Suomalainen uusi innovaatio, pieni perusmittari RUUVI TAG

Aloittaja einari, perjantai, 15.06.2018, 21:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari


einari

Jonkinmoista kehitystä on tapahtunut tälläkin rintamalla.. pelkkään ulkolpt:n perusmittaukseen pääsee hiukan yli 30 € alveineen..  https://shop.ruuvi.com/product/ruuvitag-1-pack/

Tuotteella on nykyään ilmeisesti ok. toimiva app älypuhelimeen, erityisesti androidiin vieläpä hälytyksillä.. huono puoli tuossa on ettei toimi kuin bluetooht 5 kantamalla.. eli 200-400 metriä..  joten näkee vain lukemat kotosalla.... tai naapurissa jos on tarpeeksi lähellä.. :D

niitä voi lisätä tarpeen mukaan.. ainakin muutamia... myös sinne sovellukseen..

Jos haluaa datan nettiin niin raspi tai arduino.. tai ilmeisesti ANT ja wirepass mesh-systeemiin jossa ainakin on pilvipalvelu, mitä nyt äkkinäisellä vilkaisulla päättelin..

Tietenkin tuossa on hieman puutteita, tuo bosch:in sensori ei ihan tarkimmasta päästä ole.. eikä tuuli ja sademittauksia, mutta ehkä raspiin lisäsensoreiksi??

weatherc

#2
Tuollainen ollut tuossa takapihalla jo jokunen kuukausi.
Ei mkään kovin häävi tapaus, näyttää ihan mitä sattuu, tälläkin hetkellä eroa Davikseen reilut 2 astetta ja kosteudessa 4% ero. Suurin vika tuossa lienee juuri tuo Boshin anturi.

einari

Et olekkaan maininnut asiasta... ilmeisesti sitä saisi ohjelmallisesti kalibroitua, muttei luultavasti ole ainakaan puhelimen apissa..

Netatmossahan on sellainen mahdollisuus jokaiselle mitatulle suureellle.. paitsi tuulelle jota voi vain säädellä mittarin korkeutta muuttamalla jos tuntuu siltä että ettei vastaa todellisuutta.. enempi varmaan niitä virhelukemia syntyy jos on jäänyt ruuvit löyhälle ja kosteus pääsee sisään.. tai hapettumien johdosta (jos kosteus ehtii niitä tekemään)

Tosin lpt:n ja kosteuden suhteen ei ole ollut ongelmia, eikä ole tarvinnut "säädellä" kun on kuitenkin tuo toimiva omatekemä suoja, ilmanpaineenkin voi säätää nykyisin ilman korkeuden muuttamista..;D

Texas instrumentilla on sellainen palikka jossa on sht21 ainakin.. siitä oli 3 eri versiota..  siis bluetooth 5- ...

weatherc

Kesti muistaakseni pari viikkoa ennenkuin kosteus sai itsensä edes suunnilleen oikealle tasolle sen jälkeen kun vein sen ulos.

Tosiaan sitä luetaan luurin apilla ja luonnollisesti se lukee sitä vain kun on "kotona", eli mitään järkevää tilastoa tms sillä ei saa aikaseksi sillä. Tarvis tuupata jonkin Raspin kylkeen tai jotain joka pystyisi lukemaan sitä jatkuvasti, tollasenaan se menee aika vahvasti lelu-osastolle.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 22.02.2020, 12:29
Tosiaan sitä luetaan luurin apilla ja luonnollisesti se lukee sitä vain kun on "kotona", eli mitään järkevää tilastoa tms sillä ei saa aikaseksi sillä. Tarvis tuupata jonkin Raspin kylkeen tai jotain joka pystyisi lukemaan sitä jatkuvasti, tollasenaan se menee aika vahvasti lelu-osastolle.

Niillä näyttää sivujen mukaan olevan rakenteilla Ruuvi Gateway, keskitinlaite joka Tageilta kerää dataa aktiivisesti ja paiskoo sitä eteenpäin.
Ensimmäiset palikat olivat tulossa testaajille tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta päätös lisätä Ethernet-liitäntä siihen aiheuttaa sitten viivästystä.

Kieltämättä tuo Ruuvi Tag vaikuttaa laitteelta joka ainakin koon ja ominaisuuksien perusteella pyyhkii pöytää täysin niillä virityksillä, joita itse tässä olen päässäni pyöritellyt pienen, asuntoni sisäisen mittausverkon rakentamisessa.

