 16:18
10 cm lunta ja valkea joulu on varma :) Vielä kun saataisiin 10 asteen pakkanen niin loppuisi tuo tolkuton teiden suolaaminen >:( Jotenkin tuntuu että täällä suolataan yhtä tienpätkää samalla intensiteetillä kuin Kehä I:stä ;D

FMI:llä on muistaakseni suunnitelmissa tutka myös Jyväskylän seudulle, vai muistanko väärin? RainMan on ollut käytössä omassa luurissa viime keväästä lähtien, ihan OK, mutta on aika hidas omassa Galaxy Xcover 2:ssa.

Viestien esikatselu ei ole toiminut hetkeen, joten winkwink ylläpidolle ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 21.12.2014, 21:00
Kaamos alkaa olemaan taputeltu. Huomisen päivän yli kun päästään, niin loppuviikosta on päivä jo kokonaisen kukonaskeleen verran pidempi ;).

FMI lupaili iltauutisissa äsken jopa -30 asteen pakkasta jouluaatoksi ja muiksikin joulunpyhiksi Naruskan suunnille. Saapa nähdä, kenen ennuste osuu lähimmäksi oikeaa, kun EWN lupailee kymmentä astetta leudompaa.

Tulkoon mitä lämpötilaa vain, ei haittaa. Talvi ja joulu kuuluvat yhteen. Toivotaan talvisia kelejä ja lumisia maisemia sinne eteläisimpäänkin Suomeen.

Ukka pääsee joulukuusen kaatoon viimeistään tiistaina, kun alakuulla sitä ei saa kaataa. Valmiiksi se on katsottuna tästä omalta tontilta, kunhan kuunkierto antaa luvan sahalle... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 21.12.2014, 21:17
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 21.12.2014, 21:00

Ukka pääsee joulukuusen kaatoon viimeistään tiistaina, kun alakuulla sitä ei saa kaataa. Valmiiksi se on katsottuna tästä omalta tontilta, kunhan kuunkierto antaa luvan sahalle... ;)

Minä kaadoin tänään ja nyt on jo koristeltuna pirtissä :-X Tiesin kyllä kuunkierron, vaan aikataulullisista syistä kävin tänään hakemassa. Katsotaan miten neulaset pysyy. Onhan se uuden kuun synty kuitenkin niin lähellä, huomenna aamuyöllä kello 3.36 ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 23.12.2014, 17:13
Vahvasti näyttää siltä että terminen talvi alkoi Perttelissä sopivasti ennen Joulua 20.12. Se on noin kuukausi myöhässä normaalista joskin vielä kaukana ennätysmyöhästä. Lunta on maassa reilut 5 cm ja lisää uhkaavat huomiseksi.

Eilen tuli taas harrasteltua lumipyryssä ajelua jossa näkyvyys oli tyyliin 2 metriä. Tästähän alkaa tulla perinne että joulun aikoihin osuu ainakin yksi ajelu lumipyryyn jossa ajoneuvona sopisi paremmin hydrokopteri/moottorikelkka tai vastaava jossa tutka kun auto... :P
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: uskela - tiistai, 23.12.2014, 19:01
Täällä hämeenkyrössä ei ole vielä yhtään lunta maassa, josko huomenna jotain tulis.
Lumitöitä ei ole vielä tarvinnut tänä talvena kertaakaan tehdä, kun muutama hassu lumisade mitä on tullut on sulanut melkein samantien pois.
Terminen talvi alkoi täällä 21.12 ja Joulukuu oli aamulla vielä plussan puolella keskilämmöltään (0,4)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 24.12.2014, 13:09
Kolmenkympin raja meni rikki Naruskalla, mutta vain FMI:n asemalla. Ukka sai tyytyä parisen astetta korkeampaan lämpötilaan, mutta eipä se Joulun viettoa ole hidastanut...

Ulkona on erikoinen sumuinen tunnelma, oikein sopivan rauhallisen tuntuinen ja näköinenkin.

Joulurauhan julistus on perinteen mukaan kuunneltu Turusta. Naruskan oma rauha on ainakin toistaiseksi rikkumaton.

Ukka joukkoineen toivottaa Hyvää ja Rauhallista Joulua kaikille tasapuolisesti!  ;D ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 24.12.2014, 16:30
Tämä alkutalven kylmin keli -21 astetta pakkasta.

Kemistä Hyvää Joulua kaikille sääasema harrastajille!!!!
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Pes - keskiviikko, 24.12.2014, 23:45
Hyvää Joulua myös näistä maisemista kaikille...
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - torstai, 25.12.2014, 12:15
Rauhallista ja lumista joulua Taivalkoskelta! Pakkasta pitelee, eilen kävi -33 asteessa ja nytkin keikkuu -30 kylmemmällä puolen. Maisemat ei juuri voisi jouluisemmat olla mitä nyt :D

Vuonna 2012 oli joulu vielä kylmempi, että näihin joulunajan pakkasiin on totuttu :)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - torstai, 25.12.2014, 19:39
Hyvää Joulua myöskin Vilppulan suunnalta. Termisen talven alku siirtyi sitten päivämäärälle 17.12 joka on vajaa 3 viikkoa myöhemmin kuin 2013.
Talven pakkasennätys kirjataan tältä aamulta miedoin lukemin -16,6°C.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 25.12.2014, 21:21
Hyvät Joulut myös Perttelin kulmilta!

Vois sanoa että liki täydellinen joulusää tällä kulmalla, pikkasen lunta maassa, pakkasta ja aurinko paistoi (liki) pilvettömältä taivaalta.  Aika harvoin osuu mokoma keli kohdalle Turkuun kurvailessa mitä tänään oli varsinkin kun ei ollut edes pahemmin liukastakaan vaan osin kuiva keli.

Talven pakkasennätykset laitettiin uusiksi myös täällä, on nyt -14.2. Joulukuun keskilämpötilakin on tippumassa pakkasen puolelle, 0.0:ssa on tällä hetkellä. Aikasemmista Joulukuiden keskilämpötiloista on 3/8 ollut pakkasella.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 26.12.2014, 19:57
Joulunpyhät on Naruskalla vietetty täydellisessä rauhassa ja rapsakkaassa pakkaskelissä. Kolmenkympin lukeman huitteissa kylmimmillään ja rapiat parikymmentä lauhimmillaankin, mutta eipä se isommin esimerkiksi Ukan lastenlasten ulkoilua ole häirinnyt.

Naruskalla ei Ukan Tukikohdassa tähän aikaan vuodesta aurinkoa pääse näkemään, mutta se ei johdu siitä, etteikö mollukka nousisi juuri ja juuri horisontin yläpuolelle, vaan maastoesteestä, joka on etelän suunnalla kohoava Kuukkumaharju. Sen toiselle puolelle kun kymmenen kilometriä ajelee, niin jopa siellä aurinko näkyy, kuten Mummeli tänään ottamillaan kuvilla osoittaa.

