FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Sää ja ympäristö => Aiheen aloitti: weatherc - maanantai, 01.06.2015, 16:53

Otsikko: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 01.06.2015, 16:53
Mitä sen parempi aloittaa kesä kunnon lumikuvalla (kuvassa on tie) ;D
Norjassa on useampi tie suljettuna lumentulon takia...

Ei kyllä kovin hääviä se kesä täälläkään, 10 astetta ja sataa vettä...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Argonex - maanantai, 01.06.2015, 21:19
päivällä oli lähes 20 lämmintä ja niin kova tuuli ettei meinaa pihalla pystyssä pysyä :o
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 02.06.2015, 12:52
Terminen kesä yrittelee myös Koillismaalle. 29.5 näillä näkymin kesän alkupäivä. Seurataan sitä vielä tosin kun sää nyt viilenee.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 02.06.2015, 18:47
Vinkka on puhallellut Naruskalla niin maan perusteellisesti. Parinkymmenen metrin puuskaraja ylittyi ja samalla jossain päin ylittyi jonkun puun sietoraja, koska pohjoinen Salla sai parin tunnin yhtäjaksoisen sähkökatkoksen.

Ukka sai kipinää kokeilla Ukalle uutta armeijan nelitahtista aggregaattia, joka tarttui matkaan Jyväskylän Armyshopista keväällä. Briggstrattonin kone vain käyskenteli siinä määrin epätasasilla kierroksilla, ettei sillä pitkään viitsinyt sähköä sääasemalle syöttää. Ilmavoimia aikanaan palvelleella koneella ei ole käyttötunteja takana kuin alle 20, joten käyttämättömyyden vuoksi oletan siinä olevan joku pikkuhäikkä, jonka vien selvitettäväksi paikalliselle moottorisahapienkonekorjaajalle Sallaan. Näyttää tämä kesän alku sellaiselta, että pitää olla varavermeet pyörittämään edes säädataa, kun ongelmia on.

Sähkökatkos on tällä erää takana, joten pitää laitella saunaa lämpiämään. Tuuli on tyyntymään päin, ja joutaakin olla... ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - torstai, 04.06.2015, 11:57
Taitaa termisen kesän alku sittenkin siirtyä. Jos näin käy, on mahdollista, että tulee aseman myöhäisin kesän alku. Tämän hetken ennusteet näyttää viileän sään jatkuvan jopa juhannukseen asti. Tämä olisi hyvä juttu, sillä menneet aikaset kesänalut on saaneet marjat kukkimaan liian aikaisin ja kesäkuun yöpakkaset on ne palelluttanut. Nyt on toivoa esim. hillan suhteen :)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 07.06.2015, 09:02
Aika kummallisen oloinen toukokuun puolenvälin jälkeinen aika ja tämä kesäkuun eka viikko. Pari lämmintä päivää sopii vain tälle välille, eikä silloinkaan Naruskalla päästy kuin juuri ja juuri pariinkymmeneen asteeseen. Tuulet, sade ja viileys ovat olleet tämän kesän aluksi lähes aina vieraanamme.

Kasvukauteen tällä kylmällä on vaikutuksensa. Koivun lehti on suunnilleen puolessa välissä normaalista. Mustikka hieman yllättäenkin kukkii monin pakoin, mutta sille on vaarana käydä huonosti, kun pölyttäjähyönteisistä ei ole havaintoja. Ei ole sääskiä, eikä liioin mehiläisiä tai kärpäsiä. Hilla ei ole ehtinyt vielä kukkaan, eikä vielä kasvattamaan edes varpua. Se kaipaa muutaman lämpimän päivän, joita ei taida ihan lähipäivinä tarvita odotella. Vesisadetta ja viileää piirtelee ainakin EWN:n pitkä ennuste.

Miesmuisti ylettää Ukalla vuoteen 1981. Tämä vuosi on tuota vuotta edellä vehreydessä viikkotolkulla. Silloin nimittäin Juhannusaattona Naruskan tasalla ei ollut koivu vielä edes hiirenkorvalla. Juhannukselta kun sitten räjähti kesäksi, niin hillasato ja mustikkasato molemmat olivat parhaat, mitä sen kolmenkymmenenviiden vuoden aikana on ehditty näkemään, mitä näillä raukoilla rajoilla on tullut asuttua.

Lintuja käy hiukan sääliksi. Sääskiä ei ole, eikä liioin muitakaan siivekkäitä. Varsinkin pääskyset hortoilevat satunnaisesti sinne tänne, eivätkä ole vielä aiempien vuosien tapaan tänne edes saapuneet. Eipä niitä luulisi tämmöiset alle kymmenen asteen kelit kiiinnostavan, kesälintuja kun ovat. Metsäkanalinnut ovat pesimässä ja hautovat parhaillaan muniaan. Koppelolla oli hakkuuaukean pesässään kahdeksan munaa, joiden kuoriuduttua pitäisi olla lämmintä. Muuten käy, kuten viime vuoden juhannuksen räntäsateissa, että nämä maalintujen pojat eivät selviä syksyn riistaksi.

Poroilla pyyhkii näillä seuduin ilmeisen hyvin. Satunnainen otanta vasaprosentista tuli kolmisen päivää sitten, kun tuossa Naruskantien tukkeena oli viisi vaadinta vasoineen. Vasaprosentti oli täydet sata, koska viisi pirteää vasaa suikoili sinne tänne ymmärtämättä, että auton pelti on vaaroista vaarallisin... ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 08.06.2015, 08:40
Termisen kesän alku siirtyi Siekkisessä tulevaisuuteen, kuten uumoilinkin. Sadetta on tullut, eilenkin yli 20mm. Tulvat ei ole ehtineet laskea kevään huipusta kuin vähäsen ja nyt ollaan taas nousussa. Lauantaina oli aamulla auton lasi niin jäässä ettei skrapakaan meinannut pystyä, yöllä oli reilu aste pakkasta. Mustikka aloittelee täälläkin kukintaa vaan hyönteisiä ei ole joten miten käyne. Metsäkanalintujen pesinnällä ei vielä hätää, täällä vielä kuulostaa pesintä olevan myöhemmässä mitä normaalisti. Kiitos pitkään pysyneen lumipeitteen. Seurataan tilannetta :)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: kekke - maanantai, 08.06.2015, 11:12
Tuulee, tuulee jne... Mun asema sai älyttömän 35m/s piikin eilisen/edellispäiväsen myräkän aikana.
Ei varmaan pidä paikkaansa, jollei jostain läheisistä puista ole joku ihmeellinen "pyörre" osunut suoraan kuppeihin.
Täytynee tasoittaa softalla (itseasiassa olenkin jo) pois nuo piikit.

