Oikeaa säätä oikeista paikoista..?

Aloittaja miihkali, keskiviikko, 31.08.2011, 11:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali

Jokunen aika sitten sitten kävin pikaisen kirjeenvaihdon emaililla erään kyläsivujen tekijän kanssa. Huomasin näet sivuilla olevan "paikallissäälinkin", jonka tiedot oli jostain Wundergroundilta. Koska noin 70 km päässä olisi FMI:n asema, tarjosin sitä linkkiä. Kuulema matka oli liian pitkä eli noin 70 km, joten säätiedot eivät kelvanneet. Lähempänäkin, noin 30 km, olisi ollut paikallisharrastajan tiedot tarjolla. Sekin oli liian pitkällä. Siinä vaiheessa alkoi naurattamaan, sillä mietiskelin sivuston säätietojen oikeellisuutta ainakin sillä hetkellä, kun niitä luetaan. Jokainenhan saa kyhätä haluamansa kyläsivuston turisteja varten, mutta joku tosiaan säästä kiinnostunut turisti saattaa repiä pelihousunsa saatuaan vanhahkoja, hitaasti päivittyviä tietoja.

Tuota matkan pituutta ihmettelen, sillä onkohan sivuston laatijalla käsitys, että Wundergroundin lämpö- ja muut vimpaimet ovat toimivana juuri kyseisen kylän alueella. Olkoon, jos ovat. En jaksa enää mainostaa ainakaan samaiselle kekkulille.

Helpotti, perskules!  ;D

Snowi

Tommoinen 30km etäisyys on kuitenkin sen verran pieni, että lämpötilassa ei yleensä juuri kauhean isoja eroja ole ja sen takia voi hyvinkin katsoa sellaista sääennustetta, joka on ennustetta 30km päähän sinusta. Tietenkin pieniä ominaispiirteitä on kaikilla alueilla, mutta yleensä erot on aika pieniä. Ehkä suurin ero esim. täällä pääkaupunkiseudulla on aivan rannikon ja sisämaan ero. Mutta jo esim. Vantaa ja Nurmijärvi on lähes yksi ja sama, eli on aika sama kumman ennustetta katsot  :). Täällä Klaukkalassa toimii melkein paremmin Vantaan ennuste kuin Nurmijärven, mutta erot ovat yleensä maksimissaan yhden asteen heittoja.

J.Jäntti

Jostain FMI:n jutusta luin kauan aikaa sitten, että tyypillisesti säähavaintoverkko rakentuu sillä periaatteella, että yksittäisen sääaseman lukemat koskettavat aluetta, joka on 10km säteellä sääasemasta.
Itse en henkilökohtaisesti ihan allekirjoita tuota tietoa, sillä itse sääasemia pystyttäneenä henkilönä olen saanut havaita, että jokaista sääasemaa koskettaa ensisijaisesti paikallinen, usein pihapiiristä käsin vaikuttava ns. mikroilmasto, sekä laajemmalla, oman arvioni mukaan noin kilometrin säteellä asemasta vaikuttava ympäristö omine muuttujineen. Kokonaisuutena uskaltaisin väittää, että yksittäinen sääasema palvelee enemmänkin 2-5km säteellä olevaa aluetta, riippuen asennuspaikasta ja ympäristöstä.

Sen perusteella ymmärrän kyllä miihkalin kertomuksessa esiintyneen henkilön vastahankaisuuden 30km päässä sijaitsevan sääaseman tietojen käyttöönotosta.
Itse olisin harkinnut käyttöönottoa rinnalle, ennemmin, kuin totaalia hylkäystä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Säätiedoissa saattaa toki välillä esiintyä isojakin eroja lyhyelläkin matkalla, mutta yleensä ollaan kuitenkin noin asteen sisällä jos lämpötilaa katsoo. Sateissa erot saattavat olla huomattavia lyhyllä matkalla. Talvella puolestaan saattaa olla yllättävänkin isoja eroja kovien pakkasien aikaan, jos toinen mittauspiste sijaitsee "kuopassa" ja toinen vaikka kukkulalla. Kuitenkin yleensä erot eivät mielestäni varsinkaan 10km säteellä ole niin merkittäviä, että eikö sellaisen aseman tietoja voisi käyttää myös itse hyväksi. Itse pidän maksimi rajana noin 20-30 kilometriä, jos siis sallii pienet heitot.

Sääennustuksissa sitten tuollainen 30km ei ole juuri mitään. Äsken esim. vertailin FMI:n Nurmijärven ja Hämeenlinnan ennustetta, niin sen verran samanlaisia ovat, että voisin ihan yhtä hyvin käyttää sitä Hämeenlinnan ennustetta. Jopa Tampereen ennuste on sen verran samanlainen, että sitäkin voisi jopa täällä käyttää  ;D. Ennusteissa sanoisin maksimirajana olevan helpostikin tuollainen 50km, ehkä jopa joku 70km. Ennusteet ovat hyvin lähellä identtisiä, muutamia pieniä eroja lukuunottamatta. Eli oman paikkakunnan ennusteella saattaa saada vain muutamia tarkentavia tietoja.

weatherc

Olen aika Laihon linjalla tässä.
Oma kokemus on se että aseman asennuspaikasta riippuen sen tiedot voi olla "paikkansapitäviä" vain sillä puolella taloakin jossa se sijaitsee jos oiken tarkkoja ollaan. Jos pientä heittoa sallii niin alue suurenee luonnollisesti.
Esimerkkinä, viime talvena sain useamman asteen heiton riippuen millä puolella taloa mittasin.

Ennusteissa niin eihän nuo ennustemallinuksetkaan metrintarkkoja ole, tuo "ruudukko" johon maapallo on jaettu on kilometreissä, riippuen mallinuksesta. Esimerkkinä WXSIMin ukkosennuste Tom (WXSIMin tekijä) sanoi pitävän paikkansa 80km säteellä asemasta.
Eli ennusteissa voi hyvin käyttää jonkun matkan päässä olevaa, tosin ottaen huomioon sen että jossain tapauksissa ei välttämättä pidä paikkansa, riippuen ihan säätilasta yleisesti. Jossain säätiloissa voi hyvinkin pitää paikkansa ja taas jossain ei ollenkaan.

Jos omalle koordinaatille haluaa ennusteen niin löytyy yr.no josta sen voi hakea myös koordinaateilla paikkakunnan sijaan API:a käyttäen. Tällöin se palauttaa lähimmän ennusteen joka saatavilla, ja niitä on täällä Pohjolassa todellä tiheästi koska yr.no käyttää Geonames.orgin tietokantaa jossa jokaikinen pikkurikkinenkin "paikkakunta" on listattuna (Suomesta noin 40000 kpl).