Nettiyhteyden nopeus

Aloittaja anttiolavi, tiistai, 01.03.2011, 10:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - torstai, 04.08.2011, 21:02
Jos Päällikkö viitsii sen mokkulan tänne Ukalle kokeeksi lähettää, niin osoite löytyy julkisesti täältä nettiosoitteestamme www.naruska.com yhteystiedoista.

Ukka kokeilee avoimin mielin kaikkea, mitä tarjolla on. Jos tämä humpaaminen näissä kaistan lukemissa saadaan tasoittumaan jollain vehkeellä, niin semmoisia mielellään tässä vaiheessa kokeillaan. Lähetän sen laitoksen sitten hetimiten joko toimimattomana takaisin, ja jos siihen oikein kunnolla rakastun, niin lähetän Päällikölle tukun riihikuivaa rahaa. Jos semmoinen esisopimus käy? Toki osaan sitten itsekin mokkulan jostain tilata, kunhan osoite neuvotaan, jos se palikka harossiksi täällä osoittautuu... ;)

Näillä puheilla pistän laitteen pehmeään kirjekuoreen, raapustan siihen Ukan osoitteen ja kiikutan sen Lohjan postikonttorin tädeille punnittavaksi, pulitettavaksi ja lähtevien luukkuun pudotettavaksi. Lapin reissulle tuo lähtee samana päivänä, eli perjantaina, 05.08.2011. Ilmoittelen Ukalle, kun laite on Postin hoteissa ja liikkeellä. Ykkösluokan kirjeenä se saapunee postilaatikkoosi kummastelemaan varmaankin viikon alkupäässä.

Esisopimus Ukan näkemyksillä käy minulle myös oikein hyvin.
Jos ihastut tikun toimintaan, voin sen toki sinulle myydä ja ostelen sitten uuden tikun tilalle. Yhtä lailla siinä joutuu odottamaan. Kuten totesinkin, sillä ei ole käytännön vaikutusta, vaikka Ukka tikun omakseen ottaisikin, sillä toinen, täysin samaa merkkiä ja mallia oleva tikku koreilee vielä tuossa työpöydälläni ja se pääsee FinWX:n varayhteystikuksi tuolloin.

Lainaus käyttäjältä: Argonex - torstai, 04.08.2011, 21:05
Oletkos Ukka mittaillut matkaa tuonne soneran linkkitolpalle, ja onkos siinä edessä mitä pahoja maastoesteitä?

Ainakin Maanmittauslaitoksen karttapalvelussa yksi masto irvistelee Ukan päärakennuksen keskivaiheilta katsoen lounaaseen ja on 975m etäisyydellä, Kiviniemen kohdilla, Naruskantien vieressä. Korkeuseroa on noin 5 metriä, Retkeilymaja korkeammalla.
Toinen masto näyttäisi olevan Ukan tiluksilta pohjoiskoilliseen, 4,3km etäisyydellä, Politimanvaaran länsipuoleisessa kyljessä. Korkeuseroa on noin 60m, josta Retkeilymaja on matalemmalla.

Politimanselkä nousee hieman suorassa linjassa Retkeilymajalta katsottuna, muttei ole minun tulkintani mukaan maastoesteeksi merkittävä, koska sen ja Politimanvaaran korkeusero on pahimmillaankin luokkaa 20m.

Liitin mukaan kuvakaappauksen, jossa Retkeilymaja on ympyröity vihreällä ja mastot punaisella.
Näiden mastojen omistajista ei ole tietoa, mutta perustuen Ukan kirjoituksiin, Politimavaaralla majaileva masto saattaa olla Soneran tai sekä Elisan, että Soneran.

Lainaus käyttäjältä: Argonex - torstai, 04.08.2011, 21:05
Niin ja allekirjoittaneella on mokkulan perässä tämmönen harava kiinni:
http://3g-antennit.fi/product/3/suunta-antennisarja-3g--4g--ja-wlan-verkkoihin

Täällä Lohjalla puolestaan pyritään löytämään se parhaimmat liikenteet tarjoava masto tällaisen haravan kanssa:
http://www.3g-antennit.fi/product/93/edullinen-suunta-antenni-mobiiliverkkoihin

Jykevämmälle ratkaisulle ei juurikaan ole tarvetta. Ympärilläni näyttäisi olevan mastoja kuusi kappaletta, joista kaksi on hieman hankalassa suunnassa ja yksi suhteellisen kaukana ja korkeammalla, kuin taloni.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka kiittää ja kumartaa Päällikön suuntaan. Samalla muistutan Päällikköä, että täällä on mahdoliisuus hermojen lepuutukselle pari vuotta sitten tekemämme esisopimuksen mukaisesti. En tarkoita, että nyt puheena olevaa palikkaa tarvitsisi vaimon kanssa tänne tuomaan lähteä ja samalla kuitata Ukan maksettavana olevia vanhoja velkoja, mutta ehkä sitten joskus, kun voi sieltä kiireestä irrottautua. Palikan postimaksut hoidan, kunhan kerrot maksutavan.