Mutta tuullut kyllä on.
Ei tarvii paljoa lisätä lämpöä planeetan ilmakehään niin se tuulienergiana ilmenee aika nopeesti.


t:k
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: spege - keskiviikko, 10.06.2015, 18:46
On ollut viileä kesän alku. Monena aamuna lenkillä pitänyt olla pipo päässä. Tuulta on riittänyt melkein kesäkuun joka päivälle. Vielä on kesää jäljellä, mutta ei ilmeisesti kovin lämmintä säätä ole tiedossa seuraavalle kahdelle viikollekkaan, ehkä lauantaina ohimenevästä hiukan lämpimämpää. Ukkosista saa vain haaveilla, toivottavasti tänä kesänä tulisi edes yksi kunnollinen ukkonen. Nyt kun vielä jaksaa katsella salamoita pojan kanssa, sairaus on viemässä voimat, mutta periksi ei anneta. 
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 14.06.2015, 18:50
20°C pamahti eilen, 13.6 rikki täällä ensimmäisen kerran tänä kesänä, jo oli aikakin ;D Kesän ja samalla kuluvan vuoden lämpöennätys kirjataan lukemin 22,1°C Terminen kesä alkoi 25.5 ja jokseenkin kituliaasti lämpösumma jatkaa kasvuaan.
Juhannusviikko ei riemunkiljahduksia aiheuta, mutta nähtävästi ei ole yhtä runsasluminen ja kylmä kuin viime vuonna ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 14.06.2015, 21:15
Naruskan kesäkuun lämpöennätys on 14,4 astetta. Se saavutettiin jo huiman toisen kerran tämän kuun aikana, kun 6.6.2015 mittarit kiipesivät samaan lukemaan.

Kesä tulee kitkuttaen tänne raukoille rajoille, mutta auttaa tuo lämpöennätys sen verran, että hilla, mustikka ja rentukat ovat täällä nyt kukintansa alkupuolella. Kesän räjähdystä ei näytä kukaan ennustaja lupailevan, joten Juhannus saattaa olla jotain tätä samaa, mitä koko kuukausi on ollut. Vettä tulee tietenkin, mutta onhan se viime vuotista räntää mukavampi, ettei tarvitsisi keskikesän juhlissa lumitöitä värkätä... ;)

Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 15.06.2015, 10:50
Perttelissä päästiin 24 asteeseen perjantaina ja lauantaina mutta se jäi 2 päivän ihmeeksi tällä kertaa, nyt ollaan takaisin jo totutussa lukemissa 12 asteella...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 15.06.2015, 18:14
Siekkisessä tuli kesäkuun ennätys eilen, 17.3. Hilla on yllättäen jälessä Naruskaa. Juuri ensimmäisiä kukkanuppuja alkaa näkymään. Sadetta on taas tänään tullut yli 15mm. Terminen kesä alkanee vasta juhannuksen aikoihin jos sittenkään.

Edit:
Liekkö tuo aamulla lumi maassa? :o Lämpötila laskee kuin lehmän häntä, enää 2.7 astetta ja vähän pohjoisempana Sirniön tiesääasemalla vain 1.9. Vettä vihmoo koko ajan, taitaa jo tulla mm. Syötteellä ja Pyhityksellä jo lumena, molemmat yli 400mmpy.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 16.06.2015, 19:50
Katselin tuossa tuulenjuoksu tilastoa ja onpa kyllä alkuvuosi ollut tuulinen. Kasassa on tällä hetkellä 18k km kun koko viime vuoden saldo oli 19k km. Asemahistorian ennätys on 30k km vuodessa.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 22.06.2015, 13:40
Kahdenkympin maaginen lämpötilaraja ylittyi tänään Naruskalla. Ei toistaiseksi tosin kuin kymmenyksellä, mutta kuitenkin. Kesän lämpöennätys on siis totta. Ilmatieteen laitos tarkenteli sääennustettaan iltapäivälle jo liki hellerajaan, mutta se ei välttämättä Naruskalla toteudu, kun näyttää keräilevän pilveä ja tuulta.

Juhannuksen sää varsinkin juhannuspäivänä oli pohjoisen sääksi erinomainen, kun Tuntsalla oli viidentoista asteen lämpötila ja poikkeuksellisesti vielä tyyntä. Yhden löydön huolestuttavaan suuntaan teki patikkaretkellä vaimoväki, joka löysi pari kuoliaaksi paleltunutta ilmeisesti mettopoikaa. Sellaista oli odotettavissakin kylmän ja märän yhdistelmäsäistä juuri niinä päivinä, kun kuoriutuminen on tapahtunut. Vahingon laajuus näkyy tuonnempana. Juhannuksen seudussa kuoriutuneet saavat paremman alun elämälleen.