Ei ole ensimmäinen kerta kun tuon laitteen näin. Kun minulla oli ensitapaaminen Ilmatieteen laitoksen väen kanssa yhteistyökuvion tiimoilta ja käytiin läpi sitä minkälaisia sääasemia yhteisöltä löytyy ja mitä dataa olisi tarkoitus kerätä, he kertoivat että IoT-rintamallakin on mittaustekniikassa edistytty paljon ja he esittelivät juurikin tätä kyseistä laitetta jota kantoivat silloin mukanaan. En tiennyt vain nimeä enkä tajunnut sitä edes kysyä silloin ja unohdin koko asian tähän päivään saakka.

Laite ihan testimielessä mittamassa ja raportoimassa kotini eri paikkoja kuulostaa kiintoisalta, mutta 100€ kolmesta mittausmoduulista ei ihan houkuttele.
Lisäksi noiden tagien sisältämä ilmanpaine- ja liikeanturi on ideana OK mutta jos haluan vaikka asunnossani mitata vain lämpötilaa ja kosteutta, en ihan innostu siitä että pitäisi hommata anturipakka, jonka tarjoamista antureista vain kahdella olisi merkitystä, yksi olisi tarpeeton koska sääasemakonsolista löytyy jo sellainen (ilmanpaine) ja toinen puolestaan turha (liikeanturi), koska laite on lätkitty kattoon/seinään.

Samaan tulokseen pääsee käytännössä rakentamalla omin käsin mittalaitteen ESP8266:lla, pienellä LiPo-akulla ja DHT22:lla. Hinta jää parhaimmillaan jopa alemmaksi kuin Ruuvi Tagilla.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Mr

Yllättävän hyvin nuo Ruuvitagit sittenkin toimivat. Hankin kolmen sensorin paketin + erikoisparistot saunaa varten yhteishintaan alle 100 EUR. Raspi 3B+ palikkaan on asennettu RuuviCollector ohjelma sekä MariaDB tietokanta, jolle mittaukset säilötään minuutin välein. Säilöminen tehdään python scriptillä, joka samalla kertaa säilöö mittaukset myös lähiverkossa olevaan MySQL tietokantaan (varmuuden vuoksi). RuuviCollector ohjelma käyttää InfluxDB tietokantaa mittauksille ja Grafana ohjelma näyttää niitä sieltä. Raspi on viritetty https://blog.ruuvi.com/rpi-gateway-6e4a5b676510 sivulta löytyvien ohjeiden mukaan ja kohta pari kuukautta pyörinyt ilman mitään ongelmia. Muistikortti on varmaan se ensimmäinen eteen tuleva ongelma, koska kortille kirjoitetaan jatkuvasti. Katsotaan kuitenkin kuinka kauan kortti jaksaa toimia. Yllätys on ollut saunassa olevan anturin kuuluvuus paneloinnin, tinapaperin ja tiiliseinän läpi olohuoneeseen Raspille. Saunan lämpöä ja kosteutta voi nyt seurata omasta lähiverkosta ja puhelimellakin RuuviStation ohjelmalla. Saunan anturissa on se vähän paremmin lämpöä kestävä paristo ja sille luvataan yli vuosi toiminta-aikaa. Alla on kuva Raspin Grafanan sivusta, mukana siinä kaksi anturia. Suosittelen kokeilemaan nimenomaan tuon saunan mittausten vuoksi, vastaavaa etäluettavaa lämpö- ja kosteusmittausta saunasta ei oikein ole olemassa. Ensi vuonna tuleva RuuviGateway todennäköisesti yksinkertaistaa rakentamista vielä lisää.

Mr

Noita Ruuvitagejä saa tänään (11.11.2020) 20% alennuksella verkkokaupasta https://shop.ruuvi.com/ käyttämällä kuponkikoodia "Sinkut2020". Tuo alennusprosentti lasketaan näköjään alv 0% hinnasta, joten loppuhinnasta alennus on vain reilut 16%.

Mr

Ruuvi Gateway on nyt ennakkotilattavissa 159EUR. Hinta nousee myöhemmin pariin sataan.
https://ruuvi.com/fi/gateway/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=mitae_jos_voisit_lukea_ruuvitag_antureitasi_etaenae&utm_term=2021-06-07
Gateway liitetään ethernettiin ja se voi päivittää ruuvien tiedot pilveen tai omiin järjestelmiin (MQTT tai HTTP). Toimitukset alkavat syyskuussa 2021. Ainakin paperilla vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja järkevältä laitteelta, joten tuli laitettua tilaus sisään. Nyt vastaavaa työtä tekee Raspi 3B+ RuuviCollector, joka sekin on toiminut moitteettomasti ja sotkematta muistikorttia.