Ukka tarviis uusille härpäkkeille asennusohjausta

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 16.04.2011, 13:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

On siinä koteloimattomuudessa se hyöty, että jos kaapeleista on näkyvillä vain päät, niin ei niiden tilapäinen irrottaminen jommasta kummasta tai molemmista päistään ihan ongelmatonta ole. Tietenkin niitä voisi merkkailla vaikka eristysnauhan pätkillä liittimien vierestä, mutta Ukallakin pitäisi teippejä olla koko värikartallinen.

Kotelona voisi ajatella jotain riittävän isohalkaisijaista putkea, mutta jos sinne meinaisi piilottaa sähköjohdot ja jakorasiapötköt, niin pitäisi kait olla jotain maantienalitusputkea  ??? :o ;)

Pöytien alle jos johdotuksia piilottelee näkymättömiin, niin siellä siten iso mies konttailee ahtaissa paikoissa. Tai pieni Mummu. Ei sitä pääse semmoista kalenterivikkoa elämään, etteikö jotain piuhaa tarvitsisi irrotella ja siirrellä tai molempia. Vai eikö tätä tapahdu muualla kuin Naruskalla??? ??? :o

www.naruska.com

J.Jäntti

Oma mielipiteeni eroaa Argonexin mielipiteestä huomattavasti.
Vaikkakin lähtökohta onkin erilainen, kuin Ukalla, itse pyrin pitämään langatonta yhteyttä niin viimeisenä keinona kuin mahdollista. Meidän talossamme langatonta yhteyttä käyttävät vain kannettavat koneet ja ajoittain myös Android-luurini, mutta muutoin mennään tekniikkahuoneen ja FinWX-serverin osalta langallisilla yhteyksillä kokonaisuudessaan.

FinWX:n alkuaikoina serveri oli kiinni langattomassa verkossa, mutta lopulta siitä ideasta luovuttiin totaalisesti ja kokonaan, kun WLAN-tukiasema vain saattoi ilman perusteita paiskata kaikki langatonta käyttävät koneet kollektiivisesti pihalle ja kieltäytyä yhteistyöstä kokonaan kunnes laite nirhattiin virrattomaksi ja takaisin päälle. Tähän pätkintään eivät auttaneet firmwaret, ei ajurit eikä ne lukuisat kirosanat, joita työpaikalla saattoi päästä, kun julkisen palvelun sivusto saattoi vain yhtäkkiä tehdä varoittamatta katoamistempun ja tilanteen pääsi korjaamaan vasta tuntien kuluttua. Lopulta serverille saakka vedettiin 25 metriä pitkä kaapeli ja kaapelin päähän lyötiin vielä vahvikkeeksi pienikokoinen toimistokytkin. Siitä hetkestä alkaen vain laitteistoviat ovat pysäyttäneet sivuston toiminnan.

Periaatteessa jos huoneessa on laitteistokeskittymä, ei ole tarpeen käyttää langatonta verkkoa näiden laitteiden väliseen kommunikointiin. Kannettavat ja älypuhelimet ovat asia erikseen, etenkin, kun ne harvemmin ovat sidottu itse huoneeseen ja ovat tyypillisesti milloin missäkin samassa talossa; vaikka keittiön pöydällä.

Itselläni tekniikkahuoneessa sijaitsevat kaikki minun pääsääntöisesti käyttämäni viisi konetta, verkkotulostin ja verkkolevylaite (NAS), sekä erillisenä kaapelivetona FinWX:n serveri. Tästä lopputuloksena seinäasennuksena (melko rohkea veto kaupungin kämpässä) löytyvät niin rautapalomuuri, sisäverkon kaksi 1Gbps:n kytkintä, WLAN-tukiasema ja häkellyttävä nippu kaapeleita, joista kaksi kaapelia ovat vielä tyhjinäkin; toinen sisäverkolle ja toinen villille internetille. Tähän päälle kun lyö vielä ADSL-modeemista kulkevat kaapelit Elisa Viihde-lootaan ja rautapalomuuriin sekä Welhon kaapelimodeemista rautapalomuuriin, alkaa tuota RJ45-päistä kaapelia olla aika hilpeä nippu pöydällä. Koko tuo show on saatu pysymään siistinä asennuksen suunnittelun ansiosta, jonka avulla pystyttiin määrittelemään, miten monta minkä pituista kaapelia piti olla, jotta tuo tekniikkahuoneen verkkosegmentti saatiin toimimaan odotetulla tavalla. Näillä kaapelivarauksilla ja suunnitteluilla lopputulos on ollut sellainen, ettei tietoliikennekaapeleita ole tarvinnut siirrellä mihinkään tai irrotella. Sen sijaan sähköpiuhaa on tullut viskottua vähän huolimattomasti, että kun tein kartoituksen siitä, järkytyin, kuinka turvaton sähkönsyöttö lopulta oli. Nyt sekin on kuosissaan. Yksi UPS-laite suojaa koko tekniikkahuonetta ja tietoliikennelaitteistoa sähköhäiriöiltä ja -katkoilta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Argonex