Ukan Retkeilymajan etäisyys Soneran Karhutunturin tolppaan on lähes metrilleen 9 kilometriä. Maastoesteitä ei seinässä olevan antennin ja tolpan välillä ole, mutta puustoa Ukan tontilla jonkin verran on. Se on sekametsää, kuten kamerakuvastakin näkyy. Päällikön piirtämät punaiset pallot kartalla ovat pohjoiseen suuntaan Retkeilymajalta Saunalahden/Elisan tukiasematoppa. Etelän suuntaan oleva alle kilometrin päässä oleva tolppa on Soneran jo aika vanha tolppa, joka siihen lienee pysytetty jo silloin, kun kännykkälikenne Naruskalla näki päivänvalon. Karhutunturin ja tämän lähimmän vanhan tolpan välistä yhteyttä Ukka ei sattuneesta syystä tiedä. Taisi finilves joskus sanoa, että tämä Karhutunturin tukiasema neuvotelee toimiessaan Saijan kylässä sijaitsevan tolpan kanssa, mutta en tekniikasta ja yhteyksistä tiedä hevon helevettiä. Eikä tarviikkaan.

Se oli tämä lähin tolppa tuossa etelän puolella, joka silloin takavuosina lähti sisuskaluiltaan savuna ilmaan, kun kevyt kenttäsalama räväytti siihen oikein kunnollisen osuman. Kopissa on siis perustamisajankohtaan verraten tuoreempaa sisuskalua, jota aikanaan tilattiin Saksasta asti, jos silloisten Telen miesten kahvipöytäpuheisiin uskomista on.

Ukka jätti eilen illalla DNA:n punamustan mokkulan Sonerakortti sisällään yövuorolle. Yhteys maailmalle on Naruskalta pysynyt ilmeisen häiriöttömästi päällä koko yön. Kävin aamulla neljän aikaan tieteellisestä mielenkiinnosta kymmenen minuutin ajan testaamassa Soneran nopeustestillä tunnuslukuja lähetys- ja vastaanottolukemista. Tuohon kellonaikaan netinkäyttö lienee vähäisimmillään, koska pelihullutkin, joista finilves mainitsi, käyvät kait joskus kyljellään työvuorojensa välissä.

Mittasin kymmenen minuutin aikana yhteysnopeutta seitsemän kertaa aikavälillä 04.10 - 04.18. Omista kolmesta koneestani vain sääkone oli auki, jolla mittaukset teinkin. Korkein lataamisnopeus oli 7,87 Mbit/s ja matalin 2,46 Mbit/s. Lähetysnopeuden korkein lukema oli 1,02 Mbit/s ja matalin 0,35 Mbit/s. Viiveluku vaihteli välillä 55-80 ms. Tuo 1,02 Mbit/s lähetysnopeuslukema on korkein näkemäni lukema Naruskan Retkeilymajalta koskaan, eli siis uusi loistava paikallisennätys!

Aamukuudelta mittasin vastaavat luvut vertailuluvuiksi. Korkein lataamisnopeus 7,39 ja matalin 1,54 Mbit/s. Lähetysnopeus korkein 0,92 ja matalin 0,28 Mbit/s. Viive 63-105 ms.

Eilen illalla "parhaaseen käyttöaikaan", jonka Ukka voisi kuvitella olevan aikavälillä 19-22, oli nettiyhteys aika-ajoin aivan maassa. Mittari ilmoitti toistuvasti häiriöilmoitusta, semmoista mustaa lappua. Ja koeyhteydet nettiin minne päin vain olivat hitaista hitaimmat tai ilmoittivat selaimen kautta erroria, ettei yhteyttä sivustolle saada.

