Tiedot suoraan sääasemasta serverille?

Aloittaja kerroin, keskiviikko, 20.06.2012, 20:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#40
LainaaOn tietenkin mahdollista, että kysymys on myös markkinasegmentistä, jossa isoin kassavirta tulee niiltä, jotka ostavat sääaseman tarkoituksena vain mitata vallitsevaa säätä, muttei jakaa tietoa sen pidemmälle. Sääharrastajat ovat oma alueensa. Molemmille mieluisaan ratkaisuun pääsee, kun laittaa sääasemaan tietokoneliitännän optioksi, eikä sen tarvitse olla irrotettavaa RS232-kaapelia kummoisempi.

Veikkaan että Laiho osui ongelman ytimeen tuossa. Ensinnäkin koko sääasema-segmentti on varsin marginaalinen. Suomenkin koko kanta kun pikemmin voi laskea sadoissa tai kuin tuhansissa ja tätäkin kakkua jakaa useampi valmistaja. Joten muokattavuus tulee asemakohtaisesti kalliiksi.
Toiseksi jo ennestään pieni segmentti jakautuu useampaan osaan, me, jotka halutaan tiedot nettiin ja ne jotka vain seuraavat säätä ja korkeintaan tallentaa datan kotikoneelle.
Näin ollen kompromissi on sääasema jolla USB/RS232-kytkentä ja siihen joku enemmän tai vähemmän raato softa.

Eli kyse on todennäköisesti silkasta rahasta, ei kannata alkaa väsäämään eri systeemejä niin että asemien hinnat pysyisi edes suht siedettävinä. Se että maailmanlaajuisesti ehkä muutama sata/tuhat(?) halusisi jonkun verkkokytkennän kun ei ole vielä mitään businestä.

kerroin

#41
Samaa mieltä. Eivät tosiaan valmistajat tajua mitä uusia mahdollisuuksia pieni muutos tuotteeseen antaisi koko säätietojen keruu markkinoille. Laitteen varsinainen omakustannehintahan ei muutamaa euroa enempi nousisi kun mm. korvaa serial-to-usb modulin ja nyt tehtäisiin asiaa massatuotantona valmistajan toimesta eikä harrastelijoiden tekeminä, toisten valmistamina valmismoduli-ratkaisuina.

Mielenkiintoista.

weatherc

Ja kun katselee tarkemmin, mitä on muuttunut asemissa näidenkin 5-7 vuoden aikana jota itselläkin ollut sellainen? Käytännössä ei mitään. Daviksen VP2 on edelleen se Daviksen lippulaiva kuin silloinkin jos se otetaan esimerkkinä. Ainukaiset uudet sillä aikana on Vue ja WeatherLink saanut IP-version.
Sama pätee aika pitkälle muissakin merkeissä, mallinumero ehkä vaihtunut mutta rauta suunnilleen sama.

Eihän se nyt paljoa olisi jos tuon tekisi in-the-first-place kun oikeen ajattelee, RJ45-liitin konsolin kylkeen ja firmispäivitys joka sallii keskustelun verkon kanssa joko sarjiksen rinnalla tai erikseen sekä jonkun näköinen setuppi sille, thats it.

khyron

Se että sääasema työntäisi datan jonnekin ei välttämättä kuulosta hyvältä, Se html mitä sääasema tuottaisi olisi kuitenkin jotenkin väärää.

Henkkoht voisin olla kiinnostunut asemasta jonka voisi tökätä ethernettiin ja sieltä voisi sitten lukea jollain järkevällä tavalla dataa, jonka sitten voisi itse tunkea kantaan ja veppiin.

Jos itse olisin tuollaista tekemässä menisin ehdottomasti pikkiriikkisen linuxboksin suuntaan, olisi riittävästi konffaus/scriptausmahdollisuuksia. Mutta mää tykkäänkin säätää, normikäyttäjä halunnee enemmän plug and play tyyppistä ratkaisua.

Yks vaihtoehto asemaksi on tietenkin 1-wire kikkulat. Niille löytyykin valmiita ethernetmastereita, esim. http://www.talk1wire.com/ ja http://www.etherweather.com/.

