FinWX Foorumi

Koodaus- ja rakentelunurkka => Sääasemien rakenteluprojektit ja toiminnon parantelut => Aiheen aloitti: jamo - sunnuntai, 29.03.2009, 09:54

Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: jamo - sunnuntai, 29.03.2009, 09:54
Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 28.03.2009, 17:34
Samaa mallia tuo minunkin tulee olemaan. Onko minkälaisia kokemuksia noista paneeleista vs. sateet? Eli eivät ole ottaneet hatkoja sateesta ja lumesta vai oletko suojannut ne jollain?



Sateenkestävyydestä ei ole mitään kokemuksia, projekti alkanut vasta noin kuukausi sitten. Enkä ole mitenkään suojannut niitä.
Minulla on tuossa käytössä 4 paneelia, jotka on laitettu rinnan ja suunnattu sillai että propelli pyörisi mahdollisimman pitkään.

jamo
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 29.03.2009, 11:56
Teeseitse miehet ovat värkänneet hienoja säteilysuoja luomuksia. ;)

Katselin tuossa ruotsalaisen Larsin tekemää säteilysuojaa ja se on myös hieno idea siinä tuo aurinkokennotuuletin on tuommoinen valmispaketti.
Hintaahan tuommoiselle aurinkokennotuulettimelle tulee tietenkin jonkun verran enemmän jos hankkisi aurinkokennot/tuulettimen erikseen mutta valmispaketti on varmasti vesitiivis ja eikä ole pelkoa ainakaan säänrasituksilta aurinkokennolle kun se on hyvin jo valmiiksi suojattu.

Biltemasta aurinkokennotuulettimen saa n. 40€:lla mutta jostain lueskelin että ovat aika äänekkäitä joten pikkusen kalliimmalla hinalla saa laadukkaipia aurinkokennotuulettimia noista vene-/asuntovaunu butiikeista.

Tuolla (http://www.caravanpalvelu.com/1st/html/default.asp?id=44&editmode=showmain&s=1) niitä ainakin on saatavilla.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - torstai, 02.04.2009, 20:14
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - maanantai, 30.03.2009, 08:33
Teutarin lähettämissä kuvissa esiintyvä aurinkokennotuuletinlaite tosin herättää minussa kysymyksiä. Joko kyseessä on optinen harha tai sitten tuon tuulettimen aurinkokennot ovat tuossa jonkinlaisessa syvänteessä tuossa. Jos tuo ei ole optinen harha, eikö vesi ja lumi jumiudu tuollaiseen kuppiin, joka tuosta näyttäisi muodostuvan?
Kyllähän tuohon päälle varmaankin lunta ja vettä kertyy mutta luulempa kuitenkin että kyllä aurinko aika nopeasti kuivattaa/sulattaa tuon lasipinnan kun siellä on vielä tumma aurinkokenno alla.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - perjantai, 10.04.2009, 13:58
Tulihan tässä aamusella värkättyä toi aurinkokennotuuletin sitten lopullisesti kasaan ja asennettua paikoilleen. ;D
Mitä tuossa vanhemmassa viestissäni suunnittelin niin sen näköinen siitä sitten tuli.

Projekti alkoi Biltemasta hankitusta aurinkokennotuulettimesta jonka sitten purin totaalisesti osiksi.
Tuosta aurinkokennotuulettimesta käytettiin hyödyksi kaikki muut osat paitsi sitä ylinmäistä päälikupua ja ne osat mitä tuli käyttöön jouduin hiukan modifoimaan.
Kaikkein hankalin homma oli tuon moottorin/ropellin irroittaminen tuosta aurinkokennosta kun se oli yhtä "limppiä" koko helahoito.
Piirsin moottorin ympärille 5x5 cm neliön muotoiset viivat ja aloin rautasahanterällä hyvin varovasti vedellä viivoja pitkin etten vaurioittaisi tuota aurinkokennon takapuolta.
Aikaa siinä kyllä vierähti ja tuskan hikeä mutta lopulta sain tuon moottorin irti ja siinä keskellä oli myös nuo aurinkokennolta lähtevät virtajohdot moottorille joten nekin pystyi nyt irroittamaan ja juottamaan uudet pidemmät johdot.

Davisin alkuperäisillä ruuveilla sain tuon alaosan kasattua nippuun mutta pieni takapakki tuli kun tuon yläosan kiinnittämistä ISS:iin varatut ruuvit olivakin muutaman sentin liian lyhyet mutta olin siihenkin varautunut ja olin hankkinut valmiiksi 4mm kierretankoa josta sain tehtyä sopivan mittaiset ruuvit.
Tuossa Davisin ylinmäisessä lautasessa oli joku säteilysuojalevy jonka poistin että sain tuon tuulettimen asennettua siihen keskelle lautasta ruuveilla kiinni.
Lopputuloksena oli tarkoitus tehdä kutakuinkin alkuperäisen mukainen fars ja aika lähelle sitä lopulta sitten pääsin.