Mielenkiintoista nähdä, saammeko ennusteiden mukaisen plussakelin vielä vuodenvaihteen seutuun, kuten ennustetaan. Vielä tuntuu ainakin siltä, että pakkasella on valta ja voima kynsissään... ;)

Päivä on kukonaskeleen tänään pidempi, mitä se joku päivä sitten lyhimmillään oli, eli Juhannuksessa ollaan että heilahtaa. :D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 27.12.2014, 14:57
Syksytalven pakkasennätystä taittiin viime yönä korjailla Lokan FMI asemalla, jonka mittarit napottelivat -33,6 astetta. Naruskan FMI jäi kolme kymmenystä, eli -33,3 astetta tuossa puolen poronkuseman päässä Ukan sääasemasta. Ukan aseman syksytalven pakkasennätys kirjataan nyt lukemaan -32,4 astetta.

Kuivankäläpäkkähän tuo ulkoilma vaikutti olevan, kun käväisimme keittelemässä nokikahveet ja paistelemassa hiukkasen hiillosmakkaroita vaihteen vuoksi Tukikohdan ulkotulipaikalla.

Tulevalle yölle lähdetään Naruskalla -30 asteen lukemista, joten ennätyksiä saatetaan vielä tämän vuoden puolella ehtiä uusimaan ennen sitä, kun pitäisi lauhtua plussakeliksi... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 28.12.2014, 09:44
Siekkisessä mittari pojottaa tasaseen -30 tuntumassa, nyt aamusta oli -32.1. Huomenna on ennusteessa lauhtumista tiedossa. Sen jälkeen meneekin muutama päivä ilmeisen lauhoissa merkeissä. Taitaa lumipeitekkin vahvistua ennen uutta pakkasjaksoa. No sopii nämä pirttipäivätkin väliin. Allekirjoittaneelle iski kumma kuumetauti joka meinaa vetää ropan helläksi. Eipä tarvi edes miettiä tuonne pakkaseen lähtemistä ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 28.12.2014, 21:17
Rapiat kymmenkunta astetta on pakkanen antanut eilisestä periksi, eli nyt huidellaan -19 asteen lukemissa. Vielä lupaili säätieteilijä aamuksi Itäiseen Lappiin kolmenkympin lukemia, mutta sitten pitäisi lauhtua kunnolla.

Pakkanen muotoilee tuota kotijokeamme Naruskajokea päivittäin eri näköiseksi. Vävypoikani Sami Evinsalo on kuljeskellut kameransa kanssa kuvailemassa joen ilmettä. Vesi on taatusti kylmää. Kuvistakin sen voi aistia... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 28.12.2014, 21:33
Saatiinhan sitä tälle kuukaudelle täällä -20 rikki. Saas nähdä lähteekö firman auto aamulla pihasta käyntiin reilun viikon seisonnan jälkeen ;D
Lähteehän se jos akuista löytyy potkua Webaston käytöön ja startille, tuli tuossa joulua edeltävä viikko ajettua noin 5km pätkää vaan ::)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 29.12.2014, 11:42
-20 meni rikki myös Perttelissä, aamupäivän alin -20.8. Naapuri FMI-asemalla Kiikalassa käytiin -23.1:ssa.  :)
Huomis-aamuun mennessä pitäisi olla jo plussan puolella, voipi olla että ollos hitusen liukasta siinä vaiheessa... :P
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 29.12.2014, 20:52
Kiva lämpeneminen Inarin Väylässä missä vielä alkuiltapäivästä oli -36. Nyt, abouttirallaa 6 tuntia myöhemmin siellä on vain -10.
Länsi/lounaisrannikon FMI-asemilla ollaan jo plussallakin.

Tuonne Keski-Norjaan on YR luvannut "hitusen" kosteat olot seuraavaksi 2 päiväksi, 250 mm sadetta 48 tunnissa  :o
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 30.12.2014, 16:52
Meillä on pakkasta -0,1 astetta  ;D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - tiistai, 30.12.2014, 20:01
Eilen -21,4°C, nyt 0,6°C ja vettä sataa ;D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 31.12.2014, 06:06
Ukka nollasi muutamaa tuntia etuajassa Naruskan Retkeilymajan sääaseman sademittarin tältä vuodelta, kun vuosi vaihtuu näillä näkymin Savon maisemissa Puumalassa.

Kokonaissademäärä vuodelta 2014 oli 448,31 mm. Seitsemisen milliä siihen on tullut viimeisen vuorokauden aikana, joten lumimääräksi jää tämän aamun lukema 49 senttiä.

Ukka toivottaa Hyvää Uutta Vuotta 2015 kaikille tasapuolisesti!  ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: uskela - torstai, 01.01.2015, 12:42
Hyvää uutta vuotta kaikille !
Hämeenkyrössä lumet käytännössä sulivat eilen pois  :o
Joulukuun/ v.2014 tilastot lyhyesti ovat:

keskilämpö= -1,8 (5,86)
min/max lämpötila = -23,4/5,9 (-24,4/31,7)
sademäärä = 39,4 mm (502,0)
sadepäiviä = 18 (157)
max puuska = 13,9 m/s (16,1)

v.2014 oli auringonpaistetuneja kaikkiaan = 1981,0
uusia kaikkien aikojen ennätyksiä asemalla syntyi kolme:
-sateen voimakkuus = 411,4 mm/h
-hellepäiviä putkeen = 14
-lämpötilaero kalenterikuukaudessa = 35,6 astetta
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 01.01.2015, 16:24
Etelä/Länsi-Suomen osalta aloitetaan sitten vuosi kunnon matalapaineella pe-la. WRF puskee alimmaksi paineeksi 960 hPa:n lukemia linjalle Vaasa-Lappeenranta. Oma WXSIM tukee tätä vaikka kerkesin jo epäillä sitä...
ESTOFEX on omalta osaltaan laittanut tauluun 1 tason varoitus-alueen Etelä-Suomeen ja selityksestä käy ilmi että on hilkulla 2 tason varoitukseksi. Varoituksen pääsyyllinen on kovat tuulet mutta mahdollisuus on myös rakeille.

Eri mallit antaa puuskatuuliksi Itämerelle jopa yli 33 m/s ja yleisemmin yli 29 m/s.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 02.01.2015, 14:38
Joulukuu oli ja meni, samoin vuosi 2014. Tässä vähän tilastoja Siekkisen asemalta.

Joulukuu:
Keskilämpötila, -8.4°C.
Korkein: 1.2°C on day 08 at time 13:48
Matalin: -33.0°C on day 24 at time 17:59

Sadetta mitattiin vajaat 90mm, mutta tässä taitaa olla liikaa kun aseman uusi sademittari alkoi jossain vaiheessa mitata sateen tuplana? Toisinaan lumisateella ja reilummalla pakkasella tämä menee oikein, mutta lauhemmalla kelillä näyttää jo yläkanttiin. Joulukuu meni aseman historiassa keskimmäiseksi, ollen 2-3 astetta tavanomaista lauhempi. Lunta kuun lopussa oli puolimetriä.