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - keskiviikko, 27.06.2012, 14:27
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 27.06.2012, 12:23
Niin ja miksei sääasema valmistajat tee suoraan verkkoon yhteydessä olevaa sääasemaa. Saahan noita IP-kameroitakin 100€ ja jopa paljon allekin.
Ilmeisesti kysymys on suunnittelusta ja tuollaisessa tapauksessa melko radikaalistakin muutoksesta laitteeseen, sen nykymuotoon verrattuna. Se vaatisi sääaseman käyttölittymän muuttamisenkin täysin niin, että verkkoon kytkeytyvän aseman asetukset saisi konsolista kuntoon.

Eihän konsolista tarvi nähdä kuin laitteen ip, sen jälkeen konffaus voidaan hoitaa selaimella. Käsittääkseni noin toimii myös kaikki veppikamerat. Paitti että ne ei näytä ip:tä vaan mukana tulee joku softa joka todennäkösesti kysyy multicastina missä osoitteessa ompi kamera.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: kerroin - keskiviikko, 27.06.2012, 18:10
Samaa mieltä. Eivät tosiaan valmistajat tajua mitä uusia mahdollisuuksia pieni muutos tuotteeseen antaisi koko säätietojen keruu markkinoille. Laitteen varsinainen omakustannehintahan ei muutamaa euroa enempi nousisi kun mm. korvaa serial-to-usb modulin ja nyt tehtäisiin asiaa massatuotantona valmistajan toimesta eikä harrastelijoiden tekeminä, toisten valmistamina valmismoduli-ratkaisuina.

Pitää hyvin paikkansa. Valitettavasti, niinkuin weatherc asian esille toikin, se on se lippulaivamalli, joka tuossa rahaa tuo, eikä mitään suuria ja/tai ratkaisevia innovaatioita ole tehty vuosikausiin. Ilmeisesti tilanteeseen ollaan tyytyväisiä ja jokaisella valmistajalla on omat ns. lippulaivamallinsa, jotka edustavat viimeisintä kehitystä heillä. Ilmeisesti lippulaivamallia pidetään ns. täysin valmiina tuotteena, joten sitä ei tarvitse silloin ilmeisesti parantaa enää mitenkään eikä sen ympärille haluta tuoda uusia hienoja laitteita, jolla sen arvoa voitaisiin lisätä entisestään. Sellaiset laajennusasiat tunnutaan haluavan jättää kokonaan harrastajalle itselleen ja sääaseman tietojenkeruusoftien tekijöille. Osa sääasemavalmistajista jopa ohjaa käyttäjäkuntaa lippulaivamallinsa hankintaan, kuten Peet Bros, joka on halvemmista malleistaan jättänyt kokonaan pois barometrin - asian, jonka löydät La Crossenkin halvimmasta mallista vakiona. Mielestäni päätön ratkaisu, mutta näitähän tunnetusti riittää valmistajasta riippumatta.

Olen samaa mieltä siitä, että avoimmuus olisi ratkaisevaa - jonkinlainen mahdollisuus kommunikoida laitteen valmistajan kanssa tulisi aina olla muussakin, kuin laitteen ongelmatilanteissa. La Crosse ei voi muuta, kuin auttaa heidän myymiensä laitteiden kanssa, siinä kaikki - aasialaisvalmistajalle ei lähetetä mitään eteenpäin. Loppuja valmistajia ei puolestaan tunnu kiinnostavan pätkän vertaa se, mitä harrastaja vaikka uuteen sääasemamalliin saattaisi haluta, vaan uusien mallien sisällöstä tehdään valmistajan tahdon mukaisia päätöksiä ja tuodaan laite myyntiin. Tällainen kuva asiasta on jäänyt ainakin allekirjoittaneelle.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

kerroin

#45
Ainahan se on se mahdollisuus, että tilaa näitä valmiita sääasemapaketteja suoraan Kiinasta itse. Hinta on luokkaa 40e/setti ja siihen sitten Ethernet-toteutus kiinni ja kappas meillä on 60 euron La Crosse versio käsissä a la suomipoika.

Siihen täydellinen plug-and-play toimivuus (ei edes mitään IP numeroiden tutkailuja ja asenteluja).

