Löytyykö kuvia, kuvauksia tai neuvoja langattomien anturien kiinnittämisestä?

Aloittaja emr, perjantai, 30.01.2009, 09:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

emr

Tuli tässä alkuvuodesta hankittua Oregonin sääasema, kuten olen toisissa ketjuissa kirjoittanut. Yllättäen ongelmaksi on tullut se kuinka kiinnittäisin tuulimittarikompleksin. Osatekijä asennuksen hitaudessa on toki sekin, että enimmäkseen kotona ollessani on jo pimeä ja kiipeilyreitit katolle ovat jäiset/lumiset.

Laitteen paketissa tuli monenlaista putkea ja kiinnitintä, mutta ei oikein mitään suoraan omaan tilanteeseeni sovellettavaa. On pitempää moniosaista muoviputkea ja terävää kärkeä käytettäväksi maa-asennuksessa. No se ei tule monestakaan syystä oikein kysymykseen, vaan tarkoitus olisi kiinnittää ainakin tuuli- ja UV-mittari katonharjan tasolle tai vähän yläpuolelle. Talon päädyssä aivan katonharjan alla olisi sopiva kiinnityskohta mukana tulevalle pienelle jalustakappaleelle ja siihen kiinnitettävälle alle puolen metrin alumiiniputkelle. Ongelmana on vain se, että tuolla kiinnitystavalla ei suunnan suhteen ole säätömahdollisuutta ja siksi tuulimittari tulisi 107 astetta väärään suuntaan(!) enkä löydä manuaalista mahdollisuutta säätää tuota ohjelmallisesti. Mahdollisia kiinnityspaikkoja katolla olisivat tuon harjan viereisen seinäpäädyn lisäksi pellitetty kookas piippu (nokeutuminen, kuormitus piipulle?) ja lähellä katonharjaa kulkeva "kävelytaso". Tiedän, että on olemassa ainakin jonkinlaisia remmivirityksiä piippukiinnitykselle, mutta en tiedä löytyykö sellaisia paikkakunnalta ja tekevätkö piipulle hyvää. Jonkinlainen antennikiinnitysteline saattaisi tulla kyseeseen, mutta en ole löytänyt vielä sopivaa. Yhtenä (ykkös-?) vaihtoehtona tulee sitten mieleen se, että kiinnittäisin putkisysteemin jonkinlaisella jalustaosalla (mukana olevan sopivuus tähän on epävarmaa) katolla olevaan "kävelytasoon", joka on sellaista rei'itettyä profiilipeltiä tms. Sitten pitää tietenkin huomioida vielä sekin, että pystyy aikanaan vaihtamaan anturin paristot.

Eiköhän tähän jokin systeemi vielä löydy, mutta olen kuitenkin vähän yllättynyt kiinnityksen haasteellisuudesta...

weatherc

Totta on että suurin murheenryyni sääaseman antureiden asentamisvaiheessa on varmaan monella ollut juuri tuo tuuliviiri. Mistä löytää sille hyvän paikan josta sais jotain käypää dataa siitä uloskin.

Suosittu asennuspaikka on varmaan TV-antennin masto jos vaan mahdollista, silloin ei tarvi asennella uusia putkia pitkin pihoja/kattoja myös siksi että monilla (kaikilla?) on tilpehöörit putkiasennusta varten mukana. Sitäpaitsi sillä pääsee yleensä ainakin katonharjan yläpuolelle mikä tuuli-mittauksessa olisi suotavaa, tosin ainahan se ei onnistu.

Olen myös nähnyt ww-foorumilla että moni myös käyttää mainitsemaasi piippu-kiinnitystä. Jos siihen asentaa vain tuuli-viirin eikä mastoa tee kovin korkeaksi (1-1.5m) niin en näe että siinä kovin paljoa kuormitusta piipulle tule. Mitä nokeen tulee niin se on tietty paljon riippuvaista mitä piipusta tulee ulos.

