Uutiset:

03.01.2024
*** PALAUTUMISTIEDOTE ***
FinWX:n serveri-infrastruktuurille suoritettiin vuotuinen huoltoyö

Aloitusaika: 03.01.2024, 00:00
Päättymisaika: 03.01.2024, 01:15

Lue lisää suoritetusta työstä täältä.
FinWX:n ylläpito kiittää käyttäjiä kärsivällisyydestä!

Main Menu

DEDI

Aloittaja weatherc, lauantai, 04.11.2023, 23:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Noniin...Eli webbi-virtuaalin tämän hetken tilanne:
- Käyttis Centos 7; Centos käyttiksenä lopetettu 2022 ja viimeinenkin tuki sille loppuu alkuvuodesta 2024, samalla hetkellä loppuu myös Cpanelin tuki.
- Cpanel: Sen hinta on jo jonkin aikaa sitten mennyt katon läpi ja se yltää kuuhun joulukuussa 2023 (ahneet jenkit)

Cpanelin oma ratkaisuehdotus on että asentaa Almalinuxin Centoksen päälle. Tuollainenhan ei ole ikinä ollut hyvä idea :o  miten voivat edes ehdottaa tuollaista (toki kilometrin pituisen varoituslistan kera)?? :o (Vastaus lienee raha)

Ratkaisu-idea ainakin teoriassa:
- Tehdä uusi virtuaali johon Ubuntu 22.04 (tuki 2032, seuraava LTS-julkaisu 04/24). Fyysisellä dedillä *pitäisi* olla tilaa extra-kovalevyillä tehdä riittävän kokoinen virtuaali sinne. Tarvii vaan saada NAT:lla yhteys jommasta kummasta nyt siihen osoittavasta IP:stä siihen. Tuossa pitää tutkia jotain asoita Proxmoxissa että miten tehdä toinen storage ja miten saada IP ym vaihdettua kun sen aika on. Plan B on ottaa pikku purkki rakentamista varten (käyttäen hyväkseen 14 päivän peruutusoikeutta) ja kun valmis, siirtää virtuaali vanhan tilalle.
- Kun valmis siirtää virtuaali vanhan tilalle ja vaihtaa IP niin ettei tarvi harrastella DNS-sähläystä
- Kontorollipaneeliksi löytyy useampikin vaihtoehto (Spanel, Plesk, Direct Admin ym), pitää vähän vertailla niitä. Joka tapauksessa niin että siinä on valmis tuki Cpanelilta siirrolle, ettei sitä tarvi (ainakaan paljoa) sählätä.
- Tietty ennen siirtoa snapshotti vanhasta "just in case" homma menee reisille :P

Tämä tarkoittaa ainakin sen että PHP 5 dedillä loppuu (PHP 5 tuki lopetettu 2018 :P).
PHP 7 osalta ei voi sanoa kun että toivottavasti saa asennettua, omatkin sivut pyörii sillä (PHP 7 tuki lopetettu 2022)
Nykyinen versiohan on 8.3...

Aikataulua tälle ei ole...

iccb

Tee uusi virtuaali debianilla, versio 12 julkaistiin hetki sitten ja tarjoaa tukea moneksi vuodeksi eteenpäin.
Storagen lisäys käy helposti jos on tyhjiä levyjä koneessa.  :)
Tee uusi linux bridge ja lisää koneisiin toiset verkkokortit ja saat ne liitettyä yhteen tuon uuden verkon kautta.

weatherc

Debbari/Ubuntu käyttikseksi on ollut koko ajan selvä juttu, Ubuntullahan ainakin on tuo tuki sen 10 vuotta per LTS-julkaisu (20 => 2030, 22 => 2032 jne).
Fyysinen dedihän raksuttanut debbarilla koko ajan ja karttavirtuaali ubuntulla jo jonkin aikaa (ja oma kotoläppäri Mintillä). Syy tohon Centokseenhan on se että silloin vuonna nakki kun tuo kyhättiin kasaan ei Cpanel tukenut mitään muuta kun Centosta. 