Kaikki rajapinnat avoimeksi. Softat open source (GPL).

Optiona taustaserverin vuokraus ja ylläpito harrastelijavoimin -> mm. dynamic IP yms. sinne ja muut kivat mitä porukalla keksitään

Loppuu se nykyisten ohjailu ja muu pullsitin tarjoaminen ja ruikutus.

jk. Nimenomaan myweatherunit.org meiningillä ts. maksimissaan ry-toimintana. Ei saa sotkea mitään OY juttuja, kun sitten sitä ollaan heti kohta siinä tilanteessa, että mennään vaan tuotot mielessä ja nälkä kasvaa syödessä...

zeizei

Kyllä sitä markkinaa alkaa löytymään, kun ensin tehdään tuote joka ihmisiä kiinnostaa ja sen jälkeen pistetään myyjät hommiin. Yhtälailla kuin Elisa myy vaikkapa Vahti-palveluaan, niin voisin nähdä samanlaisena muutama euro /kk hinnalla sääasemapalvelua. Toki tämmöinen tuote olisi melko mainstreamiä, eikä sovellu varmaankaan valtaosalle tämän foorumin harrastajista :)

weatherc

LainaaOptiona taustaserverin vuokraus ja ylläpito harrastelijavoimin -> mm. dynamic IP yms. sinne ja muut kivat mitä porukalla keksitään
Jo alkaa asemalle kertyä hintaa tuossa kohtaa. Serverin pito kun ei ole ilmaista lystiä...Ja täytyy löytää se joka maksaa sen laskut myös alussa kun on nada käyttäjää sekä se joka ylläpitää sitä...

kerroin

No katoppas.

Kun se idis on siinä, että tuo on OPTIO tuo serveriasia. Ei mikään päätarkoitus.

Ja OPTIOta käytetään sitten vasta, jos/kun noita asemia on myyskennelty pienellä katteella niitä haluaville. Katetaan toiminnan suoria kuluja ulkopuolisille. Niinkuin voittoa tuottamattomilla tahoilla on yleensä tapana toimia.

Kun nyt ei aleta tallentamaan niitä luettuja datoja (historia), niin yhdellä virtuaali-palvelimella pyörittää jo useita tuhansia sääasemia. Ja itseasiassa tarvitaanko edes mitään palvelinta vaan voipi ihan riittää web-hotelli. Mutta tästä nyt on turha alkaa kinastelemaan vielä, kun ei ole mitään speksiä ja ymmärrystä että mitä mahdollinen OPTIONA toimitettava systeemi käyttäjillee tarjoaisi.

Mutta on selvää, että mikään kustannuskysymys tuommoinenkaan ei tulisi olemaan.


weatherc

#49
Onnea vaan yritykseen ajaa tuollaista webhotelissa.

Virtauaalilla se kyllä tietty käy, joka sekään ei ole ilmainen, mutta tuhansia et siinä kyllä ajele, muutama sata korkeintaan, iskee virtuaalin speksit vastaan, ne kun katos ovat virtuaaleissa raskaasti rajoitetut jotta fyysiselle serverille mahtuisi X virtuaalia, enkä nyt puhu RAM:ista,CPU:sta tahikka HDD-tilasta vaan beancounterseista joihin virtuaalina et pysty vaikuttamaan, nekun ovat asetettu palvelintarjoajan toimesta (ja siten voi muutella niitä milloin ja miten haluaa). Nim. kokemusta VPS:stä on.

En sitä sano, ideana loisto, mutta jo se että puhut tuhansista asemista kertoo että odotuksesi ovat aivan epärealistiset.
Kannattais lähteä laskelmissa korkeintaan parista kymmenestä asemista ja sen perusteella katsoa mihin hinnat asettuu per asema per kuukausi.

Kun puhuit LaCrosseiden hankkimisesta suoraan Kiinasta, entä rahdit ja tullit ja verot? Ei ole asemakohtainen hinta enää 40€:ssä niiden jälkeen. Rahtaaminen on sikakallista tänä päivänä. Eli kannattaisi tutkia ne todelliset kustannukset ennen projektin kovin pitkälle viemistä.