Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SääSami

Meinasin sitä että kun sinulla on siinä minitietokone (RasPi/Cubietruck?) käytössä niin softa sinne ja ohjaus ulos.
Tuo Bilteman kello oli nyt vain esimerkkinä tuossa astronimesta kellosta.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: SääSami - perjantai, 04.12.2015, 19:22
Meinasin sitä että kun sinulla on siinä minitietokone (RasPi/Cubietruck?) käytössä niin softa sinne ja ohjaus ulos.
Tuo Bilteman kello oli nyt vain esimerkkinä tuossa astronimesta kellosta.

Niinhän Cubietruck jo tällä hetkellä ohjaa muita härpäkkeitä paisti itseään. Ongelma on nimenomaan Cubie itse, noitahan ei pysty sammuttaa ilman että "vetää töpselin seinästä", eli virta pitää katkaista. Se olisi vielä ehkä mahdollista mutta sitten ei saa millään virtaa takaisin päälle.
Cubiessa on kyllä akku joka pitää kellon ajassa sekä jonka avulla saan tehtyä hallitun sammuttamisen (eli WeeWx alas ja sitten virta pois) mutta tietääkseni sen avulla ei pysty laittaa Cubiea "lepotilaan" josta heräisi asetettuna ajankohtana.

weatherc

Tietty yks keino tuohon "päivän pituuteen" olisi että tummentaisi valoanturin kupua niin että itse anturin mielestä olisi pimeämpää  ;D
Ongelma on tietty löytää se sopiva tummuus niin että se kuitenkin napsauttaisi virrat päälle edes hetkeksi joka päivä myös näin pimeään aikaan.
Prkl kun piti olla näin sateista/tuulista tämä viikonloppu, muutoin olis voinut mennä kokeilemaan vähäsen...

weatherc

Tulipa käytyä paikan päällä tarkistamassa että palikat olivat paikllaan myrskyn jäljiltä ja hyvin näyttää pysyvän. :)

Pääsyy oli kuten arvaten että puolipilvinen keli näin Joulukuun liki puolessavälissä on mitä mainioin tilaisuus tutkia että miten toimii näin pimeimpään aikan :)

Kun avasin laatikon niin hyvin näytti kukkuvan systeemit, virta oli päällä. Osasyyksi offlineen osoittautui pikku fiba /etc/rc.local-filussa jonka tein kun poistin käytöstä aamun online-ajan, olin samalla poistanut komennot jotka kytkevät releen GPIO:t. :P
Koska lähtökohta oli että akut ovat tyhjät oli matkassa mukana ensimmäinen suunnitelluista vapaa-ajan akuista, 70 Ah Woima. Joten samalla tuli ihan varoksi napattua pois nuo vanhat ja laitettua Woima tilalle. Teknikkalaatikkoon V2, kun joskus valmistuu, tulee noita mahtumaan 4.

---

Kun noita valoantureita tilasin Kiinasta niin tilasin niitä 2 jotta voi rauhassa tuhota toisen :) Kun tuota kotona olevaa tutkailin että miten sitä saisi sopivasti tummennettua jotta "valoisa aika" lyhenisi vähäsen huomasin että siinähän on säädin-namiska. Ja kappas vaan se vaikuttaa valoisuuteen jota tarvitaan jotta se napsauttaisi virrat päälle. Säädin asemalla olevaa hitusen "valoisammalle" sekä maalasin tussilla puolet sen kuvusta mustaksi. Säädettäessä sen olisi jopa saanut niin krantuksi että se napsautti virrat pois siinä valossa jota silloin oli (noin klo 14 ja melkein selkeätä). Säädöksi jätin siten että siinä kohtaa vielä oli virrat päällä ajatuksena se että se sallisi virrat päälle edes osan pilvisistä päivistä. Se jää nähtäväksi että miten käy...

---

Pikkasen teoreettista laskemaa säästöistä virrankulutuksessa. Tein ne kuukauden mukaan jolloin paremmin näkee miten ne vaikuttasivat:

- reitittimen + kameran päälläolosta 15 min pois => 4.4 Ah
- Cubien päälläolosta 2h pois => 10 Ah
- Säätimen virrankulutuksesta 7.5 mA pois (oletuksena että nykyinen syö 20 mA sekä mihin vertasin 12.5 mA) => 5.5 Ah

Ongelma esim säätimen vaihtamisessa on se että tuo nykyinen on ainut halpismalli jonka olen löytänyt jossa on data-ulostulo.

