"Ilmaiset" karttapalvelut

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 15.04.2012, 20:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Snowi

Tässä olisi nyt testivideo Nokia Mapsin ja Leafletin välillä: http://www.youtube.com/watch?v=brfds1cFEsM&feature=youtu.be.
Kyllä tuon eron huomaa selvästi, tosin Nokia Maps ei zoomaudu tuossa ukkostutkassa tuon pidemmälle, mutta ero on silti selvä. Iso ero on varsinkin takaisin päin zoomattaessa, jolloin Nokia Maps latautuu ja tulee näkyviin lähes välittömästi, mutta Leaflet näyttää noita laatikoita vähän siellä sun täällä ja latailee niitä vähän aikaa.

Erittäin iso ero tulee juurikin silloin kun ladataan kokonaan uutta paikkaa. Nokia Maps suoriutui siitä mielestäni oikein hyvin kun zoomailin vähän Keski-Eurooppaan ja Englantiin, joita en ollut aikaisemmin katsonut. Tosin en tiedä onko Nokia Mapsissa edes hyötyä siitä onko karttaa aikaisemmin katsonut.
Leaflet latasi puolestaan Helsingin keskustan ja Klaukkalan ihan suhtkoht hyvin, mutta edelleenkin ärsytti nuo latautuvat neliöt siellä täällä. Nämä paikat olin siis katsonut jo aikaisemmin. Aivan videon lopussa katsoin uutena paikkana Hämeenkosken ja silloin kartta latautui kyllä tuskastuttavan hitaasti.

Jokainen tosin itse määrittelee sen mikä on mielestään hidas ja mikä nopea. Mutta nykyään tuollainen sekunnin parin odotusaikakin on jo liikaa kun on tottunut siihen, että yleensä nettisivut sun muut latautuvat lähes välittömästi. Mutta jos on tottunut esim. hitaampaan yhteyteen, niin silloinhan asiaan suhtautuu eri tavalla. Muistan vielä modeemi ja ISDN aikoina kun latausajat olivat "hitusen" pidempiä, mutta nykyajan nopeuteen on jo tottunut liiankin hyvin :).

Tuo kartta on muuten aivan loistava, eikä se mikään erityisen hidas ole niillä paikoilla, jotka on jo aikaisemmin katsonut, mutta sen pitäisi olla nimenomaan nopea jo niillä uusilla paikoilla, sillä kävijät eivät jaksa odottaa kartan latautuvan kun sitä ensimmäistä kertaa käyttävät. Nokian oma suoritui tässä mielessä selvästi paremmin. Siinäkin oli laatikoita, jotka lautuivat kauemmin, mutta kuitenkin yleensä nopeammin kuin Leafletin kartassa. Ja tietenkin sekin vaikuttaa asiaan, että Nokian oma näyttää nämä ei tarkentuneet laatikot sillä edellisellä zoomitasolla, jossa on karttakuva, eli sulla on jotakin hajua kuitenkin mitä sieltä on latautumassa. Leafletin oma puolestaan näytti tyhjät tasaväriset laatikot latautuvien kohtien päällä.

EDIT: Sen verran täytyy korjata, että Nokiankin kartassa on välillä pelkät tyhjät mustat laatikot karttaosia ladattaessa, mutta välillä on nuo, joissa on vanhan zoomitason karttanäkymä :)

weatherc

Kannattaa muistaa että NSD käyttää NokiaMaps 2.1:stä joka oli vielä nopea kun uusin on 2.2, joka on joka kusee hitaudellaan koska palaset tulee UK:stä eikä enää Suomesta ja rajoituksillaan, tosin 2.2:ssa olisi sateliitti ilman paikkakuntia.
Koska siinä on pakollinen rekisteröytiminen niin ei liene kun ajan kysymys että lopettavat 2.1:sen.
Ja kun kartalla on oma "id" niin voivat seurata milloin tulee se 500K latausta täyteen jonka jälkeen voivat painaa off-nappia. Siinä sitten ihmetellään missä kartta on kesken parhaimmat ukkoset.


Snowi

Tuo testi oli tosiaan tolla 2.1 versiolla enkä 2.2:n nopeudesta osaa sanoa, mutta 2.1 versio on kyllä "blazing fast"  :). Olisi erittäin harmi jos, vai onko se jo kun, Nokia lopettaa tuen tolle 2.1 versiolle. Muussa tapauksessa voitaisiin edelleen käyttää sitä versiota oikein hyvin, ainakin siihen asti kunnes Nokia sille tuen lopettaa. Jos pitäisivät edes kesän yli, niin olisi sentään vielä tämän ukkoskauden ajan.

Mites muuten aiot tehdä NWN:n kartan kanssa, se nimittäin on varmaan vieläkin kinkkisempi juttu?

weatherc

LainaaOlisi erittäin harmi jos, vai onko se jo kun, Nokia lopettaa tuen tolle 2.1 versiolle. Muussa tapauksessa voitaisiin edelleen käyttää sitä versiota oikein hyvin, ainakin siihen asti kunnes Nokia sille tuen lopettaa. Jos pitäisivät edes kesän yli, niin olisi sentään vielä tämän ukkoskauden ajan.

