Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

Laitetaanpa pikku päivitystä :)

Säädin vaihdettu Eurooppalaiseen tapaukseen Victron BlueSolar 75/15 jossa dataulostulo sekä mahdollisuus muuttaa joitain asetuksia.
Asetus jota mua kiinnostaa eniten on jänniteraja jossa se katkaisee virrat loadilta. Se on nyt asetettu 11.8V:hen.
Plussa-puolena tuolle on myös se että firmistä näytetään päivittävän aktiivisesti myös niin että säätimeen tulee uusia ominaisuuksia sekä se että heidän sivustolla on myös tietoa miten saada ulos data RasPi:llä (dataulostulohan on alunperin tehty pienelle näytölle).

Käytännössä datan saa ulos kahden jumper-wiren kanssa, toinen TX:ään ja toinen Groundiin ja vastaavasti RasPi:ssa RX:ään/Groundiin + yhdellä simpplelillä Python-skriptillä.

Toisaalta rupes ottaa päähän kun ei saanut kone-luettavaa dataa ulos säätimestä ja sekin tuli samalla korjattua ;D
Näin kesällä ei se data ole niin kiinnostavaa kun liki 100%:sti tulee käytettävä virta joka päivä mutta mulloin se onkin senkin edestä.
Tämä tapaus laskee omaa "yield"-arvoa eli mitä tuotettu joka ilmoitetaan 0.01 kWh:ssa. Saatavilla sekä total, tänään että eilen-lukemat. Ne nollaantuvat aamulla kun paneelien jännite nousee yli 12V:n ensimmäisen kerran (tämä aiheutti pientä päänrapsutusta sivuston tietokantaa rakennellessa). Ainut mikä uupuu on vastaava arvo kulutukselle joten se on laskettava "load-current" + voltti-lukeman avulla. Tämän hetken kulutus on sen mukaan siinä 7 watin korvilla (Cubie + Dovado reititin + BO + RasPi kamera + RasPi säädinlukija).

Kun katselin tämän aurinkoisen päivän lukemia niin tuotanto ylittää tällä hetkellä kulutuksen noin klo 08-19. Aamun ensimmäinen watti tuli heti 06 jälkeen ja illan viimeinen pikkasen ennen 21:tä eli puolisen tuntia auringonnousun jälkeen / ennen auringonlaskua.

Alunperin oli tarkoitus saada Cubie lukemaan tuota dataa mutta jostain syystä sen sarjaportti ei suostunut yhteistyöhön joten hommaa hoitaa toistaiseksi ylimääräinen RasPi. Tämä ei ole optimaalinen tilanne syksyä ajatellen mutta toiminee toistaiseksi.
Pitää miettiä että mitä/mihin tuota "pää-tietokonetta" tarvitaan ja siten mitä ominaisuuksia se tarvii.
Ainakin:
- RTC-kello (joko sisäänrakennettu tai mahdollisuus lisätä)
- wifi (mielellään sisäänrakennettu)
- GPIO-pinnit (releen ohjaus, säätimen luku)
- 1 x USB (davis)
- mahdollisimman virtapihi (tavoite on 100 mA @ 5V)

weatherc

#161
Pikku päivitystä...

Nyt on virran syönti saatu puristettua 5 wattiin (0.4 A @ 12V), näin ainakin säätimen data kertoo, tämä kun kaikki härpäkkeet käynnissä (eli 2 x RasPi, Dovado reititin sekä BO RED) ;D Tiputus viime kesästä on 210 w/vrk => 120 w/vrk.

Havainto koskien tuota kulutusta on että IP-kamerat ovat syöppöjä. RasPi + kameramoduuli on paljon pihimpi, se kun parhaimmillaan haukkaa alle 1 watin. RasPin plussapuoli on tietty myös se että sillä pystyy tekee kuvamuokkaukset + uppaukset miten haluaa sekä kuvan ottamiskomennossa on paljon asetuksia jota voi säädellä (esim omat ottavat öisin kuvat 4 sekunnin valotusajalla).

Kehissä on RasPi v3 joka korvasi Cubien lähinnä siksi etten saanut Cubiea lukemaan säätimen dataa UARTin kautta. RasPilla se toimii heittämällä. RTC-kellon virkaa hoitaa Rasclock-niminen palikka joka toimii nappi-paristolla. RasPI v3:ssa on myös (vihdoinkin) sisäänrakennettu wifi joten se ei tarvi USB-härpäkettä sitä varten. Muutoin vaihtui SD-kortti Kingstonin Industrial versioon jonka speksien mukaninen lämpötila-raja on -40:ssä.

Laatikon viilennystä ajatellen on nyt tuuletin (normi 80mm tietokonesellainen) rautakaupan tuuletus-ritilän lisäksi joka on kytketty termostaattiin, päälle 30°:ssä, pois päältä 25°:ssä. Talveksi tuo aukko pitää tietty tukkia jollain.

Cubielle suunnitteilla tehtävää täällä kotosalla joten pölyttymään se ei pääse ;)


systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 29.05.2016, 14:55
Pikku päivitystä...

Nyt on virran syönti saatu puristettua 5 wattiin (0.4 A @ 12V), näin ainakin säätimen data kertoo, tämä kun kaikki härpäkkeet käynnissä (eli 2 x RasPi, Dovado reititin sekä BO RED) ;D Tiputus viime kesästä on 210 w/vrk => 120 w/vrk.