Vuosi 2014 oli sääaseman lämpimin 1.6 asteen keskilämmöllä. Tähän mennessä jokainen vuosi on ollut edellistä lämpimämpi.
2012; -0.4
2013; 1.4
2014; 1.6
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - perjantai, 02.01.2015, 17:02
Kunnon matalapaine painaa päälle 968,4hPa.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - perjantai, 02.01.2015, 17:59
Lainaus käyttäjältä: systeemi - perjantai, 02.01.2015, 17:02
Kunnon matalapaine painaa päälle 968,4hPa.
Juu, päivän ja samalla sääaseman alin ilmanpainelukema kirjataan lukemin 962,8 hPa. Ilmanpaineen muutos tämän vuorokauden aikana 33,7hPa.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Modifier - perjantai, 02.01.2015, 18:15
Sama 962.8 hPa:ta kirjattiin myös täällä aseman ennätykseksi. Vettä ja räntää tulee vaakatasossa.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 03.01.2015, 21:07
Eipäs oikeen täsmää FMI:n tutkakuva siihen miltä näyttää kun katsoo ulos.
Tutkassa sinertävän keltaista eli heikkoa sadetta ja ulkona tulee lunta vaakasuoraan koko rahan edestä. Tähän mennessä on maahan jäänyt 5 cm sen jälkeen kun viileni sen verran että olomuoto muuttui lumeksi ja sitä rupesi maahankin jäämään.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Nummika - sunnuntai, 04.01.2015, 08:45
Otin maisemakuvan kun eilen Rauman talvisäässä käytiiin koiran kans ulkoilemassa.
Eipä täällä oikein täsmää säätila vuodenaikaan, joulu oli vielä just ja just valkea, nyt on jäljellä enää tulvat   :-\
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 04.01.2015, 12:19
Helsingissä puolestaan osa ulkoilureiteistä - varsinkin ne, jotka ovat kyltitetty "Ei talvikunnossapitoa", mutta jossa kulkee väkeä tasaisesti joka tapauksessa, olivat ennen lumisadetta yhtä suunnatonta pääkallokeliä: Mäet olivat sulavan jään liukastamat ja kulkureiteistä osa lähes kävelykelvottomia, ellei omannut nastoja kengissä.

Reitin tiet olivat paikoin sen oloisia, ettei hirveämmin ihmetyttänyt ettei reitillä tullut ketään vastaan ja kun koirien kanssa kilometrien kävelylenkin jälkeen pääsi kotiin, tuli todenneeksi ettei sentään joutunut lähteä kasaamaan itseään hajonneista luista tai sijoiltaan menneistä nivelistä. :P
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 04.01.2015, 16:16
Noin 12 senttiä märkää tökkölunta tuli alas eilisen ja viime yön aikana kivan tuulen kera. Tuloksena että nyt on sitten aivan kaikki jäätyneen moskan peitossa mukaanlukien oma sadekippo. Sen ulkokuoren sulattamiseen ei riittänyt lämmitys, se vaan jäätyi vielä enemmän..  ;D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Hardy - sunnuntai, 04.01.2015, 21:55
Eilen lumi lensi vaakasuorassa sillä seurauksella, että sadepönttööni ei kertynyt kuin kolmisen millin sademäärä. Ei voi pitää paikkaansa! Illalla lunta pyrytti näet sakeasti. Yöllä tuuli oli vähän hellittänyt ja tulosta syntyi 7.3 mm. Se tuntuu luotettavalta. Kun maassa oli noin 20 cm kerros niin pienellä päättelyllä kirjasin eiliselle 13 mm sademäärän ja tänään siis 7.3. En tiedä kuinka kaukana totuudesta se on, mutta kyllä oli vaikea mittaustilanne. Jospa tuollaisessa tilanteessa pöntön saisi käännettyä päin tuulta? Pyry on paha tilanne siksikin, että lumitikku on aina väärässä paikassa. Jos maa ei ole paljas sillä kohtaa niin sitten siinä on 50 cm kinos. Että tällaisia talviongelmia täällä päin.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 04.01.2015, 22:07
Minä vaihdoin täksi talvea lumenmittauspaikan metsän sisään pienelle aukiolle. Tai oikeammin isomman aukion syvennykseen. Syy oli juurikin tuo tuulella tuleva sade, tahtoi mennä miten sattuu. Nyt uskon lumensyvyyden olevan hyvinkin totuudenmukainen. Toinen syy oli, että vanhalta paikalta aurinko sulatti keväällä lumen ympäristöä aiemmin. Nuo sademäärien mittaukset  on -15 pakkasessa ja lumituiskussa kyllä lähes mahdoton saada oikeaan ???
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 04.01.2015, 22:52
Oon jo aikoja sitten luovuttanut yritystä saada talviset sademittaukset täysin totuudenmukaiseksi, joko, jos ajattelee 1 cm lunta = 1 mm sadetta, on puolet liian vähän tai sitten, kuten eilen, puolet liikaa. Tosin harvemmin on liikaa. Täällä kävi eilen päivastoin mitä Hardylle, lunta kerääntys kippoon ja sen ulkopuolelle koko rahan edestä.

Pienksi avuksi olen käyttänyt sitä etten pidä lämpöä jatkuvasti päällä vaan laitan sen päälle "kun sadetta kertynyt". Näin sinne kerääntyy myös kuurat ja heikot sateet jotka muutoin haihtuisi lämmittäessä.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - maanantai, 05.01.2015, 17:43
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 04.01.2015, 22:52
Pienksi avuksi olen käyttänyt sitä etten pidä lämpöä jatkuvasti päällä vaan laitan sen päälle "kun sadetta kertynyt". Näin sinne kerääntyy myös kuurat ja heikot sateet jotka muutoin haihtuisi lämmittäessä.
Sama tekniikka käytössä myös täällä ajastimen ohjaamana. 30min. päällä ja 15-30min. pois päältä, riippuu ulkolämpötilasta.

Aamulla ei taida -25° olla kaukana...
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Hardy - maanantai, 05.01.2015, 19:36
Mulla on sademittausastia/mittalasi/tuulisuoja-systeemi jonka olen joskus saanut FMI:n sademittausasemalta. Lumen sulatan sisällä. Siksi mulla on tarkat ja luotettavat sadetilastot. Nukkukoon Davis talviunta kippo täynnä.

Davisin sademittausta olen kalibroinut kesäsateilla, mutta eroa mittalasilla mitattuihin lukemiin syntyy siltikin puoleen ja toiseen, toki kuukaudessa ne hyvin tasoittuvat. Toistaiseksi luotan perinteiseen menetelmään kesälläkin ja testailen Davista edelleen.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 06.01.2015, 13:15
Uuden vuoden aatosta eiliseen ehtooseen Ukka kierteli lenkin Helsinki eteläisimpänä paikkana. Olihan se mukava nähdä kesävesisade, kovaa tuulta, räntää, tieloskaa ja kaikkea muuta säähän ja keliolosuhteisiin liittyvää. Ja kotipuolta eilen lähestyttäessa oli jo auton mittarista nähtävissä, että kohti pakkasta ollaan matkalla.

Viime yönä ja tänä aamuna loppiaispäivänä käväisivät mittarit FMI Naruskalla -35,2 asteessa. Sama lukema oli Sodankylässä. Ukan sääasemalla aste vähemmän, joka on tämän talven alin lukema.

Lauhtuminen on luvattu huomiseen mennessä, eli lämpötilan pitäisi kohoilla kolmisenkymmentä astetta. Saapa nähdä.