Tosin kannattaa paikkaa etsiessä ottaa huomioon, niinkuin teitkin, että vaikka tuuliviri ei paljoa huoltoa yleensä tarvitse niin ainakin paristot (Oregonin tapauksessa lähetin-mötikkä) olis syytä saada korkeudelle jonne olis suht helppo päästä ettei tarvi lähteä hakemaan kraana-autoa sen käsiks pääsemiseen. ;)

Muistaakseni oregonin asemissa ei ole tuulen-suunnan säätömahollisuutta konsolissa (esim. Davisillä on).
Yksi keino on että sitten ohjelmapuolella säätää sen oikeaksi, esim. WD:ssä löytyy tarvittavat säädöt sitä varten. Tosin silloin konsoli näyttää aina sen virheen verran väärin suunnan suhteen.

emr

Kiitokset. Nyt on pientä toivoa saada pömpeli kiinnitettyä. Kiersin sekalaisia (antenneja myyviä) kauppoja, rautakauppoja, "sekatavarakauppoja", putkiliikkeen ja lopulta löysin yhden firman, joka myy monen muun jutun ohessa antennejakin. Sieltä löysin aika lupaavan ja edullisen teräskiinnittimen, jolla oletan saavani pienen tuunauksen jälkeen telineen katolle. Sitten pääsee miettimään helpommin sijoitettavaa lämpötilamittaria ja opettelemaan systeemin käyttöä. Ehkäpä jo huomenna!

emr

Projekti etenee vähitellen. Suurin ongelmahan minulla oli tuon tuulimittarin kiinnityksessä. Antenniliikkeestä löytyi sitten kuitenkin Finnsatin tekemä ilmeisimmin antenneille tarkoitettu verme, jolla anturin sai kiinnitettyä yhdellä jatkovarren pätkällä (kuva 2).

UV-anturi tuli vähän ekstrana. Laitoin sen nyt "ensi hätään" kiinni aitaan. Aita toki varjostaa anturia vähän, mutta muuten isommat puut yms. ovat n. 10 metrin päässä (kuva 3).

Lämpötila- ja kosteusanturin (kuva 1) laitoin myös kiinni aitaan. Mitään hienoa aurinkosuojaa siinä ei ole, mutta sijoituspaikka on isohkon aidan kyljessä puiden katveessa. Kyllä tuossa taitaa päästä välillä aurinko porottamaan suoraan, joten pitää katsoa miltä alkaa näyttää.

teutari

Todella hienoltahan tuo emr:n projekti näyttää nyt kun anturit on saatu komiasti paikoilleen jotta nyt on tuo raaka työn osuus saatu tehtyä ja suraavaksi alkaakin se sääsoftan asentaminen sekä sivujen nikkarointi eli henkinen osuus projektista joka onkin kaikista mielenkiintoisin vaihe. ;)

weatherc

Ihan hienolta näyttää!  ;D

Sehän näissä asennuksissa on että parhaiten näkee vasta käytännössä kuin hyvin ne toimivat, eli kannattaa seurata niitä ja sitteen muuttaa tarpeen vaatiessa. Esimerkkinä oma tuulimasto, se on kasvanut noin 4 metrisestä noin 8 metriin tässä matkan varrella. Muitakin antureita on siirrelty ympäri takapihaa niin kokeilumielessä kuin muutenkin.

;D

emr

Kiitokset kannustuksesta!

Kunhan saan käytyä manuaalit läpi ja opeteltua aseman peruskäytön, niin kyllähän se nettiyhteys alkaa tietenkin syyhyttää. Siinä on kuitenkin vähän enemmän pohdiskelemista. Tämä laitteiston tukiasema kun ei ole missään työhuoneen nurkassa tai lähellä yhtään tietokonetta, vaan lämpötilan näyttimenä melko keskeisesti eteisaulassa. Olisi mainiota jos tuohon löytyisi pieni ja äänetön laite kytkemään asema talon langattomaan verkkoon ja edelleen internetin puolelle. Täytyy lukea noista Meteohubin vaihtoehdoista ja pohtia myös kävisikö tuohon jokin muu mini-mini-tietokone.