Kyseenalainen ennätys.

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 15.12.2021, 21:43

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Tänään rikkoontui neljännesvuosisadan ajan Naruskalla asumisen yksi ennätys, jota ei olis edes kaivattu. Vanha ennätys oli nelisen tuntia, mutta nyt on uusi komea lukema kuusi tuntia. Sähköt totaalisesti poikki...

Sen mittaiseen katkokseen ei Naruskan Retkeilymajan sähkövermeistä ole valjastettu kuin vihreät poistumistievalot, jotka kestää sähkökatkosta muutaman viikon. Toinen kuuden tunnin keston verme on palohälyttimen vara-akkujärjestelmä, joka pysytteli virroissa koko katkoksen ajan.

Sääaseman tietokone kesti akultaan kyllä, mutta upslaitteen virta ei riittänyt kuin noin viideksi tunniksi välittämään tietoa nettiin. Myöskään modeemin upsin ajat menivät umpeen neljän tunnin kohdalla.

PeetBros hukkaa tämmöisessä tilanteessa ilmanpainearvonsa, jonka joutuu manuaalisesti ajamaan. Onneksi on tuo FMI samassa korossa tuossa viiden kilometrin päässä ja heillä siellä ilmeisen hyvät katkosvermeet, koska arvot sai sieltä heti sähköjen palattua.

Vivotekin kamera Retkeilymajan katolla käynnistyi kyllä uudelleen, mutta sen kello oli seonnut. Se piti laittaa aikaan, pikkuhomma. PeetBrosin vara-akku on yheksänvolttinen paristo, jonka vaihdatti sähkön palattua myös, kun vilkutti heikkouttaan.

Onneksi talossa on kaasuliesi, jolla saimma emännän ja poijjanpoijjan kanssa keitellä teetä ja kananmunia ja muuta evästä. Hämäränhenkeä piisasi, kun ei täällä Napapiirin pohjoispuolella iltapäiväkahdelta juurikaan luonnonvalosta havaintoa ole tähän vuodenaikaan.

Virkistäväkö kokemus, ainakin turha. Koillis-Lapin sähkö OY on kerännyt Ukka Matinpoijjaltakin runsaasti rahaa viime vuodet. Sillä rahalla on talolinjalta kaadettu kolme puuta. Monta jäi kaatamatta. Viidentoista kilometrin matkalta tuolta Kotalankylästä tänne Naruskalle on tänä talvena kaadettu maantienvarresta muutaman metrin kaistale puuta pinoon. Sähkölinjaa siirretään jollain aikataululla kuuleman mukaan siihen, mutta varmaankin aikaisintaan tulevana suvena. Onhan ne viat semmoisesta linjasta helpompi havaita kuin linjasta, joka risteilee pitkin mettiä nykyisin. Kaapeleiden maahan upottamisesta ei täällä ole havaintoja, joten myrskytuhoja saattaa tulevaisuudessakin piisata...

Myönteistä on sekin pikkuseikka, että on tänään vain asteen pakkanen. Talo ei juurikaan ehtinyt viilentyä, enkä vielä lämmitystä siirtänyt vapaakierrolle, joka tästä talosta löytyy myös...Valmiuden pidempiinkin katkoksiin ovat kohtalaiset, mutta katkoksia ei toki kaivata. ;)

www.naruska.com

J.Jäntti

Varsin rajun pitkä katkos.
Onneksi Naruskan ominaiset 30-40 pakkaset eivät olleet paikalla tuon tapahtuessa, mutta kivikaudelle jumittuminen nykytekniikan kylmetessä sähkön täyteen puutteeseen neljäsosavuorokaudeksi ei ole mikään riemun asia siltikään.
Oletan tekstistäsi sitä että katkoksen aiheutti myrsky. Ilmeisesti tilanne ei vaatinut kuitenkaan tässä kohtaa aggregaatin veivaamista käyntiin, minkä oletan talosta löytyvän jos tilanne oikein pahaksi menisi?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------