Info: Miten Boltek salamatutka toimii?

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 19.07.2009, 20:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Moni varmaan miettii että miten tuo salamatutka oikeen toimii, tässä tulee lyhyt vastaus. Lähteenä käyetetty laitevalmistajan Boltekin kotsivuja (www.boltek.com) jota on vapaasti suomennettu:

Miten Stormtracker havatisee salamat?

StormTracker havaitsee matalataajuiset radio-aallot joita salamat tuottaa. Nämä ovat ne raksahdukset jota voit kuunnella millä tahansa AM-radiolla kun ukkosia on lähistöllä. Nämä aallot kantaa satoja kilometrejä sekä ovat ne jota salamatutkan antenni havaitsee.

Miten Stormtracker tietää missä salamamat ovat?

StormTracker käyttää suuntaa-antavaa antennia havaitakseen mistä suunnasta signaali tulee. Signaalin vahvuudesta se sitten laskee laskennallisen etäisyyden salamalle. Tämän jälkeen se piirtää sen kartalle.

Oma lisäys: Radio-aaltojen kantavuus ja siten myös voimakkuus vaihtelee vuoden-aikojen sekä vorokaudenaikojen mukaan. Tämä tarkoittaa sitä että esim. kirkkaana talviyönä voi antenni havaita signaaleja jopa yli 1000 km päästä kun taas normaalisti sen "kuuluvuus" voi olla vain 600 km, oman tutkan todistettu ennätys on noin 1200 km päässä ollut isku eräänä talviyönä. Koska iskujen etäisyydet piirretään kartalle nimenomaan radio-aallon voimakkuuden perusteella voi laskennallisesti ja helposti sanottuna sanoa että "hyvällä radiosäällä" jolloin signaalin voimakkuus vähenee vähemmän matkan varrella ne piirtyy lähemmäksi kun "huonolla radiosäällä" jolloin signaali vähenee enemmän, tosin unohtamatta että ohjemisto tekee erillaisia laskutoimituksia ennenkuin se piirtää ne kartalle.

Alla ote boltek.com:in faq-sivusta

Quote from boltek.com
LainaaHow does StormTracker detect lightning?
A:
StormTracker detects the low frequency radio signals produced by lightning's electrical discharge. This signal is the crackling you hear on an AM radio when thunderstorms are nearby. These signals travel for hundreds of miles and are detected by StormTracker's antenna.
Q:
How does StormTracker know where the lightning is?
A:
StormTracker uses a direction-finding antenna to determine the direction the lightning signal came from. StormTracker's receiver looks at the signal strength to calculate an approximate distance for the lightning strike. There is additional processing done in software to reduce the effect of strike to strike magnitude variations. Once StormTracker knows the direction and distance of the strike it plots it on the map.