Lainaus käyttäjältä: J.Laiho - maanantai, 18.04.2011, 20:12
Oma mielipiteeni eroaa Argonexin mielipiteestä huomattavasti.

Kommentissani oli pieni kompa, tarkoitin, että sitten kun langaton verkkovirta on keksitty niin noista lähiverkon kaapeleistakin joutaa eroon ;)

Eli juu ainoa paikka missä wlan:ia suosittelen on rakennus mihin on jälkiasenteisena käytännössä täysin mahdotonta vetää millään edes vähänkään nätillä tavalla kaapelointia.

Ja noista wlan purkeista, en tiedä mikä sulla on ollut käytössä, mutta niissä tuntuu olevan aivan järjettömiä eroja jopa saman valmistajan eri mallien kesken. Mulla on ollut jo vuosikausia käytössä Buffalon Whr-G54S purkki mihin olen rootannut sisälle tomato:n firmwaren (buffalon alkuperäinen oli niin täysi susi ettei sitä voi edes villeimmissä unissaankaan kuvitella käytettäväksi, mm rajoitettu reititysten määrä 8 kpl mikä loppui jo kesken kun battlefield 2 pelin portteja aukaisin). Tomaton rommilla tuo purkki jyrää tasasen varmasti ja säätöjä löytyy jokalähtöön. Kokeilussa oli myös dd-wrt:n firmis mutta siitä en pitänyt.  No sitten löytyy toinen Buffalon näitä tyylikkäitä kiiltävän mustia Nfinity purkkeja tuolta kaapin pohjalta yks kipale. Ja en vain yksinkertaisesti pidä siitä laitteesta, samaa ongelmaa kun mitä tuossa toisessakin, eli se purkin oma firmis on niin kankea käyttää ettei siitä laitteesta ole mihinkään. Ja custom rom:ia ei sille ole saatavissa.

Sinänsä Ainankin Buffalo on huomannut ihmisten haluavan noihin uusiin purkkeihin lisää ominaisuuksia, ja nykyään osa niistä tulee jo suoraan tehtaalta valmiiksi dd-wrt:n custom rommilla asennettuna.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Snowi

Buffalo on täälläkin käytössä ja hienosti on toiminut, tai itseasiassa kaksi buffaloa, joista toinen toimii siltana. Niillä koneilla, jotka käyttävät langatonta yhteyttä, on nopeus erinomainen, ei mitään ongelmaa ei oikeestaan mitään langattomuudestakaan johtuvia ongelmia ole ilmennyt, kaiken kaikkiaan loistavasti toiminut jo useita vuosia. Tämä oma kone ei toimi langattoman yhteyden varassa, vaan tähän tulee yhteys ihan normaalin verkkokaapelin kautta, koska tuo adsl-boksi "sattuu olemaan" metrin päässä  ;D.

Itsekään en suosi langatonta tiedonsiirtoa juurikaan, joten sitä yritän kyllä välttää, mutta muuten toimii langattomat laitteet nykyään erinomaisesti. Tietenkin kokemukseen vaikuttaa paljon eri laitteet, jotkut saattavat toimia paremmin kuin toiset, mutta kyllä langattomassa tekniikassa on menty hienosti eteenpäin.
Näppäimistö ja hiirikin toimi mulla varmaan lähemmäs kymmenen vuotta langattomasti, kunnes pari vuotta sitten siirryin langalliseen hiireen sen tarkkuuden takia  ;D. Voisin tosiaan hyvin siirtyä taas langattomaan takaisin. Näppäimistö on sentään langaton edelleen.
Pitää yhtenä langattomuuden huippuna pitää myös nykyisiä konsoleiden ohjaimia, varsinkin ps3:n ohjaimet on aivan huippuluokkaa, koska toiminut bluetoothin avulla. Esimerkiksi kaukosäädintä voi käyttää vaikka tyynyn alta ja silti toimii hienosti, ei tarvitse ikinä kohdistaa mihinkään. Tämän soisin nopeasti yleistyvän muissakin ohjaimissa, sillä tuo on aivan ylivoimainen toiminta. Monta kertaa meinaa mennä hermot kun esim. digiboksin ohjaimen toiminnot ei mene aina perille, jos ohjainta ei täysin kohdista boksiin päin.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ei nämä Ukan laajakaistaongelmat siihen lopu, että yhteys saatiin toimimaan. Säädata on kulkenut nyt kolmatta vuorokautta häiriöttä ja omatkin tietokoneet moitteettomasti.