Nokiaa edes pikkasen tuntien sanovat A:ta tänään ja B:tä huomenna (Eihän Salon tehtaaseenkaan pitänyt koskea, kuis kävi?)
Tuo NokiaMapsin systeemit ovat muuttuneet monta kertaa ihan lyhen ajan sisällä. Esim se on ihan erillainen siitä mitä se oli vielä helmikuussa kun NSD:tä väsäilin. Luotto kyseiseen puljuun on pyöreät nolla.

Suurin ongelma on että kartta vaatii Apps-Id:n (on jo 2.1:ssä) ja siinä se yhteenlaskettu latausraja on pakollisuuden myötä 500K:n latausta "lifetime" eli se ei ikinä edes nollaannu. Enkä yhtään ihmettelis jos soveltavat sitä myös 2.1:een. Lähes kaikissa karttasysteemeissä on sellainen, myös Leaflet/Cloudmadessa.

LainaaMites muuten aiot tehdä NWN:n kartan kanssa, se nimittäin on varmaan vieläkin kinkkisempi juttu?

Niin on.



Snowi

Oon toistaalta ihmettellytkin, että onpa kumma kun ne antaa käyttää noita karttoja ilmaiseksi ilman mitään rajoituksia. Ja tulihan niihin sitten noita rajoituksia, jotta päästään taas rahastamaan käyttäjiä. Tosin aika kalliin hinnan Nokia noista Navteqin kartoista maksoikin, joten pitää niille varmaan jotain katettakin yrittää sitten saada. Sinällään tuo ei kyllä ole yllätys.

weatherc

#15
LainaaOon toistaalta ihmettellytkin, että onpa kumma kun ne antaa käyttää noita karttoja ilmaiseksi ilman mitään rajoituksia. Ja tulihan niihin sitten noita rajoituksia, jotta päästään taas rahastamaan käyttäjiä. Tosin aika kalliin hinnan Nokia noista Navteqin kartoista maksoikin, joten pitää niille varmaan jotain katettakin yrittää sitten saada. Sinällään tuo ei kyllä ole yllätys.
Se on kyllä ihan totta mutta kai se oli yritys laittaa kapuloita Googlen rattaisiin mutta nyt kun G:kin lähti rahastuslinjalle niin se oli sitten siinä.

Toinen ongelmahan se ettei minkään karttasysteemin peruskartta oikeen sovi NSD:hen tahikka NWN:ään.
Esim. OSM:ssä ovat perusväriltään pikivalkoiset nuo lähimmäiset zoomitasot eikä OSM:ään ole satelliittia.

EDIT: Mutta esim tuon Leafletiin ne saa minkävärikseksi haluaa ja ainakin itse tykkään tuosta sinertävästä joka on yksi valmiista tyyleistä. Kun vaan saisi luvallisesti cacheta palaset dedille ei olisi ongelmaa.
Toinenkin juttu minkä huomasin, Nokia/Google latailevat ison nipun javascriptejä heidän serveriltään eli nopeus on kiinni myös heidän serveristä kun Leafletillä se on tasan yksi joka tulee deiltä, eli jos saisi palasetkin dedille se olisi täysin "oma".

weatherc

#16
Sinisen kartan palaset tulee nyt dediltä. Ensimmäisen kerran kun latailee kyseitä palasta niin kestää hitusen kauemmin koska hakee sen leafletiltä.

Huomattavaa on myös ettei hakupätkä ole mitenkään optimoitu, nyt kaikki tulee php:n kautta kun varmasti saisi switchin Nginxiin että jos filu löytyy se puskee sen ulos suoraan muuten hakee sen php:llä. Myöskään ei ole tietoa onko tämä sallittu tapa :P

EDITTIÄ:
LainaaMutta nykyään tuollainen sekunnin parin odotusaikakin on jo liikaa kun on tottunut siihen, että yleensä nettisivut sun muut latautuvat lähes välittömästi.
Luin tuossa just kun tuosta noeudesta/optimoinnista Googlasin että etusivu on se tärkein websivussa että on nopea. Sisäsivut voivat sitten olla hitaampia koska silloin vierailija haluaa määrättyä sisältöä ja siten se voi myös olla hitaampaa tuottaa.
Ja faktahan on se että jos haluaa salamanopean sivun, niin se tarkoittaa paluuta staattiseen kuvaan ilman mitään härpäkettä alkaen ajaxista. Jokaikinen härpäke mitä sivu käyttää tuo lisää latausaikaa (kuten javascripti, webfontti, etc. etc). Latausaikaa voidaan tosin koittaa minimoida esim. expires-headereillä jossa selain ei edes kysele filua jos löytyy valmiina eikä headeri sano että umpeutunut.
Yksi syy noiden karttapalveluiden hitauteen kun on juuri tuo, ne lataa ison nipun eri javascriptejä sekä julmettuman kasan kuvapalasia. Esim. NokiaMapsit lataa 8 kpl/120 KB javascriptejä, tämä ilman että edes karttaa on avannut, eikä selain lataa niitä kun ehkä 4 kerrallas samasta domainista...

