3G siirtyy historiaan

Aloittaja einari, keskiviikko, 04.01.2023, 06:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

On varmaan muutamia sääasemalaitteistoja jotka lähettävät datansa 3G:n avulla, se voi aiheuttaa ns. harmaita hiuksia jollei korvaavaa nopeampaa yhteyttä ole näköpiirissä vaan jää 2G:n varaan.. ainakin syrjäseudulla lienee ongelma.

Vaikka operaattorit ovat sanoneet että ko. yhteysmuoto lopetetaan 2023 loppuun mennessä, niin käsittääkseni ne tekevät sen kuluvana vuonna ihan milloin niille itselle sopii.. ainakin sen kuvan saa ohjeista mitä ovat toimittaneet ainakin LVIS-automaation asentajille ja julkisen puolen loppukäyttäjille.. Tytärkin päivitti ja vaihtoi reitittimiä joulun alla useaan paikkaan 4G:hen koska
etäkäyttö valvomosta käy melkein mahdottomaksi hitauden vuoksi 2G yhteydellä.

Kannattaa varmaan selvitellä mitä tilalle jos haluaa 3G:lle kunnon korvaavaa yhteyttä.. saa nähdä tarjoaako Loravania tai Iot-yhteyttä, mutta riittääkö se.... 

einari

Mietin ettei ne voi huonontaa yhteyksiä... niinpä vähän kaivelin ja löytyi vähän lohtua ;)
itä ja pohjoissuomessahan on yhteisverkko (dna ja telia) jossa ei vielä 3G lopu... eikä ilmeisesti muuallakaan jossa ei ole kattavaa 4G-verkkoa...  tuo 3G:n 700 Mhz taajuushan tulee 5G:n käyttöön...

tuollaista telian sivuilta(yhteisö)

Suljetaanko 3G myös Suomen Yhteisverkon alueella?

Suomen Yhteisverkko ei ole tehnyt päätöksiä 3G:n sulkemisesta. Liittymämme toimivat Suomen Yhteisverkon alueella vuoden 2023 jälkeenkin, jos 3G on siellä käytössä. Liittymät toimivat myös ulkomailla käytössä olevissa 3G-verkoissa.
 ja                                                                                                                                                                                                                    >
Miten käytän jatkossa puhelintani, jos alueellani ei toimi 4G ja 3G toimii heikosti?

Meillä on käynnissä laaja matkapuhelinverkon modernisointiohjelma, joka vahvistaa 4G-verkon peittoaluetta ja kapasiteettia. Ennen 3G-verkon sulkemista 4G-verkosta tulee tämän päivän 3G-verkkoa kattavampi.

Sellaista... ???

weatherc

Lienee aika selvää että vakituisesti asutuilla alueilla eivät oikeen voi sulkea 3G:tä ennenkuin on korvaavaa kuuluvuutta 4/5G:llä. Eikä varsinkaan jos alueella naapurin verkolla on kuuluvuutta. Se olisi "bad for business".
Ongelmat lienee sellaisissa paikoissa, kuten tämä, missä karttojen mukaan pitäisi kuulua hyvinkin mutta käytännössä ei koska sijaitsee useammank maston "keskipisteessä", eli mikään masto ei kuulu hyvin ja niistä eniten käytetyn maston kapasiteetti on tapissa ollut jo pitkään (sen on Telia myöntänytkin). Erään operaattorin 5G:n kuuluvuus loppuu karttojen mukaan parin sadan metrin päähän, muilla ei sitä edes ole.

einari

Dna 5G tulee siihen Perttelin pohjoispuolelle, jos 700 Mhz taajuus niin riittänee hyvinkin... tulee maliskuussa.
Telia päivittää eteläpuolelle 4G 1800Mhz taajuudelle tammi-maaliskuun aikana
Saattaa parantaa tilannetta??

parit kuvankaappaukset...

weatherc

#4
Tuo pohjoispuolella Tattulan kohdalla oleva tolppa ei kuulu / on aivan onneton tänne asti 4G:llä, ja 5G:hän ei kuulu yhtä kauas kun 3/4G.
Tuota Telian kartan Hähkänän tolppaa ei ole edes todellisuudessa olemassa, siinä ei ole mitään mastoa ainakaan ollut eikä löydy maastokartasta. Toisaalta jos siihen on tulossa masto niin liian kaukaa täältä.
Ainut jotenkuten kuuluva masto on tuossa kartassa vasemmassa alakulmassa

Toisaalta, jos olisivat kuoppaamassa 3G:tä justkohta niin miksi Telia rakentaisi uutta 900 mhz:in 3G:tä tuohon Hähkänän mastoon niinkuin tekevät heidän karttansa mukaan?