Sitä Ukka ei tiedä, onko tämmöisellä pikaotannalla yhdeltä vuorokaudelta tilastollista tai käytännön merkitystä ja todisteluvoimaa, mutta kait se jotain tämän korpikylän nettiyhteyksien toimivuudesta kuitenkin kuvaa. Ukalle lukemat antavat sellaiset etiäisen, että Soneran purkit ovat tämän perän liikennemäärien hoitamiselle auttamattoman pienet. Kyllä kait kuluttajalla on oikeuksia keskimääräisesti hyviin nettiyhteyksiin ja niiden olisi toimittava kaikkina aikoina edes jollain tavalla. Muussa tapauksessa Ukalle tulee mieleen sanonta, että KULLAN HINNALLA ON OSTETTU PASKAA. Räyhäkäs vertaus, mutta Soneran herrat voivat tulla tänne Ukalle naamatusten kertomaan, että Ukka on väärässä.

Toisaalta nyt Ukka maksaa 17 €/kk paremmasta ja toimivammasta yhteydestä verrattuna siihen, että muutaman vuoden ajan Sonera peri kiinteän laajakaistan 1 Mb:n yhteydestä 52 €/kk. Nyt rahalle saa parempaa vastinetta, vaikka ajattelee miten päin. Minkäpäs Ukka sille mahtaa, että nälkä kasvaa syödessä, kuten kuulostaa tapahtuvan näissä asioissa muillekin. Vähän samaan tapaan kuin näissä sääasemahommissa, vermettä vermeen perään.

Valokaapeliyhteyden rakentamisesta mainitsen vielä sen verran, että täällä liikkuu epävirallinen tarkistamaton tieto siitä, että Naruskalle vedetty runkolinja olisi sen paksuista narua, ettei siitä olisi edes mahdollista vedellä yhteyksiä sivulle. Eipä sitä tullut mitattua, eikä kyseltyä sen enmpää, eikä Ukka peruslaiskana lapiomiehenä viitsi käydä sitä postilaatikon alta edes mittaamassa. Toivottavasti tietotoimistot ovat väärässä ja finilves oikeassa. Mukavahan se on, että joidenkin asioiden päällä on salaisuuden verhoja. Sehän tekee elämästä värikkäämpää ja mielenkiintoisempaa.  ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Pienenä tilastollisena tietona Ukka vielä raportoi seuraavaa:

Irroitin sen DNA lainamokkulan työvuorostaan. Tilalle kiinnitin sen Huliwiliweiwari E173 palikan, joka on Soneran antama alkuperäinen. Yöllisten ja aamullisten mittausten vertailuluvuksi vanha mittari tekaisi lukemat Lataus 1,27 Mbit/s ja Lähetysnopeus 0,11 Mbit/s, viivelukema 76 ms.

Kaistankäyttäjiä on ilmeisesti herännyt, koska lukemat pienenevät kuin pyy maailmanlopun edellä, kun päivä valkenee... :o :o :o

www.naruska.com

finilves

Ukalle tiedoksi siitä kuidusta, tutustuin siihen kesällä ja siitä piisaa piuha sille suunnalle jokaiseen taloon, navettaan ja koirankoppiin

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 07:18
Ukka kiittää ja kumartaa Päällikön suuntaan. Samalla muistutan Päällikköä, että täällä on mahdoliisuus hermojen lepuutukselle pari vuotta sitten tekemämme esisopimuksen mukaisesti. En tarkoita, että nyt puheena olevaa palikkaa tarvitsisi vaimon kanssa tänne tuomaan lähteä ja samalla kuitata Ukan maksettavana olevia vanhoja velkoja, mutta ehkä sitten joskus, kun voi sieltä kiireestä irrottautua. Palikan postimaksut hoidan, kunhan kerrot maksutavan.

Päällikkö pisti pehmustetun kirjekuoren postikonttorin tädille kummasteltavaksi. Täti sommitteli kuorta postiluukkua imitoivaan puupalikkaan ja totesi, että maksikirjeenä tämä pitää toimittaa ja neljä Euroa kiitos. Kirje lähti kohti Naruskaa kello 09 aikoihin ja kirje lähtenee Postin kuljetettavaksi virallisesti kello 17. Sen aikaa se joutuu odottelemaan vielä lähtöä.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 07:18
Ukan Retkeilymajan etäisyys Soneran Karhutunturin tolppaan on lähes metrilleen 9 kilometriä. Maastoesteitä ei seinässä olevan antennin ja tolpan välillä ole, mutta puustoa Ukan tontilla jonkin verran on. Se on sekametsää, kuten kamerakuvastakin näkyy.