Projekti oli aika yksinkertainen loppujen lopuksi toteuttaa ja hintaa tuolle viritelmälle tuli kaikkineen romuineen alle 45€.

Jaahas vai niin..... huomasin itsestäni että nyt sitä silmäillään tuota konsolia koko ajan. ::)

Joitakin projekti kuvia. :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 12.04.2009, 18:05
Tuolta "aarteistani" löytyi tuommoinen aurinkokennopihavalo missä on nuo ledit ovat joskus kärähtäneet ja ei ole tullut hankittua uusia minkä vuoksi se on sitten jäänyt korjaamatta mutta muuten aivan toimiva härveli se näytti olevan kun sitä testailin. ;)
Eikun atomeiksi! ;D

Kotelossa näyttää olevan 2kpl 500mAh 1.2V akkua joten täytyy varmaan kokeilla jaksaako tuo aurinkokenno joka on nyt tuolla käytössä samaan aikaan ladata noita akkuja/pyörittää tuota moottoria niin siitä saisi aika pienellä vaivalla apuvirtaa silloin kun aurinko menee hiukankin tuonne puiden katveeseen?

Katselin tuota piirikorttia kun nappaa hämäräsensorin piuhat irti ja kytkee ne nastat yhteen tuossa piirikortilla samoiten nuo rikkinäiset ledit kanssa pois ja johdot siitä moottorille olisi kaikkein yksinkertaisin homma toteuttaa toi systeemi tai jos se ei toimi niin sitten pitäisi ottaa sen oma aurinkokenno käyttöön jolla lataisi noita akkuja ja tehdä senlainen kytkentä että kun pää aurinkokennosta loppuu virransaanti niin silloin kytkeytyy akut antamaan virtaa.
Mutta siinähän tulee semmoinen juttu eteen kun aurinko laskee niin moottori pyörii niin kauan kuin akuissa on vähänkin puhtia (siitä ei ole mitään haittaa vaikka pyöriikin) ja ne tyhjenevät jonka vuoksi akut täytyisi saada heti aamulla auringon noustessa uudelleen latautumaan että niissä olisi taas täysi varaus kun niitä tarvitaan.

Tuosta saisi modifoimalla tuommoisen n. 6x6x2cm paketin piirikortin kanssa jos käyttää tuota osaa missä akut on kiinni joka ei kuitenkaan mahdu tuonne ISS-koteloon joten sen vierelle pitäisi laittaa lisäksi pieni vedenpitävä lisärasia jonne saisi sen sitten piilotettua.

Kaikenlaista pikku projektia ja tutkiskelua on taas tiedossa........ ;D
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.04.2009, 19:36
LainaaKaikenlaista pikku projektia ja tutkiskelua on taas tiedossa........

Jeps, tuli just mieleen, mullahan on pari ylimääräistä aurinkokenno/paristo-systeemiä tuosta vanhasta Oregonista lojumassa laatikossa. Siinä myös ladattavat akut. Eikun tutkimaan sopisiko se tuohon tuulettimeen :)

Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - maanantai, 13.04.2009, 18:18
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 12.04.2009, 22:30voipi olla että tuuletin lakkaa kokonaan hurisemasta kun varjoa.
Testailitko silloin ennen asennusta tuon aurinkokennon herkkyyttä valolle kun noissa aurinkokennoissa tuntuu olevan aika paljon eroja?
Minä testasin tuota rasiassa kiinni olevan kennon herkkyyttä tavallisen hekulampun alla sekä 4x1.5V halogeni taskulampulla ja molemmilla tuo moottori pyöri tosi sutjakkaasti.

Kävi tuossa tosi yllätys kun menin laittamaan tuota uutta lisäkenno/akku systeemiä paikoilleen niin siellä se tuuletin vaan pyöri vaikka taivas on täysin pilvessä joten ei tuo aurinkokenno joka on siellä nyt kiinni ainakaan paljon valoa tarvitse kun se jo jaksaa tuota tuuletinta pyörittää. ;)

No.... koska olin tikapuille kiivennyt niin laitoin tuon uuden lisäkenno/akku systeemin kuitenkin vielä siihen rinnalle aivan kokeilun vuoksi kiinni.
Mittailin myös tuon aurinkokennon herkkyyttä joka oli 6X6 cm kokoinen niin kyllä sekin alkoi työntämään tuommoista 1.25V ulos ihan tuossa ikkunan vieressä ilman mitään lisävalaistusta joten luulisin että auringon valossa sekin antaa tuplaten ulos.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 13.04.2009, 18:26
Sen verran oon testannut sitä että jos auringossa pistää käden kennon eteen niin lopettaa tuuletin hurisemisen. Täytyy kokeilla tuota Oregonin kennoa joka alunperin oli tuulianturin kenno ja katsoa olisko siinä enemmän potkua.