Täähän on sen verran maaseutua että kaikki operaattorit löytyvät kaikista tolpista.

einari

On se kumma... aikaisemminhan keskustelimme tästä yhteysongelmasta, mitä nopeuksia näyttää ulkona?

Huonoon kuuluvuuteenhan on aina Elon Muskin starlink tarjolla... pikkuisen kallis mutta jos on tarve ja kukkaro kunnossa.. niin mikä ettei 8)

pohjoiseen on tulossa lisää satelliitteja lähiaikoina kuulemma...

https://www.is.fi/digitoday/testit/art-2000009323023.html

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 15.01.2023, 20:55On se kumma... aikaisemminhan keskustelimme tästä yhteysongelmasta, mitä nopeuksia näyttää ulkona?

Näin sunnuntai aamupäivästä, ulkona sai 30 Mbit sisään ja 15 Mbit ulos.
Yksi ongelmahan tuossa on nimenomaan kapasiteetin riittävyys, ei välttämättä itse kuuluvuus, jonka myös Telia aikanaan on myöntänyt.

einari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 08.01.2023, 23:435G:hän ei kuulu yhtä kauas kun 3/4G.

Oikaisen pikkuisen tuota edellistä, 5G kuuluu yhtä kauaksi kuin 3/4G 700 Mhz:n taajuudella ja ehkä hieman paremminkin kun lupaavat noin 10 km:n kantamaa.. Tuon matalataajuisemman 5G:n tuoma hyöty on ainakin se että silloin osa dataliikenteestä ja puheluista siirtyy pois 4G-verkosta vaikka itse käyttäisikin viimeksimainittua, näin ollen kapasiteettiongelmatkin pitäisi helpottaa jos operaattori käyttää erillistä lähetystä ja vastaanottoa sekä 5G ja 4G osalta, Telia ainakin kertoo että näin on..

Muista operaattoreista en tiedä... 5G kun voidaan rakentaa 4G:n päälle jolloin ei laske sen kuormitusta juurikaan..

Yksi syy kapasiteettiongelmiin lienee se että nykyisin puhelut ovat 4/5G-luureissa Voip:lla toteutettuja (voice over internet protocol) Tarkoittaa sitä jos soitan täältä vaikka Pertteliin niin puheeni muutetaan digitaaliseen muotoon ja kulkee daatapakettina rouvin-perttelin välin.. sekä päinvastoin..  8)


weatherc

#8
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 22.01.2023, 19:47Oikaisen pikkuisen tuota edellistä, 5G kuuluu yhtä kauaksi kuin 3/4G 700 Mhz:n taajuudella ja ehkä hieman paremminkin kun lupaavat noin 10 km:n kantamaa..

Niin...Tuossa Telian. 4G kuuluu paljon pidemmälle mitä 5G joka tulee samasta mastosta. Sen kantama on 1 km luokka, ei 10 km. Eli Telian 5G löytyy kyllä "lähimastosta" mutta se ei yllä tänne asti mitä taas 4G teekee.
5G:stä on turha höpistä kun ei se kuuluu, eikä todennäköisesti kovin nopeasti ole edes tulossa jos edes ikinä.

einari

#9
Kantamahan riippuu ihan siitä millä taajuudella kantoaaltoa lähetetään, tuo noin kilometri kertoo että lähetin toimii 3500 Mhz taajuudella, 2600 ja 2100 kuten 1800 Mhz taajuudet parantaa kuuluvuutta kukin jonkin verran asteittain pienempään mentäessä, nuo LTE-taajuudet 700-900 Mhz(myös 3g ja gsm) antavat huomattavan paremman kuuluvuuden ja ovat haja-asutusalueilla, sanoisiko elinehto mobiiliverkon internetpalveluille, 5G tulee samoille taajuuksille missä 4G jo toimii ja sillä on kantavuus tuo 10 km hyvissä olosuhteissa, ilman ulkoantenneja pitäisi hyvää signaalia tulla ainakin 5 km:n päähän, riippuen tietenkin millaisia keiloja maston peilit antavat..

Itsellä on pari km mastoon ja modeemi sijaitsee siihen nähden 2 hirsiseinän ja 1 väliseinän takana, ulkoseinässä laudoitus-5cm tuulensuojaeriste-5 tuuman hirsi-5cm eriste ja panelointi.. riittävän hyvin kuitenkin toimii joten en ole ulkoista antennia tarvinnut...

Ookla sisällä modeemilla https://www.speedtest.net/my-result/d/101cd3af-99e4-42b9-bfa5-b7fae832a22a
ja ulkona luurilla https://www.speedtest.net/result/a/9009367835

Mitä tulee 5G:hen Perttelissä niin samainen Ookla kertoo että keskellä kylää on Dna:n 5G luulisi niiden "tietävän" mittausdatasta  8)

Laitan linkin sinne mappiin, https://www.speedtest.net/ookla-5g-map