Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Talvi 2011-2012

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 01.12.2011, 14:33

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Snowi

Itsekin voisi ensimmäistä kertaa ennakkoon äänestää, sen verran helppo tapaus on nyt kyseessä, mutta taidan jättää kuitenkin vaalipäivälle  :)

Kylmää näyttää Lapissa olevan ja ihan mukavia lukemia on siellä tänään ollut kun NWN:aa katsoo. Rovaniemenkin sääasemalla tehtiin uusi pakkasennätys ja se on nyt -25.4°C ja edelleenkin pakkasta on -21.6 astetta.
Klaukkalassa puolestaan mennään pikkupakkasessa ja lunta vähän satelee. Loppuviikosta Suomeen on tulossa korkeapaine, mutta aivan niin korkea se ei näytä olevan mitä alkuun ennustettiin, mutta saadaan ainakin vähäksi aikaa huokasta helpotuksesta lumidateiden suhteen :)

weatherc

LainaaLoppuviikosta Suomeen on tulossa korkeapaine, mutta aivan niin korkea se ei näytä olevan mitä alkuun ennustettiin, mutta saadaan ainakin vähäksi aikaa huokasta helpotuksesta lumidateiden suhteen
Tuosta sanoisin ettei välttämättä.
Riippuu ihan tuulen/ilmavirran suunnasta ja siitä jäätyykö Suomenlahti/Itämeri. Niin kauan kun ovat avoimena niin toimii (Ruåttin SMHI:n sanoin) lumitykkinä...  :P

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 23.01.2012, 17:00
Riippuu ihan tuulen/ilmavirran suunnasta ja siitä jäätyykö Suomenlahti/Itämeri. Niin kauan kun ovat avoimena niin toimii (Ruåttin SMHI:n sanoin) lumitykkinä...  :P

Niin kauan kun ilmavirta on idästä ja kaakosta, niin ei ole samanlaista hätää tilanteen kanssa, tosin lounaisrannikolla sateita saattaa tulla  :). Venäjältä tuleva korkeapaineen alue lähestyy jatkuvasti Suomea, mutta samalla lännestä on tulossa matalanpaineen alue, joten Suomi jää tavallaan näiden ilmamassojen väliin, joten saa nähdä kumpi niistä sitten lopulta voittaa.

Leka

LainaaUkan Ruotsiin muuttaminen on näillä näkymin peruutettu.   ;)
Samoin täällä jäädään Suomeen ja tässähän tarkoitetaan erään ehdokkaan presidentiksi valitsemista jonka sukunimi on yleisesti käytössä erään hyvinkin tunnetun automerkin mallilla  ;D

LainaaVenäjältä tuleva korkeapaineen alue lähestyy jatkuvasti Suomea, mutta samalla lännestä on tulossa matalanpaineen alue, joten Suomi jää tavallaan näiden ilmamassojen väliin, joten saa nähdä kumpi niistä sitten lopulta voittaa.
Matalapaine voittaa lopulta, mutta milloin jää nähtäväksi, sen verran voimakas korkeapaine on vastassa. Perjantaihin saakka ulottuvista GFS-ennusteissa Venäjän korkeapaine pitää hyvinkin reilusti pintansa, mutta jos korkeapaineen keskus liikkuu reilun 400 km lännemmäksi mitä on ennustettu, niin silloin alkaa jo etelässäkin olla hiukan viileää...

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan asemalla Naruskalla leipoontui pakkasennätykseksi tänään päivemmällä -26,1 astetta. Nyt iltaa ja yötä kohti lähti ainakin tilapäisesti lämpötila nousemaan, kahdeksisen astetta lauhtunut.

Finilveksen Lohikallion asemalla tuossa kilometrin päässä kävi -27,7 asteessa. Ukan hyytävyyslukema käväisi jo rapiassa kolmessakympissä.

Ei ole pakkanen pahitteeksi, eipä nuita tälle talvelle vielä ole ollutkaan. Keskuslämmityskattilan karstoja on mukava rapistella alas pitelemällä vetolukkuja välillä reippaammin auki.