Eilen aamulla kuuntelimme matkan aikana Keski-Suomen alueradiota, joka uutisoi pohjoisen Keski-Suomen sähkölinjaongelmista. Aika pahan näköistä olivat noilla seuduilla puiden lumikuormat, jotka varmasti olivat jäätyneet kymmenen asteen pakkasessa, kun edeltävät päivät olivat märkää räntäsadetta. Kova tuuli kun nyt on luvassa noille nojollaan oleville puille ja niiden oksille, niin saattaa linjamiehille piisata savottaa. Ja kotitalouksille sähkötöntä aikaa.

Ei talvi tavoittaan mene, sanotaan. Pakkasia on odotettavissa, kuten asiaan tammi-helmikuulla kuuluukin. Siperiassa on aika laajalla alueella puolensataa astetta pakkasta. Sieltä suunnasta saattaa näinä aikoina odotella melkein mitä vain... ;)

Naruskan pakkasmaisema näytti tänä aamuna tältä:
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 06.01.2015, 15:38
Täytyy sanoa että mielenkiintoiset nuo YR/SMHI:n ennusteet jos katsoo tuonne viikon päähän. Lukemat Salolle.

Su 11.01 klo 20: + 0.9°
Ma 12.01 klo 20: -15°
Ti 13.01 klo 20: +0.4°
Ke 14.01 klo 20: -10°

Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 07.01.2015, 15:13
Mahdollista puhuria pukkaa taas...

Napsittua YR.no:lta:

Viikonloppuna saapuu 2 matalapainetta lännestä. Ennuste on vielä epävarma mutta worst-case senaariot ovat seuraavat Norjaan:

Perjantai: puuskat 35 m/s
Lauantai: puuskat 35-45 m/s

Myöhempi matala olisi viistämässä lounaisen Suomen rannikon sunnuntaina (vihreä viiva, Søndag = Sunnuntai)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 10.01.2015, 14:36
YR varoittelee Norjalaisia 45 m/s puuskista ja 20 metrin aalloista rannikolla (:o) ja että myrskystä voi tulla pahin 20 vuoteen...
Tuo samainen matala ohittaneen lounais-suomen ihan rannikkoa hipoen, alimmat paineet 965 hPa luokkaa, joissain malleissa on myös 955 hPa lukemia..
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 10.01.2015, 16:57
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 10.01.2015, 14:36
YR varoittelee Norjalaisia 45 m/s puuskista ja 20 metrin aalloista rannikolla (:o) ja että myrskystä voi tulla pahin 20 vuoteen...
Tuo samainen matala ohittaneen lounais-suomen ihan rannikkoa hipoen, alimmat paineet 965 hPa luokkaa, joissain malleissa on myös 955 hPa lukemia..

Mitenkään vähättelemättä tuulituhoja ja muuta, mutta parhaimmat (tai oikeastaan pahimmat) rimanalitukset teki keltainen lehdistö, jonka yksi edustaja uutisoi lehdessään "Uhkaako Suomea supermyrsky?", noin viikko sitten. Siinä peloteltiin Itämerelle ja Suomen koko eteläiselle rannikkoviivalle yli 35m/s puhaltavia tuulia, lunta, jäätä ja pääkalloja - hyvä ettei koko maanosan tuhoakin suunnilleen samalla kertaa.

Haastatteluun oltiin saatu silloin päivystysvuorossa oleva Forecan meteorologi, joka sanoi asiat hyvin selvästi: "Viikon päähän menevä ennuste ei ole kovin tarkka ja se tarkentuu ja muuttuu ajankohdan lähestyessä. En vielä lähtisi uutisoimaan hirmumyrskystä".

Ja mitä tekee keltainen lehdistö? Uutisoi hirmumyrskystä... ::)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 10.01.2015, 17:07
LainaaMitenkään vähättelemättä tuulituhoja ja muuta, mutta parhaimmat (tai oikeastaan pahimmat) rimanalitukset teki keltainen lehdistö, jonka yksi edustaja uutisoi lehdessään "Uhkaako Suomea supermyrsky?", noin viikko sitten.

Jossain vaiheessa tullee se piste vastaan jossa niiden on pakko alkaa ryhdistäytymään kun ostajat/mainostajat alkaa kaikkoamaan kun liikaa revitellään/ladellaan puoltotuuksia.
Tuossahan olisi Foreca voinut haluttaessa vaatia että juttu poistetaan tai korjataan mutta se ei vissiin heitä kiinnostanut eli osasyy löytyy myös Forecassa.

Muutamia havaintoja tuosta myrskystä, puuskalukemat (m/s)...

met.no asemilla ainakin on puhuria:
Eigerøya      45.6 (tai 164 km/h)
Slåtterøy fy 44.7
Utsira fyr     44.6
Fedje            44.3

Myös muutaman PWS-aseman Davis on päässyt töihin:  ;D
Randaberg 40.5
Ryggleet   36.2

Samaan aikaan Utsjoella: -37.3°

E: Päivitetty tuulilukemat, ovat selvästi jo laskussa Norjan rannikolla.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 11.01.2015, 17:54
Utsjoen Kevonjärvi ja Norsken Karasjok kilpailee kylmyyspokaalista:  ;D
Utsjoki -39.0°
Karasjok -39.5°
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 18.01.2015, 09:37
Taitaa tulla lumitalvi? Tammikuu juuri ylittänyt puolen välin ja mittarissa jo 88cm :o Siekkisen aseman lumensyvyysennätys on enää 5cm päässä. Nyt on parin päivän sisällä tullut n. 30cm lunta. No ei haittaa, linko syytää nätisti lumen penkoille :D Eilen linkosin ja nyt mittasin lingotulta alueelta, oli taas 17cm.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 27.01.2015, 21:26
Jos lunta kaipaa niin kannattaa suuntaa nokka kohti Etelä-Norjaa.
Video talon katon perkaaminen lumesta kun tasamaalla on 2.3 metriä lunta: KLICK! (http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Maker-hyttetaket-med-kranbil-3287707.html)
Video maantiestä jossa paikoin 8 metrin vallit: KLICK! (http://www.bt.no/nyheter/trafikk/Broytekantene-er-over-atte-meter-3285326.html) Tie ollut suljettu yli 2 viikkoa sillä aikaa kun se koitetaan löytää lumen seasta...
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 28.01.2015, 14:24
Lupailivat tänne merilappiin 50cm lunta :D No todellisuudessa ennusteet näyttää 30mm sade määriä. Tämä ensimmäinen sade päivä toi kaikki 5cm uutta lunta. Kyllä tästä lumimyrsy on kaukana. Oma sademittari näyttää 3.8mm tälle päivälle. Josko se 30cm tai 50cm tästä nyt vielä tulisi.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 28.01.2015, 16:58
yr.no ennustaa sademääräksi alkuviikkoon mennessä tänne yli 40mm. Lumeksi muutettuna lämpötilasta riippuen jopa yli 50cm. Toistaiseksi talven sade-ennusteet on mennyt järkijään alakanttiin, katsotaan meneekö nyt ;D Tuohon täällä on syynä sulana pysytellyt perämeri mikä voimistaa sadealueita. Mittarissa nyt taas 87cm.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 29.01.2015, 07:27
Metrin lumimäärä alkaa olemaan Kainuussa päin jo rikottuna. Monessa paikassa sillä suunnalla sama raja lähenee hyvää vauhtia. Eilinen päivä lisäsi Naruskallakin lumisenttejä kymmenellä, joten nyt täydet kympit jo alkavat seiskalla.