Puolen viiikon maissa pitäisi Ukan karata kalareissulle Venäjän puolelle rapiaksi viikoksi. Venäjän korkeapainealue ei siirry lomanviettopaikan myötä kuin nelisenkymmentä kilometriä kotoa itään, joten helleaalto on hiukkasen tuurissaan. Parikymppääkin on viime aikojen keleihin ihan ookoo. ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - torstai, 25.06.2015, 20:54
Siekkisessä tehtiin uusi kuukausisadeennätys, nyt on jo kesäkuulta kasassa 120mm ja sateet jatkuu..
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 01.07.2015, 14:54
Kesäkuukin mennä hurahti, viileä sellainen. Keskilämpötila nousi kuitenkin yli viimevuotisen, tosin vain kymmenyksellä ollen 10.4. Kesäkuusta tuli sääaseman historian sateisin kuukausi, sadetta ropisi 129.5mm. Vaikka kuukausi oli jopa kylmä, ei pakkasta mitattu kuin yhtenä yönä, kiitos sateiden ja pilvisyyden. Alin lämpötila mitattiin 6pvä. -1.1 ja korkein 22pvä. 22.4. Terminen kesä alkoi lopulta 20.6, joten kevään pituudeksi tuli lopulta 80vrk, 1.4-19.6, mikä on aseman pisin terminen kevät ylivoimaisesti.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 01.07.2015, 21:23
Perttelin kesäkuu oli myös viileä, tuulinen ja märkä. Keskilämpötila 13.0° (-1.3°) oli asemahistorian alin, tosin eroa viime vuoteen on vain 0.1°. Ylin oli 24.0° (12.6) ja alin oli 2.5° (6.6). Nyt on keskilämpötila 2 kuukautta putkeen tehnyt uudet asemahistorian alimmat lukemat.
Sadetta tuli 72 mm (131%) joka on paljon muttei ennätys.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 02.07.2015, 08:04
FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki) sai ensimmäiset kuukauden mittauksensa suoritettua.
Tältä näytti Kesäkuu asemalla:

Lämpötilat:
Ylin mitattu lämpötila  : +23,4°C (Mitattu 29.06.2015 kello 11:11)
Alin mitattu lämpötila  : + 8,2°C (Mitattu 17.06.2015 kello 04:08)
Kuukauden keskilämpötila: +14,7°C (Terminen kesä)

Ilmanpaine:
Ylin mitattu ilmanpaine : 1026,3hPa (Mitattu 09.06.2015 kello 11:25)
Alin mitattu ilmanpaine :  997,2hPa (Mitattu 14.06.2015 kello 21:14)

Sade:
Korkein vuorokauden sademäärä:  35,8mm (Mitattu 18.06.2015)
Kuukauden sadesumma          : 108,2mm

Yleisstatistiikka:
Hellepäiviä: 0
Ukkospäiviä: 3

Sademäärä oli kuukauden osalta ehkäpä se suurin yllätys ja asetti samalla kuukauden ja vuorokauden sadesummaennätyksien riman korkealle.
Heinäkuun puolesta odotan hellepäivälukemien nousevan reippaasti nollasta. ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 02.07.2015, 20:27
Naruskan Ukan sääaseman kesäkuun tilastotietoja tulee tässä:

Keskilämpötila 9,5 astetta.
Korkein lämpötila 21,4 astetta.
Alin lämpötila -0,4 astetta.

Sademäärä 135,9 mm.

Poikkeuksellisena noissa edellä kerrotuissa luvuissa voidaan pitää sademäärää, joka on aseman kuuden vuoden historian kesäkuun korkein. Keskiämpötila on aika alhainen, mutta tismalleen sama lukema on kirjattu tällä sääasemalla vuosi sitten kesäkuussa, vaikka aivokoppaa hämmentämällä ei itselläni sellaista muistikuvaa ainakaan selkeänä löydy. Tilastoista kyllä. Kymmenen asteen kantturoissa ne kesäkuun keskilämpötilat Naruskalla pyörivät, ehkä asteen pari yläpuolella. Hellepäiviä puuttuu, mutta se ei oudoksuta Ukkaa...enkä niitä kaipaa. ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 02.07.2015, 21:08
Se paljon puhuttu helleraja paukahti sitten rikki urakalla kun päivän ylimmäksi tuli 27.8°. Asiaan vaikutti todennäköisesti se että tuulta ei ollut nimeksikään ja siten oli vähän pätsi keli tuossa iltapäivästä.

Huomiseksi luvataan vielä lämpimämpää, tosin jos multa kysytään niin en kaipaa yhtään lämpimpää 24 on ihan jees..
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Leka - torstai, 02.07.2015, 21:27
Helleraja rikkoutui ensi kerran komeasti myös täällä, kesän ylin lämpötila kirjataan nyt lukemin 26,1°C Parinkymmenen kilometrin päässä FMI Hallin lentokentällä mitattiin 27°C
Huomiseksi on tiedossa vielä kuumempaa, mutta kyllä itselle riittää 20°C jotta tulee jotain hommiakin tehtyä ;)

Vilppulan viileän kesäkuun tilastoja:

Temperature (°C):
Mean          12,4 (-1,6 °C normaalista)
Minimum      2,8 day 06
Maximum   24,3 day 29

Rainfall (mm):
Total for month  68,6 (-1,4mm normaalista)
Wettest day      19,0 day 24
High rain rate  129,4 day 24
Rain days        16
Dry days         14

Wind (m/s):
Highest Gust     19,7 day 01
Wind Run         4039,1 km

Total hours of sunshine        146,0

Helle- ja ukkospäivät: 0
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 03.07.2015, 18:41
Läheltä liippas 30 raja täällä, 29.8 oli päivän maksimi reippaan tuulen kera.
Meren viilentävä vaikutus kävi selvästi ilmi etäasemalla, siellä oli maksimi 26.8.

Huomiseksi on WRF:llä 1600 J Capea ja -5.5 K Liftediä muttei sadetta...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 03.07.2015, 21:01
Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 03.07.2015, 18:41
Läheltä liippas 30 raja täällä, 29.8 oli päivän maksimi reippaan tuulen kera.
Meren viilentävä vaikutus kävi selvästi ilmi etäasemalla, siellä oli maksimi 26.8.

FinWX Helsinki-71:llä mitattiin korkeimmillaan +31°C, mutta se on auringosta johtuva mittausvirhe. Korjattu korkein lämpötila-arvo asemalla oli +27,1°C.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 03.07.2015, 18:41
Huomiseksi on WRF:llä 1600 J Capea ja -5.5 K Liftediä muttei sadetta...

