Uutiset:

13.10.2024
PALAUTUMISTIEDOTE

FinWX:n palvelut katkesivat hetkellisesti 13.10.2024. FinWX:n web-serveri palautettu vuorokautta aikaisempaan tilanteeseensa.
Lue häiriötilanteesta lisää täältä.

FinWX:n ylläpito pahoittelee katkoksen aiheuttamaa häiriötä.

Main Menu

Kosteusanturikysymyksiä

Aloittaja meteorologi, sunnuntai, 31.05.2020, 19:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

meteorologi

Lainaus käyttäjältä: Mr - keskiviikko, 15.07.2020, 18:20
Noita Vaisalan HMP antureita on erilaisilla liitännöillä ja omani ovat jänniteulostulolla. Olettaisin kyllä RS-485 adaptereiden tarvittaessa toimivan, koska käytän sellaista Vaisalan tuulimittarin kanssa ilman ongelmia.
Juu, HMP-sarjaa on saatavana jännitelähdöllä ja kolmella eri digitaalisella protokollalla.

Lueskelin tuota manuaalia ja huomasin, että kaikissa on sensoreissa on RS-485-"huoltotila" (https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/HMP60%20and%20HMP110%20Series%20User%27s%20Guide%20in%20English%20M211060EN.pdf, sivut 31-36). Sen avulla voi säätää mm. jännitelähtöjen tasoa haluamakseen. En ole kuitenkaan koskaan RS-485:tä käyttänyt, mutta sen verran ymmärrän, että kahdella piuhalla se on half-duplex. Huoltotilassa sensorille syötetään komentoja, joihin sensori vastaa.
Useimmissa Arduinon RS-485-adaptereissa on erillinen valinta TX:lle ja RX:lle. Ajankin takaa sitä, että jos sensorin oletetaan tottelevan perinteistä sarjaprotokollaa jo manuaalinkin mukaan (Vaisalan esimerkissä on käytetty PuTTyä), niin tulisiko RS-485-adapteri laittaa lukutilaan välittömästi komennon lähetyksen jälkeen?
Vai onko Vaisalan USB-adapterissa ja sen ajurissa joku erityinen logiikkapiiri tälle toiminnolle? Mutta koska Vaisala käyttää PuTTYä ilman mitään vippaskonsteja huoltotilan komentojen syöttämiseen ja lukemiseen, elättelen ajatusta, että mistään kovin monimutkaisesta tuskin on kysymys.

Mr

Eipä ole tullut tuota huoltotilaa laitettua merkille. Tuulimittarissa WAS425 on RS485 liitäntä ja siinä on kiinalainen RS485-RS232 muunnin, jonka perässä on Arduino. Arduino lähettää 15 sec välein A-kirjaimen RX-portin kautta muuntimelle ja tuulimittari palauttaa lukemat takaisin (pollaava toiminto). Laitteen firmware kuitenkin lopettaa vastausten antamisen aina kun lämpötila menee alle -15°C. Lämpötilan noustessa toiminta taas jatkuu normaalina. Mutta mitään ihmeellistä tuossa RS485 liitännässä ei ole ollut, systeemi on pelannut jo useita vuosia.

meteorologi

Kiitoksia tiedoista. Ehkä tuo huoltotilan half-duplex-protokollan toteutus ei ole niin monimutkainen, miltä kuulostaa.

Millainen on muuten sensorisi "suojainhattu"? Vaisala näyttää tarjoavan ainakin kolmenlaisisia suojaimia: muovista ritiläsuojainta, PTFE-suojausta ja huokoista rosterisuojainta. Kuvista päätellen muoviritiläsuojus on minusta niin avoin, että pöly ja roskat pääsevät täysin esteettä anturiin.

Mr

Noissa on filtterinä tuon alla olevan kuvan kakkonen. Itse hattu on muovia, mutta sen sisällä on on sellainen ohut kalvo, jonka voi myös vaihtaa. Varmaankin haastavammissa olosuhteissa on tarpeen käyttää vielä parempia filttereitä. Eilen tuli putsailtua toista anturia, eikä kalvo ollut muuttanut väriä mihinkään, eikä siinä mitää roskiakaan ollut. Tosin tämä anturi ei ole tuuletetussa säteilysuojassa. Jos siellä hatun sisällä ei ole mitään filtteriä (ykkönen), on anturi kyllä altis roskille ja pienille eliöille.