Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Leka

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 20.02.2015, 17:24
Pystyis kunhan löytyy sopivat mutkapalat, maa/kallio kun ei ole mitenkään tasainen tuossa kohtaa :)
Alumiinista JAPP-putkea on helppo taivutella, eli ei tarvitse mutkakappaleita ;). JAPP-putkien taivutteluun on olemassa oma taivutusjousi:



Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

No niin, käynti pelipaikalla mitä parhaimmassa kevät-säässä, +11 ja aurinko paistoi  :)

Putkiksi valikoitui normi 32 mm sähköputket, kun kerran halvalla sai lähi sähkökaupasta (2.5 m pätkät 1.96€ kipale)  ;D

Pelipaikalta on sekä hyviä että huonoja uutisia...

Hyvät:
- Värkit saivat oman laatikon (2 kerroksen) jotta alkuperäinen loota saadaan täysin akkujen käyttöön. Ajatus olisi että saisi patteristo kasvatettua ainakin 200 Ah:n.
- Putket ovat paikalla ja näin 99% ulkona olevista johdoista ovat piilossa. Ainut kohta missä nyt johtoa näkösällä on tuulimaston juurella johon pitää kehittää joku peitto.
- Kamera on takaisin hengissä, uppaus-skriptissä on hitusen häikkää vielä koska se koittaa upata vaikkei yhteyttä kameraan (RasPi:hin) tuloksena 0K kuva.
- Daviksen uppaukset menee nyt 5 min välein päiväs-aikaan (tällä hetkellä noin 7:30-18:30), Kiina-valoanturi toimii mainiosti.
- Noin kuukauden numerot:
* Tuotto 1.56 kWh - kuukausi melkein kokonaan pilvinen
* Käyttö 0.67 kWh

Huonot:
- BO:n kontrolleri sanoi itsensä irti. Kytkin virrat tuloksena bzzzzt ja pikku savupilvi :P Sen taru oli siinä. Etelä-Suomen talvlella lienee osuutta asiaan. Tämä talvi kun meni aika lailla käytännössä täysin pilvisessä nollan ympärillä pyörivässä säässä jossa kosteus-prosentti on liki taukoamatta tapissa.


weatherc

Kyselin Tanskan maalta ideoita tuolle BO kontrollerille. Lupasi tutkia sitä jos lähetän sen Tanskaan. Tietenkin vaatii ensin että haen sen sieltä möksältä...

Kyselin myös suojasta "säätä vastaan", ja hän sanoi käyttävänsä CRC:n Kontakt Chemien Kontakt LR puhdistukseen ja Urethan 71 suojaukseen.
No pikainen Googlaus antoi ettei Urethan 71:stä löydy Suomesta ainkaan Googlella. Kontakt LR:n löysin Elfasta mutta mihin hintaan,
Pelkästään se + postikulut (purkki 10.60 € + 6€ rahti Matkahuoltoon 15 km päähän) maksaa saman verran kun Saksasta reichelt.de:stä (7.20€ purkki + 10€ rahti lähipostiin alle km päähän) josta löytyy myös tuo Urethan 71 + paljon muuta.....

weatherc

Yksi juttu mikä kyllä uupuu sivulta kun kyseessä kuitenkin on härpäke joka toimii aurinkoenergialla on että kuin paljoa nuo paneelit tuottaa :P
Toisaalta olis kiva tietää että kuinka paljoa aurinko-watteja tarvitaan että tuotto olisi edes saman verran kuin kulutus jotta pystyisi paremmin säätämään pimeän ajan kulutusta.