Lukemat ampuvat puolestaan asettamani ylärajan yli GFS:llä (kello 15:00 Suomen aikaa), kun otin meteogrammin sääaseman koordinaateista. Niissä sadetta kyllä on kello 15 kohdalla mutta vastaa lähinnä äksyhköä ukkoskuuroa (n. 3mm/3h). Tarkemmat lukemat näkyvät kartassa (kaikki liitteenä). Punaisella viivoituksella näkyvät konvektiiviset sademäärät.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: spege - lauantai, 04.07.2015, 09:59
Savonlinnassa omassa mittarissa eilen +29,4 astetta, tällä hetkellä +25,4 eli tulihan se kolmas hellepäivä tälle kesälle vielä ainakin.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 06.07.2015, 08:09
Eilisen sunnuntain pohjoiskoillinen tuuli ja alle kymmenen asteen päivälämpötila Naruskalla poikivat sitä, mitä odotettavissa olikin, eli hallaa. Naruska komeilee taas FMI:n lämpötilatilastojen kylmäkärjessä -1,6 asteen lukemilla. Ukan sääasemalla oli -0,8 astetta.

Siekkisen Jussalla näytti olevan -2 astetta ja Lapin alueella monessa paikassa nollalla alkavia miinuslukemia, joten alavien paikkojen marjamaat ovat laajalti saaneet sitä, mitä ne vähiten tähän aikaan vuodessa kaipaavat... >:( :o
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 06.07.2015, 12:48
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - maanantai, 06.07.2015, 08:09
Eilisen sunnuntain pohjoiskoillinen tuuli ja alle kymmenen asteen päivälämpötila Naruskalla poikivat sitä, mitä odotettavissa olikin, eli hallaa. Naruska komeilee taas FMI:n lämpötilatilastojen kylmäkärjessä -1,6 asteen lukemilla. Ukan sääasemalla oli -0,8 astetta.

Siekkisen Jussalla näytti olevan -2 astetta ja Lapin alueella monessa paikassa nollalla alkavia miinuslukemia, joten alavien paikkojen marjamaat ovat laajalti saaneet sitä, mitä ne vähiten tähän aikaan vuodessa kaipaavat... >:( :o

Iltatuurista töistä tullessa oli selvä mitä tuleman pitää ja peittelin mansikkamaan ja perunapenkit harsoilla, mansikat jopa kaksinkertaisesti. Muutama perunanlehti näkyy paleltuneen harsonki alta, mansikankukat näyttäis selvinneen. Miten lie hillatilanne? -2.7 kuuluu kotimittareissa enimmillään olleen. Koiranputket näyttää selvinneen ja olen pitänyt sitä jonkinlaisena rajana, että kun ne nuupahtaa, menee hillatkin. Saa nähdä. Hillaa kuulostais olevan tulollaan..
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: spege - maanantai, 06.07.2015, 18:50
Aamulla mitattiin pihan mittarin historian kylmin luku heinäkuulle, +2,5 astetta vain. En muista tarkalleen milloin mittarit asennettiin 2006 tai 2007. Sitäkin ennen olleen mittarin tietoja katselin, alin lämpötila oli +2,6 astetta.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 07.07.2015, 13:42
Saanalla pakkasta myös näin päiväsaikaan, FMI-aseman mukaan -0.2°. Muutoinkin kylmää pohjoisessa Lapissa, yleisesti vain +3-5°...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 10.07.2015, 21:32
Ei voi kyllä kehua tätä ns. kesäkeliä, päivällä oli 11 astetta ja vettä satoi kaatamalla...Räpsyistä ei tietoakaan, FMI tosin nappas pari Kiikalan räpsyä kulmalla.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 11.07.2015, 21:25
Naruskan korkeudella aletaan pikkuhiljaa sanoa keskiyön auringolle näkemiin. Ukan sääaseman sijainnista ja samalla keskiyön auringosta saattaa saada jonkunlaisen käsityksen vilkaisemalla oheista linkkiä: https://youtu.be/NOVItOZqGHI

Heinäkuuta mennään, mutta lämpötilan perusteella voisi olettaa syksyisemmänkin ajankohdan olevan kyseessä, kun lämpötila nippanappa ylettyy kymmenen asteen yläpuolelle päiväsaikaan... :o
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 20.07.2015, 20:37
Nyt en muista mihin aikaan kuukaudesta viime heinäkuussa viritin FMI-salamalaskurin käyntiin, mutta ero on silti aika huomattava.
Viime vuonna heinäkuussä reilut 208000 iskua.
Tänä vuonna tähän mennessä heinäkuussa 30600 iskua, koko vuosi 50100 iskua.....

Kovaa vauhtia on myös heinäkuusta tulossa asemahistorian kylmin. Nytten ollaan 15.8 asteessa joka on 0.7 astetta alle edellisen ennätyksen. Jos näin käy, on se jo kolmas kuukausi putkeen kun kuukausikeskiarvo lyö uuden alimman ennätyksen.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Argonex - tiistai, 21.07.2015, 13:42
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - lauantai, 11.07.2015, 21:25
Naruskan korkeudella aletaan pikkuhiljaa sanoa keskiyön auringolle näkemiin. Ukan sääaseman sijainnista ja samalla keskiyön auringosta saattaa saada jonkunlaisen käsityksen vilkaisemalla oheista linkkiä: https://youtu.be/NOVItOZqGHI

Heii milläs kameralla kuvattu? :) Miulla on kans semmonen kuvaava kopteri tilauksessa.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 20.07.2015, 20:37
Nyt en muista mihin aikaan kuukaudesta viime heinäkuussa viritin FMI-salamalaskurin käyntiin, mutta ero on silti aika huomattava.
Viime vuonna heinäkuussä reilut 208000 iskua.
Tänä vuonna tähän mennessä heinäkuussa 30600 iskua, koko vuosi 50100 iskua.....