Viikonlopun ennusteet lupailevat tätä valkoista herkkua vielä lisää. Joihinkin työhommiin lumi aiheuttaa rokulipäivän. Niin kävi Ukan Retkeilymajassa majaansa pitäville hirvikannan laskijoille, joiden helikopteri sai eilisen päivän olla huput päällä ja jalat tiukasti takapihan lumimaassa kiinni.

Pieni lumisade ei sinällään tuota hommaa haittaa, mutta vaakanäkyvyyden pitää olla määrätyissä rajoissa ennen kuin ilmaan noustaan. Eilinen päivä ei sellaista välikköä pojille suonut, joten he pitivät pakollisen lepopäivän. Sehän kuluu vaikka biljardia pelailemalla ja keskittymällä seuraavaan päivään... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 29.01.2015, 13:39
FMI-asema Puolanka huitasi ensimmäisenä yli metrin, 103 cm mittarissa.

Täällä Tammikuu on tulossa asemahistorian "märimmäksi" tammikuuksi, mittarissa on jo 87 mm kun keskiarvo on 40 mm. Vaikka onkin satanut aika paljon niin lumensyvyydessä ei ole kovinkaan paljoa hurraamista, on kiikkunut siinä 20 cm korvilla kun välillä sataa vettä ja välillä tulee lumena...Nyt tulee vaihteeksi lumena...
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - torstai, 29.01.2015, 19:57
Menin sitten kehumaan että kun lunta ei ole tullut. No tänään saatiin sadetta 16,4mm ja se ei ole vielä edes loppunut. Lumi on sen verran märkää että myös lingon kanssa meinaa ahdistaa nuo lumityöt.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 30.01.2015, 09:32
Täällä mentiin myös metrin paremmalle puolen, 102cm aamun lukema ja edelleen satelee. Täälläpäin sanotaan, että Paavalina olis puolet talven lumista tullut. Paavali oli vajaa viikko sitten, eli lunta on vielä luvassa ;D
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 30.01.2015, 22:47
Pari meeteriä on jo aika paljon lunta, jos niihin lukemiin päästään. Tätä vauhtia hyvin kerkiää Kainuussa ja muuallakin. Naruska tulee parikymmentä senttiä ja rapiat metristä perässä, mutta tänään Rovaniemellä käydessä oli silmämittarilla nähtävissä, että maantienpenkat on Kemijärven alueella ainakin Sallaa korkeammalla oikein huomattavasti. Rovaniemellä vuorostaan näytti kaupungin keskustassa, että joka toinen autolle kuuluva parkkipaikka oli nyt varattu lumikasoille, joita oli autojen tilalla pilvin pimein.

Reipasta talvea tämä on lumineen ja pakkasineenkin. Ihan hienona on luonto pitkin Lappia, mutta paikoin on tykkylumi aiheuttanut sähköongelmia. Kemin suunnaltakin soitteli tytär tänä aamuna, että kolmas vuorokausi lähti liikkeelle ilman sähköjä. Ja he eivät missään korvessa asu, vaan taajaman laidoilla Keminmaan Ilmolassa, missä asustelee Kemijoen itäpuolentien varrella muitakin immeisiä... :o ;)

Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 01.02.2015, 21:34
Jaahas, Perttelin Tammikuu...Oli lämmin ja märkä..

Keskilämpö: -1.7° (+2.7° FMI-norm)
Alin: -20.2°
Ylin: +5.4°
Kuukausi oli asemahistorian toiseksi lämpimin Tammikuu

Sadetta 88.8 mm (164% FMI-norm)
Tästä tuli 42 cm lumena ja lunta oli maassa kuun vaihteessa sellaiset 21 cm.
Oli asemahistorian märin Tammikuu.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 02.02.2015, 09:04
Naruskan Retkeilymajan sääaseman tammikuu 2015:

Keskilämpötila -13,9
Ylin lämpötila   -0,4
Alin lämpötila  -34,2

Sademäärä 23,9 mm. Sademäärä täsmäilee kohtuullisen hyvin lumimäärään, eli mittaustarkkuus riittää Ukalle.

Tammikuu sijoittuu sääaseman kuuden vuoden historiassa keskivaiheille. Lumimäärä tuntuu ikkunasta vilkaisten paljolta, mutta tuplastikin ovat nuo millit aiempien tammikuiden aikana maahan sadelleet. Metrin vauhdissa ollaan toki vielä hyvinkin, kun nyt on 77 senttiä. ;)

Kuvan maantienäkymä on viime lauantailta Sallan kirkonkylän eteläpuolelta 10 kilometriä, Kaunisharjusta. Helmikuun alkajaisiksi täällä reuhannut koillispohjoinen tuuli puhdisteli tykkylumia ainakin täällä Naruskalla, joten Kaunisharjun maisemakin on saattanut puiden osalta muuttua.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: systeemi - maanantai, 02.02.2015, 13:01
Average temperature     = -8.5°C
Average humidity        = 22%
Average dewpoint        = 37.9°C
Average barometer       = 1001.7 hPa
Average windspeed       = 1.1 m/s
Average gustspeed       = 1.7 m/s
Average direction       = 1° ( N )
Rainfall for month      = 52.0 mm
Rainfall for year       = 52.0 mm
Maximum rain per minute = 0.6 mm on day 25 at time 08:00
Maximum temperature     = 1.3°C on day 01 at time 05:20
Minimum temperature     = -25.1°C on day 12 at time 18:03
Maximum humidity        = 99% on day 29 at time 17:58
Minimum humidity        = 0% on day 25 at time 02:42
Maximum dewpoint        = 0.5°C on day 28 at time 18:27
Minimum dewpoint        = -17.6°C on day 25 at time 019:50
Maximum pressure        = 1034.5 hPa on day 22 at time 00:48
Minimum pressure        = 964.4 hPa on day 02 at time 23:14
Maximum windspeed       = 6.7 m/s from 180°( S ) on day 16 at time 07:24
Maximum gust speed      = 10.8 m/s from 180°( S ) on day 28 at time 13:25
Maximum heat index      = 1.3°C on day 01 at time 05:20
Avg daily max temp :-4.7°C
Avg daily min temp :-12.7°C
Growing degrees days :0.0 GDD
Total windrun = 2735.2km
Frost days= 30
Ice days= 21
Very cold days= 16
Frost number= 16 cold
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: uskela - maanantai, 02.02.2015, 19:59
Hämeenkyrössä Tammikuu oli ja meni seuraavasti:

keskilämpötila = -3,1 (toiseksi lämpimin, lämpimin v.2008 = -1,0)
min lämpö = -21,3
max lämpö = 5,0
sadetta = 54,4 mm (uusi tammikuun ennätys, myös päivän sademäärässä tuli uusi ennätys = 11,4 mm)
max puuska = 17,9 m/s (uusi tammikuun ennätys)
min ilmanpaine = 964,9 (uusi tammikuun ennätys)
max ilmanpaine = 1031,7
auringonpaistetunteja = 3,1 (max solar = 181 wattia neliölle)