Tosin mulla on nyt virtajohto vedettynä tolpalle jolloin saisin myös ihan muuntaja-virtaakin siihen, noita vanhoja kännylatureitahan jota siihen hommaan voisi pestata löytyy laatikko pullollaan, valitsee vain sopivan volttimäärän ja sopivan tuulettimen. (siirsin tuossa about viikko sitten koko ISS:in uuteen tolppaan)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 15.04.2009, 09:14
Tulinpa tuossa eilen illalla purkaneeksi tuon Bilteman aurinkokennotuulettimen osiinsa. Ei ole Bilteman insinöörin voittanutta helkkari soikoon.  ::)

Purettuani ulkopuolisen metallikuoren tieltä pois, huomasin, että laitteen aurinkokenno oli jollain läpinäkyvällä, vasaralakan kaltaisella aineella kovetettu muoviseen alustakuoreensa kiinni. Tähän muoviseen kuoreen oli myös samalla upotettu tavallinen tasavirtamoottori, jonka akseliin oli tökätty varsin halvan tuntuinen ja oloinen propelli. Mitään kunnollista pääsyä moottorin virtakaapeleihin ei ollut, koska aurinkokenno olisi pitänyt saada alustakuorestaan irti ensin, mikä ei tuon vasaralakka-kerroksen takia olisi ollut mahdollista ilman, että koko paneeli olisi hajonnut vääntämisestä. Alustakuorelle piti näyttää Leatherman-työkalun sahaakin ennenkuin sain tuulettimen moottorin pois tieltä ja pääsi aurinkokennon juotospisteisiin kiinni.

En tiedä, mitä Ö-luokan pa...roskaa Bilteman aurinkokennotuuletin aurinkokennon osalta käyttää. Vaikka sain moottorin pyörimään, yleismittarilla mitattaessa suoraan juotospisteistä jännitettä sai lukemat kulmakarvani nousukurssille yläkerran naapurin kattoon saakka (tai sitäkin korkeammalle). Kun valaisin kennoa loisteputkilampulla lähietäisyydeltä (kennon ja lampun etäisyys oli noin 1cm toisistaan), sain mittarin lukemaksi vain hätäiset 0.82V. Laskeskelin päässäni, että saisin täydessä auringonpaisteessakin maksimissaan 1.5V-2.0V jännitettä, joka ei tulisi riittämään ikimaailmassa minkään itseään kunnioittavan perustuulettimen pyörittämiseen, minkä lisäksi suunnilleen kymmenkunta senttimetriä halkaisijaltaan olevasta aurinkokennosta luulisi irtoavan huomattavasti enemmän jännitettä. Paneelin hyötysuhde oli kokoonsa nähden lähemmäs makaaberin vitsin luokkaa.

Seuraavana testaan Verkkokauppa.com:sta hankittavissa olevaa Reino Solar Charger-laitetta ja sen kykyjä. Sen pitäisi mainoslauseiden mukaan kyetä puskemaan 5.5V jännitettä ulos, joka saattaisi riittääkin kahden, rinnakkainkytketyn, 40mm pikkutuulettimen pyörittämiseen. Tämän lisäksi 30 Euron hintakin tuntuu huomattavasti järkevämmältä tuollaisesta laitekokonaisuudesta verrattuna Bilteman 50 Euron kapistukseen, jonka aurinkopaneelissa ei ole paljoa hurraamista. Periaatteessa noita voisi hommata kaksikin... :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 15.04.2009, 13:28
Kävin just tarkastamassa huriseeko tuuletin koska ISS:in lämpölukema on reilu aste korkeampi kuin varjossa oleva oergonin mittari ja ei pyöri ei vaikka aurinko paistaa siihen. Eli täytyypi tutkia sitä tuossa kunhan kerkeän.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:00
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - keskiviikko, 15.04.2009, 09:14
En tiedä, mitä Ö-luokan pa...roskaa Bilteman aurinkokennotuuletin aurinkokennon osalta käyttää. Vaikka sain moottorin pyörimään, yleismittarilla mitattaessa suoraan juotospisteistä jännitettä sai lukemat kulmakarvani nousukurssille yläkerran naapurin kattoon saakka (tai sitäkin korkeammalle). Kun valaisin kennoa loisteputkilampulla lähietäisyydeltä (kennon ja lampun etäisyys oli noin 1cm toisistaan), sain mittarin lukemaksi vain hätäiset 0.82V. Laskeskelin päässäni, että saisin täydessä auringonpaisteessakin maksimissaan 1.5V-2.0V jännitettä, joka ei tulisi riittämään ikimaailmassa minkään itseään kunnioittavan perustuulettimen pyörittämiseen, minkä lisäksi suunnilleen kymmenkunta senttimetriä halkaisijaltaan olevasta aurinkokennosta luulisi irtoavan huomattavasti enemmän jännitettä. Paneelin hyötysuhde oli kokoonsa nähden lähemmäs makaaberin vitsin luokkaa.
Kyllähän se tahtoo olla ettei noista aurinkokennoista saa loisteputken valossa mitään irti.
Olen jokseenkin aivan eri mieltä tuosta tuulettimesta.
Onhan tuo propelli halvan näköinen mutta niiden siipien muotoilu on todella hyvä jonka vuoksi se imee hyvin ilmaa ylöspäin ja jostain luekelin että sen imuteho olisi 12-15 m³/h kun aurinko paistaa suoraan aurinkokennoon nyt tullaankin siihen että kuinka suuri tuon imutehon pitäisi sitten loppujen lopuksi olla että se olisi riittävä.......
Eihän tuosta aurinkokennossa saa kuin 1.5v max. ulos mutta se on erittäin valoherkkä ja jaksaa pyörittää tuota moottoria pilviselläkin säällä jonka olen huomannut kun olen käynnyt sitä välillä kuuntelemassa eli kyllä tuon aurinkokennon kapasiteetti riittää hyvinkin tuon moottorin pyörittämiseen joten uskoisin että tuon moottorin pyörittämiseen tarvitaan <200mA.
Eipä tullut mitattua noita arvoja joten se täytyy tässä joskus tehdä vaan tein käytännön testauksen tuossa hehkulampun alla ja se pyöri tosi railakkaasti. :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:22
Tuli tuossa mieleen jos haluaa edullisia/tehokkaita aurinkokennoja ja löytyy myös semmosiakin aurinkokennoja että pystyy pyörittämään tavallisia 12v 0.5W laitetuulettimia niin niitä löytyy TUOLTA (http://www.spelektroniikka.fi/). ;)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 15.04.2009, 21:01
Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:00
Olen jokseenkin aivan eri mieltä tuosta tuulettimesta.
Onhan tuo propelli halvan näköinen mutta niiden siipien muotoilu on todella hyvä jonka vuoksi se imee hyvin ilmaa ylöspäin ja jostain luekelin että sen imuteho olisi 12-15 m³/h kun aurinko paistaa suoraan aurinkokennoon nyt tullaankin siihen että kuinka suuri tuon imutehon pitäisi sitten loppujen lopuksi olla että se olisi riittävä.......