9km on melkoinen matka, eikä ainakaan karttapalvelussa Karhutunturin kohdalla tai rinteessä ollut merkkiä, että siellä mastoa olisi, joten joko se on täysin uusi mastoa tai sitten sen merkki katoaa tunturin tiheään korkeuskäyrien sekamelskaan. Huawein oma antenni vahvistuksellaan taitaa yltää sellaisenaan noin kuuteen kilometriin saakka, joten kuuluvuus ja dataliikenteen nopeus saattaa kärsiä, mutta varmaksi ei voi mennä sanomaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

On se masto siellä Karhutunturissa ollut jo vuosia. Se vain on siellä PV:n rakennelmissa, eikä ole ihan samanlainen punavalkoinen kuin ne telemastot normaalisti.

Etäisyyskilometrit ovat ne yhdeksän. Ongelmalliseksi ehkä  normaaliin sisämaatolppaan verrattaessa ovat tämän tolpan lähetystehot tähän Ukan kiinteistön suuntaan, koska Ukan talosta itäkaakkoon mastolta päin katsottuna on Venäjän raja, jolla on rajoittavia tekijöitä näihin lähetystehoihin. Samat rajoitteet saattavat olla nettiyhteyksillä kuin puhelinyhteyksilläkin. Se kun on tuon itänaapurin kanssa perinteisesti niin, että täältä sinne noudatetaan pelisääntöjä, mutta sieltä tänne ei noudateta. Ainakaan näissä puhelinasioissa.

Olen joskus maininnut tällä palstalla ja naamatusten Soneran signaalimittausmiehellekin, että Venäjältä tänne Suomeen päin ei naapurilla ole mitään rajoitteita tolppiensa lähettämän signaalivoimakkuden kanssa, koska Kovdorin kaupungissa oleva naapuritolppa laittaa Suomen puolella puhelimen turvoksiin sikäläistä signaalia, kun Tuntsalla puhelinta vilauttaakaan. Soneran miestä kannustin ruuvaamaan aikanaan turboruuvia omasta lähettimestään sumeilematta, mutta sellainen ei kuulemma tule kyseeseen. Tämä asia saattaa osittain olla selittävä tekijä sille, etteivät signaalit ole vertailukelpoisia sisämaan vastaaviin.

Ukka kuitenkin kiittää Päällikköä mokkulatoimituksesta. Se on täällä varmaankin maanantain jakelussa, mutta Ukka saa sen kokeiluun vasta tiistain maissa illalla. Pitää lähteä hilippasemassa Ruotsin Kuningaskunnan puolella hieman tuulettumassa, kun on tullut oleiltua parisen viikkoa tänä kesänä tuolla Äitivenäjän hikisessä kainalossa. Ostan ruotsalaisia sotatarvikkeita heidän sikäläisestä poistomyymälästään samalla, kun käyn vilkaisemassa jotain hemmetin jylhää vesistöä, jonka tyttäreni on löytänyt Haaparannalta johonkin ilmansuuntaan lähdettäessä.

Soneran lähiajan suunnitelmia valokaapelista alan selvittämään ensi viikolla, ellei heidän pääkonttorinsa pala maan tasalle, kun kuulemma lieskat jo katolta lyövät siellä jossain pääkaupunkiseudulla... :o :o

www.naruska.com

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 14:12
On se masto siellä Karhutunturissa ollut jo vuosia. Se vain on siellä PV:n rakennelmissa, eikä ole ihan samanlainen punavalkoinen kuin ne telemastot normaalisti.

Karttapalvelun ilmakuvassa masto näkyy tunturin huipulla, suorastaan majesteetillisen korkealla, 520,5 metrin korkeudella merenpinnasta. Helsingissä Malminkartanonhuipun, eli jätemäen, kanssa tutuksi itsensä tehneille pienenä vertauksena: Laitetaan samoja Malminkartanonhuippuja suunnilleen kuutisen kappaletta päällekkäin niin saadaan aikaan samaa korkeusluokkaa oleva tunturi. Ei hullumpi paikka mastolle. ;)
Karttapalvelu väittelee etäisyydeksi linnuntietä 8,42km, eli Ukan näkemys yhdeksästä kilometristä on varsin perusteltu - ja pitkä.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 14:12
Etäisyyskilometrit ovat ne yhdeksän. Ongelmalliseksi ehkä  normaaliin sisämaatolppaan verrattaessa ovat tämän tolpan lähetystehot tähän Ukan kiinteistön suuntaan, koska Ukan talosta itäkaakkoon mastolta päin katsottuna on Venäjän raja, jolla on rajoittavia tekijöitä näihin lähetystehoihin. Samat rajoitteet saattavat olla nettiyhteyksillä kuin puhelinyhteyksilläkin. Se kun on tuon itänaapurin kanssa perinteisesti niin, että täältä sinne noudatetaan pelisääntöjä, mutta sieltä tänne ei noudateta. Ainakaan näissä puhelinasioissa.

