FinWX Foorumi

Koodaus- ja rakentelunurkka => Sivustojen koodaaminen (HTML, PHP, MySQL, jne.) => Aiheen aloitti: weatherc - sunnuntai, 15.04.2012, 20:20

Otsikko: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 15.04.2012, 20:20
Perleke.  ;D

NokiaMapsit päivittyi 2.2.0 versioon ja samalla huononi systeemit oikeen olan takaa. Koeajoin sitä NSD-devversiossa eilen ja kerkes vaikka keittää kahvit sillä välin kun oletuskartta latautui.
Syyksi ilmeni 2 asiaa, karttapala-serveri vastasi äärimmäisen hitaasti sekä se että ne eivät enää tule Suomalaiselta palvelimelta vaan UK:stä. Tämä koska ovat integroineet API-kartat sen pääkartan kanssa.
Samalla tuli "appsin" pakollinen rekisteröinti sekä sen mukana latausrajat.
Trialraja (Ilmainen) on 500000 karttalatausta "lifetime". Tämän jälkeen täytyy hankkia Standard-paketti (1M latausta/kk), ja tietenkään hinnasta ei puhuta yhtään mitään.

Noh, entä Googlemapsit?
Vuoden 2012 alusta ollut voimassa 25000 päivittäisen latauksen raja jonka jälkeen ropisee $4/1000 latausta ylittävältä osalta oleva lasku. Ja styylattujen karttojen kohdalla raja on hikiset 2500 latausta.

Että näin.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: meteorologi - sunnuntai, 15.04.2012, 20:35
Mites tuo Openstreetmap?
Isot pojat kertoivat, että palvelun Suomi-kartta päivittyy oikein olan takaa toukokuun alussa.  ;)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 15.04.2012, 20:50
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - sunnuntai, 15.04.2012, 20:35
Mites tuo Openstreetmap?
Isot pojat kertoivat, että palvelun Suomi-kartta päivittyy oikein olan takaa toukokuun alussa.  ;)

Ei välttämättä suoraan mutta ehkäpä Leaflet jonka kartat perustuu pitkälti OSM:ään: http://leaflet.cloudmade.com/index.html sekä mahdollista styylata karttaa eri väreillä mutta ne ei taas salli "commercial use".
Tosin esim Open MapQuest johon Leafletin saa muokattua käytämään on ilmainen ja raja on 4000 karttapalaa sekunnissa....

http://www.fubra.com/blog/2011/11/24/google-maps-free-alternatives/
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 15.04.2012, 23:47
Tuossa testi Leafletillä: http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php
Klikkaa "NokiaMap"-tabia. Mitään actionia kartassa ei ole vaan silkkä kartta vielä. Oikeassa yläkulmassa olevasta mamiskasta voi vaihdella karttatyyliä, kaikki kolme ovat "customkarttoja" josta "Dark" on oma kokeilu heitin editorilla tuolla http://maps.cloudmade.com/editor ;D

Tutkakäyttöön jos ajattelee niin noita paikkakuntia pitäisi nimenomaan saada vähennettyä ja tuon avulla saa niitä muokattua "per taso" jos haluaa ;)
Ja kuten aina, löytyyhän siitä miinuksia(kin), noita maarajoa ei saa pois/muokattua ja aika pliisu kartta kun tasapaksu väri.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - maanantai, 16.04.2012, 00:12
No joo eihän tuo paha ole tuokaan. Hetken vaatis vain aikaa tottua tuohon tummuuteen.

Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 01:53
Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 16.04.2012, 00:12
No joo eihän tuo paha ole tuokaan. Hetken vaatis vain aikaa tottua tuohon tummuuteen.

JOS tuolle Leafletin kyytiin lähdetään käyttäen heitin hostaamia palasia ei tuo Dark mikään lopullinen olisi, sitä voi muokata vaikka kuinka ja paljon (paitsi muokata noita pirun bordereita..hrmm..).  :)

Mutta, tein pientä Googlausta aiheesta miten tehdä omat karttapalat jotka voisi hostata itse :)
Löytyy jopa ohjeet sille jossa datana olisi maailmanlaajuinen OSM-data (vaivalloiset 21 GB).
Tällöin voisi Leafletillä ajaa ulos ihka omat palaset eikä mitkään pirun rajoitukset häiritsisi ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: jamo - maanantai, 16.04.2012, 08:23
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 15.04.2012, 23:47
Tuossa testi Leafletillä: http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php


Meikän silmään on hyvän värinen, tuohon kun paukuttaa valkoisia pisteitä niin avot!  :D

jamo
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 16.04.2012, 17:07
Itseasiassa tuo tumma pohjaväri on aivan loistava tossa kartassa. Lisäksi noinkin monipuoliset muokkausominaisuudet kuin mitä tuossa näyttää olevan, olisi erittäin iso plussa. Siitä saisi sitten muokattua omaa silmäänsä miellyttävät karttavärit :). Erittäin iso plussa olisi myös se jos paikkakuntien määrää voi rajoittaa kartalla. Näin saisi karsittua kaikki pienemmät paikkakunnat pois ja kartasta tulisi selkeämpi. Tuo oli yksi niistä ehdotuksista, joita weatherc:lta kysyin Nokian kartan suhteen.

Mutta sitten tuleekin yksi iso miinus ja se on hitaus. Nimittäin on kyllä selvästi hitaampi kuin Nokia Maps. Hermot meinasi mennä kun karttaa zoomaili edes takaisin ja vaihteli eri väriteemoja. Mutta jos karttapohjat saa jotenkin imastua omalle serverille, josta ne sitten ladattaisiin, niin tuon luulisi nopeuttavan karttaa selvästi. Mutta muuten kartta on liian hidas, joten ainoa toivo olisi saada kartat omalle serverille.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 17:51
LainaaMutta sitten tuleekin yksi iso miinus ja se on hitaus.
Täällä se ole mitenkään hidas vaan voittaa Googlet ja Nokiat mennen tullen nopeudessa :)
Syykin on selvä, karttapalat tulevat "If modified"-headerillä eli jäävät myös selaimen muistiin eikä siten ladata jatkuvasti uudelleen.

Lainaaainoa toivo olisi saada kartat omalle serverille
Ei kannata laitaa rahojas likoon tuon suhteen, meinaan 750 GB tila mikä dedillä on pikkupala jos kunnon karttaserveriä haluaa rakentaa ;)
Sen sijaan voisi olla mahdollista proxy-cacheta karttapalat dedille. Pistin kyssäriä Leafletin suuntaan asiasta.

LainaaErittäin iso plussa olisi myös se jos paikkakuntien määrää voi rajoittaa kartalla
Jonkin verran pystyy, tuo mikä nyt on käytössä niin näyttää 2 isointa "paikkakuntaluokkaa" eli pääkaupungit ja kaupungit. Mitään välimuotoa tuohon ei ole.

Laskin muuten piruttain mitä tuo Googlen maksullisuus maksaisi esim. tutkalle, jos laskee 80K latauksen mukaan niin $600, tämä per päivä (Styylattu kartta, 2.5K raja a $8/1K latausta).
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 16.04.2012, 18:08
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 17:51
Täällä se ole mitenkään hidas vaan voittaa Googlet ja Nokiat mennen tullen nopeudessa :)
Syykin on selvä, karttapalat tulevat "If modified"-headerillä eli jäävät myös selaimen muistiin eikä siten ladata jatkuvasti uudelleen.