Napanuoran katkaiseminen kiinteään Megan laajakaistaan on poikimassa kuitenkin uusia kantoja kaskeen. Ukan irtisanoessa kiinteän laajakaistan sopimusta ilmeni, että samassa Sonera vie postilaatikkonsa pois. Ukka menettäisi siis 10 vuotta vanhat koko maailman tiedossa olevat yrityksen sähköpostiosoitteet, joihin Sonera vanhoina hyvinä aikoina antoi vielä keksiä omia hassutuksia @-merkin taakse. Ukallakin lukee siellä sattuneesta syystä naruska.inet.fi.

Nyt olisi kaksi viikkoa aikaa yrittää saada Soneran kanssa sopimusta, että yrityksen sähköpostit siirrettäisiin tämän uuden mokkulayhteyden sopimukseen. No tietenkin soneralaiset ovat lakossa, että asiat eivät siinä talossa tällä viikolla etene sinne, eikä tänne. Ja tietenkin munanjuhlapyhien jälkeen niillä on kankkusviikko siellä, niin Ukan pariviikkoinen etsikkoaika häviää kynsille.

Lapin miehet on lähteneet karvalakkilähetystönä pienempienkin asioiden vuoksi, joten käytättääköhän se Ukkaa Soneran pääkonttorilla mokoman pikkuasian takia, joka edellyttäisi varmaankin yhden entterin painalluksen puhelinfirmassa, jos asia haluttaisiin hoitaa. Katsellaan ja kuunnellaan kevättä koeaikaa 7 päivää jäljellä..... 8) :o

www.naruska.com

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Argonex - maanantai, 18.04.2011, 20:36
Kommentissani oli pieni kompa, tarkoitin, että sitten kun langaton verkkovirta on keksitty niin noista lähiverkon kaapeleistakin joutaa eroon ;)

Myönnän täysin kompastuneeni tuohon kompaan, sillä käsitin sen täysin väärin. Eipä siinä mitään, näinkin käy joskus ;) ;D

Lainaus käyttäjältä: Argonex - maanantai, 18.04.2011, 20:36
Eli juu ainoa paikka missä wlan:ia suosittelen on rakennus mihin on jälkiasenteisena käytännössä täysin mahdotonta vetää millään edes vähänkään nätillä tavalla kaapelointia.

Toinen mahdollisuus on käyttää talon sähkötöpseleitä datan siirtoon, mutta se vaatii silloin sen, että koko huusholli on saman ryhmäkeskuksen alla ja mieluiten datasiirtopisteet vielä samassa vaiheessa, jota on vähän vaikea ilman sähkökarttaa todentaa. Tokihan tuollainen sähkötöpselidatasysteemi toimii vaiheesta toiseen ylikuuluvuuden turvin, mutta siirtonopeus putoaa silloin.

Lainaus käyttäjältä: Argonex - maanantai, 18.04.2011, 20:36
Ja noista wlan purkeista, en tiedä mikä sulla on ollut käytössä, mutta niissä tuntuu olevan aivan järjettömiä eroja jopa saman valmistajan eri mallien kesken.

Täällä WLAN-tukiasemana toimii Cisco-Linksys WRT54GC. Se on ihan kelpo, pienikokoinen kapistus ja ollut minulla jo monta vuotta, mutta sen ongelmana on ollut ajoittaiset, mutta suhteessa harvinaiset kiinnihirttämiset. Erikoisinta hommassa on se, että itse laite ei edes tiedä ongelmastaan mitään, vaan siihen pääsee kiinni langallisella verkolla ihan normaalisti ja laite väittää kaiken olevan kunnossa, vaikka yksikään WLAN:ssa kiinni ollut laite ei edes enää kuule laitteen lähettämää SSID:iä. Ehkäpä typerin juttu koko laitteen web-puolen ohjauksessa on se, että siitä ei löydy minkään sortin Restart-toimintoa, vaan ainoa tapa, jolla järjestelmä saadaan järkiinsä takaisin on virrat katkaisemalla.