Purkilla on 2 x 500 GB tavallaan ylimääräistä levyä, toinen valjastettu backupiksi ja toisella on n 100G jotain muuta. Joten sinne mahtuisi kyllä alkuun tarvittava 300G virtuaali (senhän voi kasvattaa tarvittaessa sitten myöhemmin). Varsinaiset lätyt ovat 2 X 1TB RAIDissa, siinä ei vaan ole tilaa tehdä riittävän isoa kolmatta virtuaalia että sivut mahtuisi edes tilapäisesti vaikkei se ihan täysi olekkaan.

Proxmoxin sivuilla on tietoa NAT:ista. Tämä olisi vain rakennusvaiheen ratkaisu, kun valmis niin IP vaihtuisi siihen vanhaan samalla kun uusi virtuaali siirrettäis "varsinaiselle levylle" RAID:in suojaan

J.Jäntti

Samanlaisia asioita pyöritellään täälläkin. CentOS 7 pyörittää FinWX:n web-serverinä kilkkeineen, joten pitäisi jonkinlainen kokonaisuus rakennella. CentOS 8 on käynyt mielessä mutta vielä tässä kohtaa päätöksiä käyttiksestä en ole tehnyt. Tarkistin mitä vaatisi CentOS 7:n päivitys 8:aan ja totesin että ei siitä tule kuin tunti turpaan ja toinen torvensoittoa, joten helpon kautta ei vaihteeksi mennä, mutta toisaalta, milloin ollaan menty Linuxissa. Sehän se tämän homman suola juuri onkin että pääsee ongelmia ratkomaan. Ei käy elämä ja operointi tylsäksi. ;D

Vuosi 2024 pitää muutenkin sisällään läjän erinäisiä päivityksiä, mukaanlukien virtualisointialustalle, joka sekin pitää päivittää versiosta toiseen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#4
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - sunnuntai, 12.11.2023, 10:58Samanlaisia asioita pyöritellään täälläkin. CentOS 7 pyörittää FinWX:n web-serverinä kilkkeineen, joten pitäisi jonkinlainen kokonaisuus rakennella. CentOS 8 on käynyt mielessä mutta vielä tässä kohtaa päätöksiä käyttiksestä en ole tehnyt. Tarkistin mitä vaatisi CentOS 7:n päivitys 8:aan ja totesin että ei siitä tule kuin tunti turpaan ja toinen torvensoittoa, joten helpon kautta ei vaihteeksi mennä, mutta toisaalta, milloin ollaan menty Linuxissa. Sehän se tämän homman suola juuri onkin että pääsee ongelmia ratkomaan. Ei käy elämä ja operointi tylsäksi. ;D

Centos 8 on lakkautettu jo 2021, eli älä vaan siihen "päivitä". Centos EOF
Nykyinen Centos 7 on viimeiset riippeet koko käyttiksestä, ja kuopataan lopullisesti 30.06.2024.

Cpanel joka on dedillä antaa "vaihtoehdoksi" laastaripäivittää Alma Linux 8:ksi tai Rocky Linux 8:ksi kilometrin pituisella varoituslistalla, mitkä molemmat vissiin RHEL-pohjaiset. 

LainaaWe do not guarantee the functionality of software in this repository. You assume all risk for use of any software that you install from this repository. Installation of this software could cause significant functionality failures, even for experienced administrators.

Some of the problems you might find include:
x86_64 RPMs not in the primary CentOS repos are upgraded.
rpm -qa|grep el7
EA4 RPMs are incorrect
EA4 provides different dependencies and linkage on C7/A8
cPanel binaries (cpanelsync) are invalid.
3rdparty repo packages are not upgraded (imunify 360, epel, ...).
Manually installed Perl XS (arch) CPAN installs invalid.
Manually installed PECL need re-build.
Cpanel::CachedCommand is wrong.
Cpanel::OS distro setting is wrong.
MySQL might now not be upgradable (MySQL versions < 8.0 are not normally present on A8).
The nobody user does not switch from UID 99 to UID 65534 even after upgrading to A8.