Minun kenttätesteissäni tuon propellin pyöriminen jopa suorassa auringonvalossakin oli hyvin, hyvin tehottoman oloista, mikä alkoikin herättämään minussa kysymyksiä aurinkokennon tuottamasta energian määrästä. En osaa suoraan sanoa, paljonko imutehoa propellilla kuuluisi olla, jotta se olisi säteilysuojassa riittävän suuri, mutta testit eivät ainakaan minulla antaneet syytä mihinkään juhlintaan.

Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:00
Eihän tuosta aurinkokennossa saa kuin 1.5v max. ulos mutta se on erittäin valoherkkä ja jaksaa pyörittää tuota moottoria pilviselläkin säällä jonka olen huomannut kun olen käynnyt sitä välillä kuuntelemassa eli kyllä tuon aurinkokennon kapasiteetti riittää hyvinkin tuon moottorin pyörittämiseen joten uskoisin että tuon moottorin pyörittämiseen tarvitaan <200mA. Eipä tullut mitattua noita arvoja joten se täytyy tässä joskus tehdä vaan tein käytännön testauksen tuossa hehkulampun alla ja se pyöri tosi railakkaasti. :)

Sinulla on pakko olla jollain tavalla paremmin toimiva kokonaisuus minun vastaavaan laitteeseen verrattuna, sillä minulla tuo moottori ei pilvisellä säällä pyörinyt ollenkaan. Vasta sitten alkoi todella laiska ja hidas pyörintä, kun aurinko alkoi näyttäytymään pilvien lomasta ja jopa suorassa auringonpaisteessakin pyörintä oli mielestäni oudon hidasta.

Puirettuani laitteen osiin, pääsin mittaamaan paljonko jännitettä kenno tuottaa. Mittasin jännitteen siten, että kenno osoitti suoraan aurinkoon pilvettömältä taivaalta ja sain aurinkokennosta puristettua hätäisesti 1.15V ulos. Tulos on ainakin minun omasta mielestäni tuon kokoiselle aurinkokennolle (ja tuon hintaluokan laitteelle) suorastaan surkean huono tulos.

Moottorista en suoraan osaa sanoa, mutta se taitaa olla näitä todella pienellä jännitteellä (1.0V - 4.5V) toimivia moottoreita, koska se reagoi jopa 0.8V jännitteeseen. Moottorissa ei suoraan lue speksejä, mutta valmistaja on Mabuchi. Koska minun aurinkokennon antama jännite oli noinkin alhainen, en usko, että virtamäärä nousisi lähellekään 200mA. Toivottavasti torstaina on myös aurinkoinen keli, jotta voin testata tuon moottorin ottaman virran myös, jolloin pääsen laskemaan, kuinka paljon watteja tuosta kennosta irtoaa.