Kokeileppa uudestaan ihan huvikseen Nokia Mapsia ja tota. Nokia Maps on kuin salama, sillä kaikki näyttäisi latautuvan 0.1 sekunnissa. Katson karttakuvaa ukkostutkan kartan kautta.
Mutta sitten kun kokeilet tota Leaflettia, niin kyllähän se noita tasoja latailee. Jos kokeilet niin, että zoomaat hiiren rullalla nopeasti edes takaisin, niin kartta ei yksinkertaisesti pysy perässä kunnolla. Zoomaat vaikka ensin täysin maksimiin ja sieltä äkkiä pois. Välillä kartta lataa jotakin osaa kuvasta useita sekunteja, mutta jo pelkästään 1 sekunti on liikaa. En jaksa uskoa, että meillä voi olla näin iso ero molemmilla. Se tosin näyttää olevan totta, että Leaflet lataa ne osat nopeammin, jotka on jo aikaisemmin katsonut, mutta sen pitäisi ehdottomasti toimia nopeasti heti välittömästi.
Eli vähän nyt epäilen huijaatko tässä asiassa  ;D.

Voisin itseasiassa ottaa vähän videota molemmista kartoista, jotta eron näkee selvästi. Yhteydessä ei pitäisi olla vikaa, sillä nettiyhteys on kiinteä 24 meganen ADSL.
Muuten oikein loistava kartta, mutta nopeampi se saisi edottomasti olla.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 16.04.2012, 18:48
Tässä olisi nyt testivideo Nokia Mapsin ja Leafletin välillä: http://www.youtube.com/watch?v=brfds1cFEsM&feature=youtu.be.
Kyllä tuon eron huomaa selvästi, tosin Nokia Maps ei zoomaudu tuossa ukkostutkassa tuon pidemmälle, mutta ero on silti selvä. Iso ero on varsinkin takaisin päin zoomattaessa, jolloin Nokia Maps latautuu ja tulee näkyviin lähes välittömästi, mutta Leaflet näyttää noita laatikoita vähän siellä sun täällä ja latailee niitä vähän aikaa.

Erittäin iso ero tulee juurikin silloin kun ladataan kokonaan uutta paikkaa. Nokia Maps suoriutui siitä mielestäni oikein hyvin kun zoomailin vähän Keski-Eurooppaan ja Englantiin, joita en ollut aikaisemmin katsonut. Tosin en tiedä onko Nokia Mapsissa edes hyötyä siitä onko karttaa aikaisemmin katsonut.
Leaflet latasi puolestaan Helsingin keskustan ja Klaukkalan ihan suhtkoht hyvin, mutta edelleenkin ärsytti nuo latautuvat neliöt siellä täällä. Nämä paikat olin siis katsonut jo aikaisemmin. Aivan videon lopussa katsoin uutena paikkana Hämeenkosken ja silloin kartta latautui kyllä tuskastuttavan hitaasti.

Jokainen tosin itse määrittelee sen mikä on mielestään hidas ja mikä nopea. Mutta nykyään tuollainen sekunnin parin odotusaikakin on jo liikaa kun on tottunut siihen, että yleensä nettisivut sun muut latautuvat lähes välittömästi. Mutta jos on tottunut esim. hitaampaan yhteyteen, niin silloinhan asiaan suhtautuu eri tavalla. Muistan vielä modeemi ja ISDN aikoina kun latausajat olivat "hitusen" pidempiä, mutta nykyajan nopeuteen on jo tottunut liiankin hyvin :).

Tuo kartta on muuten aivan loistava, eikä se mikään erityisen hidas ole niillä paikoilla, jotka on jo aikaisemmin katsonut, mutta sen pitäisi olla nimenomaan nopea jo niillä uusilla paikoilla, sillä kävijät eivät jaksa odottaa kartan latautuvan kun sitä ensimmäistä kertaa käyttävät. Nokian oma suoritui tässä mielessä selvästi paremmin. Siinäkin oli laatikoita, jotka lautuivat kauemmin, mutta kuitenkin yleensä nopeammin kuin Leafletin kartassa. Ja tietenkin sekin vaikuttaa asiaan, että Nokian oma näyttää nämä ei tarkentuneet laatikot sillä edellisellä zoomitasolla, jossa on karttakuva, eli sulla on jotakin hajua kuitenkin mitä sieltä on latautumassa. Leafletin oma puolestaan näytti tyhjät tasaväriset laatikot latautuvien kohtien päällä.

EDIT: Sen verran täytyy korjata, että Nokiankin kartassa on välillä pelkät tyhjät mustat laatikot karttaosia ladattaessa, mutta välillä on nuo, joissa on vanhan zoomitason karttanäkymä :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 18:49
Kannattaa muistaa että NSD käyttää NokiaMaps 2.1:stä joka oli vielä nopea kun uusin on 2.2, joka on joka kusee hitaudellaan koska palaset tulee UK:stä eikä enää Suomesta ja rajoituksillaan, tosin 2.2:ssa olisi sateliitti ilman paikkakuntia.
Koska siinä on pakollinen rekisteröytiminen niin ei liene kun ajan kysymys että lopettavat 2.1:sen.
Ja kun kartalla on oma "id" niin voivat seurata milloin tulee se 500K latausta täyteen jonka jälkeen voivat painaa off-nappia. Siinä sitten ihmetellään missä kartta on kesken parhaimmat ukkoset.

Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 16.04.2012, 18:56
Tuo testi oli tosiaan tolla 2.1 versiolla enkä 2.2:n nopeudesta osaa sanoa, mutta 2.1 versio on kyllä "blazing fast"  :). Olisi erittäin harmi jos, vai onko se jo kun, Nokia lopettaa tuen tolle 2.1 versiolle. Muussa tapauksessa voitaisiin edelleen käyttää sitä versiota oikein hyvin, ainakin siihen asti kunnes Nokia sille tuen lopettaa. Jos pitäisivät edes kesän yli, niin olisi sentään vielä tämän ukkoskauden ajan.

Mites muuten aiot tehdä NWN:n kartan kanssa, se nimittäin on varmaan vieläkin kinkkisempi juttu?
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 19:06
LainaaOlisi erittäin harmi jos, vai onko se jo kun, Nokia lopettaa tuen tolle 2.1 versiolle. Muussa tapauksessa voitaisiin edelleen käyttää sitä versiota oikein hyvin, ainakin siihen asti kunnes Nokia sille tuen lopettaa. Jos pitäisivät edes kesän yli, niin olisi sentään vielä tämän ukkoskauden ajan.

Nokiaa edes pikkasen tuntien sanovat A:ta tänään ja B:tä huomenna (Eihän Salon tehtaaseenkaan pitänyt koskea, kuis kävi?)
Tuo NokiaMapsin systeemit ovat muuttuneet monta kertaa ihan lyhen ajan sisällä. Esim se on ihan erillainen siitä mitä se oli vielä helmikuussa kun NSD:tä väsäilin. Luotto kyseiseen puljuun on pyöreät nolla.

Suurin ongelma on että kartta vaatii Apps-Id:n (on jo 2.1:ssä) ja siinä se yhteenlaskettu latausraja on pakollisuuden myötä 500K:n latausta "lifetime" eli se ei ikinä edes nollaannu. Enkä yhtään ihmettelis jos soveltavat sitä myös 2.1:een. Lähes kaikissa karttasysteemeissä on sellainen, myös Leaflet/Cloudmadessa.