Totta, tällä kertaa ei oikeen pysty menemään helpon kautta. ;D
Mutta toisaalta, Linux toimii kuin se kuuluisa juna vessa. En nyt muista oliko se fyysisellä dedillä vai webbisivuvirtuaalilla jolla uptime taitaa kiikkua yli 700 päivässä tällä hetkellä  8)

weatherc

#5
Itse asiassa olis tuo fyysisenkin purkin debbari (ja siten myös Proxmox) hyvä päivttää ;D
Sehän pyörii Busterilla (eli 10). "Pientä" naputtelemistahan (10 => 11 => 12) se vaatisi, mutta lienee ihan tehtävissä. Ohjeethan löytyy proxmoxin sivuilla.
Vaihtoehto päivittämisjumppaanhan olisi uusi/tyhjätä pöydältä aloittaminen mutta se ei nyt välttis kiinnostele ellei pakko (tähän saa kertoa mielipiteitä että kumpi olisi järkevin). Siinähän kyllä pitäisi saada itse virtuaalit siirrettyä suoraan eli ei vaatisi "kuin" fyysisen/Proxmoxin mutta osaiskohan Proxmox että vaan siirtää virtuaalit "turvaan" (eli ylimääräiselle kovolle/päivittää backupit ja palauttaa ne sieltä) fyysyisen purkin tyhjentämisen/käyttiksen asentamisen ajaksi vai vaatisko se että olisi uusi purkki (ip:t saanee siirrettyä kyllä ettei DNS-jumppaa tarvis).  ???

Karttavirtuaalin Ubuntu 20.04 tuli päivitettyä samalla kun mestsästelin filua joka oli syönyt kaiken tilan. Oli BO:n websocketin logi joka oli 96G  :o :o :o
Tuo että on tuossa 20-versiossa johtuu Mapnikista, se on rikki 22:ssa. Sen suhteen voidaan odotella 24.04:sta joka LTS.


J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 25.11.2023, 17:24Vaihtoehto päivittämisjumppaanhan olisi uusi/tyhjätä pöydältä aloittaminen mutta se ei nyt välttis kiinnostele ellei pakko (tähän saa kertoa mielipiteitä että kumpi olisi järkevin).
Taitaa tässä kohtaa olla täysin kiinni siitä kumpi vie lopulta vähiten aikaa, kumpi niistä takaa pienimmän downtimen (jos se on tekijänä), syö vähiten hermoja ja vaatii vähiten jälkisäätöä.

Ainakin Proxmox täällä on upgradettavissa 7:sta 8:aan automaattisesti ja kaksi vähäpätöistä warningia sain testiajossa, joista toinen oli se että systemd-timesyncd:tä ei oikein suositella enää (no mitäs itse asensi sen 5.x:stä alkaen ainoana käyttöön) ja yllättäen VM:t pitäisi joko migroida toiselle pannulle tai pysäyttää.

Uudeksivuodeksi on ainakin taas puuhasteltavaa ja pitää sitten tarkistaa millähän kikkakuutosella tuon CentOS7-töötin päivittää johonkin muuhun. Saattaa olla että Debbari tulee korvaajaksi ja se tehdään nollasta ylös ja siitä sitten rakennellaan 1:1 korvaaja joka heitetään jonain kirkkaana yönä sitten yli. Homman ei pitäisi olla mikään ihan mahdoton, kunhan samat paketit löytyvät (httpd, vsftpd ja mysql). Jälkimmäinen pitänee päivitellä.

Siinähän kyllä pitäisi saada itse virtuaalit siirrettyä suoraan eli ei vaatisi "kuin" fyysisen/Proxmoxin mutta osaiskohan Proxmox että vaan siirtää virtuaalit "turvaan" (eli ylimääräiselle kovolle/päivittää backupit ja palauttaa ne sieltä) fyysyisen purkin tyhjentämisen/käyttiksen asentamisen ajaksi vai vaatisko se että olisi uusi purkki (ip:t saanee siirrettyä kyllä ettei DNS-jumppaa tarvis).  ???

Karttavirtuaalin Ubuntu 20.04 tuli päivitettyä samalla kun mestsästelin filua joka oli syönyt kaiken tilan. Oli BO:n websocketin logi joka oli 96G  :o :o :o
Tuo että on tuossa 20-versiossa johtuu Mapnikista, se on rikki 22:ssa. Sen suhteen voidaan odotella 24.04:sta joka LTS.