Pakkasjakson voisi vanhojen ennusmerkkien perusteella saattavan vaikka jatkuakin, koska kolmisen vuorokautta Ukan toinen kotieläin Rihlakoiran lisäksi, eli Täplä härkäporomme, on pidellyt majaansa pihapiirissä. Rehuruokintaan siirtyminen viittaa siihen, että poron eväs alkaa olla reilun puolen metrin paksuisen hankikerroksen alla työläämpää evästä kuin säkkitavara eteen kannettuna.

Täplä on hanakka osallistumaan kotona ollessaan kaikkiin pihalla tapahtuviin hommeleihin, kuten kuvastakin näkyy. Ruoka pitää näemmä tienata autohuollolla.  ;)

www.naruska.com

finilves

Talven ennätys tuli -27.8 , mutta mikä se totuus on 1-wire näytti samaan aikaan -26.9 antureiden etäisyys toisistaan 10cm.
Noista 1-wire antureista on kyllä selvinnyt suuret vaihtelut mittauspaikalla, parhaimmillaan 20m etäisyydellä on 3-4 asteen lämpötila-ero.
Korkeuseroa noilla on noin 3m ja kaikki on maan pinnasta 2m korkeudella.

weatherc

Enontekiön tiesääsasema: -32.6
Ruåttin puolella Nikkaluokta tiesääasema -34.1

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruska pysyttelee edelleen Lapin alueella sen lämpöisemmällä puolella.Se ei ole ihan tavanmukaista. Parinkymmenen asteen pakkanen on oikeastaan optimikeliä tammikuun loppupuolelle, kun pitelee mielessä kylmimmät mahdolliset eletyt tämän ajankohdan pakkaset. Viikon verran eteenpäin näyttää ennustavan tätä samaa pariakymppiä. Passaa hyvin.

Aurinko jo nousee aika korkealle. Kuva on tältä päivältä yhden paikkeilta, jolloin Ukan takapihalle pohjoisen puolelle paistaa ihan sievästi silloin, kun paistaa. :D

www.naruska.com

yka

#188
Lainaus käyttäjältä: finilves - maanantai, 23.01.2012, 23:04
Talven ennätys tuli -27.8 , mutta mikä se totuus on 1-wire näytti samaan aikaan -26.9 antureiden etäisyys toisistaan 10cm.

Noiden lämpö- ja muidenkin sääanturien antamissa lukemissa voi hyvinkin olla tietyillä alueilla heittoa. Eroja on myös ammattilaisantureiden - Ilmatieteen laitoksenkin - laitteissa. Vaikka pyrkimys olisikin parempaan tulokseen kuin vaaitusnormien edellyttämään tarkuuteen, ei varmuutta voida milloinkaan saada. Tietyt asteluvut voidaan tarkistaa ehdottoman tarkoiksi hyvin suurin kustannuksin, mutta, varsinkin digitaalimittareiden, lukemat voivat muuttua mittareiden elektronisten piirien ikääntyessä. Lisäksi ympäristön kosteus vaikuttaa mittaustulokseen, mittauspiirit voivat reagoida siihen eri tavoin. Monet muutkin seikat voivat vaikuttaa vertailutulosten arvointiin. Joskus näkyy sanottavan, että oikein kalibroitu elektroniikka on muuttumatonta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Suuret lämpötilaerot, esim.  -40 - +40, eli 80 astetta samassa mittarissa on mahdotonta saada PYSYVÄSTI joka mittauskohdalta oikeaksi. Harrastelijasäänaisten  ja -miesten mittareilla ei kannata yrittääkään saada vierekkäinkään asetettuina samoja tuloksia kaikilla mittausalueen arvoilla. Olennaista ei ole se, poikkeaako arvo 1-2 kymmenesosaa, tai enemmänkin, jonkun toisen saamasta arvosta. Emme kuitenkaan tiedä, kumpi tulos on "oikeampi". Olennaista on se, onko sää nyt lämpimämpi tai kylmempi kuin joskus muulloin, esim vuosi sitten mitattuna samalla mittarilla. Sekään tulos ei varmuudella ole "oikea", koska mittarin kalibrointitaso on saattanut muuttua. Lisäksi meillä ei ole mitään käsitystä siitä, onko kalibrointiin käytetyn laitteen antama arvo oikea. Ainakin eri kalibrointilaitteilla tarkistetut mittarit näyttävät varmasti eri arvoja. Hyvälaatuisen lämpömittarin kalibrointi tarkistetaan muutaman mittausalueen arvon perusteella ja oletetaan, että mittausarvo on lineaarinen väliarvoilla. Onko niin todella, ei ole varmaa, tai oikeastaan niin, että ei ole tietoa mittaukseen käytetyn vertailulaitteen arvojen paikkansa pitävyydestä. Ainakaan lineaarisen laskennan perusteella sitä ei voi tehdä.
Keskustelu mittalaitteiden "hyvyydestä" on sinänsä mielenkiintoista, mutta mihinkään todella oikeaan tulokseen ei koskaan voida tulla, koska ei tiedetä, mitkä ovat ne arvot, joihin mittarin arvoa tulisi verrata. Uskon, että ammattilaismittarit ovat pääpiirteissään paikkansapitäviä. Mutta esim. asteen sadasosien kirjaaminen tilastoihin ja niillä "kilpaileminen", niin kuin joskus näkee, on pelkkää leikkimistä. Mistään mittarista emme voi tietää noin tarkkojen arvojen paikkansapitävyttä. Kymmenesosa-asteetkin ovat useimmiten mitä sattuu. Emme tiedä sitäkään, onko asteen tarkkuuskaan mittarissamme oikea, mutta jokin arvohan sieltä on otettava. Saahan sen kymmenes- ja sadasosankin muistiin merkitä, kunhan muistaa, että yhtä hyvin niiden tilalla voisi olla mikä arvo tahansa. Kovin "millintarkaksi" tätä sääharratusta ei ole hyvä tehdä.