Palomuuri- ja Port Forward/Port Trigger-toimintoja ei tuossa purkissa ole käytössä, vaikkakin saatavilla. Niillä ei ole virkaa, koska tukiasema on osa sisäverkkoa ja internetin ja sisäverkon välissä on jo rautapalomuuri.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukkapa joutessaan vielä kertoilee Soneran laajakaistan viimeisimmät kuulumiset ja kevyet kenttävaiheet, joita Huliwiliwaiweiyhteyden kanssa on kokeiltu.

Tupperwaran muovikippo on Mummulla keittiössä hyötykäytössä. Sitähän ei alunperin kait ole antenninvahvistimeksi tarkoitettukaan. Sen toimivuudesta ei oikein kunnon näyttöä saanut, vaikka alkajaiksiksi pelkkään mokkulaan verrattuna tinapaperikeksintö hiukan Megabittikäyrää nostikin.

Astetta parempi keskimääräinen siirtonopeus saatiin Verkkokaupassa käynnin jälkeen. Lompakko keveni 40 €urolla ja vastineeksi annettiin pieni magneettikinnitteinen 30 senttiä korkea piiska-antenni, jossa on liitospiuhaa kolmisen metriä. Lukemat kiipesivät Tupperin lautasantennin keskimääräisestä 1,5-2 Mb lukemista keskimäärin 2,5-3,5 Mb. Tämän antennihärpäkkeen Ukka asensi niin, että sen ja Soneran Karhutunturin tolpan välissä ei ollut edes ikkunaa, vaan antenni kiinnitettiin pieneen kulmarautaan vain ikkunassa olevan sääskiverkon taakse. Eipä Ukalla ole tietoa, onko ikkunalla jotain vaikutusta antennin toimivuuteen, mutta näin kesällä antenni tuli laitettua edellä kerrotulla tavalla.

Tänään finilves poikkesi talossa. Hän kiikutti kokeiluun Poynting -merkkisen ilmeisen tehokkaan noin 80 senttiä pitkän seinäantennin. Ukka täräytti sen talon pohjoispäätyseinään noin neljän metrin korkeudelle maasta ja suuntaus suoraan kohti Karhutunturia. Antennissa on valmiina seitsemisen metriä piuhaa. Finilveksellä oli mukana myös adapteri, joka ruuvattiin piuhan päähän ja adapterin pää Huliwiliweiwin kylkeen. Ja eikös mitä: Lukemat pomppasivat välittömästi karvan verran yli 6 Mb lukemaan, joka kirjautui heti Naruskan Retkeilymajan ennätysten kirjaan. Lähetysnopeus näyttää enimmillään 0,35 lukemaa.

Lyhyen kokemuksen perusteella Ukka suosittelee tämmöistä antennia estoitta kaikille, joilla ongelmia näissä mokkulayhteyksissä on esiintynyt. Hintaa en vielä tiedä, koska finilves jätti laitteen koekäyttöön testattavaksi. Keskiviikkona, kun hän tulee kartanolle neuvottelemaan kaupoista, niin hänellä on selkeästi myyjän markkinat.

Lähiviikot kertovat, mitä yhteyksille tapahtuu lehtipuiden saatua täyden lehtensä ja niiden kanssa yhtä aikaa tulee sitten oikein kunnon sadekeli ja matalat pilvet, jotka puurouttavat kymmenen kilometrin välin tästä Soneran tolpalle. Jos antenni vielä silloinkin toimii, niin Ukka päräyttää kolminkertaiset huraahuudon niin, että eilen kartanolle kukkumaan ilmestynyt käki jää laulullaan hopealle, kuten Ruotsi jossain kiekkovouhotuksessa.  ;)

www.naruska.com

Argonex

Juup nuo suuntaavat antennit on aika kova sana mokkulan kaverina, mulla on itellä vastaavanlainen rakennusprojekti menossa, mokkulan ja sen piuhanpätkän mikä antenninjohdon ja mokkulan väliin tarvitaan tilailin lontoosta, se antenni pitäisi vielä jostain kaivaa, vähän vaan hakusessa että paljon siihen kannattaa rahaa tuhlata. Niitä antennejahan löytyy tuommosesta 60e--> hintaluokassaan.
Mulla tosin soneran yhteyden sijasta on käytössä telefinlandin liittymä. En oikein ymmärrä sitä soneran hömpötystä tuosta täysnopeudesta kun se tietyn siirtomäärän täytyttyä putoaa hitaaksi, ja sitten pitäisi erikseen ostaa sitä täysnopeutta kesken kuukautta lisää. Telefinlandilla tuommoista rajoitusta ei näytä olevan, joten se sopii paremmin miun käyttötarkoituksiin.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää