Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2013-2014

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, sunnuntai, 01.12.2013, 17:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Se jäi kirjoittamatta, että ero kovilla pakkasilla Siekkisen ja FMI:n aseman välillä tulee sijainnista, ei siitä, että laitteet näyttäisi vääriä lukuja :)

Lunta se on tännekkin tullut jo monta päivää enempi vähempi tauotta. Ollaan kohta jo joulun seudun lumimäärissä. 60cm rikkoontunee yöllä. Sademittarikin alkoi rekisteröimään sadetta kun vähän tehoja lisäsin ;)

Jussa

Meni 60cm rikki, meni jo 70cm ja jos tuota jatkuu niin iltaan mennessä menee 80cm :o Ei aivan sademäärien suhteen kyllä ennusteet taas osuneet. Kelivaroituskin on vain keltainen vaikka taitaa olla talven hurjin keli nyt päällä. Onkohan nyt 3 päivää tullut lunta oikeastaan yhtä soittoa. Toissapäivän 46 sentistä ollaan noustu jo 72 senttiin. Eikä taida mittarille kaikki sade edes osua kun pakkasta reilusti ja kova tuuli. Auratulla pihalla on kohta 40cm parin päivän sadetta.

Sademittarille ei osu sade ja näyttää tuulenvuoksi jäätyvän kuppin yläosa umpeen eikä pääse sulamaan mittaukseen asti kunnolla.

J.Jäntti

Eivätpä osanneet ennustaa muutenkaan ihan nappiin.
Tänne Uudenmaan maakuntaan paiskottiin hurjia pelotteluja lumipyrystä, kovasta tuulesta ja liukkaasta teistä.
Näistä ennusteista 2/3 meni metsään, sillä lumipyrystä tuli tavallinen vesisade. Helsingin taka-Töölössä satoi pahimmillaan höttöistä räntäloskaa alas, mutta muutoin mentiin vesisateen muodossa. Lohjalla kello 15:30 aikaan tuli räntää alas, mutta jäi kuitenkin enemmän vesimuotoiseksi. Liukkaiksi tiet kyllä muuttuvat, elleivät ole jo muuttuneet. Edessä on testaus, kun koiria lähtee viemään ulos. :P

Lohjan alueen FinWX-asemien sademittarit ovat mitanneet sadetta tähän mennessä 4-6mm, joten määrä on jopa vähempi, kuin pari päivää aikaisemmin, jolloin satoi yli 10mm.

YLE:n sääosuudessa Kerttu Kotakorpi pahoitteli sitä ettei lunta sitten satanutkaan. Itse en suoranaisesti ole pahoillani. Lumityöt eivät ole juuri nyt muutenkaan sydäntä lähellä, joten ainakin niiltä osin asiat ovat mallillaan. Pimeys tietty harmittaa hieman, mutta jos ei kerran pukkaa lunta valaisemaan niin ei pukkaa.

FinWX Lohja-15:lla alkaa lämpötila lähestymään nollarajaa. -0,4°C on tällä hetkellä ennätyslukemat sääasemalla sen 10-päiväisen mittaushistorian ajalta. Taitaa mennä ennätys viimeistään nyt rikki. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

LainaaEivätpä osanneet ennustaa muutenkaan ihan nappiin.

Ei niin.
Vielä eilen oli ennusteet aikas samaa mieltä siitä että nollan alapuolelle mennään viimeistään iltapäivällä. Nollarajan alitus oli kaikilla malleilla 2 tunnin sisään.
Sitä nollarajan alitusta ei ole vieläkään tapahtunut.

Nytten ovat taas mallit leiriintyneet selvästi 2 leiriin, FMi + oma WXSIM yhteen ja loput toiseen.
Kuvan kippurassa punainen on WXSIM ja sininen FMI.

Naruskan Ukka Matinpoika

Poikkeuksellista lämpötilojen vaihtelua ainakin Naruskalla tämän vuorokauden aikana. 15 astetta on vaihtelu niin, että kylmemmät ja lämpimämmät ilmamassat eivät muutamaa neliökilometrä suurempia alueeltaan ole. Viiden kilometrin etäisyys samalla kellonlyömällä kertoilee virallisten ja epävirallisten mittarien välillä niin suuria eroja, että herkempää jo laittaisi epäilemään mittarien toimivuus...

Läntistä Lappia pakkanen kurittaa tällä hetkellä itäistä kovemmalla kädellä. Ei haittaa... ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Vielä tuli yksi mittaustieto Naruskalta. Viisi kilometriä tästä etelään -31 auton mittarissa, Ukan asemalla -21 ja FMI:N asemalla tästä pohjoiseen -11 astetta. Kaikki mittaukset on tehty suunnilleen samassa korkeudessa merenpinnasta. Ja samalla kellonlyömällä. Erikoinen tilanne.  :o

www.naruska.com

Jussa

On kyllä hurjat erot ja vaihtelut :o Täällä on lämpötilat pyörähtäneet ihan äepäin aikasempiin pakkasiin verrattuna. Eli ilmatieteenlaitoksen Taivalkosken mittauspisteellä on koko päivän ollut 6-8 astetta kylmempää mitä minulla. Täällä hetkellä ero -17 vs. -25. Tavallisesti ero on toisinpäin, ei toki aivan noin suuri. Tämä sikäli mielenkiintoista, että tänä talvena tämä ei ole edes ensimmäinen kerta. Tälläkin hetkellä käy tuuli mikä sekoittaa ilmaa tehokkaasti, eli Siekkisen sijainti soiden läheisyydessä saa aikaan, ettei pakkanen kiristy totuttuun tapaan. FMI Taivalkoski sijaitsee jokilaaksossa missä ilma ei pääse sekoittumaan niin tehokkaasti. Siinä liene se suurin syy.

Naruskan Ukka Matinpoika

Sopivaa tammikuuta pitelee. Kahdenkympin ja kolmenkympin välissä kun pysyttelee, eikä tuule, niin on sitä, mitä pitääkin.

Utsjoella kävi aurinko ylhäällä tänään parikymmentä minuuttia. Täällä Naruskalla oli Mummun ottaman kuvan mukaisesti lähellä puoltapäivää kuvassa näkyvällä korkeudella. Tunturit ovat Vanhaa Sallaa Venäjän puolella, kuva on Kotalankylän puoleisesta päästä Naruskantietä.

Kuukuva on eiliseltä päivältä. Kuuta ja aurinkoa pälyilemällä pysyy kohtuullisesti kartalla siitä, mennäänkö yötä vai päivää. Kuukuva on eiliseltä 15.1.2014 kello 16.16, jos joku haluaa tarkan ajan.

www.naruska.com

Jussa

Eilen kävästiin jo -33.5 asteessa, tänään on ollut lauhempaa. Kävästiin hetkellisesti jopa -15 asteen tuntumassa. Taas on erot hurjia lyhyellä matkaa ja kylmä ei ole Siekkisen päällä :) Käväsin kirkolla kaupoilla ja erot oli tuossa 7km matkalla välillä -17 ja -30. Tässä siis -17 ja tuossa 3km päässä -30 :o FMI Taivalkoski ei ole käynyt -23 lauhempana koko päivänä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Hiukkasen haiskahtaa siltä täällä Lapin perukoilla, että hiienvissi ei ole, vaikka neljänkympin rajalle hiipisi tulevan yön aikana lämpötila... ;)

www.naruska.com