Tilasin juuri Bebek Electronic:lta kuusi kappaletta 5.5V, 33mA:n maksimisuorituskykyyn pystyviä aurinkokennoja, 12V ja 1W, 6cm x 6cm kokoisen tuulettimen ja piirilevyriman.

Aikomuksena on liittää aurinkokennot 2-3 muodostelmaan, jotta ne syöttäisivät 11V ja 99mA maksimissaan tuolle tuulettimelle.

Laskutoimitus:
P = U x I

U = 11V
I = 0.099A
11 x 0.099 = 1.089

P = 1.089W


Eli aurinkoisella säällä, kun tuota tuuletinta tarvitaan kaikista eniten, se pystyy syöttämään riittävästi jännitettä ja virtaa, jotta tuuletin pyörii (lähes) täyttä vauhtia. Jos jännite ei riitä, isken sarjaan kiinni tuon Bilteman kennon. :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 15.04.2009, 21:49
Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:22
Tuli tuossa mieleen jos haluaa edullisia/tehokkaita aurinkokennoja ja löytyy myös semmosiakin aurinkokennoja että pystyy pyörittämään tavallisia 12v 0.5W laitetuulettimia niin niitä löytyy TUOLTA (http://www.spelektroniikka.fi/). ;)

Tattis :)

Kunhan saan sen toimimaan ensin "laturivirralla" niin kuin pitäisi niin täytyy tutkia uudestaan tuota kenno-puolta. Se on helposti kytkettävissä siihen kiinni koska kytkentä tolpassa olevaan, sisältä tulevaan piuhaan on normi sokeripalalla :)

Kokeilin tuota Oregonin kennoa ja 2 V taskulamppunupilla auringossa (mittaria kun ei jostain syystä ole) eikä mitään eloa, 1.5V paristolla se nuppi paloi ihan iloisesti...hmm...Se olis kun tehty tuohon koska se on valmiiksi tehty säänkestäväksi...
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - lauantai, 18.04.2009, 20:19
Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:00
Eihän tuosta aurinkokennossa saa kuin 1.5v max. ulos mutta se on erittäin valoherkkä ja jaksaa pyörittää tuota moottoria pilviselläkin säällä jonka olen huomannut kun olen käynnyt sitä välillä kuuntelemassa eli kyllä tuon aurinkokennon kapasiteetti riittää hyvinkin tuon moottorin pyörittämiseen joten uskoisin että tuon moottorin pyörittämiseen tarvitaan <200mA.
Eipä tullut mitattua noita arvoja joten se täytyy tässä joskus tehdä vaan tein käytännön testauksen tuossa hehkulampun alla ja se pyöri tosi railakkaasti. :)

Mittailin päivällä tuon aurinkokennon/moottorin arvoja ja oli tuo sadekoppa pois paikoiltaan niin tuuli piru riepotteli tuota kiikkua ja sadetta tuli 3.6mm liikaa kun oikea lukema tälle päivää on 0.2mm joka tuli aamu seitsemän jälkeen lumikuurona. ;D

Meinasin että selviän tuosta hommasta pelkällä sääaseman huoltotilaan laittamisella mutta en ottanut huomioon tuota puuskistaista tuulta joten jätin kaapelinkin konsoliin kiinni ja niin siinä sitten kävi.

Tuonlaiset arvot sain mitattua Bilteman aurinkokennotuulettimelle joka on tuolla säteilysuojassa modifoituna kiinni:

Kuormittamaton napajännite 1.175V (ei saatu tuota 1.5V)
Kuormitettu napajännite 1.134V kun oli kytkettynä moottori+propelli aurinkokennoon
Moottorin virrankulutus kuormitettuna propelilla oli max. vain 60mA (se jonkun verran souti että keskimääräinen 55mA johtuen varmaankin auringosta)
Tuota pelkän moottorin virrankulutusta en mitannut koska olisi pitänyt tuo säteilysuoja irrottaa ISS:istä ja purkaa että olisi saanut propellin irti.

Taas joutui tekemään käytännön havaintoja ja kyllä sieltä poistoilmalautasten välistä todella hyvin ilmaa puhalsi kun herkän nenän sinne lautasten väliin tunki. :D
Täytyisi varaan joskus tehdä oikein savutesti ja katsoa kuinka tuo tuuletin imee sitä savua alhaalta ja poistaa sen ylhäältä. ;D

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - keskiviikko, 15.04.2009, 21:01
Puirettuani laitteen osiin, pääsin mittaamaan paljonko jännitettä kenno tuottaa. Mittasin jännitteen siten, että kenno osoitti suoraan aurinkoon pilvettömältä taivaalta ja sain aurinkokennosta puristettua hätäisesti 1.15V ulos. Tulos on ainakin minun omasta mielestäni tuon kokoiselle aurinkokennolle (ja tuon hintaluokan laitteelle) suorastaan surkean huono tulos.

