3G siirtyy historiaan

Aloittaja einari, keskiviikko, 04.01.2023, 06:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Kyllähän tuo torilta napattu huihai modeemi näyttää potkivan ihan kohtuullisesti (nopeustesti napattu sen kummemmin testaamatta) 8)

Se minkä nappasin oli tuo: https://www.satshop.fi/rma-h122-373.html

einari

Näin "roskailman" ajankuluksi katselin vähän noita nopeuksia sieltä rtr-nettestistä 5G:n osalta, suomessa oli viimeisen vuoden mittauksissa 360 Mbs, kai se lienee keskiarvo.  sitten katselin statiikkaa lisää ja kaikkien 5G:n mittauksia, yli 1600 Mbs oli parhaat (kuva) mutta suomessahan ei siihen pääse kun ei yli gigan liittymiä myydä..  joku 900 Mbs taisi olla paras..

Pahoin kyllä pelkään että 5G:n osalta ainakin alueellisesti käy samoin kuin 4G:lle, tuossa on juttu 2020 vuodelta jossa todetaan siihen mennessä nopeuden laskeneen 4 vuodessa 25% ja toiset omien tuntemuksien mukaan tähän päivään mennessä, eli 40-50% 7-8 vuodessa.. https://yle.fi/a/3-11174191

Se miksi ei yli gigasia liittymiä ole tarjolla, johtunee nykyisen runkoverkon kapasiteetista ja sen riittävyydestä sekä solmukohtien reitittimistä tai toistimista... sama koskee valokuituakin sillä oletettavasti samassa kuidussa data tästä lähitukiasemasta maailmalle kulkee ja takaisin.. oli minulla sitten kuitu tai mobiililiittymä.. valokuidussa vaan tieto liikkuu isoissa määrissä jouhevammin 8)
https://www.finnet.fi/onko-5g-valokuitua-nopeampi/

No onhan se nopeampi kuin aiemmat yhteydet ;D  Siis weathec:n netti...


einari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 23.02.2023, 12:03Kyllähän tuo torilta napattu huihai modeemi näyttää potkivan ihan kohtuullisesti (nopeustesti napattu sen kummemmin testaamatta) 8)
Jos vielä se Dna:n prepaid niin 44% uupuu maksimista (400 mbs)  ???  8)

weatherc

#53
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 23.02.2023, 13:46Jos vielä se Dna:n prepaid niin 44% uupuu maksimista (400 mbs)  ???  8)

Toki. Jeps, käytetään nyt se prepaidin kuukausi ensin ihmettelemiseen ja katsotaan sit minkä kortin siihen aparaattiin tungetaan. Mutta on mastoonkin matkaa sen liki 1.5 km että sekin pitää ottaa huomioon. Ja tais yks testi nakuttaa jotain 360 M kun kokeilin 8)
Yks seikka mikä myös vaikutta, ja tuli testattua kun luuri ei saanut kun n 50 M irti vaikka läppäri nakutti n 200 M, on wifin asetukset. Pakottamalla käyttämään 5 Ghz toimii huomattavasti sutjakkaammin mitä 2.4 Ghz :D 

Toisaalta, noin järkevästi ajatellen (:D), kunhan pysyis vakaasti siinä 100-200 M niin on ihan kelpo, kunhan ei matelis siellä pahimillaan lankapuhelinmodeemi-nopeudessa 5 sekunnin pingeillä mitä tähän asti on tehnyt.  :P

Edit: Tuosta ei jää enää paljoa uupuman  8)

einari

Toissa viikonloppuna sattui pieni episodi Kokkolan Gigantissa kun olimme matkalla Raaheen, tarkoitus oli ostaa 49 Euron tuote tuparilahjaksi yhdelle kokkolalaiselle, hintaa tuli tuotteelle yhden tokaisuni vuoksi 9 Euroa ja puhelimen 4G-liittymä päivittyi 5G:ksi liittymähinnan pysyessä samana..  ::)

Tapahtuma panee miettimään.. miten paljon operaattorit maksavat myydystä tai päivitetystä liittymästä kaupoille.. tiskillä oli tarjous Elisan 5G-liittymästä kylkiäisenä Gigantin 50 euron lahjakortti, heitin vain siinä ettei elisa kuulu meillä päin juurikaan... myyjä kysyi että kumpi sitten sinulla on, Telia vai Dna.. Vastasin että Telian, ollut jo 32 vuotta... Myyjä sanoi että voi päivittää liittymäni samaan 4G-hintaan ja antaa 40€ lahjakortin, sanoin ettei se taida mitään hyödyttää kun on 4G-puhelin.. sai ylipuhuttua minut kun lisäsi että 4G-puhelin hyödyntää 5G-liittymällä myös toista taajuutta ja näinollen netti muuttuu puolta nopeammaksi siinäkin. 8) 

Testasin sitä eilen kun pyörähdin Seinäjoella ja latausnopeudet olivat jopa kaksinkertaiset aiempaan verrattaessa, myös sen huomasin matkalla että semmoiset 4-5 kilometriä 4G kuului ihan ok.. noin 30-40 Mbs, paras oli melkein 80 Mbs 4 km:n päässä mastosta..   

Sitähän sanotaan että nälkä kasvaa syödessä niinpä tuli hankittua 5G-puhelin, mutten vielä ottanut käyttöön..

Periaatteessa tuon kertomani perusteella 4G-modeemi pitäisi toimia myös nopeammin jos on 5G simmi siinä, ilmeisesti jos modeemissa on taajuuslukitus päällä niin se pitäisi vaihtaa auto tai 3/4G vaihtoehtoon, koska gigantin puhelimyyjän puheista tarttui alitajuntaan jotain kolmosesta... ilmeisesti noitä 3G:n taajuuksia tarkoitti, jotka vaihtuvat 5G:n käyttöön... ???

weatherc

Ei ihan hatusta vedetty havainto.
Tuosta DNA:n prepaidista loppus jo 5G-aika eikä Moi:n korttia vielä ole laitettu paikalleen.
Eli DNA:n kortilla raksuttaa 4G+. Äsken kokeiltuna anto speedtest 116 Mbps lukemat käyden yli 150 Mbps tuolla DNA:n 5G Kotimokkulalla.