Kovaa vauhtia on myös heinäkuusta tulossa asemahistorian kylmin. Nytten ollaan 15.8 asteessa joka on 0.7 astetta alle edellisen ennätyksen. Jos näin käy, on se jo kolmas kuukausi putkeen kun kuukausikeskiarvo lyö uuden alimman ennätyksen.

Juu ihan luvattoman kylmää on. Alkaa pikkuhiljalleen jo jännittämään et kerkeekö tän vuoden vilja/rypsisadot edes valmistumaan ennen pakkasia.  Monin paikoin ongelmana on ollut sekä kylmyys että kosteus, täällä ainoastaan tuo kylmyys nyt taitaa hyvät kasvustot pilata.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 21.07.2015, 18:13
Ukka investoi DJI -kopterin ja siihen kimbaalin, kun pojallani Kallella on jo pidempään ollut GoPro kamera. Nyt en muista varmasti kameran tyyppinumeroa, mutta oletan sen olevan 3 Black Edition. Kasperi on kuvaillut sillä aika paljon kalastusvideoita. Ilmakuvaa kamera piirtää riittävällä tarkkudella ja DJI:n mukan tullut kimbaali on loistopeli tasapainottamaan kuvanlaatua, vaikka tuulisellakin kelillä on kuvailtu.

Kaikkia ominaisuuksia ei yhdistelmästä vielä olla ehditty hyödyntelemään, mutta aikain saatossa tullee lisääkin kelpo aineistoa... ;)

Kopterin mukana tilasin kaksi akkua, joiden lentoaika on noin 25 minuuttia per akku. Kuvassa kamera ei ole kimbaalissa kiinni, kun poika on Ivalojoella kameroineen kalareissulla...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 22.07.2015, 11:58
Yön ja aamun aikana ropsahti 30 mm sadetta. Nyt on 2.5 viikon aikana tullut 110 mm, kun koko heinäkuun FMI-norm on 80 mm...
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Argonex - keskiviikko, 22.07.2015, 17:15
Ihan rapsautti 13mm vettä taivaalta. Tuo on kovin sade sitten Toukokuun 7 päivän jälkeen. Nyt on heinäkuulle 38mm sadetta.

Mustikoista tulee kolmas katovuosi viimisen 40 vuoden ajanjaksolle, niin kuivaa on ollut.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: angle - keskiviikko, 22.07.2015, 17:37
Sadetta on täälläkin tullut rapeasti. Koko päivän saldo tähän mennessä 21 mm, josta yhdessä tunnissa tuli 13 mm.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 22.07.2015, 23:32
Täällä heinäkuusta tulossa myös aseman kylmin, tällä hetkellä ero yli 2 astetta aiempaan ennätykseen. Mansikkaa olis tulossa ennätyspaljon, vaan ei taida ehtiä kypsyä ennen syksyn pakkasia. Vasta muutama raakile ja kukkii vielä täyttä päätä. Sadetta on taas saatu pariin päivään kohta 30mm, paikoin tuo määrä on tullut tunnissa. Kesä-heinäkuun sademäärä nyt n. 185mm. Sadetta on luvassa myös tuleville päiville. Hillat kuuluu toisinpaikoin paleltuneen, mustikka kukki ennätysrunsaasti, vaan ei ollu kylmyydessä pölyttäjiä joten marjaa ei kauheasti tule. Puolukka vasta aloittelee kukintaa, menee tätä vauhtia syyskuulle. Jokseenkin olematon kesä ollut kyllä kaikin puolin.

Jännä kuulla, että jossain on ollut kuivaa :D
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Argonex - torstai, 23.07.2015, 10:23
Lainaus käyttäjältä: Jussa - keskiviikko, 22.07.2015, 23:32
Jännä kuulla, että jossain on ollut kuivaa :D

Toukokuu 62mm, Kesäkuu 31mm ja nyt heinäkuulle 38mm. Kyl tää aika kuivan puoleista on. Jännä sinänsä kun tästä ajaa melkein suuntaa kun suuntaan sen 30km niin  voi tota sadetta verrata, jos tässä on satanu 2mm niin muualla on samaan aikaan satanu vähintään sen 20mm  Yleisemmin kylläkin niin et tässä ei oo satanu ollenkaan.  Tiistaina kun kaupungista tultiin niin tuossa 5km päässä tuli vettä niin rankasti ettei meinannu nähä autolla ajaa, ja täs kotosalla ei satanu yhtää.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 23.07.2015, 11:23
LainaaToukokuu 62mm, Kesäkuu 31mm ja nyt heinäkuulle 38mm.

Täällä Toukokuu 57 mm, Kesäkuu 72 mm ja Heinäkuu 110 mm ja lisää on tulossa....
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: SääSami - sunnuntai, 26.07.2015, 18:24
Kyllä minä olen huomannut että tämä kesä on kylmä mutta...  ;)

Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 29.07.2015, 14:29
Yleensä Heinäkuussa hellepäivälaskuri alkaa raksuttamaan, mutta nyt kun kuunvaihde alkaa olemaan kynnyksellä, laskuri ei ole kilissyt juuri yhtään.
FinWX Helsinki-71:llä laskuri on jäänyt tasan kahteen hellepäivään. Heinäkuun sadesumma asemalla on tällä hetkellä 59.9mm, tosin se ehtinee vielä nousta kun ennen kuunvaihdetta pitäisi läpi puskea sadealueita parikin kappaletta.

Kokonaisuutena tästä Heinäkuusta on jäänyt kuva ajankohtaan nähden viileästä kuukaudesta, eikä ihan suotta: Pidemmän aikaa lukemia mittaillut FinWX Lohja-12A (Karjalohja/Nummijärvi) näyttää tämänhetkiseksi keskilämpötilaksi +15.5°C. Se on aseman alhaisin Heinäkuun keskilämpötila koskaan.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 30.07.2015, 19:22
Eipä ole Naruskalla tälle kesää hellepäivälaskuria tarvittu. Koko oudon kesän aikana on Ukan sääasemalla kirjattu yksi vaivainen 20:n asteen ylitys. Tämä "helteen" ihme koettiin 22. kesäkuuta, kun mittarissa käväisi 22,4 astetta. Heinäkuussa ei siis kertaakaan toistaiseksi, eikäpä taida huominen muutosta tuoda.

