Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Uutta tutkaa pukkaa

Aloittaja teutari, tiistai, 26.04.2011, 18:56

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.


Snowi

Vähän epäilinkin, että tämä saattaa levitä tästä eteenpäin, joten ehkä on vain parempi paljastaa tämä sitten kaikille  :).

Eli minähän se siinä oikealla olen nimellä Reko Rajapuro ja perustamani sääyritys toimii nimellä Suomen Sääpalvelu Oy. Tarkoitus olisi kehittää Suomeen maailman kattavin yksityisten ukkostutkien verkosto ja näiden avulla sitten parantaa kolmiomittaus huippuunsa. Tänä vuonna on tarkoitus avata kuusi uutta tutkaa ja tuo Vuokatin tutka oli ensimmäinen, joka asennettiin paikalleen. Viime sunnuntaina pikareissulla se hoitui, lentäenhän sinne piti matkustaa, sen verran kuitenkin matkaa.
Vuokatti oli luonnollinen valinta ensimmäiseksi paikaksi, sillä Vuokatissa on tullut lomailtua 90-luvulta asti. Kuvassa olevan Antin tapasin viime kesänä venereissulla ja tuo reissu jäi kaikkien mieleen päälle tulleen Veera-myrskyn takia. Tuosta reissusta raportoin täälläkin foorumilla viime kesänä. Antti sitten teki reissusta jutun blogiinsa ja heitti kysymyksen "mistä mekin saataisiin samanlainen sääasema tänne Vuokattiin?". Otin sitten viime helmikuussa yhteyttä Anttiin ja hän suostui ottamaan ukkostutkan vastaan välittömästi. Elokuussa Vuokattiin saadaan todennäköisesti myös Davisin sääasema, joten siitä tulee lopulta yhtä kattava palvelu kuin nykyinen Klaukkalankin sivusto on.

Asiasta ei tiennyt kukaan muu kuin Henkka, koska otin aivan alkuun häneen yhteyttä ja kysyin mitä mieltä hän on asiasta. Tarkoitus olisi kehittää kattava kolmiomittausverkko, jonka pääsivustoksi tulisi ukkostutkat.fi sivusto. Tästä projektista tulee lisätietoa enemmän sitten kun homma edennyt pidemmällä ja mekin olemme projektin suhteen viisaampia, eli ehkä ensi syksynä.
Tarkoitus olikin pitää asiaa salassa ainakin vielä jonkin aikaa, koska en ole siitä edes kertonut Klaukkalan sääaseman sivustollakaan. Mutta juttu kiinnosti sitten myös Sotkamon-lehden toimitusta ja sieltä tultiin asiasta tekemään pieni juttu lehteen ja nettiin. Yllätyksekseni uutisen huomasi välittömästi Ursan Panu Lahtinen ja mietinkin, että asia saattaa levitä nyt eteenpäin.
Mutta ei tämä kauheasti haittaa vaikka se julki tulikin, muutama asia oli tarkoitus vielä saada kuntoon ennen julkistusta. Yksi näistä on oman sadetutkan hankkiminen sivustolle ja siitä minulla on nyt keskustelua Forecan kanssa.

Tarkoitus siis olisi asentaa kuusi ukkostutkaa tänä kesänä ja nyt on siis asennettu yksi. Kaksi paikkaa on jo lähes varmoja, mutta en vielä mainitse paikkakuntia. Paikkakunnat minulla on jo valmiiksi katottuna ja nämä sijaitsevat tasaisesti ympäri Suomen. Myös muutama sääasema olisi tarkoitus avata tänä vuonna.
Yrityksen perustin, koska juttu alkaa mennä jo sen verran isommaksi mitä pelkän yhden sääaseman kanssa olisi, joten toimintaa on helpompi tehdä yrityksen kautta. Suomen Sääpalvelu Oy kuulostaa erittäin viralliselta ja joku saattaa luulla sitä jopa valtion virastoksi, mutta näin ei tietenkään ole eikä tule olemaankaan. Tarkoitus olisi kaikesta huolimatta pysyä hyvin maanläheisenä ja yksityisenä yrityksenä. Nimeksi valitsin Suomen Sääpalvelun, koska siinä on tärkeä sana "Sää" ja ihmiset tietävät välittömästi mistä on kyse. Tarkoitus oli myös perustaa yritys, jonka nimi olisi mahdollisimman luotettava, koska itse olen erittäin luotettava ihminen, joten haluan sen heijastuvan yrityksen nimestäkin  :)