Pikkasen mietittyä asiaa niin vaihtoehtoja olisi pari:
- Paneelisäädin jossa data-ulostulo USB:lle. Maksaa mansikoita eikä siten oikeen sovellu tähän.
- Jonkin sortin härpäke jossa data-ulostulo USB:lle joka kertois esim voltit ja ampeerit jonka vois kytkeä paneelilta tulevaan johtoon. En ole löytänyt mitään tälläista
- Aurinkoanturi. Vaatii jokusen seurantakerran että saisi aurinkowatit<>paneeli-lukemat talteen eri aurinkovoimakkuuksille josta saisi teoreettisen kaavan sille. Itse anturi olisi kyllä mahdollista asentaa vaikka paneelien keskelle jos haluaa. Pikainen tutkinta Daviksen pulikoista antoi että saattaa kiirettä pitää jos haluaa sellaisen ennenkuin korottavat hintoja €uron heikentymisen takia. Ebaysta oli anturi jenkeistä tilattuna $150-$200 + rahdit ja tullit (tämän päivän kurssilla tekee $200 noin 189€), osassa Euroopan kauppoja lähentelee hinta myös €200:tä kun taas Echtistä sen saa vielä 150€:llä.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 19.03.2015, 11:24
Yksi juttu mikä kyllä uupuu sivulta kun kyseessä kuitenkin on härpäke joka toimii aurinkoenergialla on että kuin paljoa nuo paneelit tuottaa :P
Toisaalta olis kiva tietää että kuinka paljoa aurinko-watteja tarvitaan että tuotto olisi edes saman verran kuin kulutus jotta pystyisi paremmin säätämään pimeän ajan kulutusta.

Itse en keksi mitään muuta kuin arduino ja siihen shuntti jotain tämän tyyppistä:

http://www.vwlowen.co.uk/arduino/current/current.htm

Ei hajuakaan miten tuo sitten oikeasti rakennetaan.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

SääSami

#45
Vanhempana elektroniikkaharrastajana aloin kanssa pohtimaan tuota aurinko anturia  ;)

Mites olisi tällainen ajatus?
Davisin oma anturi antaa 0 - 3V ulos. No tuohan on helppo saada pienellä shuntilla + jännitteenjakotrimmerillä ulos tuosta paneelilinjasta jos virtaa halutaan mitata. Jos jännitettä mitataan niin suoraan suuriohminen jännitteenjakotrimmeri paneelien napojen väliin.
Ajatuksena on siis hyödyntää Daviksen omaa aurinkoanturi liitäntää.
Tuossa kytkentä + dataa http://www.davisnet.com/product_documents/weather/spec_sheets/6450_SS.pdf

Edit: tuo shuntti tarvitsee vahvistimen esim. opamp väliin.

weatherc

Datan "keruupaikkana" sopisi hyvin esim aurinkoanturin paikka koska silloin raakadata tulisi helposti talteen ilman kommervinkkejä. Kun tietää mahdolliset muuntokertoimet haluttuun arvoon olisi siitä helppo laskea esim Ampsit.

Sitten tarvis vaan keksiä mitkä palikat siihen tarvittais.

Paneelien "tyhjäkäynti-jännite" (silloin kun ei ole loadia) on jotain 17V paikkeilla ja 14V korvilla kun loadia. Viimeksi kun kävin paikan päällä ja aurinko paistoi väitti säädin sisääntulevaksi 15A 14V jännitteellä.

SääSami

Jotain tuollaista ajattelin jännitemittaukseen. Trimmerillä säädetään ulostulo 3V:iin tehon ollessa 1800W/m2.


weatherc

#48
Hmm....Paras olis tietty jos (helposti liitettävät) palikat löytyis esim Ebaystä  ;D

Sieltähän kyllä löytyy jos jonkin sorttista mittaria shuntilla (joskin liki kaikki lienee samaa Kiina-kamaa alunperin) kuten:
http://www.ebay.com/itm/Dual-LED-Digital-Voltmeter-Ammeter-Amp-Volt-Meter-Current-Shunt-DC-100V-50A-/400763197188

EDITTIÄ:
Saisko tästä siihen: http://www.ebay.co.uk/itm/30A-AC-And-DC-Current-Sensor-Module-ACS712-Arduino-ACS712ELCTR-05B-/181647919135 ?
66mV/A olisi outputtia

SääSami

#49
LainaaSaisko tästä siihen: http://www.ebay.co.uk/itm/30A-AC-And-DC-Current-Sensor-Module-ACS712-Arduino-ACS712ELCTR-05B-/181647919135 ?
66mV/A olisi outputtia

Kyllähän tuo käy mutta vähän jää vajaakäytölle kun tuo 3V saavutetaan äkkiä laskien n. 45A:n kohdalla. Mutta eiköhän tuostakin lukemia saa ja jää vähän kasvunvaraa  ;) Skaalaus täytyy sitten suorittaa ohjelmistopuolella jotta saa lukemat oikeansuuntaiseksi.