Heinäkuun 2015 keskilämpötila ilman huomista päivää on 10,9 astetta. Pakkasella käytiin kertaalleen, silloin -0,8 astetta Ukan asemalla ja Naruskan Ilmatieteen laitoksen asemalla -1,7 astetta. Maarajassa siellä mitattiin rapiat -5 astetta, eli silloin sanottiin hyvästit tämän perän avosoiden hilloille.  >:(

Ukan sääaseman lämpötilatilastoissa 2015 heinäkuu jää kylmimmäksi niiden viiden vuoden ajalta, kun tilastoa on olemassa. Lapissa heinäkuun keskilämpötilan uutisoitiin olevan alin Ilmatieteen laitoksen viidenkymmenen vuoden mittaushistoriassa.

Sadetta on Ukan mittariin kertynyt 77,7 milliä toistaiseksi. Se ei ole ennätys kumpaankaan suuntaan, vaan suunnilleen keskiarvolukema.

Että tämmönen tappaus tällä kertaa... :o ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - torstai, 30.07.2015, 20:02
Perttelin hellelaskurissa on 3 päivää kun asemahistorian keskiarvo ollut noin 25 päivää kesässä.
Yli 20 asteen päiviä on kokonaiset 26 kpl kun keskiarvo niissä ollut 75 hujakoilla.
Ukkospäiväksi luokiteltavia tapauksia on 1.

Etätapauksella hellepäiviä on samoin 3 ja yli 20 asteen päiviä 25.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - lauantai, 01.08.2015, 22:59
Heinäkuu meni, ja taisi jäädä historiaan toviksi kylmimpänä heinäkuuna asemalla? Keskilämpötila vaivaiset 12.6 mikä ei kyllä ole paljoa, tosin hivenen lämpimämpää mitä Naruskalla. Noita 20 asteen ylityksiä on täällä kesä-heinäkuussa sentään 8kpl, kesäkuussa kahdesti ja heinäkuussa kuudesti, sekä toukokuussa kerran. Kesän korkein lämpötila on samalta päivää mitä Naruskalla ja samoin lukemin, 22.4. Heinäkuun korkein oli puolestaan 22.0 ja alin -2.0, pakkasta mitattiin kahtena yönä mikä vei totutusti hillat sääaseman ympäristöstä, jo neljännen kerran peräkkäin, eli koko sääaseman historian ajan on näin käynyt. Sadetta ropisi 99.6mm mikä on sekin heinäkuiden ennätys. Sadepäiviä oli 19 ja kesä-heinäkuussa niitä on ollut 42. Heinäkuussa tehtiin myös uusi vuorokausikeskilämpöennätys ja tietenkin kylmimmässä sellaisessa kun 15. päivän keskiämpö oli vain 6.9.

Elokuu alkoi totutusti sateessa ja kylmässä koillistuulessa. Tosin ennusteissa on hivenen toivoa paremmasta, mutta epävarmuus noissa ennusteissa on hyvin suuri, eli näkeepähän miten käy.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 02.08.2015, 09:30
Heinäkuu (ja samalla valitsemani lomakuukausi) tuli ja meni.
Mitä sitten jäi sään puolesta käteen oli tuntuvasti viileämpi kuukausi. Valittamisen aihetta ei tosin ollut, sillä lämpötila oli loppujen lopuksi oikein mukava.

Tällaisia tuloksia naputti FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki)

Lämpötilat:
Ylin mitattu lämpötila  : +31,0°C (Mitattu 03.07.2015 kello 11:39)
Alin mitattu lämpötila  : +10,2°C (Mitattu 29.07.2015 kello 04:12)
Kuukauden keskilämpötila: +17,4°C (Terminen kesä)

Ilmanpaine:
Ylin mitattu ilmanpaine : 1027,3hPa (Mitattu 02.07.2015 kello 11:48)
Alin mitattu ilmanpaine :  995,5hPa (Mitattu 08.07.2015 kello 23:52)

Sade:
Korkein vuorokauden sademäärä:  19,8mm (Mitattu 12.07.2015)
Kuukauden sadesumma          :  65,0mm

Yleisstatistiikka:
Hellepäiviä: 1
Ukkospäiviä: 3

Kuukausi oli selvästi odotettua viileämpi ja sitä tunnetta tukee toinen sääasema, FinWX Lohja-12A (Karjalohja/Nummijärvi). Se mittasi kuukauden keskilämpötilaksi +15,4°C, joka on tuon sääaseman alin koskaan mitattu keskilämpötila. Eroa nykyiseen 2. sijaan on tasan yksi aste (2012: +16,2°C).

Viime kuussa sanoin odottavani hellepäivien nousevan roimasti nollasta. Jos asiaa tarkastellaan oikein tarkasti, yksi hellepäivä, joka saatiin lukemaksi on "roimasti". ;)
Se, että hellepäiviä asemalla oli tuo tasan yksi, lienee tämän kuukauden merkittävin asia. Ukkospäiviä oli kolme ja nekin olivat sellaisia ettei niistä jäänyt juurikaan kerrottavaa jälkipolville.

Toistan saman kuin viimeksikin: Hellepäiviä ja ukkosia tulee todennäköisesti Heinäkuuta enemmän. Saapahan nähdä onko näkemyksilläni vain mitään totuuspohjaa. ;D
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 02.08.2015, 12:12
Perttelin heinäkuu...

Keskilämpötila 15.5 astetta (-1.7 FMI-norm) joka kylmin heinäkuu asemahistoriassa. Kakkossijaa pitää 2007 jolloin oli 16.5 astetta. Kuukausi oli 3:s kuukausi putkeen jolloin tehtiin uusi asemaennätys kylmyydessä.
Hellepäiviä oli 3.
Sadetta tuli 117.8 mm joka on 41 mm yli normaalin.