LainaaMites muuten aiot tehdä NWN:n kartan kanssa, se nimittäin on varmaan vieläkin kinkkisempi juttu?

Niin on.


Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - maanantai, 16.04.2012, 19:11
Oon toistaalta ihmettellytkin, että onpa kumma kun ne antaa käyttää noita karttoja ilmaiseksi ilman mitään rajoituksia. Ja tulihan niihin sitten noita rajoituksia, jotta päästään taas rahastamaan käyttäjiä. Tosin aika kalliin hinnan Nokia noista Navteqin kartoista maksoikin, joten pitää niille varmaan jotain katettakin yrittää sitten saada. Sinällään tuo ei kyllä ole yllätys.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 19:14
LainaaOon toistaalta ihmettellytkin, että onpa kumma kun ne antaa käyttää noita karttoja ilmaiseksi ilman mitään rajoituksia. Ja tulihan niihin sitten noita rajoituksia, jotta päästään taas rahastamaan käyttäjiä. Tosin aika kalliin hinnan Nokia noista Navteqin kartoista maksoikin, joten pitää niille varmaan jotain katettakin yrittää sitten saada. Sinällään tuo ei kyllä ole yllätys.
Se on kyllä ihan totta mutta kai se oli yritys laittaa kapuloita Googlen rattaisiin mutta nyt kun G:kin lähti rahastuslinjalle niin se oli sitten siinä.

Toinen ongelmahan se ettei minkään karttasysteemin peruskartta oikeen sovi NSD:hen tahikka NWN:ään.
Esim. OSM:ssä ovat perusväriltään pikivalkoiset nuo lähimmäiset zoomitasot eikä OSM:ään ole satelliittia.

EDIT: Mutta esim tuon Leafletiin ne saa minkävärikseksi haluaa ja ainakin itse tykkään tuosta sinertävästä joka on yksi valmiista tyyleistä. Kun vaan saisi luvallisesti cacheta palaset dedille ei olisi ongelmaa.
Toinenkin juttu minkä huomasin, Nokia/Google latailevat ison nipun javascriptejä heidän serveriltään eli nopeus on kiinni myös heidän serveristä kun Leafletillä se on tasan yksi joka tulee deiltä, eli jos saisi palasetkin dedille se olisi täysin "oma".
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.04.2012, 21:07
Sinisen kartan palaset tulee nyt dediltä. Ensimmäisen kerran kun latailee kyseitä palasta niin kestää hitusen kauemmin koska hakee sen leafletiltä.

Huomattavaa on myös ettei hakupätkä ole mitenkään optimoitu, nyt kaikki tulee php:n kautta kun varmasti saisi switchin Nginxiin että jos filu löytyy se puskee sen ulos suoraan muuten hakee sen php:llä. Myöskään ei ole tietoa onko tämä sallittu tapa :P

EDITTIÄ:
LainaaMutta nykyään tuollainen sekunnin parin odotusaikakin on jo liikaa kun on tottunut siihen, että yleensä nettisivut sun muut latautuvat lähes välittömästi.
Luin tuossa just kun tuosta noeudesta/optimoinnista Googlasin että etusivu on se tärkein websivussa että on nopea. Sisäsivut voivat sitten olla hitaampia koska silloin vierailija haluaa määrättyä sisältöä ja siten se voi myös olla hitaampaa tuottaa.
Ja faktahan on se että jos haluaa salamanopean sivun, niin se tarkoittaa paluuta staattiseen kuvaan ilman mitään härpäkettä alkaen ajaxista. Jokaikinen härpäke mitä sivu käyttää tuo lisää latausaikaa (kuten javascripti, webfontti, etc. etc). Latausaikaa voidaan tosin koittaa minimoida esim. expires-headereillä jossa selain ei edes kysele filua jos löytyy valmiina eikä headeri sano että umpeutunut.
Yksi syy noiden karttapalveluiden hitauteen kun on juuri tuo, ne lataa ison nipun eri javascriptejä sekä julmettuman kasan kuvapalasia. Esim. NokiaMapsit lataa 8 kpl/120 KB javascriptejä, tämä ilman että edes karttaa on avannut, eikä selain lataa niitä kun ehkä 4 kerrallas samasta domainista...
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.04.2012, 13:41
Pieni yhteenveto löydöistä karttapalveluista. Lähtökohtana laskelmissa ollut liikennemäärissä edellisten parin ukkoskauden sivulataukset + pikkasen lisää eli helppouden vuoksi 500K latausta/kk tai 85K/päivässä. Ideahan on löytää systeemi joka ei mene offlineen kesken parhaiten ukkosten. Sitä on nähty joihan tarpeeksi.
Muistaa täytyy että "you get what you pay for" eli kun aletaan puhumaan puolesta miljoonasta latauksesta kuukaudessa niin ei voi olettaa saavansa sitä parhainta/nopeinta varsinkaan ilmaiseksi. Eli jostain on mahdollisesti tingittävä jollei halua maksaa ittsensä kipeeksi. Vaihtoehtona siihen on tietty aina että pitää huolen että sivu tuottaa kulujen verran.
Taivoite on myös pitää asennus helppona eli ettei tarvis hakea jotain App-Id:tä kun asentaa karttaa vaan jos sellainen on niin se voisi olla kaikilla sama.

GoogleMap
"Suurin ja suosituin" lähettää myös suuren laskun nykyään. Peruskartalla on 25K latausraja ja styylatulla kartalla 2.5K raja päivässä. Ylittävältä osalta laskutetaan $4/$8 per 1K latausta. Lasku: $240/$660 per 85K:n päivä.

NokiaMaps
500K raja "lifetime" eli yksi parempi kuukausi ja raja paukkuu että soi. Tämän jälkeen ?. TOS:ssa maininta *may be or may become subject to charges*. Rahapuuteessaan aivan saletisti tulee maksulliseksi tuo API nyt kun vihollinen G:kin alkanut periä maksua. Pakollinen Appsin rekisteröityminen eli tällä hetkellä kaikilla NSD-kartoilla on sama "id".

OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).

Open MapQuest
Lisensoitu sekä open-versiot. Openversio käyttää OSM-dataa, lisentoitu Navteqin dataa. Raja 4000 karttapalaa sekunnissa. Löytyy satelliittikuva mutta karttojen tyyliä ei voi muokata. Enterprise-lisenssi $2500 vuodessa.

OpenLayers
Ei varsinainen karttapalvelu vaan voi liittää yhteen usamman muun palvelun karttoja "yhdeksi systeemiksi". Zoomi ym. palikat näyttävät kun 90-luvulta.

Bing
Rajoitus 500K latausta vuodessa

MapBox
Ilmaisraja 3K karttaa kuukaudessa, 500K maksaisi $499.

Leaflet/Cloudmade
Ainoa palvelu jossa voi muokata karttojen tyylejä Googlen lisäksi. Ei rajaa latauksissa muutoin kun 50K palaa samasta IP:stä 24 tunnin aikana. Ainut skripti jossa voi muokata mistä palaset haetaan sekä ainut jossa kaikki (js)filut (1 kpl) hostataan omalla serverillä. Näinollen se ei hae mitään ulkopuolelta muuta kun mahdolliset karttapalaset.