Moottorista en suoraan osaa sanoa, mutta se taitaa olla näitä todella pienellä jännitteellä (1.0V - 4.5V) toimivia moottoreita, koska se reagoi jopa 0.8V jännitteeseen. Moottorissa ei suoraan lue speksejä, mutta valmistaja on Mabuchi. Koska minun aurinkokennon antama jännite oli noinkin alhainen, en usko, että virtamäärä nousisi lähellekään 200mA. Toivottavasti torstaina on myös aurinkoinen keli, jotta voin testata tuon moottorin ottaman virran myös, jolloin pääsen laskemaan, kuinka paljon watteja tuosta kennosta irtoaa.

Tuo ulosanti aurinkokennossa kuormittamattomana oli näköjään samaa luokkaa mitä sinäkin mittailit. ;D
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - lauantai, 18.04.2009, 20:45
Tuolla (http://www.kouluelektroniikka.fi/) koulueletroniikassakin näytti olevan myynnissä näitä vähän virtaa kuluttavia pienoismoottoreita ja kennoja. ;)
Tuotehakuun ---> aurinkokenno
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 18.04.2009, 21:01
Sain perjantaina Bebekiltä kaikki tilaamani tarvikkeet,

- 6 kpl 6V / 33mA, Panasonic-merkkisiä aurinkokennoja
- 1 kpl 12V / 1W, 6cm x 6cm, 2.5cm, Sunon-merkkistä kotelotuuletinta (Pyörintäjännite voi vaihdella 6.5V ja 12V välillä)
- 2 kpl Bebekin kytkentärimoja (jos versio 1:n kytkennän jälkeen nousee savu ;D)

Suoritin heti uteliaana mittaustestiä yhdelle 5.5V, 33mA:n aurinkokennolle. Tyhjäkäyntijännite aurinkokennolla oli 11W pöytävalaisin-loisteputkilampun edessä (etäisyys sellaiset 2-3cm putkesta) rohkaisevat 5.48V.
Odotan suurella innolla sitä, että saan nuo loputkin kennot kytkettyä toisiinsa niin, että saan ulos tuon 11V ja 99mA ja kun aurinko niihin noustessaan osuu, pitäisi tuon tuulettimen pyöriä. :)

Otan valmiista testilaitteesta kuvankin ja heittelen sitä tänne, niin saatte nähdä, minkälaista kummajaista täällä oikein säädetään kasaan FinWX Helsinki-42:n aurinkosuojan hengittämistä helpottamaan. :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - lauantai, 18.04.2009, 22:31
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - lauantai, 18.04.2009, 21:01
Sain perjantaina Bebekiltä kaikki tilaamani tarvikkeet,

- 6 kpl 6V / 33mA, Panasonic-merkkisiä aurinkokennoja
- 1 kpl 12V / 1W, 6cm x 6cm, 2.5cm, Sunon-merkkistä kotelotuuletinta (Pyörintäjännite voi vaihdella 6.5V ja 12V välillä)
- 2 kpl Bebekin kytkentärimoja (jos versio 1:n kytkennän jälkeen nousee savu ;D)

Kyllähän tuon tuulettimen pitäisi noilla eväillä surista ihan kevyesti joten mitenkä on tuon säteilysuojan ankkurointi suunniteltu jos alkaa tulla tuota nostetta oikein olan takaa..... ;D ;D

Olen seuraillut tuota omaa lämpökäyrää ja vielä siellä tahtoo olla pientä möykkyä matkassa en tiedä johtuuko se siitä kun nuo puut on välillä hiukan esteenä tuohon kontaktiin ja tulee tuohon moottoriin tuota kierosluvun heilahtelua joka sen aiheuttais?

Tuossa etsiskelin regulaattoria millä olisi saanut tuon moottorin pyörimään tasaisesti mutta 4.5V oli tähän asti pienin minkä löysin tai toinen vaihtoehto olisi jos tuohon moottorille laittaisi esivastuksen ja tiputtaisi sillä mutta taitaa käydä noissa kytkennöissä siten että nuo miniwatit häviävät noiden komponenttejen lämmittämiseen ja tuuletin pysyy vain paikoillaan.
Jotenkin vaan tuntuu että tuon tuulettimen pyöriminen pitäisi saada jotenkin vakioksi jonkun pilvipoutaisen sään mukaan ettei tulisi noita soutamisia tuossa tuulettimessa jotka johtuvat pilvistä/puista ym.
En tiedä iskeekö luulotauti jo päälle näiden mietiskelyjen kanssa. ::)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 19.04.2009, 10:30
Lainaus käyttäjältä: teutari - lauantai, 18.04.2009, 20:19
Moottorin virrankulutus kuormitettuna propelilla oli max. vain 60mA (se jonkun verran souti että keskimääräinen 55mA johtuen varmaankin auringosta)
Tuota pelkän moottorin virrankulutusta en mitannut koska olisi pitänyt tuo säteilysuoja irrottaa ISS:istä ja purkaa että olisi saanut propellin irti.