[/quote]
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

khyron

Kannattaisko palvelut kontittaa niin ei olis tulevaisuudessa niin iso homma päivitellä alustoja?

weatherc

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - lauantai, 16.12.2023, 11:40Ainakin Proxmox täällä on upgradettavissa 7:sta 8:aan automaattisesti ja kaksi vähäpätöistä warningia sain testiajossa, joista toinen oli se että systemd-timesyncd:tä ei oikein suositella enää (no mitäs itse asensi sen 5.x:stä alkaen ainoana käyttöön) ja yllättäen VM:t pitäisi joko migroida toiselle pannulle tai pysäyttää.

Uudeksivuodeksi on ainakin taas puuhasteltavaa ja pitää sitten tarkistaa millähän kikkakuutosella tuon CentOS7-töötin päivittää johonkin muuhun. Saattaa olla että Debbari tulee korvaajaksi ja se tehdään nollasta ylös ja siitä sitten rakennellaan 1:1 korvaaja joka heitetään jonain kirkkaana yönä sitten yli. Homman ei pitäisi olla mikään ihan mahdoton, kunhan samat paketit löytyvät (httpd, vsftpd ja mysql). Jälkimmäinen pitänee päivitellä.

Sama timesyncd-warning mullakin tuli. Oli itse asiassa hyvin helppo korjata, eli se ulos ja suositeltu tilalle. Samoin itse Proxmox/Debbari-päivitys meni loppujen lopuksi ihan helposti eikä esim rebootin jälkeen ollut mitään erroreita. Pari pientä erroria tuli itse päivityksen aikana ja ne tietty kannattaa fixata (eikä se edes anna jatkaa ennen fixausta), mutta linukan tapaan itse päivityksen jatkaminen siitä meni just eikä preciis niinkun pitikin. VM:t mulla oli sammuksissa sen päivityksen ajan ja Proxmox käynnisti ne automaagisesti sitten sen päivityksen jälkeisessä rebootissa.

Mitä tuohon Centos7-jöötiin tulee niin löytyyhän esmex Debbarista nuo samat http:t (Nginx, Apache etc), myslit sun muut. Mysli kannattanee siirtää MariaDB:hen (Dedillä olliut MariaDB jo kauan), siihen siirtyminen on simpplei juttu kun on täysin yhteensopiva vanhan mysql:in kanssa.

Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 16.12.2023, 19:44Kannattaisko palvelut kontittaa niin ei olis tulevaisuudessa niin iso homma päivitellä alustoja?
Eihän noi päivitykset olisi mitään hommaa jos niitä muistais tehdä satunnaisen tasaiseen tahtiin ettei jää tyyliin kahsden version hyppyjä. ;D
Tuon Centoksen kohdalla juttuhan on se että ei oo edes kovin kauaan siitä kun se vielä oli "se" käyttis webbiserverissä ja esim Cpanel tuki vain sitä käyttiksenä. Kunnes yks kaks päätettiin lakkautta koko sirkus. :P  Uusin Centos 8:han kerkes olemaan linjoilla kokonaiset 2 vuotta relesesta EOL:ään (2019-2021). (RedHatilla iski rahanhimo selkeästi)

weatherc

Tuli pikkasen kokeiltua uutta VM:ää tuohon Proxmoxiin. Hyvinhän se meni, tulos oli spostia Hetzneriltä:

We have detected that your server is using different MAC addresses from those allowed by your Robot account 

;D  8) :D


Eli homma tehdään siten toisinpäin.
Noita hallintapaneeleja tutkailessa (Cpanel lähtee roskiin) niin kävi ilmi että ne osaavat palauttaa tilit/sivut/filut yms Cpanelin backupista, mikä loistava juttu.
Eli, kunhan hetki koittaa niin tuoreet backupit ja nykyinen VM tyhjäksi ja debbaria tilalle. Katkosta tulee vähän pidempi mutta säästyy huomattavasti säätämiseltä.