Yksi aika suosittu yhdistelmä vaikuttaa olevan Leaflet js-moottorina sekä MapQuest karttana. MapQuestin kartta on ihan asiallisen näköinen varsinkin isommalla zoomilla: http://open.mapquest.com.
Jos ajatellaan NSD:tä niin Cloudemaden muokattu kartta joka ajetaan proxycachen läpi dediltä käsin on aika vahva ehdokas. Näinollen se ei hakis palaisia Cloudemadelta muutoin kuin jos puuttuu. Testikartassa ei ole kun yksi subdomain käytössä joten se aiheuttaa blokkaamista kun zoomailee, niitä pitäisi olla 3 jotta pääsis ympäri noiden selainten latuas/domain-rajojen.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 17.04.2012, 13:41
OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).
aiheuttaa blokkaamista kun zoomailee, niitä pitäisi olla 3 jotta pääsis ympäri noiden selainten latuas/domain-rajojen.

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 09:21
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Joo ei meidän osalta, mutta kun nämä on jaossa muuallakin kuin suomessa. Tietenkin jos olisi vaan peruskartta eri maille olisi ehkä helpompaa.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 09:50
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 09:21
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Joo ei meidän osalta, mutta kun nämä on jaossa muuallakin kuin suomessa. Tietenkin jos olisi vaan peruskartta eri maille olisi ehkä helpompaa.

Eikös nwn näytä vaan pohjoismaitten säätä? Tuskin siitäkään tulee mitenkään mahdottomasti dataa.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 10:41
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 09:50
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 09:21
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Joo ei meidän osalta, mutta kun nämä on jaossa muuallakin kuin suomessa. Tietenkin jos olisi vaan peruskartta eri maille olisi ehkä helpompaa.

Eikös nwn näytä vaan pohjoismaitten säätä? Tuskin siitäkään tulee mitenkään mahdottomasti dataa.


Joo NWN, minusta sama skripti on käytössä muuallakin. Weather varmaa kohta korjailee jos olen väärässä.  ???
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: jamo - keskiviikko, 18.04.2012, 12:10
Veikkaanpa että NWN:n SÄÄdata ei ole suuruudessaan ongelma, ne ongelmat alkavat sitten kun ukkostutkassa on aktiviteettia ja onlinessä alkaa oleen >tuhat kävijää ja kaikki hakkaa "refressiä"  ;D

jamo
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 13:15
Näissä karttaplavelusysteemeissä on pari ongelmaa kun katsoo esim. NSD2-skriptiä:

- Niissä ei pysty rajoittamaan aluetta jossa "näkyvät" vaan koko maailma on ainakin teoreettisesti saatavilla aina. Datan määrässä niin suurin kuvadata tulee lähizoomauksessa. Törmäsin jossainkin että lähin zoomitaso 18 tuottaa 80% datasta. Zoomitason taas pystyy rajoittaamaan vaikka tasoihin 2-12. Joten se vähentäneen datan määrää aika reilusti.

- Skriptit, varsinkin NSD2, on käytössä aika maailmanlaajuisesti joten dataa se myös hakenee aika maailmanlaajuisesti. Tosin, se hakema data rajoittunee aika lailla tutkan "lähiseutuun".

- Karttojen muokattavuus. Kaikkien palveluiden peruskartta on vaalea, OSM-kartassa pikivalkoinen, joka ei sovellu NSD eikä NWN-käyttöön sellaisenaan.

- Liikenne...Jamo on siinä oikeassa että "normaalitilanteessa", eli reippaat 8kk vuodesta, ei liene ongelmia käyttää melkein mitä tahansa noista valmiista palveluista joilla kohtuulliset rajat. (Tuo NokiaMapsin 500K "lifetime"-raja tulee vastaan joka tapauksessa koska ei nollaannu). Ongelma on tilanne jossa aletaan laskea tutkien "users onlinet" tuhansissa. Se tuottaa sellaisen määrän liikennettä että lasketaan kevyesti "heavy usage"-sarjaan ihan missä tahansa, esimerkkinä dedin liikenne ulospäin hilluu silloin siinä 100 Mbit/s korvilla parhaimmillaan kun normaalisti ollaan 0.5 Mbit/s korvilla. Tämä on todella kova luku ihan millä mittarilla tahansa ottaen huomioon että kyseessä on kourallinen pieniä websivuja.
Nyt kun on oma palvelin ja pystyy seuramaan noita arvoja paremmin mua ei enää yhtään ihmetytä miksi meitin sivut sai aikaoinas lähtöpassit joistain webhotelleista ;)

Yksi asia joka myös potuttanut kun ajatellaan latausnopeutta on että suurin osa palasista tulee US-servereiltä. Tämä tuo väkisinkin sellaiset 100ms lisää latausaikaan jo etäisyydenkin takia. Unohtamatta sitä että jos käyttää ulkopuolista palvelua on kartan toimivuus aina kiinni myös niiden palvelimien toimivuudesta. Näinollen kokonaan itse-hostattu systeemi (js-filut + kuvat) olisi se kaikkein paras. Esim Leaflet toimii juuri tällä tavalla.

Joten heräsi aatos että jos rakentaisi proxy-cachen noille paloille jossa ne tallenetaan dedille ja vain jos ei löydy sieltä niin se haetaan palan tarjoajalta. Ennen pitkään niin kaikki palaset tulisi suoraan dediltä. Asettamalla zoomirajat kohtalaiseksi niin se ei välttämättä vaatisi niin kauheasti tilaa, joku 400 GB olisi kevyesti tilaa dedillä joka sille voisi lahjoittaa tarvittaessa. Käytännössä proxy-cache olisi Nginx-asetus + pieni php-skripti :)

Noita karttapaloja tarjoavia palveluita kyllä löytyy muutama olemassa ja lösyinpä yhden jolla tuo Nokiamapsinkin käyttämä pirun hyvän näköinen "Blue Marble" sateliittikuvakin. :)
Nytten testikartalla 4 eri karttaa olemassa sekä sateliittissa valinta nimillä vai ilman: http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php :)
Nyt pitää vaan löytää se parhaiten toimiva js-häkkyrä tuohon. Ainakin Leafletillä on myös source olemassa joten pystyy hakkeroimaan koodia kunhan löytää oikean kohdan. :P

Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 13:36
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 10:41
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 09:50
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 18.04.2012, 09:21
Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Joo ei meidän osalta, mutta kun nämä on jaossa muuallakin kuin suomessa. Tietenkin jos olisi vaan peruskartta eri maille olisi ehkä helpompaa.

Eikös nwn näytä vaan pohjoismaitten säätä? Tuskin siitäkään tulee mitenkään mahdottomasti dataa.


Joo NWN, minusta sama skripti on käytössä muuallakin. Weather varmaa kohta korjailee jos olen väärässä.  ???

Kysehän oli omasta karttaserveristä ja sen vaatimasta tilasta.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 14:21
LainaaKysehän oli omasta karttaserveristä ja sen vaatimasta tilasta.

Kyse oli siitä serveristä josta kartta hakee karttapalaset joka on kaikilla skriptin käyttäjillä sama ja jos käyttäisi systeemiä jossa siitä tehdään oikea karttaserveri eli generoidaan omat palaset OSM:än 21 GB:n raakadatasta eikä vain proxy-cache.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 14:42
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 14:21
LainaaKysehän oli omasta karttaserveristä ja sen vaatimasta tilasta.

Kyse oli siitä serveristä josta kartta hakee karttapalaset joka on kaikilla skriptin käyttäjillä sama ja jos käyttäisi systeemiä jossa siitä tehdään oikea karttaserveri eli generoidaan omat palaset OSM:än 21 GB:n raakadatasta eikä vain proxy-cache.