 

weatherc

Käynti paikan päällä mitä hienoimmassa säässä, täysin selkeää ja tyyntä. Samalla tuli tehtyä kauden ensimmäiset liukkaan kelin harjoitukset kun 15 km paikallistie-pätkä oli umpi-jäässä jäätyneen räntäsateen jäljiltä. :P Lunta siellä ei ollut kun nimeksi.

Pirun Kiina-säätimet jossa yksi namiska sekä yksi kaksinumeroinen näyttö joka ohjaa kolmea eri asetusta ::)
Syy offlineen sitten viime käynnin oli vahingossa tullut väärä asetus "aamu-asetukseen" eli sillä jolla saa sen päälle esim. "tunti ennen auringonousua - auringonnousu". Siitä samasta asetuksesta kun laitetaan se ON/OFF-käyttöön eli sitä mitä minä käytän. ::)

weatherc

Nyt kun alkaa olemaan lyhyin aika käsillä niin on hyvä katsoa mitä "jäänyt käteen" tästä syksystä kun on saanut, jokseenkin ajoittain hitusen pätkittäin, dataa ja kuvaa paikan päältä...

Liitteen kuva kuvastaa hyvin kuin matalalla aurinko on Joulukuussa jopa 20 km Suomen etelämmästä kohdasta. Eli jotta saisi ne harvat syystalven auringot napattua pitäisi olla liki avoin näkymä etelään ilman mitään esteitä (tai ainakin riittävän pitkä avoinainen näkymä). Parhaimmat "tuotot" antaa päivä jossa ohutta pilveä josta aurinko heijastuu maahan.

Tuotot käytännössä katsoen romahti marraskuun alkupuolella, alkukuusta kun aurinko ylsi yli puiden latvojen tuli yli 100 wattia kun taas loppukuusta jäätiin alle 20 wattiin jos aurinko sattui paistamaan. Pilvisellä kelillä/sateella, eli sillä yleisimmällä etelä-Suomen marras-joulukuun säällä, tuotto on pyöreä nolla. Eli ongelma on sellaiset 1.5 kk molemmin puolin lyhyintä kohtaa.

Elikkäs...
- Akkupankin kasvattaminen mahdollisuuksien mukaan mahdollisemman isoksi (akut kuitenkin halvempia kun uusi säädin, joskin pihimpi säädin säästäis myös joitain Ampseja kuussa).
- Valosäädin kaipaa lisäsäätöä jotta olisi päällä vieläkin lyhyemmän ajan päivästä, tämä antais parhaimmat säästöt kuukausitasolla (2h = 10 Ah kuussa)

weatherc

Herätetäänpä tätä henkiin talviunilta  ;D

Marraskuun kamerakuvien perusteella niin aurinko laski puiden taakse noin 6 viikkoa ennen talvipäiväntasausta. Näinollen odoteltiin saman verran sen jälkeen ennenkuin herättelemään toiveita heräämiseen. Muutaman aurinkoisen päivän jälkeen ei tapahtunut yhtään mitään joten ajastettiin käynti paikan päällä. Ongelma oli että aina kun olis päässyt satoi mutta nyt nappas, aste pari pakkasta ja puolipilvinen keli...Joten otettiin pikkasen seikkailumieltä mukaan ja matkaan, tuon loppupään sorantien kunnosta kun ei koskaan voi olla varma näin talvisin. :P Suurilta osin oli luminen talvikeli joskin loppupää oli jäinen/urainen.

Lunta paikan päällä oli aivoimella alueella pari kymmentä senttiä kun taas puiden alla ei ollut melkein mitään.

Kuten ounastelin oli onelma numero yksi se että akusta oli virta tippunut niin alas ettei säädin enään tunnistanut akkua. Parin vippaskonstin jälkeen homma hoidossa ja sisään alkoi puskemaan 8A virtaa iloisesti. Ongelma on se että nuo säätimet pätkäsee loadin poikki vasta 11.1V:ssä eikä sitä rajaa pysty säätämään. Tähän pitää ottaa kiina-romua avuksi eli "low voltage regulaattori" jossa saa rajan säädettyä vaikkapa 12.1V:en ja takaisinkytkennän 12.8V:en. Tuonkin jälkeen tuo säädin edelleen syö virtaa. Eihän taulukon mukaninen 25 mA kuullosta paljolta mutta kun sen laskee kuukaudenkin ajalle niin tuleehan siitä muutama Ah.

