Uutiset:

02.09.2023
*** FINWX HTTPS:N TAKANA ***

FinWX:n sivuston liikenne on saatu viimeinkin HTTPS:n taakse.
Siirto tapahtui lauantaina 02.09.2023 kello 01:30.

Lue lisää muutostyöstä täältä

Main Menu

Tuulimittausta radioamatööriasemalla ja tiedot weatherunderoundiin?

Aloittaja hhhh, sunnuntai, 29.01.2017, 13:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

hhhh

Terve!

Olen näissä sääasioissa ihan vihreä, mutta tarvetta olisi tuulen suunnan/nopeuden mittaukselle radioamatööriasemalla. Ideana on, että kovilla tuulilla iso suunta-antenni mastossa käännetään vasten tuulta.

Antenninkääntöohjelmisto osaa kääntää antennin oikeaan suuntaan, kunhan se saa tuulen suunta/nopeustiedon esimerkiksi weather undergroundista.

Onkohan olemassa sääasemia, josta saisi omat tiedot vaikka tuonne WU:hun ja sitä kautta oman tuulenseurantajärjestelmän.

Periaatteessa tarvetta ei siis olisi kuin tuulen suunta ja nopeustiedolle, mutta tietysti sääasemassa tulisi muutakin dataa samalla.

J.Jäntti

Tervehdys ja tervetuloa foorumille!!

Lähes kaikki täällä olevat sääasemaohjelmistot lähettävät tietoja Weather Underground-palveluun, johtuen siitä, että kyseinen palvelu on ollut pidemmän aikaa olemassa.
Jos sääasemalla on sarjaportti- tai USB-liitäntä, säätietojen lähettäminen WU:n suuntaan onnistuu, kunhan saat asennettua ohjelman, joka lukee sääasemalta dataa ja julkaisee sitä joko omille sivuillesi tai vaikka WU:lle.

Korjaa toki, jos olen ymmärtänyt asian väärin: Ymmärrän asian näin, että haluat lähettää dataa WU:lle ja rakentaa sitä kautta tuulenseurantajärjestelmän, joka kääntää suunta-antennisi tuulta vasten. Sitä varten tarvitset sääaseman radioasemallesi, joka lähettää dataa ulos, jotta antenninkääntöohjelmistosi lukee datan ja kääntää antennin kun tarvetta sellaiseen on.

Ajatus on erittäin hyvä, mutta eikö tuossa ole ns. askel liikaa ja samalla yksi vikaantumispiste? Jos sinulla on radioasemallasi sääasema, mikset käyttäisi sen lähettämää dataa suoraan kääntöohjelmistolle? Esittelemälläsi konfiguraatiolla data vain kiertäisi sinulle takaisin ja jos internet-yhteys syystä tai toisesta napsahtaa poikki, kääntö jää tapahtumatta. Koska itse olen radioamatööriasioissa aika pitkälti vihreä, en tiedä minkä kokoluokan antennista on kysymys, mutta päättelen, että koko on sen verran reipas, että antenni on äkkiä solmussa jos tuuli alkaa vääntämään sivusta päin.

Lähtökohta on kuitenkin se, että hankittavalla sääasemalla on olemassa jonkinlainen liitäntä tietokoneelle. Sen jälkeen pitää lähteä katsomaan mikä laite on sääasemassa kiinni (PC, Mac, Arduino, RasPi, jne.) ja sitten voidaan alkaa rankkaamaan sääasemaohjelmistoja parhausjärjestykseen, mikä istuu juuri sinun radioasemasi tilanteeseen.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 16.01.2023
Ukkoskausi avattu Helsingissä: 26.05.2023
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2023; Helsinki/Viikinmäki
6 ukkospäivää, jotka
- 4 näkö- ja kuulohavainnoin.
- 2 pelkällä kolmiomittaustiedolla
------------------------------------------
Twitter / X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

hhhh

Kiitos vastauksesta!

Olet ymmärtänyt ihan oikein.

Kääntömoottoria ohjaava ohjelmisto osaa hakea tuulitietoa suoraan WU:sta, mutta sille pitää antaa wu:n aseman "id" Voikohan tämän id:n antaa suoraan sääasessa käytettävän ohjelmiston kautta? Silloin dataa ei tarvitsisi lähettää internetiin ja sieltä taas kääntömoottoriohjelmalle.

Sitten itse laitteisiin. Kokemusta ei noista ole yhtään, siksi pistän tähän yhden katsomani esimerkkilaitteen, kertokaa vapaasti, kannattaako ostaa vai jättää kauppaan.

Huomasin, että monissa laitteissa tuulen päivitysnopeus ei ole kovinkaan kaksinen. Jostain muistan lukeneeni, että jossain laitteeessa oli systeemi, jossa päivitysnopeutta lisätään tuulen nopeuden kasvaessa.

Antenni on aikamoinen harava, pisimmät alumiiniputkielementit lähemmäs 11 metriä ja kiinnitys ainoastaan keskeltä "puomia" Painoa yli 30 kiloa. Toki noille on laskettu melkoiset tuulikuormat ja tuon pitäisi kestää melkoisiakin myrskyjä erikoisalumiinin vuoksi, mutta ainahan kannattaa rasitukset minimoida.

Tässä vielä linkki laitteeseen:
https://www.wetterladen.de/profi-wind-messstation-sinus-basic-tfa-35.1095.basic

SääSami

Miksi tarvitset oman aseman? Onhan noita WU-asemia suomessakin tuiki tiheään. Nappaat vaan lähimmän aseman id:n siihen ohjelmistoon.

hhhh

En tiedä olenko käyttänyt vääriä wu:n asemia, mutta monessa tuntuu olevan aika paljon katkoksia. Esimerkiksi lämpötilat ovat välillä ihan kohdillaan, välillä kymmenen astetta metsässä.

Paljonko tuulen suunta vaihtelee eri mittauspaikkojen välillä, vai meneekö jo saivarteluksi?