Eh, jos tekee oman karttaserverin niin miksi ihmeessä sitä muut käyttäisi?

Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 17.04.2012, 13:41
OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).
aiheuttaa blokkaamista kun zoomailee, niitä pitäisi olla 3 jotta pääsis ympäri noiden selainten latuas/domain-rajojen.

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Tota siis tarkoitin, tekee oman karttaserverin, jossa on rajoitettu aluetta ja zoom leveliä tilan säästämiseksi. Silloin ei tarvitsisi huolehtia muitten palveluitten rajoituksista, ja saisi varmaan myös konffattua kartan sellaiseksi kuin haluaa.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 16:05
Et tainut lukea mun edellisen edellistä vastausta...

LainaaEh, jos tekee oman karttaserverin niin miksi ihmeessä sitä muut käyttäisi?
Kysehän on muista skriptin käyttäjistä (kuten jamo, teutari etc.). Ei siitä mitään tule jos jokaikinen pitäisi väsätä omaa serveriä, eikä se ole edes mahdollista jos majailee jossain webhotellissa. Skriptien tarkoitushan on että asennus on mahdollismman helppo.

Sitäpatsi, kiitos Firebugien sun muiden, niin karttaserverin urli josta kuva haetaan näkyy siellä tai itse kuvan infosta. Et voi olettaa "ettei kukaan sitä käyttäisi". Maailma ei ole niin sinivalkoinen. AINA on joku joka sitä käyttää vaikkei saisi.

LainaaTota siis tarkoitin, tekee oman karttaserverin, jossa on rajoitettu aluetta ja zoom leveliä tilan säästämiseksi. Silloin ei tarvitsisi huolehtia muitten palveluitten rajoituksista, ja saisi varmaan myös konffattua kartan sellaiseksi kuin haluaa.
Kuten jo sanoin edellisessä vastauksessa alueen rajaaminen EI ole mahdollista noissa kartta-skripteissä ja NSD-skriptiä käytetään maailmanlaajuisesti, ei vain Suomessa joten senkään takia ei mikään rajaus toimisi. Löytyy NSD-käyttäjiä niin Ausseista kun Jenkeistä. Vain zoomitason rajaaminen on mahdollista.

Kyse on myös rahasta. Haluatko että tutkat tulee maksulliseksi? Tai kustantaa karttaserverin hankinnan/rakennusken/ylläpidon? Tuskinpa. Karttojen teko omalla serverillä on erittäin raskasta ja vaatisi oman purkin jossa riittävästi hevosvoimia joten missään jo websivukäytössä olevalla purkilla "sivutuotteena" se ei onnistu.

Ihan vertailuna, tässä millä OSM:n karttapala-serveri porskuttaa:
3U rackmount with 10 removable bays + 550W PSU (2 x redundant)
2x Quad-Core Intel Xeon E5520 2.26 GHz (4x256 KiB L2, 8MiB L3)
48GB RAM DDR3-1066 ECC (12x 4GB - Kingston KVR1066D3Q8R7S/4G) (12 slots, 12 used, 0 free)
Tyan S7010AGM2NRF (Intel Dual Socket 1366)
Areca ARC-1220 / 8 SATA / 256MB / PCI Express x8 / Battery
2x 1.5TB (OS, RAID1) 2x ST31500341AS
4x 300GB 10kRPM WD3000HLFS
2x 600GB 10kRPM WD6000HLHX
1x 600GB Intel SSD 320 Series (600GB, 2.5in SATA 3Gb/s, 25nm, MLC)

Lähde: OSM Wiki
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 16:51
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 16:05
Et tainut lukea mun edellisen edellistä vastausta...

LainaaEh, jos tekee oman karttaserverin niin miksi ihmeessä sitä muut käyttäisi?
Kysehän on muista skriptin käyttäjistä (kuten jamo, teutari etc.). Ei siitä mitään tule jos jokaikinen pitäisi väsätä omaa serveriä, eikä se ole edes mahdollista jos majailee jossain webhotellissa. Skriptien tarkoitushan on että asennus on mahdollismman helppo.

Eihän noi ole mitenkään toisiaan poissulkevia, oletuksena konffi joka käyttää ulkopuolista karttaserveriä ja mahdollisuus omaan.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 16:05

Sitäpatsi, kiitos Firebugien sun muiden, niin karttaserverin urli josta kuva haetaan näkyy siellä tai itse kuvan infosta. Et voi olettaa "ettei kukaan sitä käyttäisi". Maailma ei ole niin sinivalkoinen. AINA on joku joka sitä käyttää vaikkei saisi.

Tätä en oikein ymmärtänyt, jos tekee itselle karttaserverin niin miksi ihmeessä sinne pitäisi laittaa dataa jota ei itse tarvitse?

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 16:05
LainaaTota siis tarkoitin, tekee oman karttaserverin, jossa on rajoitettu aluetta ja zoom leveliä tilan säästämiseksi. Silloin ei tarvitsisi huolehtia muitten palveluitten rajoituksista, ja saisi varmaan myös konffattua kartan sellaiseksi kuin haluaa.
Kuten jo sanoin edellisessä vastauksessa alueen rajaaminen EI ole mahdollista noissa kartta-skripteissä ja NSD-skriptiä käytetään maailmanlaajuisesti, ei vain Suomessa joten senkään takia ei mikään rajaus toimisi. Löytyy NSD-käyttäjiä niin Ausseista kun Jenkeistä. Vain zoomitason rajaaminen on mahdollista.

Ei kai sitä rajausta ole pakko kovakoodata.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 16:05
Kyse on myös rahasta. Haluatko että tutkat tulee maksulliseksi? Tai kustantaa karttaserverin hankinnan/rakennusken/ylläpidon? Tuskinpa. Karttojen teko omalla serverillä on erittäin raskasta ja vaatisi oman purkin jossa riittävästi hevosvoimia joten missään jo websivukäytössä olevalla purkilla "sivutuotteena" se ei onnistu.

Ihan vertailuna, tässä millä OSM:n karttapala-serveri porskuttaa:
3U rackmount with 10 removable bays + 550W PSU (2 x redundant)
2x Quad-Core Intel Xeon E5520 2.26 GHz (4x256 KiB L2, 8MiB L3)
48GB RAM DDR3-1066 ECC (12x 4GB - Kingston KVR1066D3Q8R7S/4G) (12 slots, 12 used, 0 free)
Tyan S7010AGM2NRF (Intel Dual Socket 1366)
Areca ARC-1220 / 8 SATA / 256MB / PCI Express x8 / Battery
2x 1.5TB (OS, RAID1) 2x ST31500341AS
4x 300GB 10kRPM WD3000HLFS
2x 600GB 10kRPM WD6000HLHX
1x 600GB Intel SSD 320 Series (600GB, 2.5in SATA 3Gb/s, 25nm, MLC)

Lähde: OSM Wiki

Eihän sitten onnistu karttojen proxyttaminenkään omalta serveriltä.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 17:17
LainaaEihän noi ole mitenkään toisiaan poissulkevia, oletuksena konffi joka käyttää ulkopuolista karttaserveriä ja mahdollisuus omaan.

Ei ole ihan noin helppo noiden palasten konffaaminen tuolla tapaa koska se vaatii myös että asetukset ovat täysin oikein (esim kuvan urli/kansiorakenne) sillä "omalla" muuten homma kaatuu siihen. Ja sitäpatsi, jokaikinen joka haluaa voi niitä urleja muuttaa omaan serveriin osoittamaan, mikään ei sitä estä tuossa testikartassakaan (jossa sininen kartta osoittaa nordicweatheriin). Joten en näe mikä tuossa on ongelma.

