Uutiset:

03.01.2024
*** PALAUTUMISTIEDOTE ***
FinWX:n serveri-infrastruktuurille suoritettiin vuotuinen huoltoyö

Aloitusaika: 03.01.2024, 00:00
Päättymisaika: 03.01.2024, 01:15

Lue lisää suoritetusta työstä täältä.
FinWX:n ylläpito kiittää käyttäjiä kärsivällisyydestä!

Main Menu

NWN:ään säteilysuojapakko

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 20.05.2012, 15:44

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaFMI:n Kotkan mittauspaikat sijaitsee kaukana ja vielä kauempana merellä ja siksi täällä on oikeasti myös suuria lämpötilaeroja keväisin ja syksyisin ja muutenkin parin kolmen asteen eroja vähänkin sisämaahan päin tultaessa.
Tuo on just yksi syy miksi en kovin helpolla vertaamiseen lähtisi vaikka toimisikin.
Eroa kun oikeastikkin voi olla paljon lyhyelläkin matkalla. Siinä olisi niin montaa muuttujaa mitä pitäisi ottaa huomioon, periaatteessa meriveden lämpötilasta alkaen.
Mulla ja Kemiöllä on monesti eroa useampikin aste vaikkei matkaa välissä ole kuin 50 km koska on paljon lähempänä merta, samoin mulla ja Halikolla on eroa välillä vaikkei matkaa ole kuin ~10 km.

uskela

Ongelman voisi ratkaista sillä, että "lämmitetyt" asemat eivät top 10 pääsisi ollenkaan tai sitten niillä olisi oma top 10.
Itseäni ei 1-2 asteen heitot haittaa, varsinkin kun virallista lämpötila voi oikeastikin vaihdella useita asteita 10 km matkalla.
Mitenkäs on muuten noitten tieasemien virallisuus, kun noi anturitkin sijaitsee noin korkealla ?
Myös noita tuulen keskinopeuksia voisi alkaa pistää jäähylle kun osa yhtä korkeita kun puuskat tai muuten jotain luokkaa yli 25 m/s !

Hämeenkyrössä oli kesäkuun pohjat vain 22,8 astetta ja keskilämpötila 12,6 astetta.
Yksi uusi kaikkien aikojen ennätys tosin syntyi aurinkon säteilytehossa, joka nyt kirjataan 1202 w/per neliömetri.
Myös UV säteilyssä sivuttiin ennätystä (6,7).
Kesäkuun ennätyksiä myös rikottiin tuulen puuskassa (15,2 m/s) ja päivän keskinopeudessa (4,5 m/s) sekä sademäärässä (77,8 mm).

P.S nykyinen Davis Asemani on ollut nyt käytössä tasan viisi vuotta !
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2

SääSami

Jokainen ihminen osaa silmällä poimia lämmitetyt asemat kartalta. Ihmisen aivot on vaan niin nerokkaat mutta kuinka se muutetaan matemaattiseksi yhtälöksi on juuri se ongelma  :-\
Kuinkahan se onnistuisi keskiarvolaskenta, esim. 20 lähintä ja jotkut asemat poikkeusluvalla (rasti ruutuun "poikkeavat olosuhteet") pois laskennasta kuten se norjan tapaus?
Tai sitten täytyisi haarukoida se aurinkoaika (itse aseteltavissa asetuksissa?) ja siksi aikaa pois näkyvistä?

weatherc

#33
LainaaKuinkahan se onnistuisi keskiarvolaskenta, esim. 20 lähintä ja jotkut asemat poikkeusluvalla (rasti ruutuun "poikkeavat olosuhteet") pois laskennasta kuten se norjan tapaus?
Koko idea keksiarvolaskenasta voidaan kuopata. Se ei toimis luotettavasti. Tuollainen "poikkkeavat olot" kun käytännössä tarkottaisi että koko Norja, osa Ruotsia (molemmat vuoristoa) sekä kaikki rannikkoalueet olisivat sen piirissä kauttaaltaan. Tämän lisäksi on asemia ihan liian harvassa, on isoja alueita jossa voi olla 100+ km edes seuraavaan asemaan.
Myös se että osa asemista olisi "poikkeavia" ja osa ei nostaisi satavarmasti närää asemien keskuudessa jonka tuloksen äkkiä olisi ettei enää asemia olisi.
Tuollaista voisi harkita vain jos asemia olisi paljon tiheämmin ja tasaisesti. Jo yksi yksinäinen kun voisi tuhota koko systeemin.

LainaaTai sitten täytyisi haarukoida se aurinkoaika (itse aseteltavissa asetuksissa?) ja siksi aikaa pois näkyvistä?
Se on jo haarukoitu. Se on käytössä aseman auringon-noususta laskuun. Tänä aikana aseman dataa ei rekisteröidä laisinkaan.

Lainaa
Mitenkäs on muuten noitten tieasemien virallisuus, kun noi anturitkin sijaitsee noin korkealla ?
Eivät olekkaan virallisia mitenkään. Kerran kysyin asiaa FMI:ltä kun joku asema näytti paljon kylmempää mitä se "virallien kylmin" oli sinä yönä (asema tais käydä alle -40) niin vastaus oli ettei voida käyttää niitä, sijanit kun ovat tiepitoa varten, ei virallista lämpötilaa varten.

Toisaalta, puskee ne viralliset Synop-asematkin välillä sellaista tuubaa että oksat pois. Jopa niin tuubaa että parseri-skriptissä on pakko olla rajat mitä sallitaan. Nähty mm. +60 Atlantilla tai +35 Grönlannnissa kun naapuriasema on tukevasti pakkasella. :)

Olen jo aikoja sitten tullut siihen tulokseen että mitali epäluotettavimmista datoista yksityiset/tiesää/synop-akselilla on kirkkaasti Synopeilla! :)

LainaaMyös noita tuulen keskinopeuksia voisi alkaa pistää jäähylle kun osa yhtä korkeita kun puuskat tai muuten jotain luokkaa yli 25 m/s !
On jo käytössä. :)
Keskinopeus/puuskien samaisuus osalla asemia johtuu softasta/raudasta eikä sille voida mitään koska lukemat ovat samat.