Lunta oli maassa 31.päivän aamuna vain 17cm, mutta iltapäivällä alkanut sakea sade toi iltaan mennessä 8cm lisää ja seuraavaan aamuun mennessä vielä 10cm, joten 2.2 aamuna lunta oli mittarissa 35cm.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - maanantai, 02.02.2015, 20:03
Vilppulan normaalia sateisempi ja vain vähän auringonpaistetta tarjonnut Tammikuu:

Temperature (°C):
Mean              -4,8 (+2,6 °C)
Minimum        -22,0 day 06
Maximum          3,9 day 01
Air frosts       28

Rainfall (mm):
Total for month  56,4 (+ 7,4mm)
Wettest day      12,8 day 02
High rain rate   5,8 day 27
Rain days        23
Dry days           8
Suurin lumensyvyys 36cm (31.1)

Wind (m/s):
Highest Gust     16,6 day 02
Wind Run         4425,9 km

Pressure (hPa):
Maximum          1033,53 day 21
Minimum          962,79 day 02 (Uusi sääaseman alin ilmanpainelukema)

Days with snow falling         20

Total hours of sunshine        5,3
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 03.02.2015, 15:27
Siekkisen tammikuu:

Keskilämpötila -11.4 mikä menee keskimmäiseksi Siekkisen tammikuista. 1-1.5 astetta yli FMI:n keskivarvon eli aika normi kuukausi lämpötilojen suhteen.

Alin lämpötila, -36.0.
Ylin lämpötila , +0.3.
Sadetta asema mittasi 132.6mm missä on liikaa kymmeniä millejä kun aseman sadeanturi rupesi jostain syystä mittaamaan osan ns. tuplana. Kun yhdestä sademittarin keinulaudan keinahduksesta pitäisi tulla 0.2 tai 0.3mm tuli nyt 0.5 ja joskus jopa 0.7mm, mikä lie? Todellinen sademäärä on lumisateeseen peilattuna sadan millin luokkaa sillä lunta satoi tammikuussa reilun metrin verran. Kokonaislumensyvyys oli kuun vaihteessa metri ja asemalla tehtiin 30. päivä uusi lumensyvyyden ennätys, 103cm. Koko lumiaikana lunta on satanut jo huikeat 260cm mikä rikkoo jo nyt aiemmat koko talven lumisateet heittämällä.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 03.02.2015, 16:28
Jussalta pitää hieman kysellä tarkemmin tuosta lumimäärästä. Kokonaismäärä kun tämän talven ajalta on noinkin paljon, niin lunta on muuttunut aika reippaasti sulamisvedeksi. Onkohan tuo näkynyt syksytulvina siellä vai onko sademäärästä osa "varastoitunut" johonkin esimerkiksi maahan niin, että se tulevana keväänä lähtee sieltä vielä liikenteeseen? Vai menikö jo?

Täällä Lapin puolella on ajankohtaan nähden ilmeisen reippaasti lunta kaikkialla. Täällä lumet eivät ole isommin sulaneet syksytalven aikana pois, vaan suurimmaksi osaksi ne ovat valkoisena kaikkialla näkyvissä. Ja sen vesiarvo on mielestäni aika iso. Vesiarvo oli äsken todennettavissa, kun tyhjensin halkokatoksesta sen tasakatolta toisen kerran tälle talvelle lumet maahan pois painamasta kattorakenteita. Lumi oli aika tiivistä ja kerrostunut ainakin yhdestä kohdasta niin, että noin 50 sentin lumikerroksesta tuli kolatessa kaksi noin 25 senttiä paksua lumilevyä.

Ajattelin siellä lunta pudotellessani, että vastaava kerros jos on tunturien rinteillä jossain päin, niin lumivyöryksi muuttuu tuo kerros, jos joku sopimattomassa paikassa käsiään läpsäyttää yhteen...

Jos lumimäärä Kainuussa ja Lapissa Paavalinpäivän määrästä tuplaantuu, niin sulamisvettä on keväällä tarjolla reippaasti. Muuan auramies totesi esimerkiksi Tuntsan alueella Pohjois-Sallassa meiltä vielä satakunta kilometriä pohjoiseen olevan lunta vaivatta toista metriä. Uskon sen, koska niin on aina. Sillä suunnalla vain ei kukaan lumimääriä ilmeisesti mittaile. Tai mittailee Värriön tutkimusasemalla, mutta mittauspiste on aika korkealla, eikä kerro Tuntsan kokonaistilannetta. Sieltä lähtee Kemijoen vesien latvavesiä vedenjakajasta länteen, kun osa painelee kohti Venäjää ja sikäläisiä merialueita.

Saatammekohan saada Jussan arvion mukaan kunnon tulvakevään, jos talvi jatkaa tällä mallilla, kyselee Ukka.  ??? ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 03.02.2015, 17:47
Täällä lumikausi alkoi syyskuulla jolloin tuli lunta 25cm kerralla, sen jälkeen lunta tuli ja suli aina marraskuulle asti moneen kertaan, 20-30 senttiä kerralla. Joulukuun alussakin sateli vielä vettä reippaanlaisesti mikä sulatteli lunta. Sen jälkeen lumi on kertynyt. Syksyllä tuossa kotipurossa oli reipas tulva kolmeenkin otteeseen. Maaperä on taatusti märkä, sillä syksyn vesisateista osa jäi routaisen maan päälle ja jäätyi siihen. Lumisateen olen pyrkinyt mittaamaan sentilleen puhdistetuilta alueilta, yleensä aamulla ja uudestaan illalla, riippuen sateesta. Kovasti tuo lumi myös painuu, pakkaslumi eniten ja nuoska vähiten. Pakkaslumi voi tiivistyä kolmannekseen tai enemmänkin. Kun uutta lunta sataa, tiivistyy myös aluslumi sitä mukaa.

Ainekset suurtulviin ovat nyt kyllä täällä ainakin kaikinpuolin kohdallaan. Kevään säät sanelee sen kuitenkin loppiviimein :)

Tuossa hyvä taulukko sateesta ja lumikertymästä eri lämpötiloissa;
http://blogi.foreca.fi/wp-content/uploads/2015/01/lumisade_1mm.jpg
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Pes - keskiviikko, 04.02.2015, 21:09
Haapaveellä tammikuu meni näissä merkeissä http://jussilanet.com/tammi2015.html ja kolmen viimevuoden lumimääriä voi tarkkailla linkistä http://jussilanet.com/lumi.html
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.02.2015, 20:24
Kevät tuli :P
Pilvetön taivas ja +9 oli mittarissa, myös UV-sensori heräs talviunilta tänään.

Oli kun maalis-huhtikuussa olisi ajellut kun kävin etä-asemaa katselemassa auringonpaisteessa.
Alemman hultoluokan tie oli osittain sula, osittain talvi ja osittain kun loskainen/jäinen perunapelto ;D

Mielenkiintoista oli se että kalliolla oli noin 15-20 cm lunta kun taas lähempänä rantaa, ja metsässä ei ollut lunta yhtään.
Meressä ei ole jäistä tietoakaan.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 10.02.2015, 22:18
Ei yhdeksää astetta sentään Naruskalla, mutta helmikuinen rapia +1 astetta on ihan kiva lukema Naruskalla. Vinkka vain puhaltelee ja viilentää.