LainaaTätä en oikein ymmärtänyt, jos tekee itselle karttaserverin niin miksi ihmeessä sinne pitäisi laittaa dataa jota ei itse tarvitse?
Ei sinne laiteta mitään dataa muuta kun raaka karttadata joka OSM-datan osalta on 21 GB. Karttaserveri tekee palaset tarvittaessa mutta koska palasten teko on raskasta/hidasta ne tallennetaan seuravaa hakua varten. Yhden maan palasten teko voi kestää pari päivää tehdä jos tekee ne bulkkina (niitä on tuhansia rippuen tietty halutusta zoomivälistä).
Se mitä olen tuossa Googlaillut kyseisen serverin asennusta niin sen konffaaminen saatikka karttojen tyylien muokkaaninen on kaikkea muuta kun yksinkertaista. Ei todellakaan ole mikään "normi linukka-softan asennus" yumin kautta tai edes ./configure&make&make installin kautta.

LainaaEi kai sitä rajausta ole pakko kovakoodata.
On. Koska jos se olisi säädettävissä kuka tahansa voi laittaa asetukseksi mitä tahansa ja koko rajauksen idea kaatuu siihen. Mutta siitä on ihan turha vetkotella koska rajaus ei ole mahdollista tehdä.

Lainaa
Eihän sitten onnistu karttojen proxyttaminenkään omalta serveriltä.
Miksei onnistusi? Proxyttaminen kun ei vaadi noita hevosvoimia vaan muutaman rivin php-häkkyrä, rewrite-pätkä Nginxin asetuksiin sekä kansio jonne se tallentaa palaset riittää. Se myös hakee palaset tarvittaessa jollei jo proxystä löydy. Ja se on ollut jo kaksi päivää käytössäkin testikartan sinisellä kartalla.

Kokeena, testikartan sininen kartta, zoomiväli 2-10, pitäen keskipiste suunnilleen Salossa zoomailessa tekee noin 300 palaa/3 M, tämä ilman että siirsin karttaa mihinkään siitä keskipisteestä.

EDITTIÄ: Voin mä tehdä nuo skriptit myös siten että se on jokaisen oma ongelma mistä ja miten palasensa hakee, eli ettei palaserveritä ole ollenkaan konffattuna valmiiksi ja siten maksaa palasista mahdollisesti tulevat kulut. Ei se ole ongelma, se ei vaan ole noiden skriptien kuten NSD:n tarkoitus.



Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 20:20
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 17:17
LainaaEihän noi ole mitenkään toisiaan poissulkevia, oletuksena konffi joka käyttää ulkopuolista karttaserveriä ja mahdollisuus omaan.

Ei ole ihan noin helppo noiden palasten konffaaminen tuolla tapaa koska se vaatii myös että asetukset ovat täysin oikein (esim kuvan urli/kansiorakenne) sillä "omalla" muuten homma kaatuu siihen. Ja sitäpatsi, jokaikinen joka haluaa voi niitä urleja muuttaa omaan serveriin osoittamaan, mikään ei sitä estä tuossa testikartassakaan (jossa sininen kartta osoittaa nordicweatheriin). Joten en näe mikä tuossa on ongelma.

LainaaTätä en oikein ymmärtänyt, jos tekee itselle karttaserverin niin miksi ihmeessä sinne pitäisi laittaa dataa jota ei itse tarvitse?
Ei sinne laiteta mitään dataa muuta kun raaka karttadata joka OSM-datan osalta on 21 GB. Karttaserveri tekee palaset tarvittaessa mutta koska palasten teko on raskasta/hidasta ne tallennetaan seuravaa hakua varten. Yhden maan palasten teko voi kestää pari päivää tehdä jos tekee ne bulkkina (niitä on tuhansia rippuen tietty halutusta zoomivälistä).
Se mitä olen tuossa Googlaillut kyseisen serverin asennusta niin sen konffaaminen saatikka karttojen tyylien muokkaaninen on kaikkea muuta kun yksinkertaista. Ei todellakaan ole mikään "normi linukka-softan asennus" yumin kautta tai edes ./configure&make&make installin kautta.

LainaaEi kai sitä rajausta ole pakko kovakoodata.
On. Koska jos se olisi säädettävissä kuka tahansa voi laittaa asetukseksi mitä tahansa ja koko rajauksen idea kaatuu siihen. Mutta siitä on ihan turha vetkotella koska rajaus ei ole mahdollista tehdä.

Lainaa
Eihän sitten onnistu karttojen proxyttaminenkään omalta serveriltä.
Miksei onnistusi? Proxyttaminen kun ei vaadi noita hevosvoimia vaan muutaman rivin php-häkkyrä, rewrite-pätkä Nginxin asetuksiin sekä kansio jonne se tallentaa palaset riittää. Se myös hakee palaset tarvittaessa jollei jo proxystä löydy. Ja se on ollut jo kaksi päivää käytössäkin testikartan sinisellä kartalla.

Kokeena, testikartan sininen kartta, zoomiväli 2-10, pitäen keskipiste suunnilleen Salossa zoomailessa tekee noin 300 palaa/3 M, tämä ilman että siirsin karttaa mihinkään siitä keskipisteestä.

EDITTIÄ: Voin mä tehdä nuo skriptit myös siten että se on jokaisen oma ongelma mistä ja miten palasensa hakee, eli ettei palaserveritä ole ollenkaan konffattuna valmiiksi ja siten maksaa palasista mahdollisesti tulevat kulut. Ei se ole ongelma, se ei vaan ole noiden skriptien kuten NSD:n tarkoitus.





Tarkotatko sää karttaserverillä nyt sitä palikkaa mikä generoi karttakuvat vai niitä karttakuvia?

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 17.04.2012, 13:41
OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).

Tosta vaan oletin että kyse on nimenomaan niistä kartanpaloista.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.04.2012, 21:05
Karttaserverillä tarkoitan ohjelmaa joka tekee itse palaset raaka geodatasta.

Proxycache on taas vain väliosa karttaserverin ja kartan välissä. Kartta kun hakee palasia se lähettää kutsun proxylle, jos palasta ei löydy valmiiksi proxy hakee sen karttaserveriltä ja lähettää sen sekä kartalle että tallentaa sen kansioon seuraavaa kertaa varten.

Tietenkin aina olisi kivempi olla ihan omat palaset generoituna en sitä sano ja aivan varmasti tulen kokeilemaan tuon Mapnik-karttaservun asentamistakin mutta proxycache on paljon helpompi pistää pystyyn sen lisäksi että sen avulla voi hakea myös esim. tuota sateliittikuvaa. Proxy ei myöskään hae mitään "valmiiksi" vaan palasia kertyy sitä mukaan kun niitä tarvitaan.

Tilaa molemmissa tapauksessa kyllä vaaditaan X määrä gigabittejä mutta se on kyllä jollain lailla suht helppo pitää kurissa juuri zoomitasojen rajoituksella varsinkin kun palasien määrä kasvaa aika rajusti ylimmillä tasoilla (16-18). Esim testikartalla on käytössä tasot 3-10. Jättämällä pois yilmmät tasot säästää jo paljon tilaa. Sitäpaitsi suurin tarvehan on just NWN:än eli Pohjoismaiden alueelle sekä muiden tutkien lähialueet, eli ei läheskään koko maailmaa. Tosin noita alueita on vaikea määrittää koska ei ole hajua esim. missä kaikkialla NSD:tä käytetään.

