Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2008-2009

Aloittaja meteorologi, tiistai, 02.12.2008, 17:03

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 28.03.2009, 18:05
Jotta ei talvi loppusi ihan kättelyssä niin lisää lunta tupruttaa koko ajan Halikossa. Sellaiset viitisen senttiä tähän mennessä tullut.

Aika tehokkaasti nuo alkuvikkon lumet menivät kasaan vaikka ei varsinaisesti suojasäätä ollutkaan ja lumikeppikin suurimman osan päivästä varjossa. Aamulla oli "enää" 23 cm jäljellä tiistain 33 sentistä, nyt ollaan taas 27 sentissä eli taitaa tämä uusi märkä lumi pakata sitä entisestään.

Eikö tänään pitänyt alkuviikon ennusteiden mukaan olla 5 astetta lämminta ja sataa vettä?  :o

Kannelmäessä on tullut aamusta alkaen lunta eikä se ole tauonnut hetkeksikään. Näkyvyys on ollut huonoimmillaan alle 200 metriä. Ulkona en ole käynyt vielä, mutta arvioni mukaan lunta olisi puskenut tässä vaiheessa lähemmäs 10 senttiä.

FMI Tesbed:n tutkakuva antaa tosin ymmärtää, että lumisade lakkaisi Pääkaupunkiseudulla suunnilleen tunnin, ehkä kahden kuluessa, mutta sekin oli lähinnä viivoittimella tehty pikainen lasku pohjautuen tutkakuvassa olleen sadealueen reunan liikkeeseen, joten varmuutta tuosta kellonajasta ei ole ollenkaan.

Sensijaan näyttäisi siltä jopa, että Halikon suunnalla sade jatkuu myöhäisiltaan saakka ja päättyisi "viivoitinarvion" mukaan päättyvän vasta jossain kello 23:30-01:30 välillä.

Alkuviikon ennuste todellakin sanoi juuri noin, mutta nyt se on siirtynyt tuohon ensi viikon alkuun tuo samainen ennuste. Tuulten pitäisi kääntyä lounaaseen ensin ja sieltä pitäisi alkaa puskemaan huomattavasti lauhempaa ilmaa. Nähtäväksi jää; niin monta yllätystä on jo käynyt noiden ennusteiden kanssa, etten osaa luottaa Wetterzentralen ennustemallinnuksiinkaan oikein ollenkaan.

Siellä jopa uhataan Etelä-Suomea vähäisen ukkosen mahdollisuudella aprillipäivän aattona, kun Suomen keskiosan yli liikkuu heikentyvä matalapaineen keskus itäkoilliseen. Etelä-Suomen yli, luultavasti rintaman mukana, painelisi nollassa oleva Lifted Index-alue puolestaan itäkaakkoon.
CAPE on kyllä niin köyhissä luvuissa (10-50J/kg), että ukkosen muodostuminen lienee mahdotonta, mutta konvektiota esiintyisi sade-ennusteen mukaan, joten sinällään odotettavissa olisi kiintoisa aprillipäivä sään puolesta. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Jospa pientä tilastonikkarointia tass kerran, onhan jo kohta huhtikuu  ;D

Tuossa katselin noita raportteja aikavälillä 11/2008 -> 30.03.2009 ja miten kohta loppumassa oleva talvi on mennyt:

Pakkaspäiviä (lämpötila koko päivän alle 0°c): 54 päivää
Pakkasöitä (lämpötila käynyt alle 0°C): 116 päivää
Ollut alle -15 °C : 3 päivää

Pakkapäivä-lukema on selvästi korkein mitä asemani mitannut kolmelta edeltävältä vuosilta, liikkunut 30-40 haarukassa
Pakkasyö lukema on linjassa edellisiin, olettaen että nyt huhtikuussa ja tuokokuussa on saman verran kun aikasemminkin.
Alle -15°C on selvästi vähemmän kun keskimäärin (8,5) mutta viime vuonna niitä oli pyöreät 0

Lumet:
Lunta on tupruttanut ihan iloisesti ja aseman virallinen lukema on 82 cm, siihen voi lisätä varmaan sellaiset 10 cm joita en ole kirjannut WD:hen. Tämä on viime vuoden lähes lumettoman talven jälkeen oikeen positiivista. Lunta on ollut maassa nyt yhtä mittaan 10 viikkoa lumikäppyrän mukaan ja edelleenkin on 18 cm.