Käsivarresta kuului pitkin päivää, että siellä oli haastava keli, joka tukki tiet ja muutamaa itämaan kulkija rekkoineen oli jumittunut matkalle ja pitkin palteita niin, ettei kukaan muukaan päässyt liikkumaan.

Vaikka Suomella on leveyttä tällä korkeudella vain muutama sata kilometriä, niin sää idässä ja lännessä heittää volttia saman päivän aikana. Ja pohjois-eteläsuunnassa vielä enempi... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 11.02.2015, 08:27
Täällä mentiin vajaaseen kolmeen asteeseen ja yön on tuulta resunnut. Metsä on nyt puhdas tykystä ja hangen pinta roskaa täynnä. Lumen pinta on laskenut yllättävän vähän, nyt mittarissa 94cm, mikä kertoo lumen olevan jo ennestään hyvin tiivistä. Keväinen on kyllä keli ja jatkuu vielä huomiseen.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 15.02.2015, 17:24
Muutama mukava talvinen ja aurinkoinen pakkaspäivä tähän väliin ennen kun taas näyttäisi loppuviikkoa kohden mentäessä lämpenevän.
Auringonpaisteessa alkaa olla jo potkua kun Davisin DFARS on muutamana päivänä herännyt henkiin.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 15.02.2015, 20:32
Ukka pyörähti Etelä-Lapissa Posiolla sunnuntain vastaisen yön. Sielläkin oli aamusella lähellä -30 astetta pakkasta, mutta Naruskalla laitettiin tietenkin helmikuun luvut kolmenkymmenen asteen kylmemmälle puolelle. Ukan asemalla -32,8 ja FMI Naruska -34,0 astetta. Sitä kylmempää ei tainnut olla missään, vaikka koko Lapissa oltiin kolmenkympin rajoilla.

Lupaili parempaa hiihtolomakeliä tulevaksi viikoksi. Kolmetkympit haittaa hiihtoharrastusta, joten toivotaan ennusteiden lauhemmasta osuvan oikeaan... ;) Täälläkin on lauhtunut nyt pyhäiltaa kohti mentäessä jo parikymmentä astetta, joten vuoristoratakäppyrää piisaa.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 16.02.2015, 09:28
Kävikö Ukka veljensä tykönä Harjussa? Oltiin kesällä samalla työmaalla ja oli puhetta sinusta ja sääasemista:) Täällä ei menty kolmeenkymppiin vaan viilehkö oli, vajaa -28. Yhä edelleen on Siekkisen asemalla helmikuussa kolmekymppiä rikkomatta. Aseman pakkasennätyskin on sitkeästi maaliskuulta. Kolmas perättäinen lauha helmikuu alkaa olla jo tilastokummajainen.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 16.02.2015, 14:54
Oikeilla jäljillä on Jussa. Vanhin velimies täytteli joku päivä sitten 60 vee ja piti käydä synttäreillä pikareissu. Ittellä taitaa olla veljessatsin seuraavan vuoro, oliskohan ensvuonna....

Siellä vanhaa Kuloharjun koulua lämmitetään nykyään maalämmöllä, kun täällä mennään edelleen puulla. Tai onhan Ukalla tuolla rinnalla jo öljykattila viittä vaille valmiina, mutta ei tämmöistä taloa öljylle laiteta, jos ei lotossa laukea.

Mukava pakkanen oli, muttei niin mukava, etteikö tämä alle kymmenen astetta ja aurinkopaiste viikonlopun rapiasta kolmestakympistä eteen mene. Luntahan siellä Posiolla oli ollut samat paksuudet ja enemmänkin mitä Naruskalla, mutta siellä oli käväissyt suvikeli sen verran, että oli tiivistynyt lumi reilulla kymmenellä sentillä, jos ei enempikin.

Täältä puuttuu sellainen suvikeli, joka lumia kunnolla olisi tiivistellyt. Pakkanen tiivisti muutaman sentin, mutta kelkkakelit taitavat olla hankalimmat mahdolliset, eli ei minkäänlaista hankikantoa toistaiseksi. ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 17.02.2015, 08:26
Siekkisen lumenpinta laski suvikelien aikaan 9cm. Täällä lumi on ollut läpi talven kantavampaa mitä esim. Posiolla. Pitkätelaisella kelkalla ei ole ollut kulun kansa missään vaiheessa ongelmia. Nyt lumi on todella tiivistä, varsinaista hankea ei ole, ohut riivanne vain. Sais nähdä vieläkö mennään metrin paremmalle puolen.  Talven suurin lumensyvyys taitaa olla keskimäärin maaliskuun lopulla, että aikaa on :)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: spege - tiistai, 24.02.2015, 18:33
Tänään on ollut todella sateinen päivä, koko päivän ajan tuli vettä. N. 20 kilometriä länteen sateet tulivat lumena. Savonlinnassa oli aamulla lunta 24 senttiä eiköhän tämän päivän aikana lähtenyt runsaasti pois. Ainakin metsissä lunta ei ole paljoa enään ja pihalla nurmikko näkyy jo. Tälläkin hetkellä mittarissa +1,8 astetta. Koululaisten on mukava viettää hiihtolomaa. Hiihtokelit ovat menneet Savonlinnassa, mutta ei tarvitse kovin kauas mennä että pääsee hiihtämään kunnolla, sen näkee hyvin lumitilanteesta, juuri Savonlinnan kohdalla vähemmän lunta.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 25.02.2015, 09:38
Täällä sateet tuli lumena, vaikka ei kaukana ollut vesisadekkaan, plussalla oltiin puoli astetta. Luntahan täällä on runsaan puoleisesti, nyt mittarissa 91cm. Mikähän tähän on syynä, että nimenomaan helmikuut on näin lauhoja nyt ollut, kolmas  erittäin lauha helmikuu alkaa tuntumaan jo erikoiselta? En ihmettele jos maaliskuussa tai jopa huhtikuussa saamme koviakin pakkasia ja voimakkaita lumituiskuja. Tai juhannuksena kuten viimevuonna :o :-\
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 26.02.2015, 21:12
Plussalla ollaan Lapinkin puolella Naruskalla. Ynnäsin helmikuun välitilinpäätöksen Matinpäivään helmikuun alusta. Yritin ensin muistella, milloin olisi ollut näin leppoisa helmikuu kuin 2015, mutta muistilokerot väittivät siitä olevan aikaa. Olisi pitänyt muistaa, että viime talven lumet tulivat katolta kahdesti, eli joulun maissa ja sitten helmikuussa. Niinpä tätä vuotta lämpimämpi helmikuu vuoden takaa tässä "minitilastossa", joka on Ukan sääaseman historian mittainen, eli 6 vuotta.