Monia varmaan ihmetyttää mistä rahoitus moiseen. Lainaa en ole tämän toteuttamiseen ottanut, vaan tulot ovat tulleet perheyrityksestämme, joka on tehnyt hyvää voittoa viime vuosina. Yrityksen nimi on Uudenmaan Leipä Oy. Henkilökuntaa on noin 40-50, riippuen sesongista. Kesällä henkilökuntaa on aina enemmän kuin talvella, johtuen monista kesätyöntekijöistä. Tällä hetkellä teen kaikenlaisia hommia yrityksessä, aika laidasta laitaan saattaa hommat heittää. Tänä talvena olen ollut esimerkiksi uuden nettisivuston suunnittelussa aktiivisesti mukana.
Suomen Sääpalvelun rahoitus olisi tarkoitus hoitaa mainostuloilla, mutta tänä vuonna aloitetaan vain ukkostutkasivun mainostuksella. Mainokset olisi tarkoitus pitää mahdollisimman vähän häiritsevinä, niin hyvin kuin se mainoksilla on vain mahdollista. Sivuston käyttäjälle kaikki palvelut on tarkoitus pitää täysin ilmaisina ja silloin mainostulot on ainoa vaihtoehto.

Tarkoitus on siis pysyä hyvin maanläheisenä, vaikka yritys kasvaisikin ja palvelut laajentuisivat. Tarkoitus ei ole missään nimessä syrjäyttää muita yksityisiä ukkostutkia, vaan toivottavasti ihmisten mielenkiinto yksityisiin ukkostutkiin lisääntyy entisestään ja saadaan Suomeen erittäin kattava kolmiomittausverkko. Tälläkin foorumilla tulen ehdottomasti pysymään jatkossakin, siitä ei ole epäilystäkään.

Kaikenlaisia mietteitä ja kysymyksiä voi laittaa tähän viestiketjuun, niin katotaan miten niihin pystyttäisiin vastaamaan  :)

PS. Dedillä majailevat saattavat hyötyä asiasta sen verran, että ensi syksynä hankitaan mahdollisesti Henkan kanssa vieläkin tehokkaampi serveri ja jos tilanne on hyvä, niin rahoitus tulisi Suomen Sääpalvelulta. Samalla saattaisi tulla myös muita ominaisuuksia, kuten cPanel hallintapaneeliksi. Tätä asiaa pitää kuitenkin katsoa tarkemmin sitten syksymmällä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka ei toistaiseksi ole kiinnostunut ukkosista muussa mielessä kuin siinä, että ne pysyisivät mahdollisimman kaukana tästä kairasta. Ja tietenkin vahingoilta suojatumisesta. Luin kuitenkin mielenkiinnolla Sotkamolaisen jutun, jonka KärSään Heikki oli bongannut ja lähettänyt Ukalle jo ennen asian julkiseksi tuloa täällä foorumilla.

Muutama kysymys heräsi, kun ajattelin omaa maantieteellistä sijaintiani ja siihen liittyviä erityispiirteitä, kun ukkostutkan tekniikka ja toimintaperiaatteet ovat täyttä utopiaa, kuten Ukalle moni muukin asia. Kysyn kuitenkin, kun asioista voi täällä keskustella. Tässähän saattaa saada pikaoppitunnin näiden Boltekien sun muiden värkkien ominaisuuksista. Ja hintapolitiikastakin.