Aika merkittävä kulutus muutos!
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

LainaaAika merkittävä kulutus muutos!

Juup. Suurin tekijä on kamera, kun vaihdoin IP-kameran RasPihin, kamera kun haukkas 4 wattia (9 wattia IR-ledit päällä) kun taas RasPi tyytyy siihen suunnilleen 1 wattiin. Kameran RasPi on lisäksi A-version Pi joka on pihein (Zero on vielä pihimpi).

Tänään tuli testattua tuulettimen toimivuutta todellisuudessa kun termostaatti naspi sen päälle 13:30 aikoihin. Säädindatan mukaan se syö parisen wattia jolla nyt kesällä ei ole suurta väliä. Lämpötila laatikossa näytti laskevan parisen astetta sen ansiosta. Tosin Enoyn anturi voi olla vähän "ilmapussissa" kun on samalla seinällä kun tuuletin tuulettimen vieressä

|----------------------------|
|                                       |
|  ^^       Envoy                  |
|----------------------------|

systeemi

Jos lämpötilasta tulee isompi ongelma niin muutamia ideoita voisi olla. Toki todennäköisesti puhallin riittää.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Juu, luulen että tuo tuuletin riittänee. Kunhan laatikon ja ulkolämpötilan ero pysyy alle 10 asteessa niin homman pitäisi pysyä hanskassa. Mutta pitää vähän seurata tilannetta kun/jos tulee kunnon helteitä.

weatherc

Yhteys katkennut aamupäivällä. Osoittava sormi osittaa melkein kohti reititintä jos se on jumissa tai netti-yhteyttä koska myös BO on mykkä. Kolmas syyllislistalla on tietty RasPi joka ohjaa sitä virta-relettä...
Nettiyhteys on siitä heikko lenkki että se on yhden hikisen tukiaseman varassa.

Nyt ei vaan pääse tutkimaan asiaa ennenkun aikasintaan loppuviikosta.


weatherc

Käyty pelipaikalla ja taas hurisee. Murhyn lakiin nojaten matkassa oli normi satsi ruuvaria sun muuta ja vika oli simppeisti että reititin/nettitikku jumissa. Töpseli irti ja takas paikalleen ;D

Pitääpi parantaa sitä skriptiä joka seuraa yhteyttä RasPi:sta käsin ja käynnistää reitittimen uudelleen tarvittaessa. Tällä hetkellä se tarkistaa vaan sen että 198.168.0.1 (reititin) vastaa mutta pitääpi virittää siten se että tarkistaa myös jonkun ulkopuolisen osoitteen.

Tulipa myös todettua että onpa joka paikka ihan siitepölyssä joten kunnon sade olisi paikallaan. Kameran linssin putsasin.

weatherc

Iski mielenkiintoinen ongelma säätimen datakeruussa. Säädin antaa ulos, muiden arvojen lisäksi, päivän tuotto-arvon joka nollaantuu kerran päivässä. Jokunen päivä sitten se alkoi nollaantumaan ihan ihme aikoihin iltapäivästä sekoittaen oman datakeruun. Tutkailin pikkasen asiaa ja hatusta vedetty arvaus on että tuo nollaus tapahtuu paneeleista tulevan volttimäärän perustella, nimittäin nytten tuo volttimäärä ei tipu nollaan edes yöllä, esim viime yön alin lukema oli 0.5V.

weatherc

Pientä pohdintaa tulevaa talvea varten  ;D
Lähinnä siksi että on huomattavasti mukavempaa ruuvata näin kesällä sekä jos tarvii jonkun Kiina-palikan niin täytyy laskea sen kuukauden että se saapuu.  ;D

Viime talvena oli kytkentä tämänlainen (poislukien Daviksen Envoy):

säädin => valoanturi => Cubie => rele => muut

Tämä antaa, kunhan on virtaa, noin 6 tunnin päälläolo-ajan keskitalvella. Cubie oli pakostakin aina päällä tuon 6 tuntia koska jotainhan tarvii ohjata tuota relettä kun taas loput oli päällä noin 10 minuuttia päivässä. Se mitä pitää muistaa on että menee kotvanen että Cubie (nykysin RasPi) purkaa yön datat Daviksen loggerista.

Aatoksissa ollut että marras-tammikuu rajoittais päälläolo-aikaa entisestään, että olisi päällä exmex 2 krt viikossa datan purkua ja uppaamista varten.
Yksi tapahan olisi viikko-ajastin vaikka säädin => ajastin => valoanturi. Tämä tietty lisäisi yhden palikan (possible of fail) sekä voi olla hankala saada etäohjattavaksi.

Toinen mieleen tullut tapa olisi että laittaisi tuon ohjauksen RasPin rc.local-filun alkuun ennen kuin se esim käynnistää weewx:än, eli esmex

if [ daynumber !== 2 ] && [ daynumber !== 5 ];
then
  sudo halt;
fi


RasPi:ssa tuo halt komento toimii.
Tämä pitäisi pitää virrankulutuksen aika minimissä muilta päiviltä paitsi nuo 2 päivää viikossa. RasPi:hin asensin sen kellopalikan jotta kello pysyy ajassa vaikkei virtaa ole joten se ei ole onglema.