Samaan lukemaan pääsin itsekin hetki sitten tehdyssä testissä, jossa propelli kuormitti moottoria. Tarkka lukema taisi olla Imax=63.4mA ja keskiarvo pyöri siinä 60mA:n tietämillä, heitellen 60mA:n molemmin puolin.

Koska sanoit, että et voinut kokeilla moottorin virrankulutusta ilman propellia, niin tein testin täällä, kun moottori lojui pöydällä propellin kanssa.
Olettaen, että sinun tuulettimesi moottori on identtinen minun moottorini kanssa, sen virrankulutus ilman propellia näyttäisi pyörivän 23mA:n tietämillä.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 19.04.2009, 10:51
Lainaus käyttäjältä: teutari - lauantai, 18.04.2009, 22:31
Kyllähän tuon tuulettimen pitäisi noilla eväillä surista ihan kevyesti joten mitenkä on tuon säteilysuojan ankkurointi suunniteltu jos alkaa tulla tuota nostetta oikein olan takaa..... ;D ;D

En ihan jaksa vielä uskoa, että alijännitteellä pyörivä tuuletin vielä nostaisi koko höskää ilmaan. ;D
Asia saattaa olla toinen siinä vaiheessa, kun SP Elektroniikka lähettää minulle nuo 12V ja 0,5W (eli 41.6mA) aurinkokennot. Niitä kun pukkaa sen neljä rinnakkain, niin 2 Wattia sieltä pitäisi tuon laskutoimituksen mukaan tulla moottorille päin. Sitten voi olla, että pitää kietaista vielä yksi teräsvaijeri alakauttakin kiinni.... ;D ;D

Lainaus käyttäjältä: teutari - lauantai, 18.04.2009, 22:31
Olen seuraillut tuota omaa lämpökäyrää ja vielä siellä tahtoo olla pientä möykkyä matkassa en tiedä johtuuko se siitä kun nuo puut on välillä hiukan esteenä tuohon kontaktiin ja tulee tuohon moottoriin tuota kierosluvun heilahtelua joka sen aiheuttais?

Tuossa etsiskelin regulaattoria millä olisi saanut tuon moottorin pyörimään tasaisesti mutta 4.5V oli tähän asti pienin minkä löysin tai toinen vaihtoehto olisi jos tuohon moottorille laittaisi esivastuksen ja tiputtaisi sillä mutta taitaa käydä noissa kytkennöissä siten että nuo miniwatit häviävät noiden komponenttejen lämmittämiseen ja tuuletin pysyy vain paikoillaan.
Jotenkin vaan tuntuu että tuon tuulettimen pyöriminen pitäisi saada jotenkin vakioksi jonkun pilvipoutaisen sään mukaan ettei tulisi noita soutamisia tuossa tuulettimessa jotka johtuvat pilvistä/puista ym.
En tiedä iskeekö luulotauti jo päälle näiden mietiskelyjen kanssa. ::)

Itselläni on sellainen pieni pelko, että koko lämpötilan mittaus voi mennä vielä jollain tavalla päin hornan kuusia kun lämpötila-anturi pääsee/joutuu tuonne aurinkosuojaan ja ulos parvekkeelta. Vielä pahemmaksi se saattaa mennä, kun sinne laitetaan tuo tuuletin vielä ilmaa vaihtamaan.
Ensimmäinen uroteko olisi saada tuo 2.5cm paksu pöhistäjä tuonne koteloon asennettua, mutta se ei ole siitä yksinkertaisimmasta päästä näin ensikertalaiselle. :)

Onneksi löytyy kuvia, joita te asian kanssa enemmän painineet olette ottaneet. ne auttavat hahmottamaan tuon operaation paremmin. :)
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 21.04.2009, 22:27
Lainaus käyttäjältä: teutari - keskiviikko, 15.04.2009, 19:22
Tuli tuossa mieleen jos haluaa edullisia/tehokkaita aurinkokennoja ja löytyy myös semmosiakin aurinkokennoja että pystyy pyörittämään tavallisia 12v 0.5W laitetuulettimia niin niitä löytyy TUOLTA (http://www.spelektroniikka.fi/). ;)

Hienot olivat mainospuheet heidän sivuillaan ja tuossa lähettämässäsi liitetiedostossa ja innostuin heti hommaamaan niitä muutaman testattavaksi ja neljä kennoa sieltä saapui. Mainospuheiden innoittamana iskin kaksi kennoa rinnakkain, 12V ja 1W tuulettimen ihan testiksi kiinni, toiveikkaana siirsin kennot kohti loistelamppua ja... ei pihaustakaan.