Rajan läheisyys Venäjän suuntaan on ensimäinen kysymys. Täällä esimerkiksi puhelinoperaattorit joutuvat suuntaamaan lähettimiään niin, että puhelinkentät eivät ulottuisi kuin pikkiriikkisen verran tuonne itään. Tämä aiheuttaa ongelmia puhelimien kuuluvuudessa tukiasemilta itään ja myös idänpuoleisiin väli-ilmansuuntiin. Muutama Soneran mittarimies kertoili, että itään päin on tarkat ukaasit asioista. Ukka kyllä tälle Sonerasedälle silloin totesi, että ei siellä idässä ainakaan Kovdorin tukiasemalla säännöstellä puhelinsäteilyä tänne länteen päin, koska Tuntsan kairassa jos ei ole varovainen, niin puhelut puhutaan ulkomaantaksoilla. No, se siitä.

Toinen Ukan mieleen tuleva erityistekijä on kaksi operaattoritolppaa, yksi viiden ja yksi kymmenen kilometrin päässä. Lisäksi on kolmas, joka on tuossa noin puolen kilometrin päässä. Siitä kait lähtee maailmalle ainakin kiinteän laajakaistan tsydeemejä ilmojen teille. Miten näiden läheisyys vaikuttelee ukkostutkaan ja ukkostutka näihin?

Kolmas ja neljäskin kysymys ovat jo muotoutumassa, mutta odotan vastauksia ensin noihin.

Henkka jo kerran kirjoitti Ukalle, että taudilla on tapana tarttua, kun lähtee mukaan sääasemaharrastuksiin. Toistaiseksi Ukan iltarukoukset on kuultu siinä asiassa, ettei Ukka ole ryhtynyt käsipelissä, eikä koneellakaan kultaa kaivamaan. Se kun on muotia täällä päin, kuten tästä pohjoiseenkin. Hurahtamista ukkostutkaan voi yrittää toistaiseksi torjua kullankaivuurukousten jatkona  ;).

Hattua nostan Leipurille tarmokkuudesta, jolla hän asiaansa on lähtenyt eteenpäin viemään. Ei vaikuta miltään tillintallinhommalta. :o

Ukkosista kattavasti varoittavasta järjestelmästä Ukka on sataprosenttisen kannattavalla kannalla.

www.naruska.com

weatherc

#3
Pistetäänpä pikkasen lisäinfoa kolmiomittauksesta. Minähän olen ollut aika paljon yhteydessä Astrogenicin Relkoon aika paljon (Nexstorm tutkasofta + StrikeStar EU kolmiomittausverkko johon lähes kaikki Boltek-tutkat kuuluu).

Jotta salama voidaan kolmiomitata sen pitää kuulla ainakin 3 tutkaa. Koska olemme Euroopan laidalla niin juuri StrikeStarin antamat iskut Suomeen tyssää aika laaajasti heti kun mennään Etelä/Länsi-Suomesta poispäin. Sama on etelästä/kaakosta saapuvat ukkoset, Viro/Latviassa kun ei ole ainuttakaan tutkaa. Täällä kun auttaa myös Ruotsin tutkat, tosin sielläkään ei ole StrikeStar-tutkia kovin pohjoisessa. Suomen pohjoisin tutka joka on StrikeStar-verkossa on jamon Liminka.
Tähän tulee paljon apua Snowin tutkista, joista yksi on suunniteilla myös Lappiin.