Jo yksityisyydenkin takia olen esim. NWN-kartalla yrittänyt saada tuota NokiaMapsia tajuamaan että pysyisi max x zoomitasossa jotta ei sen avulla saisi liian hyvin selville missä asema sijaitsee. Ei kenekään tarvi tietää onko asema tällä vai tuolla puolella tietä. Tosin tuo NokiaMapsin max-säädön toimivuus on enemmän kun kyseenalainen, joten jo senkin takia se joutaisi romukoppaan kun ei niinkään yksinkertaista juttua saada toimimaan kunnolla.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.04.2012, 17:24
Kun kerran yllytetään niin Mapnik karttateko-ohjelma asennettu, ohjelman oma testi ajettu:

(http://www.nordicweather.net/demo256.png)

;D

Jotta toimis karttojen kanssa niin uupuu tapa jolla lukea OSM-dataa sekä ohjelma joka hallitsee tuota karttojen tekoa...
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - torstai, 19.04.2012, 17:31
Mites se sanonta menikään, kun hullua yllyttää...  :D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.04.2012, 18:57
Ongelmaksi osottautui tässä vaiheessa PostgreSQL jonka asennus vaan failaa. Pistin postia cPanelin suuntaan asiasta...
Mapnik käyttää Postgretä OSM-datan säilömiseen.

LainaaMites se sanonta menikään, kun hullua yllyttää...
Rehellisesti sanottuna niin on aina himonnut ideaa että olisi ihka omat karttapalaset. :D
Leafletin avulla tuo js-puolikin hoituu täysin omalta serveriltä.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.04.2012, 20:54
Hep. Koko dedi kaatui kun yritti ladata 21G:n karttadataa...Rebootti käynnissä, kestänee kotvasen...Hmm..
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - torstai, 19.04.2012, 21:04
Ai siitä tuo katko johtui, olin nimittäin juuri aikeissa lähettää sähköpostia, mutta onneksi en kerennyt vielä aloittaa sen kirjoittamista  :). Piti oikein varmistaa, että ei ole omassa netissä vikaa ja kyllähän muut sivut näytti hyvin toimivan.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.04.2012, 21:21
LainaaAi siitä tuo katko johtui, olin nimittäin juuri aikeissa lähettää sähköpostia, mutta onneksi en kerennyt vielä aloittaa sen kirjoittamista  Hymyilee. Piti oikein varmistaa, että ei ole omassa netissä vikaa ja kyllähän muut sivut näytti hyvin toimivan.
Jup. Veti mulla SSH:n täysin mykäksi (ja Internal erroria sivuilla/whm:ssä) joten ainut vaihtoehto oli painaa nappia. Kolmiportaisessa vaihtehtovalinnassa on nyt käytössä "manual hard reset" koska ei näyttänyt heräävän automaattisesta sellaisesta. Tuo tarkoittaa että joku paikan päällä käy katsomassa että mitä se oikeen kertoo...

Aika outoa kyllä että wget veti noin piippuun loadit. Pitää googlata pikkasen aiheesta ennen seuraavaa yritystä ;)

Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - torstai, 19.04.2012, 21:45
Onko mitään arviota milloin palaisi takaisin pystyyn? Muuten ei sinällään merkitystä, mutta muutama sähköposti oli tarkoitus lähettää :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - torstai, 19.04.2012, 22:26
Nyt näyttäisi toimivan jälleen hienosti  ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 20.04.2012, 17:19
Niille joka edes miettii koko planeetan OSM-datan lataamista voin kertoa että, sen lisäksi että on 21 GB kooltaan, se pitää purkaa PostgreSQL:ään, tämä prosessi vaatii vähintään 24GB RAM:ia (dedillä 8GB) :P
Pienemmät osat vie tietty vähemmän, kunhan nyt ensin saisi edes PostgreSQL:än toimimaan...
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - perjantai, 20.04.2012, 21:42
Jälleen näyttää olevan serveri alhaalla. Johtuuko se näistä karttasäädöistä vai onko kyseessä jokin muu katko?

EDIT: Näköjään weatherc oli tuolla toisessa threadissa maininnut syyksi kiintolevyn vaihdon :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 16:18
Vihdoinkin pientä edistystä tälläkin rintamalla :)

Ensimmäinen data purettu PostgreSQL:ään. Otin Affenanmaan koepalaksi jonka filu oli passlein pienikokoinen testiä varten :)
Seuraavaksi Mapnikin (uudelleen)asennus ja voi alkaa tutkimaan mitennoita karttoja oikein tehtiin... ;)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 17:19
Ensimmäinen kuva generoitu omasta datasta: http://www.nordicweather.net/image.png  ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - lauantai, 21.04.2012, 18:12
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 17:19
Ensimmäinen kuva generoitu omasta datasta: http://www.nordicweather.net/image.png  ;D

No sieltähän se löytyi ahvenenmaakin. Itse tässä yrittänyt saada tuota gfs pelailemaan, pientä erroria kehissä
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 18:22
LainaaNo sieltähän se löytyi ahvenenmaakin.
Juuh. :) Nyt täytyy vaan napata tuon stylesheetti-xml ja tutkia pikkasen mitä se oikeen sisältää. Pitkä se on ainakin kun nälkävuosi (170KB).

LainaaItse tässä yrittänyt saada tuota gfs pelailemaan, pientä erroria kehissä
Miksi aina näissä hauskoissa ohjelmissa pukkaa erroria poikineen kun koittaa niitä asennella?
Tuon GFS:än olen jo niin monta kertaa asentanut linukalle että suurinpiirtein menee ekalla mutta edelleenkin pukkaa välillä erroria sitä asennellessa, saatikka jos koittaa sitä karttafilua muokata. ;)



Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 21:00
Suomi-datalla ja pikkasen järkevämmän kokoinen: http://www.nordicweather.net/test/image.png
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - lauantai, 21.04.2012, 21:27
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 21:00
Suomi-datalla ja pikkasen järkevämmän kokoinen: http://www.nordicweather.net/test/image.png

Joo siitä se etenee. Itse tykkään aika tummista väreistä. Eli meri voisi olla jotain tuota mitä se nytkin on ja maa ehkäpä aika tumman vihreä?
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 21.04.2012, 22:49
LainaaJoo siitä se etenee. Itse tykkään aika tummista väreistä. Eli meri voisi olla jotain tuota mitä se nytkin on ja maa ehkäpä aika tumman vihreä?
Kunhan löydän itseni siitä 3300 rivin xml-filusta jossa OSM:än oletustyyli ja saan siivottua ulos kaikki tarpeettomat niin aatos on tehdä 2 eri versiota NSD2:lle, tumman sininen (eli vastaava joka oli tuossa testikartassa) ja vihreällä maalla jotka riittävän tummat tutkakäyttöön.
Ensimmäisen kun saa pystyyn niin toinenhan on paljon helpompi. :)

Myöhemmässä vaiheessa olisi aatoksessa NWN:lle myös ihka oma kartta jossa tutkakarttaa enemmän detailjeja ja vaaleampi. Ja mikäänhän ei estä laittaa jompikumpi/molemmat NSD-kartat NWN:än valikkoon myöskin...

Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 22.04.2012, 01:32
No niin, 3.3K riviä riisuttu vajaaseen 200 riviin ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 22.04.2012, 11:46
Tässä aamukaffetta juodessa ajettu koeajo karttapaloille (Night View-kartta): http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php

Uupuu vielä palacache joka tekee palaset jos uupuvat.