Ensin epäilin kytkeneeni ne kennot oikosulkuun keskenään, mutta jännitemittaus todisti kytkennän olevan kunnossa ja syöttävän 12.18V napajännitteenä.
Kytkin virtamittauksen päälle ja laitoin mittarin kennon ja moottorin välille, vein kennot kohti loistelamppua ja sitten nousivatkin kulmakarvat. Virtamittauksen mukaan kennot syöttivät hämäävän vähäistä virtaa moottorille, vain 10.8mA. Äkkiä kun laskee tehot tuosta, niin:

P = ?
U = 12.0V
I = 10.8mA (= 0.0108A)

P = U x I
12.0V x 0.0108A = 0.1296W

Näinollen se suuri kysymys kuuluu: Missä hel***issä ovat minun loput 0.8704 Wattiani, jonka SP Elektroniikan mainos antoi ymmärtää näiden kennojen kehittävän? Yhden kennon laskennallinen virransyöttö pitäisi olla 41.7mA yhdellä kennolla, mutta nyt jäätiin todella kauas niistä arvoista.

Kennoilla on vielä aikaa todistaa voimansa suorassa auringonpaisteessa. Jos sieltä tulee silloinkin yhtä surkeita virtalukemia, survon nuo kennot elektroniikkajätteisiin enkä osta SP Elektroniikasta edes pölyhiukkastakaan tuon jälkeen.
Otsikko: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 23.04.2009, 08:05
Pääsin testaamaan SP Elektroniikasta hommattuja aurinkokennoja ilta-auringon paisteessa.
Tulokset ovat rohkaisevia ja kennot saivat tietyllä tasolla synninpäästön eivätkä ole joutumassa SER-laatikkooni, sillä rinnankytketyt kaksi aurinkokennoa pyörittivät 12V jännitteen ja 1W tehon tuuletinta hitailla kierroksilla, mutta pyörittivät joka tapauksessa.

Virtamittauksen mukaan tuulettimelle kulki 32.2mA virtaa.
Jännitemittausta en saanut aikaiseksi, sillä mittarin liittäminen rinnakkain moottorin ja kennojen liitoskohtiin osoittautui liian vaikeaksi, kun kennoja piti pitää toisessa kädessä, aurinkoon päin käännettynä ja toisella kädellä ei ollut mahdollista tökkiä mittauspäitä avonaisiin piuhoihin.

Seuraavana testivuoroon tulee kaikki neljä kennoa ja kytkentä tulee tällä kertaa liitosrimaan kiinni, jotta virta- ja jännitemittaukset onnistuisivat kunnolla.
Otsikko: Vs: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 23.04.2009, 09:11
Topikki on nyt hajautettu säteilysuojan rakentelun ja aurinkokennokeskustelun välillä, jotta tuo ketju ei kasva loputtoman kokoiseksi. ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: teutari - torstai, 23.04.2009, 17:09
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - torstai, 23.04.2009, 08:05
Pääsin testaamaan SP Elektroniikasta hommattuja aurinkokennoja ilta-auringon paisteessa.
Tulokset ovat rohkaisevia ja kennot saivat tietyllä tasolla synninpäästön eivätkä ole joutumassa SER-laatikkooni, sillä rinnankytketyt kaksi aurinkokennoa pyörittivät 12V jännitteen ja 1W tehon tuuletinta hitailla kierroksilla, mutta pyörittivät joka tapauksessa.

Muutama viikko sitten kävin Saukkolan "romumyymälässä" ja sieltä jäi jotenkin käteen tuommoinen autonaurinkokennotuuletin maksoi 15€ ja tuossa se on nyt  purettuna odottaen jotain uutta projektia.
Mutta olen huomannut että näissä aurinkokennoissa on paljon eroja tuossa herkkyydessä toiset antaa virtaa hehkulampun-/halogentaskulampun valossa ja toisista ei tahdo saada noilla keinovaloilla sitten mitään irti niin kuin tämä ostos oli ja ainut millä sain sen keinotekoisesti toimimaan oli 500W halogentyömaavalaisin.
Testailin sitä sitten auringon paisteessa jolloin se toimi aivan moitteettomasti mutta kun kennoa käänsi 90 astetta sivulle niin tuuletin sammui heti että ainakin tuon laitteen aurinkokenno ei näyttänyt olevan oikein herkkä päivänvalolle.

Eli ei kannata heti nostaa niskakarvoja pystyyn jos ne eivät toimi kunnolla keinotekoisesti kun toiset aurinkokennot näyttävät olevan vaan senlaisia että ne vaativat tuon ison polttimen taivaalta jolloin ne vasta alkavat toimimaan. ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 24.04.2009, 00:06
Törmäsin myös tällaiseen, 12V/1.5W, tuolla (http://www.newbonus.net/tuote.php?id=366)
Otsikko: Vs: Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot
Kirjoitti: RHead - sunnuntai, 03.05.2009, 09:41
Jos noita herkkiä aurinkopaneeleita tuulettimille jollain on suositella mistä kannattaa ottaa niin laittakaa vaikka tänne tietoa niin vois omaan rakentaa tuulettimen lisäksi.