Ainakin aluksi myös uudet tutkat liitetään StrikeStariin mukaan ja kolmiomittauskuvana ukkostutkat.fi:ssä toimii Relkolta luvan saanut WASP2-kuva joka kattaa koko Suomen. Siten se on osin myös Relkosta kiinni mitä siitä olisi mahdollista kehittää StrikeStarin kanssa, hänellä kun olisi ns. pelit ja vehkeet tätä varten ja ideaalinen tilannehan olisi jos saatais tätä kautta myös kaikki nykyisetkin Suomen StrikeStar-tutkat mukaan tähän :)

Ukkostutkat.fi-sivua on tarkoitus pitää jatkossakin lähinnä koonti-sivuna pws-asemien datalle, myös tutkille, ja pikemminkin toimia liikenteen välittäjänä tutkien omille sivulle. Eli näen että mitä "kovemmaksi jutuksi" ukkotutkat.fi saadaan niin sen enemmän trafiikkia tulee myös pws-asemien sivuille ;D

LainaaPS. Dedillä majailevat saattavat hyötyä asiasta sen verran, että ensi syksynä hankitaan mahdollisesti Henkan kanssa vieläkin tehokkaampi serveri ja jos tilanne on hyvä, niin rahoitus tulisi Suomen Sääpalvelulta. Samalla saattaisi tulla myös muita ominaisuuksia, kuten cPanel hallintapaneeliksi. Tätä asiaa pitää kuitenkin katsoa tarkemmin sitten syksymmällä.
Nooh, en menisi lupailemaan cPaneelia, sitä pitää tutkia tarkemmin mikä on paras noista kaveruksisita mitä olisi tarjolla, uusin Plesk kun ei myöskään näytä ollenkaan hassummalta  ;D

Ukan kysymyksiin:
1. Venäjän raja.
Ei vaikuta mitenkään. Tutka kuuntelee voisi sanoa radioaaltoja/sähköimpulsseja jota salamaiskut tuottavat. Nämähän kulkee rajoista riippumatta, eikä esim Venäjä voi niiden kuuntelemista estää mitenkään.

2. Tietoliikennetukiasemat.
Eivät vaikuta mitenkään suuntaan eikä toiseen. Sama tässä, tutkan "kuuntelema taajuus" on todennäköisesti aivan eri mitä esim. tietliikenne käyttää siirtotaajuuksina sekä salamaniskujen impulssit ovat aivan erilaiset mitä tietoliikenne tuottaa.

Argonex

Kappas vain, hieno idea :) Googlettelin tuossa eilen ja ihmettelin että mikäs tämä tämmönen sääpalvelu on, mutta ei löytynyt mistään mitään.. Ei ihmekkään kerran noin uusi juttu.

No sitten vain jännityksellä odottamaan että minne noita uusia asemia alkaa nousemaan :)
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

finilves

Sotkamossa taitaa olla pientä säätämistä, Ruotsissa salamoi, Sotkamo näyttää merenkurkun pohjoispuolelle ja muut näyttää eteläpuolelle

Snowi

Lainaus käyttäjältä: finilves - keskiviikko, 11.05.2011, 08:33
Sotkamossa taitaa olla pientä säätämistä, Ruotsissa salamoi, Sotkamo näyttää merenkurkun pohjoispuolelle ja muut näyttää eteläpuolelle

Tarkemmin kyse on siis Vuokatin ukkostutkasta. Vielä ei ole pystynyt tekemään mitään muita kuin suuntausäätöjä. Kunnon kalibrointi ja segmenteillä pelaaminen voi alkaa sitten kun saadaan vähän enemmän aktiviteettia. Kun katsoin tämän päivän replayna läpi, niin suurin osa salamoista näytti kuitenkin osuvan Ruotsin puolelle, pitää tosiaan segmenteillä säätää noita etäisyyksiä kun tulee vähän enemmän salamointia.

Snowi

Taas nähdään se, että pitäisi olla suuntauskorjaukset eri suunnille, sillä Vuokatin ukkostutka oli suunnattu muutamien kaakon puoleisten iskujen perusteella ja nyt piti korjata suuntausta selvästi. Tein myös ensimmäisen säädön etäisyyksiin, laitettiin iskuja vähän lähemmäksi, kun näyttäisivät menevät liian kauas. Nyt seurataan miten toimii alkusäädöt.