;D

EDIT: Pientä esimakua mitä palaset vie tilaa, testiajossa tein alueen joka on 6° vaakasuunnassa ja 5° pystysuunnassa zoomitasoille 3-11, tekee 2300 kuvaa tai 14M. :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 24.04.2012, 17:37
Löysin sivun jota etsinyt, eli infot eri tasojen karttapalamääristä :)

Jos tekis kaikki tasoa ja kaikki palaset se tekisi hulppeat 91,625,968,981 palaa ja tilaa se veisi noin 52000 GB  :P
Tätä ei edes OSM harrasta.
Syykin on selvä, esim tasosta 18, johon menee 68,719,476,736 palaa, on vain 0.9% ikinä edes OSM:ssä katsottu.

NSD/NWN:ään oli aatos rajoittaa suunnilleen tasoihin 3-11, tämä tekisi koko maailmalla reilut 5,500,000 palaa tai 33 GB (7 KB/pala käytetty kokona). Kuullostaa jo paaaaljon paremmalta vaikkei aatos olekkaan generoita koko maailmaa vaan Euroopan ja ehkä Jenkkilän. Tummassa tyylissä on myös paljoen koko pienempi kun vaaleassa :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 24.04.2012, 18:59
Kuulostaa kyllä ihan hyvältä tasojen suhteen. Ei niitä kaikkein lähimpiä zoomitasoja tarvitse olla ja on itseasiassa parempi, että eivät ole ollenkaan, jotta ei päästä esim. NWN:n kartassa zoomaamaan niin lähelle, että pystyttäisiin lähes metrin tarkkuudella sanomaan missä asema on :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 24.04.2012, 19:27
LainaaEi niitä kaikkein lähimpiä zoomitasoja tarvitse olla ja on itseasiassa parempi, että eivät ole ollenkaan, jotta ei päästä esim. NWN:n kartassa zoomaamaan niin lähelle, että pystyttäisiin lähes metrin tarkkuudella sanomaan missä asema on
Ei niin. Se tässä ollut yhtenä ideana että ellei mitään muuta niin rajoitus zoomitasojen ylälaitaan että kuin lähelle kartalla voi zoomata.

Tuo paljoen lukumäärä on muuten helppo laskea koko maailmalle, tasolla 0 on 1 pala ja jokaista tasoa kohden lukema 4-kertaistuu.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 25.04.2012, 17:35
Tietokannan rakentelua... :)
Aattelin ensin napata koko Euroopan datat kerralla ja hainkin sen (11G) ja laitoin raksuttelemaan yön yli mutta ei ollut aamulla päässyt puuta pidemmälle. :P
Parempi napsia maat sisään yksitellen, hitaampaa juu mutta pystyy samalla antaa loadit laskeutua välillä (mulla toinen ruutu auki jolla saan sen tapettua heti tarvittaessa) ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: khyron - keskiviikko, 25.04.2012, 18:55
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 25.04.2012, 17:35
Tietokannan rakentelua... :)
Aattelin ensin napata koko Euroopan datat kerralla ja hainkin sen (11G) ja laitoin raksuttelemaan yön yli mutta ei ollut aamulla päässyt puuta pidemmälle. :P
Parempi napsia maat sisään yksitellen, hitaampaa juu mutta pystyy samalla antaa loadit laskeutua välillä (mulla toinen ruutu auki jolla saan sen tapettua heti tarvittaessa) ;D

Aja importti nicella ni ei tuki konetta, ainakaan niin pahasti.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 25.04.2012, 20:39
LainaaAja importti nicella ni ei tuki konetta, ainakaan niin pahasti
Nice 19 on käytössä niin kuin kaikilla muillakin ajastetuilla skripteilläkin :)

Tuon OSM-datan importissa ei välttämättä itse importti ole se ongelma vaan datan helevatunmoinen määrä joka kaipaa RAM:ia aika lailla. Siinä tosin myös "slim"-moodi joka importtaa hiukan eri tavalla joskin hitaammin. Normi-moodissa 700 MB filu (UK) haukkas 4GB RAM:ia siitä 8:sta jota dedillä on. Nyt olis 24 GB RAM:nen purkki poikaa :P
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.04.2012, 13:04
Heh...Parilla asetusten säädöllä ja datafilun päätteen vaihdolla sain 20-kertaistettua parsimisnopeuden ;D
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.04.2012, 13:47
Jaahas, eipä onnistunutkaan idea importata esim Eurooppa + Canada/US + Aussit.
Syy: Filujen reunoilla on duplikaatiodataa.
Samasta syystä ei onnistu esim kahden maan importti jos ovat lähekkäin/rajanaapureita.

Eli kehiin planet-filu :)
Koska tuo tuorein on 21G ja vaatisi "jonkun verran" enemmän rautaa mitä dedillä on jottei importti kestäisi viikkoja (normi importtiaika "tyhjällä" purkilla on sille kaikkea 24 tunnin ja 7 päivän väliltä), niin kehiin otetaan vanhempi planetfilu jolla pääisis alkuun.
Sen päälle voi sitten importata "changesettejä" jos haluaa jotka ovat kooltaan Suomen filun kokoluokkaa.
Esim 02/2010 on kooltaan 8G joten se testiin.

Toisaalta, kartat ei välttämättä tarvi olla ihan tuoreimpia koska emme tarvitse kaiken maailman ravintolalistoja sun muita koska niitä ei kuitenkaan näytetä.

Leaflet-testikartalla on salamat kehissä, nyt kaivattais solu jotta senkin sais testattua ja ainakin mutu on että latautuu nopeammin mitä NokiaKartalla :)
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 08.05.2012, 18:46
No niin, vihdoinkin päästiin tekemään koegenerointi Euroopasta :)

Kesti noin 1.5 tuntia tuloksena 105M / 24K kpl kuvia kun alue oli -20°E - 40°E ja 32°N - 85°N ja tasot 4-9 :)

EDIT: Testikartan oletuskartta (Live-tabi) käyttää niitä: http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 08.05.2012, 19:02
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 08.05.2012, 18:46
No niin, vihdoinkin päästiin tekemään koegenerointi Euroopasta :)

Kesti noin 1.5 tuntia tuloksena 105M / 24K kpl kuvia kun alue oli -20°E - 40°E ja 32°N - 85°N ja tasot 4-9 :)

EDIT: Testikartan oletuskartta (Live-tabi) käyttää niitä: http://www.nordicweather.net/test/nsdG/wxtracker.php

Jees hyvältä näyttää ja toimii liukkaasti.
Otsikko: Vs: "Ilmaiset" karttapalvelut
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2012, 00:55
LainaaKesti noin 1.5 tuntia tuloksena 105M / 24K kpl kuvia kun alue oli -20°E - 40°E ja 32°N - 85°N ja tasot 4-9

Pikkasen suurennettu Euroopan alue + Aussit + US/Canada tasoille 7-9 sekä koko pallo tasoille 4-6 (yht 5.5K kuvaa) teki yhteensä 90K kuvaa ja 400M. Itse asiassa ei ollenkaan paha. :)

Koko pallo tekisi OSM:än wikin mukaan tasoille 4-9 noin 350K kuvaa ja näkyy tuolla tumman sinisellä tyylillä olevan kuvan keskikoko 4.3KB joka tekisi yhteensä 1.5G. :P