Kemiönsaari:
Keskilämpötila 16.1 astetta. Hellepäiviä oli myös täällä 3 kpl.
Sadetta tuli 68.2 mm
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 09.08.2015, 10:30
Rämäytti vaihteeksi 30 milliä vettä vuorokaudessa, kun jokivesi oli justiinsa palaamassa kohtuullisiin kesävesikorkeuksiin. Luvattua ukkosta sateen seurana kuului puoliltaöin sen verran, että voi sanoa ensimmäisen kerran tänä kesänä kuulleensa ukkosen. Joku virkumpi saattoi nähdäkin, mutta luomien läpi ei.

Sähkökatkosen pituudeksi jäi pari sekuntia, joka pysäytti vain astianpesukoneen, eli ei niin kovaa ukkosta, mitä lupailtiin ennusteissa. Ja puuskalukematkaan eivät ole yltäneet korkealle Naruskalla, koska kaikki puut ovat tontilla pystyssä.

Jos jonkun toivomusluun heittäminen auttaisi asiaa, niin Ukka voisi nakata luun sille, että Lappi saisi jossain välissä sen verran aurinkoa, että edes mustikat olisivat poimintakunnossa. Puolenviikon takaisella Tuntsareissulla saattoi pistokokeella havaita aukealla paikalla, että sinistä väriä ei mustikkavarpujen raakileissa ole havaittavissa. Syyskuulle menee niiden poiminta-aika, jos sitä tulee ollenkaan. Huonolta näyttää thaimaalaisten tilipussi näiltä periltä...Kuva on tilanteesta.

Toinen kuva on iltasumusta tuosta Naruskajoen takaa. Se vääjäämättä muistuttaa syksystä ennen kesänkään alkamista. >:( ;D

Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 11.08.2015, 22:42
Ihan ei jaksanut aurinkoarmas lämmittää Ukan sääaseman pihapiiriä niin, että olisi saatu kesän toinen päivä, jolloin lämpötila ylittää 20 astetta. Kolme kymmenystä jäätiin vaille, eli varsinainen tilastokummajainen tulee tästä kesästä jo nyt jäämään jälkipolville. Viiden kilometrin päässä FMI-asemalla käppyrä on tänään käynyt asteen verran yli maagisen rajan. :o

Illaksi kerrytteli lounaasta pilviverhon, joka ilmeisesti ensimmäistä kertaa tälle loppukesälle pimensi Ukan Vivotekin sääkameran automatiikkaa mustavalkopuolelle.

Sadetta tänne ei kaivattaisi, mutta kun tämä ei ole Moskova, niin tulkoon, jos on tullakseen, ei sitä estää tai säädellä voida. Kieltämättä on myönnettävä, että aurinkoinen päivä pitkästä aikaa tuntui maan matosesta kivemmalta kuin päinvastainen keli. ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 16.08.2015, 23:13
Nyt on sääkartoilla sellaiset asetelmat, että alkaa 20 astetta paukkua, on jopa mahdollisuus hellerajan rikkoutumiseen lapissakin. Wetterzentrale näyttää itseasiassa, että kaikkein kuumin ilmamassa tulisi syyskuun alussa :o No tuonne on aikaa, vaan olishan tuo mukava saada kesän tuntua ennen pitkää pimeää talvea ;) Ainakin tuleva viikko on hyvin lämmin ja kesän lämpöennätys(22.4) rikkoontuu täällä taatusti, jännätään nyt, että menis helteelle vielä ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 17.08.2015, 12:10
Se tässä syyskesäisessä heikkotuulisessa korkeapaineessa on, että yöt menee kylmiksi. Nyt on jo parina yönä mitattu pakkasta, toissayönä -0.9 ja viimeyönä -1.2. Nyt tuuli kääntyy lännen ja lounaan kantille, että jospa yötkin hitusen lämpenee ettei tarvi harsojen kanssa taistella joka yö kasvimaalla ::)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 18.08.2015, 09:06
Ei lämmenny vielä, -2.0 oli aamulla. Samalla sivuaa kesän alinta lämpötilaa. Tänään taitaa lapin maakunnassa kirjautua kesän ensimmäinen hellepäivä. Liene aika tavatonta, että se tapahtuu vasta elokuun jälkipuoliskolla. Tavallisesti nyt kolkutellaan jo syksyn porteilla.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 26.08.2015, 22:17
Taitaa olla nyt kesäiset päivät taputeltu näillä korkeuksilla? Tänään käytiin vielä reilussa 22 asteessa, huomenna jäätänee 15 asteen tuntumaan ja siitä eteenpäin alle, jopa lähemmäs kymmentä astetta. Kesän korkeimmaksi lämmöksi Siekkisen asemalla jäi täten 18.8 mitattu 23.4 astetta, eli hellerajaa ei edes oikeastaan hätyytelty. Noita 22-23 asteen päivälämpöjä nyt loppukuusta mitattiin kyllä lähes joka päivä. Vastapainoksi oli viisi peräkkäistä pakkasyötä. Kesän korkein lämpötila mitattiin kyllä harvinaisen myöhään. Elokuusta voi tulla myös kesän lämpimin kuukausi keskilämmöltään, 25. päivä mennessä se on 12.9. Luultavasti syyskuussa tulee vielä yksi kesäisen tuntuinen lämmin kausi, mutta 20 astetta ylittynee enää eteläsuomessa. Yläkerran remontissa on sellainen vaihe meneillään, että pakkaset saisi odotuttaa itseään ainakin tuonne lokakuulle ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 26.08.2015, 23:41
Elokuusta tulossa yksi asemahistorian kuivimmista kuukauksita jollei nyt loppumeterillä ala satamaan oikeen reilusti. Tähän mennessä on plakkarissa 7.2 mm joka laittaa sen mukaan siihen 5 kuukauden joukkoon reilusta 100:stä jolloin satanut alle 10 mm.