Se on se EU ja heidän direktiivinsä. Itänaapuria kun ei tuollaiset pykälät paljoa paina, niin heillä ne lähetinmastot varmaankin huutelevat nupit kaakossa. Lieneekö Ukan luuri Retkeilymajan alueella lukittu käsin Soneran verkkoon, jotta Kovdorista ei kajahda?

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 14:12
Ukka kuitenkin kiittää Päällikköä mokkulatoimituksesta. Se on täällä varmaankin maanantain jakelussa, mutta Ukka saa sen kokeiluun vasta tiistain maissa illalla. Pitää lähteä hilippasemassa Ruotsin Kuningaskunnan puolella hieman tuulettumassa, kun on tullut oleiltua parisen viikkoa tänä kesänä tuolla Äitivenäjän hikisessä kainalossa. Ostan ruotsalaisia sotatarvikkeita heidän sikäläisestä poistomyymälästään samalla, kun käyn vilkaisemassa jotain hemmetin jylhää vesistöä, jonka tyttäreni on löytänyt Haaparannalta johonkin ilmansuuntaan lähdettäessä.

Kuten mainitsin, niin mikään järjetön kiire testillä ei ole; Palauttelet tikun, kun olet katsonut tehneesi riittävästi testejä ja saanut riittävästi tuloksia tehdäksesi johtopäätöksen mokkulan hyödyllisyydestä.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 05.08.2011, 14:12
Soneran lähiajan suunnitelmia valokaapelista alan selvittämään ensi viikolla, ellei heidän pääkonttorinsa pala maan tasalle, kun kuulemma lieskat jo katolta lyövät siellä jossain pääkaupunkiseudulla... :o :o

Tilannehuoneen mukaan siellä kävi käry tupakkapaikalla:
Lainaus käyttäjältä: Tilannehuone.fiTelia-Soneran toimitalon kattoterassi paloi Teollisuuskadulla Vallilassa. Lähinnä tuli tuhosi kattohuopaa ja tupakointiparvekkeen rakenteita, lisäksi sammutusvesi aiheutti vesivahinkoja alempiin kerroksiin. Liikenne Teollisuuskadulta oli parin tunnin ajan katkaistu Sturenkadun ja Ratapihantien välillä.

Kuvasta päätellen siellä oli ainakin yksikköä Haagan ja Kallion pelastusasemilta. Ainakaan palokunnalla ei Kalliosta pitkä matka ollut paikalle.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

LainaaSe on se EU ja heidän direktiivinsä. Itänaapuria kun ei tuollaiset pykälät paljoa paina, niin heillä ne lähetinmastot varmaankin huutelevat nupit kaakossa.
No miksei kun ovat hyvä rahastuskeino kerätä fyffee varomattomilta Suomalaisilta :P
Ja Suomihan tottelee nuita pykäliä prikulleen itäänpäin. Itse jos olisin Sonera tekisin samalla lailla kun venäläiset, mahdollisimman isot vehkeet tolppaan ja nupit kaakkoon.  ;D
Tosin eikö siinä ole jotain että ainakin osa taajukisista mitä Suomessa käyetään GSM-liikenteenseen ovat sotilas-käytössä veli-venäläisillä? Jostain muistaakseni olen ollut lukevinas sellaista.

Toisin taitaa olla jos toiseen suntaan katselee, muistan kerran kun kävin Kiruunan paikkeilla niin silloin, tosin kyseessä oli radio, Suomen asemat kuului varsin iloisesti...