Ongelma kaksi ilmestyi kun sain virta taas virtaamaan, reititin ja Cubie täysin kuolleet.
Reititin ei sinänsä ole yllätys koska onhan se "sisätila-vekotin" eikä tehty ulos keskelle ei mitään puulaatikkoon majailevaksi. Cubie taas on datasheetin mukaan tehty -20:iin toimivaksi.

Cubien kohdalla asia selvisi kotosalla kun se oli lämmennyt, se nimittäin lähti ihan klitisti käyntiin. Eli se on SSD joka ei toimi pakkasessa :P
Tähän pitää suunnittella joku ratkaisu, kuten että
- SSD pois ja (väh.) Class 10 SD-kortti tilalle. Samalla sisään natiivi Debian Jessie koska nyt se on saatavilla myös noille.
- Cubiessa on sisäänrakennettu wifi-palikka eli virittää Cubie toimimaan myös Ad-hoc:na/3G-reitittimenä kunhan sen saa vakaasti toimimaan. Kamera voisi käyttää wifiä nettiin kunhan saisi myös niin että BO pystyisi käyttämään LAN:a.

weatherc

No niin, etätatapaus herätetty talviunilta.

Herää väkisinkin ajatus että onko tuo Kiina-säädin silkkaa romua. Nimittäin vajaassa viikossa oli Saksan ihme (josta tosin ei saa dataa ulos) ladannut akut täyteen, ainakin niin väitti ruutu. Täydet 10 palkkia oli mittarissa (14.2V), tavaalta tuli alas 8A vaikkei aurinko ihan suoraan paneeliin osunutkaan ;D

Cubietruck valajstettiin myös 3G-reitittimeksi sen lisäksi että hoitaa säädatan keruuta. Hyvin näyttää toimivan.
Joku toimiva relee-kapistus pitäisi kyllä löytää että pystyisi ohjailla kameran ja BO-palikan päälläoloa.

weatherc

Prkl Kiina-kura säädin  ;D

Tuolla ilmaisenergia forumilla tuli vahvistus siihen mitä epäilinkin syyksi miksei se herännyt takaisin linjoille kun aurinko alkoi paistamaan. Tuo prkl vekotin jää off-tilaan jos akun jännite tippunut liian alas ja ainut tapa saada se hereille on ottaa akku irti. Kiina-kuran brosyyrissä ei myöskään kerrota ainakaan suoraan mikä tuo raja on, alin volttilukema jota löytyy brosyyristä on 10.8V.
Sakemanni Stecan brosyyrissä kerrotaan sentään että alin raja on 6.9V.

Tähän kun lisätään että Kiina-kura itse syö 40 mA (?) 24/7 (Stecan säädin 12 mA), säädin katkaisee kuorman vasta 11.1V:ssä ja kolmen kuukauden aikana ei käytännössä katsoen tule mitään taivaalta alas niin sehän tyhjentää aika tehokkaasti akun "ihan itse". Tuo 40 mA kun tekee sen 29 Ah kuukausi-tasolla.

Tuohon kuorman katkasemiseen pitää keksi joku rele-tyyppinen jolla saisi sen poikki aikasemmin, vaikkapa 11.8V:ssä sekä tutkailla pikkasen noita säätimiä ja niiden kulutuksia. Jos sen sais sinne 10 mA:n korville, tai säädin joka ottaa virran suoraan paneelista niin voisi akkukin pysyä paremmin hengissä.

weatherc

Nyt kun saatiin voorumi taas linjoille niin laitetaanpa päivitystä  ;D

Kehissä on 20A säädin josta ei saa dataa ulos. Kiikarissa on säädin josta sekä saisi dataa ulos että pystyisi säätmään tuota alarajaa jossa load kytketään irti.

Ebaystä osui käteen tuollainen 12V kulutusmittari: http://www.ebay.com/itm/331650233060
En nyt sano että se olisi 100% oikein (12V 10W nuppi antoi kulutukseski 8.5W) mutta antanee osviittaa.
Koska kaikki palikat kävivät kotosalla kääntymässä niin sain samalla mitattua pikkasen kulutusta.

Lukemat 12V mukaan, eli perässä oli tarvittaessa 12V->5V muuntaja:
RaspberryPi A+ versio, josta löytyy kulutusarvo 130 mA @ 5V Pi:n foorumilta, wifi kytkettynä: 0.7 W
Dovado Tiny reititin, 3G tikku kytkettynä: 3 W
Cubietruck: reilut 1W
BO Controlleri + 1 ampsi kytketty, ilman antenneja: 2.5 W
Kun laitoin tuon mittarin etäasemalle tuli koko hela hoidon kulutukseksi noin 8.5 W.