Ymmärrän kyllä, että melkein asteen ero kahdella mittarilla panee kysymään, että kumpi on oikeassa. Epäilisin, että kumpikin on väärässä, mutta kumpi on enemmän väärässä tai enemmän oikeassa jää vastausta vaille. Sääharrastajan on vain valittava se, mikä "miellyttää enemmän".
yka

weatherc

#189
Täyttä asiaa tekstiä yka:lta.  :)

Sitä en oikeen ole ymmärtänyt että täälläkin kovasti väitetään/uskotaan että ne FMI:n laitteet olisivat ne oikeat.
Kuten ykakin sanoi, kukaan ei tiedä sitä onko näin, olkoon sitten kalibroitu millä tahansa, miten tahansa, mutta jostainhan se lukema on otettava.

Joku ww-foorumillakin sen sanoi aikonas että se kun myydään sääasemia/mittareita 0.1 asteen "tarkkuudella" on silkka myyntikikka, desimaalit kun myy. Speksejä kun rupee lukemaan niin tuleekin vastaan jotain tyyliin "virhemarginaali +/- 1 aste". Eli sillä desimaalilla ei ole mitään muuta merkitystä kun näyttää hienolta. Olkoon sitten 10€ halpismittari tai useamman sadan €:n "ammattiasema".

Vaskilla oli muutama vuosi sitten pientä testiä asian tiimoilta täällä jossa näkee hyvin että "mittarivirhe" vaihtelee lämpötilan mukaan eikä ole mitenkään lineaarinen: http://www.vaski.net/Foorumi/viewtopic.php?t=759

Mitä 1-wireen tulee niin kokeilin tuossa yhdessä kohtaa laittaa 1-wiren ja Daviksen anturat vierekkäin. Sää oli pilvinen joten auringon lämmitystä/lämpötilan haihduntaa selkeän takia ei ollut. Lukemissa oli 0.1 asteen heitto, eli samaa näyttivät.

Mitä miikhalin eroon tulee niin onko molempien suojat vastaanvanlaiset?
Nimittäin olen huomannut että jos anturipiiri on esim. valkoisessa tiiviissä suojassa sen sisus kylmenee enemmän kun ympäristö selkeällä kylmällä pakkaskelillä. Lienee yksi syy miksi se Daviksenkin anturi on itse asiassa "paljaana" mutta noiden lautasten suojaamana.

Viime yön alin Enontekiöltä: -35.2  ;D