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka teki perjantai-illan ratoksi kevyen puhelinkierroksen naapureille Naruskalla. Aiheena oli suusanallisesti kuulla, miten nettiyhteydet pelaavat meillä ja muualla. Näissä naapureissa on maantieteellisesti tien suunnassa pohjoisessa ja etelässä Karhutunturiin nähden asuvia, kuten myös suoraan tunturista itään, eli tuota mainittua Venäjän suuntaan asuvia. Perstuntuma puhelinkierroksesta on, että samanmoisia ovat ongelmat kaikilla muillakin, eli alkajaisiksi Soneran mokkulat olivat toimineet kiinteää laajakaistaa paremmin, mutta mitä enemmän mokkuloita on käyttöön tullut, sitä epävakaammaksi yhteydet ovat muodostuneet.

Sitten tuli kolmestakin talosta mielenkiintoista tietoa tuota Ukankin tontin reunalle upotettua valokaapelia koskien. Tiedonhaluiset kyläläiset olivat pysähdelleet haastattelemaan puolenkymmenen miehen työporukkaa, joka kaapelia Kotalankylän kohdalta Salla-Savukoski maantieltä tänne Naruskalle viikon ajan veti. Muutamat olivat saaneet työmaan työnjohtajalta aika erikoiselta kuulostavaa arviota siitä, minkälaista kaapelia he Naruskalle olivat upottamassa. Pomo oli kertonut, että vastaavalla työmaalla tänä kesänä jossain Pohjanmaan suunnalla oli Puolustuvoimille vedetty heidän tilaamansa kaapeliyhteys. Siellä oli kaapeli ollut sellaista kapasiteettia, jonka yhteyteen saatiin yksityisetkin taloudet matkan varrelta. Ne talokaapelit oli vedettykin samalla kertaa niille, jotka sen taloonsa olivat halunneet ja tilanneet.

Pomon kertoman mukaan tämä Naruskan kaapeli on Pohjanmaan kaapeliin verrattuna pienempää sorttimenttia, jota asiaa pomo oli hiukkasen rohjennut kyselijöille ihmetelläkin, kun sentään Naruskalle vedettiin lähes 30 kilometrin pituudelta tätä runkolinjaa. Asiaa maallikkojärjelläkin miettivälle on kertaheitolla selvää, että kun kerran vedetään kaapeli, niin vedetään samantien riittävän paksua, jota kaikki halukkaat voivat hyödyntää.

Finilveksen tänne kirjoittamat tiedot ja nämä kaapelinvetäjältä saadut tiedot poikkeavat hieman toisistaan, eikä Ukka tiedä tietenkään, kuka asian oikean laidan tietää. Ja mikä se asian oikea laita on. Sehän tässä vaiheessa on varmaa, että olipa paksua tai ohutta, niin siellä se kaapeli kaivannossaan nyt lepää.

Hieman ymmyrikäisenä olivat kaikki Ukan haastattelemat immeiset niistä saamistaan tiedoista, joita heillä oli. Tämä tietohan kuulostaa olevan sotasalaisuusluokkaa noin kaiken kaikkiaankin, kuten on tuolla Sallan kirkonkylälläkin työn alla olevien samojen kaapelivetojen osalta. Sielläkin lyödään mustaa pötköä maahan, mutta kukaan ei saa kertoa, kenen mustaa ja mihin tarkoitukseen. Sitä vaan on hieman vaikea niin kovin salaa tehdä, kun aurinko paistaa yötä päivää, eikä kaivinkoneella voi äänettömästi ja näkymättömästi tien laitoihin metrin syvyistä naveroa synnyttää.

Nooh, annetaanpa ajan kulua. Kyllä tämä asia ennemmin tai myöhemmin selviää, kun kysellään. Onkohan se yhtä salamyhkäistä koko Suomessa, kun näitä hommiahan ollaan tämänkin keskusteluketjun mukaan tekemässä siellä sun täällä?  :o  ???

www.naruska.com

miihkali

 ;D

Kyllä sinun nyt pitää olla hyvin varovainen, sillä turha uteleminen on aina pahasta. Vajaa parikymmentä vuotta sitten Joensuun ja Lieksan välille kaivettiin valokaapeli. Tuohon aikaan mummut ja papat epäilivät vaikka mitä. Juttua oli monenlaista ja osa kertojista alkoi itsekin uskoa omiin agenttitarinoihinsa. Tosiasiassa silloinen kaapeli taisi tulla puhelin- ja viranomaiskäyttöön enimmäkseen, nettihän ei silloin korpitaloissa paljon jytistänyt. Ei siinä monta aikaa vierähtänyt, kun ensimmäinen kaivuri katkoi kaapelin. Mummot lukivat lehtiuutista ja saivat nukkua yönsä rauhassa. Suomi on salaperäinen maa.