Lämpötilan osalta on jo aika lailla varma että tulee vuoden lämpimin, nyt 16.6°. Hellepäivälaskurissa on nyt 15 päivää. 
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 01.09.2015, 18:43
Elokuu oli ja meni. Kuukaudesta tuli kesän lämpimin kuukausi,ensimmäinen kerta asemahistoriassa kun näin tapahtuu.

Keskilämpö: 16.2° (+0.4°)
Max: 27.1°
Min: 4.7°
Ei ainuttakaan 30° ylitystä koko kesänä.
Hellepäivä oli 15 kun keskimäärin ollut 28 hellepäivää.
Yli 20° päivä ollut 58 joka on parikymmentä alle keskiarvon.

Sadetta tuli elokuussa vaivaiset 29.2 mm, normaali olisi 80 mm.

Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: uskela - tiistai, 01.09.2015, 19:42
Elokuu oli täällä kaikkien aikojen kuivin kesäkuukausi (17,4mm) ja vähätuulisin ikinä (kuukauden keskituuli =1,1 m/s)
Min/Max lämpötilat = 3,7/27,2
hellepäiviä = 9 (12 koko kesänä)(huonompia hellekesiä oli v.2008= 7 hellepäivää ja v.2012= 4 hellepäivää)
keskilämpötila oli = 15,8 (kesä 12,4+15,3+15,8 = 14,5 keskim.)
Sadetta tuli kesänä ainoastaan 180mm joka vähiten koskaan.
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 01.09.2015, 21:06
Elokuu jatkoi samalla linjalla Naruskan kesä- ja heinäkuun kanssa. Ei jää lämmintä kerrottavaa jälkipolville tästä kesästä, jonka kolmen kuukauden keskilämpötila on Naruskallekin alhaiset 10,5 astetta... :o

Elokuun keskilämpötila 11,2 astetta, heinäkuu 11,0 astetta ja kesäkuu 9,5 astetta.

Elokuun sademäärä 60,2 milliä, jota voinee pitää keskimääräisenä Ukan aseman kuuden vuoden historiassa.

Kolmen kuukauden ajalta on kolme päivää, jolloin mittarit ylittivät +20 astetta. Niistä päivistä kesäkuu vie nimiinsä yhden, heinäkuu nollan ja elokuu kaksi. Siitäpä repikää.

Kaikki meni tavallaan pieleen normaalimpaan kesään verrattuna. Ei marjoja, ei onnistunutta metsäkanalintujen pesintää, ei kunnollisia kalansaaliita koko kesän tulvineesta Naruskajoesta. Hyvää kylmä kesä tarjosi hyönteisten vähyytenä, eli paarmoja ei kuin parina päivänä, sääskiä ei haitaksi asti koko kesänä, kärpäsiä ei juuri yhtään. Hyvin säilyivät vain polttiaiskannat, koska niitä on esiintynyt normimäärät, joskin aikaisemmin kuin normaalisti, eli jo viikonpäivät, kun ryntäys normaalisti ajoittuu enempi syyskuulle.

Tosi mielenkiintoista seurata, minkälaisen syksyn ja seuraavan talven luontoäiti meille tarjoilee... ;)
Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: Jussa - tiistai, 01.09.2015, 21:59
Siekkisen kesästä tuli myös asemahistorian(neljä kesää) kylmin, 10.4, 12.6, 12.6 =11.9. Elokuu jakaa heinäkuun kansa kesän lämpimimmän kuukauden tittelin. Sadetta saatiin kolmen kuukauden aikana ruhtinaaliset 302.4mm josta elokuun osuus oli 73.3mm. Kesän korkein lämpötila mitattiin 18. elokuuta, 23.4 astetta joten yhtään hellepäivää ei ollut. Aiempi ennätys oli 2012 kesän kaksi hellepäivää. Kesän lämpimimmät päivät ja kylmimmät yöt sattui hauskasti samalle ajankohdalle kun elokuussa mitattiin viisi pakkasyötä peräkkäin samalla kun päivälämpötilat nousi 22-23 asteeseen.

Otsikko: Vs: Kesä 2015
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 09.09.2015, 19:14
Sinne paineli Elokuu lämpöineen päivineen.
Kaikki helteet olivat pakattu tälle kuukaudelle ja keli olikin hieno, jos kuumasta sattuu tykkäämään.

Elokuun lukemat olivat tällaisen asemalla FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki)

Lämpötilat:
Ylin mitattu lämpötila  : +25,6°C (Mitattu 10.08.2015 kello 10:27)
Alin mitattu lämpötila  : + 9,1°C (Mitattu 31.08.2015 kello 06:08)
Kuukauden keskilämpötila: +18,3°C (Terminen kesä)

Ilmanpaine:
Ylin mitattu ilmanpaine : 1031,7hPa (Mitattu 20.08.2015 kello 11:08)
Alin mitattu ilmanpaine : 1003,9hPa (Mitattu 28.08.2015 kello 12:13)

Sade:
Korkein vuorokauden sademäärä:  81,5mm (Mitattu 06.08.2015)
Kuukauden sadesumma          :  84,8mm

Yleisstatistiikka:
Hellepäiviä: 4
Ukkospäiviä: 5

Kaikki helteet kasautuivat käytännössä Elokuulle. Vaikkakin varsinaisia hellepäiviä ei neljää enempää ollutkaan, lämpötila oli kuitenkin jo aamusta asti korkea ja päivällä hätyytettiin hellerajaa.
Ukkospäiviä odotin huomattavasti enemmän, mutta näistä ainoa merkittävä oli 6.8. ukkonen jonka sade tuhosi mm. Viikinmäessä hiljattain rakennetut kevyen liikenteen väylät joka olivat hiekkateitä ja aiheuttivat myös  taajamatulvia. 81,5mm vettä on älyttömästi, mutta sitä myös tuli aivan järjettömästi. Lukeman on pakko täsmätä alueella tapahtuneesta paikallisesta tuhosta päätellen.

Syyskuusta odotan lähinnä sateista, mutta ukkosia en usko saapuvaksi enää, helteistä nyt puhumattakaan. :)