weatherc

#17
Pieni yhteenveto löydöistä karttapalveluista. Lähtökohtana laskelmissa ollut liikennemäärissä edellisten parin ukkoskauden sivulataukset + pikkasen lisää eli helppouden vuoksi 500K latausta/kk tai 85K/päivässä. Ideahan on löytää systeemi joka ei mene offlineen kesken parhaiten ukkosten. Sitä on nähty joihan tarpeeksi.
Muistaa täytyy että "you get what you pay for" eli kun aletaan puhumaan puolesta miljoonasta latauksesta kuukaudessa niin ei voi olettaa saavansa sitä parhainta/nopeinta varsinkaan ilmaiseksi. Eli jostain on mahdollisesti tingittävä jollei halua maksaa ittsensä kipeeksi. Vaihtoehtona siihen on tietty aina että pitää huolen että sivu tuottaa kulujen verran.
Taivoite on myös pitää asennus helppona eli ettei tarvis hakea jotain App-Id:tä kun asentaa karttaa vaan jos sellainen on niin se voisi olla kaikilla sama.

GoogleMap
"Suurin ja suosituin" lähettää myös suuren laskun nykyään. Peruskartalla on 25K latausraja ja styylatulla kartalla 2.5K raja päivässä. Ylittävältä osalta laskutetaan $4/$8 per 1K latausta. Lasku: $240/$660 per 85K:n päivä.

NokiaMaps
500K raja "lifetime" eli yksi parempi kuukausi ja raja paukkuu että soi. Tämän jälkeen ?. TOS:ssa maininta *may be or may become subject to charges*. Rahapuuteessaan aivan saletisti tulee maksulliseksi tuo API nyt kun vihollinen G:kin alkanut periä maksua. Pakollinen Appsin rekisteröityminen eli tällä hetkellä kaikilla NSD-kartoilla on sama "id".

OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).

Open MapQuest
Lisensoitu sekä open-versiot. Openversio käyttää OSM-dataa, lisentoitu Navteqin dataa. Raja 4000 karttapalaa sekunnissa. Löytyy satelliittikuva mutta karttojen tyyliä ei voi muokata. Enterprise-lisenssi $2500 vuodessa.

OpenLayers
Ei varsinainen karttapalvelu vaan voi liittää yhteen usamman muun palvelun karttoja "yhdeksi systeemiksi". Zoomi ym. palikat näyttävät kun 90-luvulta.

Bing
Rajoitus 500K latausta vuodessa

MapBox
Ilmaisraja 3K karttaa kuukaudessa, 500K maksaisi $499.

Leaflet/Cloudmade
Ainoa palvelu jossa voi muokata karttojen tyylejä Googlen lisäksi. Ei rajaa latauksissa muutoin kun 50K palaa samasta IP:stä 24 tunnin aikana. Ainut skripti jossa voi muokata mistä palaset haetaan sekä ainut jossa kaikki (js)filut (1 kpl) hostataan omalla serverillä. Näinollen se ei hae mitään ulkopuolelta muuta kun mahdolliset karttapalaset.

Yksi aika suosittu yhdistelmä vaikuttaa olevan Leaflet js-moottorina sekä MapQuest karttana. MapQuestin kartta on ihan asiallisen näköinen varsinkin isommalla zoomilla: http://open.mapquest.com.
Jos ajatellaan NSD:tä niin Cloudemaden muokattu kartta joka ajetaan proxycachen läpi dediltä käsin on aika vahva ehdokas. Näinollen se ei hakis palaisia Cloudemadelta muutoin kuin jos puuttuu. Testikartassa ei ole kun yksi subdomain käytössä joten se aiheuttaa blokkaamista kun zoomailee, niitä pitäisi olla 3 jotta pääsis ympäri noiden selainten latuas/domain-rajojen.

khyron

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 17.04.2012, 13:41
OpenStreetmap
Ei varsinaista rajaa mutta maininta että kova liikenne kielletty. Moni G:n/N:n vaihtoehdoista käyttää OSM-dataa ja löytyy palikoita jolla voi mm. rakentaa oman karttaserverin tai proxycachen. Karttaserveri vaatii tosin mielettömästi tallennustilaa (lasketaan Teratavuissa).
aiheuttaa blokkaamista kun zoomailee, niitä pitäisi olla 3 jotta pääsis ympäri noiden selainten latuas/domain-rajojen.

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: khyron - keskiviikko, 18.04.2012, 07:32

Jos ukkosen/sään näyttämistä varten haluaa kartan niin ei kai sen tarvi sisältää koko maailmaa ja kaikkia zoom leveleitä, jolloin datan määrä pienenis huomattavasti.


Joo ei meidän osalta, mutta kun nämä on jaossa muuallakin kuin suomessa. Tietenkin jos olisi vaan peruskartta eri maille olisi ehkä helpompaa.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi