Sääasema offline: Ulkoanturipakan toimintahäiriö

Aloittaja J.Jäntti, keskiviikko, 01.03.2023, 09:48

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

FinWX Helsinki-71:n mittaukset ovat pysäytetty.
Syynä pysäytykseen on sääaseman ulkoanturipakan toimintahäiriö, joka esiintyi täysin päin mäntyjä esitettyinä lämpötilalukemina. Alkuviikon alle -10°C lämpötilat näkyivät sääasemalla nollan yläpuolisina lämpöinä. Mittaukset asemalla keskeytettiin 27.02.2023 kello 12:00 kun nollaan noussut lämpötila tulkittiin keväiseksi +6°C lämpötilaksi.

Häiriön syy selvisi kun aseman ulkoanturipakka purettiin. Konsolin suunnalta tuleva liitin, joka oli peräisin ajalta jolloin sääasema oli otettu käyttöön paikalla oli, hapettunut rumanlaisesti, muttei ollut tehnyt piirilevyn suuntaan mitään. Hapettuman merkkejä havaittiin myös anturipakan piirilevyn komponenttipuolelta mm. 555-ajastinpiiristä, yhdestä keraamisesta kondensaattorista, vastuksesta, sekä kosteusanturin piirilevyn kytkentärimasta. Kaiken tämän lisäksi lämpötilaa konsolille lähettävä kaapeli oli lähes täysin poikki, joka osalta selitti päättömät lukemat.

Konsolin kaapelille tehtiin kenttäkorjaus jossa vanha liitin katkaistiin pois ja kaapelit kenttäkorjauksin modifioitiin niin, että ne menevät nyt yksittäisillä Dupont-piuhoilla ja -liittimillä kiinni piirilevyyn. Saman käsittelyn sai myös kosteusanturin kytkentärima, joka puhdistettiin mekaanisesti.

Tarkoituksena on laittaa anturin piirilevy parempaan suojaan 3D-tulostettuun koteloon, joka puolestaan päätyy auringonsäteilysuojan sisälle. Ennen sitä suoritetaan vuotuinen puhdistustoimenpide suojan lautaspakalle astianpesukoneen avulla.

Näiden toimenpiteiden jälkeen suoritetaan testit ja sen jälkeen asennetaan laite paikalleen. Samalla uusi tuuletin asennetaan paikalleen, jotta auringon lämpövaikutus saadaan kokonaan eliminoitua.

Arvio aseman palautumisesta linjoille on näillä näkymin 04.03.2023 kello 00:00.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------