Siis helmikuun ekasta Matinpäivään 24.2.
2015   -8,4
2014   -5,6
2013   -10,7
2012   -16,7
2011   -21,9
2010   -16,7
Jussa on oikeassa, että tämä on peräkkäin jo kolmas poikkeuksellisen lauha helmikuu, joka on pitkissä tilastoissa varmasti tammikuun ohella talven kylmin tällä seudulla. Loppukuu pysyttelee ilmeisesti näissä nollalukemissa, joten loputkin lumet taitavat katolta valua pihan koristukseksi ja traktorimiehen ratoksi, kuten ensi kertaa tälle talvea tapahtui eilissä ehtoolla.

Tuhannen kuution talon lämmittäjälle nämä tilastokummajaiset helmikuussa satavat halkolaariin... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.02.2015, 21:37
Tuossa tutkailin Perttelin tilastoja..Tästä helmikuusta on tulossa asemahistorian toiseksi lämpimin, 2008 menee edelle mutta ei olis tarvinnut olla kovinkaan paljoa pidempi kuukausi niin sekin olisi todennäköisesti lyöty. Keskilämpötila on vielä 0.1 astetta miinuksella mutta saattanee hyvinkin nousta plussalle ennen kuun loppua.

Tilastokummajaisena jossa helmikuu on lämpimämpi kun tammikuu tämä on nyt viides kahdeksasta. FMI-tilastossa 1981-2010 helmikuu on selvästi tammikuuta kylmempi, -5.3 vs -4.4. Näistä neljästä vuodesta (viides kun on 2015) on kahdessa maaliskuu ollut helmikuuta kylmempi.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - perjantai, 27.02.2015, 21:19
Toinen perättäinen helmikuu tulossa jolloin öljylämmittäjän kukkaro kiittää, tosin ei yhtä paljon kuin viime vuonna. Viime vuoden helmikuun keskilämpötila oli -0,7 ja tänä vuonna ollaan lukemassa -1,8. Lunta taas on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, viime talven lumitilanne oli kyllä harvinaisen heikko, lumensyvyys 27.2 oli pyöreät 0cm. Nyt ollaan sentään 29cm lukemissa.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 01.03.2015, 20:03
Naruskan Ukan sääaseman helmikuu 2015 eteni Matinpäivästä kuun loppuun samoissa lauhoissa merkeissä kuin alkukuukin. Tai paremminkin sanoen vieläkin lauhemmissa merkeissä.

Helmikuun keskilämpötila -6,9
Alin lämpötila                  -32,6
Ylin lämpötila                  +1,5
Sademäärä                     12,7 mm

Lauhempi helmikuu löytyy vuoden takaa 2014, jolloin keskilämpötila oli -4,8 astetta. Siitä taaksepäin 2013 -10,0    2012 -16,2   2011 -19,8 ja 2010  -16,7 astetta.

Tämä maaliskuun ensimmäinen oli kuivalihojen kuivumaan laiton aloituspäivä. Linkomies tiesi tuossa kertoilla, että jossain päin Koillis-Lappia olisi kuivamaan jo laitettuja lihoja jouduttu viemään pakastimeen odottelemaan miinuskelejä ja kuivempia ilmoja muutoinkin, että kuivaliha saa sen koostumuksen, jota siltä vaaditaan.

Ukka ei laittanut poroa, vaan jo perinteen mukaan hirven sydämiä, joita Kasperi -poikamme metsäkaveri lähettää joka talvi Hirvensalmelta. Saapa nähdä, onnistuuko lähtö Naruskalla. Ainakin NWN -ennusteen mukaan on hiukan nippanappa, miten käy. Tuulikin pelastaa, jos edes muutama aste pysyttäisiin pakkasella. Siellä ne lihat halkokatoksen katolla verkkohäkissä ovat odottelemassa nyt säiden armoilla, kun ne ensin olivat vuorokauden ajan karkealla suolalla suolattuina kylmiölämpötilassa.... ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 02.03.2015, 13:03
Siekkisen helmikuu oli niinikään lauha, n.6 astetta yli keskiarvojen -5.6 asteen keskilämmöllä. Tämä oli kolmas helmikuu sääasemalla ja kolmas lauha sellainen. Alin lämpötila -29.6, eli edelleen jäi -30 rikkomatta mikä mm. maaliskuussa 2013 rikottiin 9  kertaa. Ylin lämpötila 2.7 astetta, plussalla oltiin muutenkin pitkin kuukautta yhteensä 12 vuorokautena. Lunta oli kuun alussa reipas metri, lopussa 88cm. Sadetta saatiin vähän, eli lauhaa ja sateetonta. Koko talvi menee Siekkisen tilastoissa niukasti keskimmäiseksi. Keskilämpö -8.5. Vuosi sitten -8.3.

Minä siirsin kuivienlihojen laittoa viikolla kun ennusteet näyttää niin lauhaa tälle viikkoa. Viikon päästä uusi yritys ;)
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.03.2015, 15:03
Perttelin helmikuun keskiarvoksi tuli -0.1°, reilut 5° yli FMI-norm, joka on asemahistorian toiseksi lämpimin. Ylin lämpötila oli 9.0° mikä on uusi helmikuun asemaennätys. Sadetta tuli 29 mm, 7 mm yli FMI-norm.

Koko talven osalta oli keskiarvo -1.0° mikä on myös toiseksi lämpimin. Sadetta tuli aika reilusti eli 190 mm.

Terminen kevät alkoi näillä näkymin 17.02.
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: uskela - maanantai, 02.03.2015, 21:06
Hämeenkyrössä keskilämpötila oli -1,1 astetta ja se on aseman kolmanneksi lämpöisin lukema Helmikuussa (v.2014 oli -0,2 ja v.2008 -0,7)
Helmikuulle syntyi uusi lämpöennätys (7,8) ja sademääräennätys (28,4mm)
Kylmin lukema oli -20,2 astetta.
Lunta oli parhaimmillaan 38cm, mutta Maaliskuulle mentäessä enää reilu 10cm.
Terminen kevät alkoi täällä 18.2
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Pes - maanantai, 02.03.2015, 22:59
Haapavedellä terminen kevät alkoi 19.2  edellinen kevät alkoi 23.2.2014 aikaisemmat keväät huhtikuun alkupuoliskolla. Termiset vuodenajat ja kaaviot http://jussilanet.com/terminenv.html
Helmikuun tilasto http://jussilanet.com/helmi2015.html
Tilastot etusivu http://jussilanet.com/yhteenveto.html
Otsikko: Vs: Talvi 2014-2015
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 08.03.2015, 19:24
Vilppulan helmikuu:

Temperature (°C):
Mean         -1,6 (+6,2 °C normaalista)
Minimum   -19,7 day 16
Maximum     6,4 day 11
Air frosts       23

Rainfall (mm):
Total for month  23,6 (-9,4mm normaalista)
Wettest day         6,2 day 22
High rain rate      9,8 day 22
Rain days          15
Dry days           13

Wind (m/s):
Highest Gust     18,2 day 08
Wind Run         3790,6 km

Days with snow falling   12
Days with snow lying    28

Total hours of sunshine  20,7

Talven keskilämpötila oli -3,0 °C joka on +3,9 °C normaalista, tämä näkyi myös selvästi öljynkulutuslukemissa :)

Terminen kevät alkoi täällä näillä näkymin 19.2, mutta katsellaan nyt vielä kuinka kylmä tästä loppukuusta vielä muodostuu ;)