Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2013-2014

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, sunnuntai, 01.12.2013, 17:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaTaas näyttää -39,9 ja kuvassa pari jalankulkijaa, keskellä yötä. Hulluja nuo lappilaiset

Pitää myös muistaa että tuo kamera ja sääaema eivät ole samassa paikkaa. Kamera on Kilpisjärvellä kun sääasema on Saarikoskella, GMapsin mukaan matkaa noitten välillä on 34.5 km.

systeemi

NO ei mikään mahdoton keli ole. Pukeutuu lämpimästi (kerros) ja pitää huolen ettei hengästy.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Naruskan Ukka Matinpoika

"Haaveet" neljänkympin rajan alittamisesta taitavat Lapin osalta olla joksikin aikaa ohi. Eikäpä isosti haittaa, vaikka pysyttelikin Naruskalla reippaasti alle sen. Tai reippaasti ja reippaasti, parin asteen päässä.

Ei sitä ehdi pakkaseen tällä aikataululla tottumaan, kun holotnaa piisaa vain vuorokauden verran. Nythän käppyrät ovat kaikkialla kiipeilemässä ylöspäin. Ja plussaa pitäisi olla jo ylihuomenissa.

Joku piti lappilaisia hiukan höpsöinä, kun ollaan liikkeellä ulkosalla vielä lähelle neljänkympin lukemissa. Tiedoksi vain, että viidenkympin rajan pahemmalla puolella alkoi aikanaan jo Ukastakin tuntumaan siltä, että ollaankohan sitä ihan täyspäistä porukkaa, kun Toyota Cressida piti laittaa aamulla käyntiin työmatkalle, vaikka lämpötila näytti Naruskalla -54,4 astetta. Ei se lähtenytkään käyntiin, kuten lähti edellisenä päivänä lämpimämmällä kelillä, eli vain -50 ja pilkku jotain. Akku pahalainen hyytyi niin, kun sitä olisi pitänyt jaksaa kuljetella yöt sisälämpimässä, mutta kylmä rauta ei houkuttanut irrottamaan akkua töistä tultua.

Näin vanhemmiten riittää muutama minuutti kolmessaseittemässä aamua iltaa ulkona koiranruokintareissulla ja postilaatikolla käydessä, kun ei ihan pakko ole autoa käyntiin rääkätä.  ;)

www.naruska.com

Jussa

Siekkisessä taisi tämän kylmän alimmaksi lukemaksi jäädä nyt illasta tullut -34.4 joka oikeuttaa sääaseman top listalla jaetulle kuudennelle sijalle. Nyt on jo kovasti lauhtunut, enää -34.0 :D Joulukuun ennätys jäi puolen asteen päähän. Tässä lyhyehkössä pakkasjaksossa huomioitavaa on kyllä se, että se tuli yllättäen, ennustettua selvästi ankarampana ja tämän hetken tilanteen huomioiden laajanakin. -35 asteen lukemia nököttää laajalti kartoilla. Yhtä nopeasti se näyttää huomenna häviävänkin. Liekkö nämä alkaneen talven suuntaviivoja sään suhteen?

weatherc

Mojovat ovat hyytävyslukemat (napattu norjalaisten Arome-ennusteesta)...


Jeera

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 09.12.2013, 21:38
Mojovat ovat hyytävyslukemat (napattu norjalaisten Arome-ennusteesta)...


Huhhei, ei ihme jos paleltu nokka Kuusamossa ku järvellä kulkiin, -40 ollut hyytävyysaste.

Kitkalla Kuusamossa kävi kovimmillaan siinä -34 asteen tuntumassa; Pudasjärvellä -26.9. Luntahan on vuodenaikaan nähden erittäin hyvin paikoitellen, paikoitellen huonosti. Erittäin isot lumierot. Vaihtelee jopa 15km matkalla 40cm. Koillismaan perillä hätyytellään jo 80cm rajaa korkeimmilla seuduilla.

Helpolla näyttää heti pakkaset nousevan noinkin korkealla, mitä nyt oli. Sen verran kylmää vissii tuo ilmamassa ympäri Euroopan sekä Pohjois-navalla, että jos pääsee hiemankin pitempään virtaus käymään pohjoisesta, nii helposti mennään yli -40 isossa osassa pohjoista. Saa nähdä kuinka käy noitten pakkasten kans tän talven osalta, että rikotaanko jopa -50 raja, jos sille päälle sattuu.

Onhan tuota kylmää virranut muuallekin tänä syksynä, jopa harvinaisella tavalla. Eilen katoin mestareiden liigan ottelua, joka pelattiin Turkissa nii se oli kyllä todellista puuterilumi jalkapalloa. ;D Keski-Italiassakin oli puotellu lunta ja jopa israeliin ja Syyriaan lupasi lumisateita. Myöskin Japanin rannikoille ennustivat nytten viikonloppuun mennessä useamman metrin lumikertymiä....ja ilmastonmuutos jatkuu  ;)

Pari kuvaa viikonlopulta.



weatherc

Pientä puhuria puskee taas...WRF antaa Selkämerelle 33+ m/s puuskia sekä suurimalle osalle Saaristomerta/Suomenlahtea 29 m/s puuskia.
Hatusta vedetty arvaus on että tällä kulmalla tuo aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin edelliset puhurit koska mielestäni niissä oli heikomat puuskat WRF:ssa.

Kuva on ennusteesta klo 01 ensi yönä.

spege

Savonlinnassa lumi otti kyytiä parin päivän aikana, pihasta yli puolet lumetonta. Nyt pakkasta vajaa 10 astetta.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

Naruskan Ukka Matinpoika

Kylläpä Ukkaa harmittaa, kun jossain päin mitä ilmeisimmin on musta joulu. Tuli käväistyä Jyväskylän tasalla alkuviikosta. Tekopitäjä Petäjävesi oli sen näköisessä talvessa, että hiienvissi ei ole, onko siellä valkeaa vai mustaa tulossa.

Lapin alueella taitaa olla joka paikassa lunta maassa, missä enemmän, missä vähemmän. Naruskan reilulle puolelle metrille ei löydy sulattajaa ennen tulevia joulunpyhiä, joten täällä valkoinen on valttia. Tai sitten mää en ole mää.

Joulupukki punaisissaan erottuu kuitenkin muusta massasta, olipa lunta eli ei. Tänä aamuna varahin kertoili ajelleensa Korvatunturilta kohti etelää Naruskan kautta. Oli pysähtynyt jakelemaan namuja Kemijärven lumisessa maisemassa. Joten eikun suut makiaksi Anopille ja Ukalle... ;)

www.naruska.com

weatherc

Juu ei ole talvesta tietoakaan tällä kulmalla muuta kun jäiset tiepinnat kun aurinko laski ja oli selkeähköä.
Lämpömittari likimain jumittunut tuohon +3 asteeseen.
Ja kun kastelee ennustetta on lämpötila pikemmin nuosu- kuin laskusuunnassa, esim aattoilta: +5 ja 10 mm vesisadetta. Tosin ovat mallit hitusen erimielisiä asiasta, lämpötila niissä vaihtelee 3 ja 5.5 välillä.