Nettiyhteyden nopeus

Aloittaja anttiolavi, tiistai, 01.03.2011, 10:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Löysin Speedtestin sivuilta netindex-sivun jossa verrataan maakohtaisesti nopeuksia...

Sisääntulevassa löytyy Suomi vasta sijalla 27, reilulla 12Mbit nopeudella. Jos hyvät yhteydet haluaa niin Liettuaan, heillä reilut 30Mbit tai naapurrin Ruotsiin (23 Mbit).
Uploadissa löytyy Suomi sijalla 34 vajaalla 3 Mbit:llä, esim Venäjäkin jouksee siinä ohi, heillä 7.6 Mbit. Paras on Etelä-Korea yli 26Mbit:llä.

Tuota karttaa kun katselee niin auttamattomasti näkyy se että vanhat länsimaat ovat monesti jäämässä täysin jälkeen tässä leikissä, Saksassakin kun Suomeakin surkeampi upload...

Sivu: http://www.netindex.com/download/

Naruskan Ukka Matinpoika

Tämä on tietenkin jo kysytty ja vastattukin jossain täällä, mutta Ukkapa uskaltaa sen kysyä vieläkin:

Onko se latenssi se luku, joka esimerkiksi Soneran mittarissa on kohdassa "Viive"? Mikä sitä lukua muuttaa mihinkin suuntaan ja mikä sen merkitys yhteyden nopeudelle tai hitaudelle on? Miten siihen voi vaikuttaa kotikonstein niin, että sen saisi edullisimmaksi nopeuden kannalta?

Toinen kysymys on tämä Latausnopeus. Mikä se olennaisin tekijä vaikuttaa siihen, että se luku vaihtelee minuutin sisällä kahdessa eri mittauksessa alle yhdestä Megasta parhaimmillaan jopa lukemaan 6 Mb/s? Mitä rynnäköitä siellä Soneran tolpalla voi olla muutamien minuuttien sisällä, kun välillä tökkii, ja välillä pelaa kuin ajatus?

Sitten vielä kolmas kysmys. Tämä lähetysnopeus. Ukan mittauksissa se luku ei muistini mukaan koskaan ole ollut lähelläkään yhtäkään Megaa, vaikka Latausnopeus olisi ollut vaikka luokkaa 5-6. Lähetysnopeus ei Naruskalta koskaan liiku missään vaikkapa 3-6 Megassa, kuten täällä joku omista lukemistaan näyttää kirjoittelevan. Mikä tähän on olennaisin syy?

Ukan mielestä on perin outoa, että joku korpitolppa täällä Naruskalla käväisee toistuvasti "tukossa", vaikka käyttäjiä, ovatpa he netin tai puhelimen käyttäjiä, ei koskaan ole tämän meidän tolpan vaikutusalueella tuhansia, kuten esimerkiksi kaupunkipaikoissa on joskus varmasti. Tai aina. Ei täällä korvessa ole tiedossa olevia tilapäisiä piikkejä kuin hirvenpyynnissä tai jossain muussa varsin tilapäisessä tilanteessa. Lomalaisiakaan ei koskaan ole kuin enintään kymmeniä tai enimmilläänkin vain satoja, ei koskaan tuhansia.

Tämä tekninen puoli on aivan kuin jotain salatiedettä, eikä aukene tällaiselle tavalliselle taatelintallaajalle. Sitä vaan ostellaan näitä yhteyksiä ja ollaan erilaisten myyjien vietävänä kuin se kuuluisa Litran mitta. Meitä on ainakin kaksi tomppelia näissä kysymyksissä täällä Foorumilla. Kärsään Heikiltä kun tänään puhelimessa kyselin näitä samoja, niin Heikki joko tekeytyi tietämättömäksi, tai sitten oikeasti ei tiennyt asiasta Ukkaa enempää. Siksi rohkenen nimetä hänetkin tolloksi itseni lailla. Tässä asiassa.

Joillain palstoilla tälle foorumille on tullut Ukan lomien aikaan reuhakkaita suorapuheisia tekstejä. Tästä Ukan nyt kysymästä aiheesta kun joku tietäjä kertoisi asiat suoraan ja suomeksi, niin se olisi harossi juttu. Tai sitten osoittaisi Ukalle sen foorumin kohdan, jossa tästä asiasta jo on rautalankamalli kirjoitettuna. Olisi helpompi olla se Litran mitta, jona ittiä nyt pitää.  ;) :o

Kuuntelen.

www.naruska.com

weatherc

En osaa vastata puoleenkaan nuista mutta muutamaan ehkä ;)

LainaaOnko se latenssi se luku, joka esimerkiksi Soneran mittarissa on kohdassa "Viive"?
Juu.
LainaaMikä sitä lukua muuttaa mihinkin suuntaan ja mikä sen merkitys yhteyden nopeudelle tai hitaudelle on?
Se on se aika mitä menee kotikoneeltasi siihen palvelimeen jolta kysyt esim websivua. Onhan se aika metkaa jos oikeen ajattelee että tieto esim. Sallasta vaikkapa Saksaan hurataa vaikkapa 100:ssa millisekunnissa.
LainaaMiten siihen voi vaikuttaa kotikonstein niin, että sen saisi edullisimmaksi nopeuden kannalta?
Ei oikein. Ainakin omissa testeissä ei edes yli 20% kuuluvuden tipahtaminen näytä vaikuttavan kovinkaan paljoa asiaan.
Huvittavaa asiassa on myös se että vaikka Speedtest väittää että mokkulani olisi Helsingissä niin Tampereen serverille voi olla paljon pienempi latenssi mitä Espoon serverille. (Tiedän, se mitä ip antaa paikkakunnaksi ei ole mitään tekemistä tämän kanssa, vaan eikä kaikkien tolppien dataliikenne pusketa verkkoon yhdestä paikkaa (Tampere?)?)

LainaaMikä se olennaisin tekijä vaikuttaa siihen, että se luku vaihtelee minuutin sisällä kahdessa eri mittauksessa alle yhdestä Megasta parhaimmillaan jopa lukemaan 6 Mb/s?
Tuota pitää kysyä Soneralta miksi heidän (ja myös muiden operaattorien) mobiiliyhteydet ovat niin heiluvaisia.

Lainaa
Lähetysnopeus ei Naruskalta koskaan liiku missään vaikkapa 3-6 Megassa, kuten täällä joku omista lukemistaan näyttää kirjoittelevan. Mikä tähän on olennaisin syy?
Ei hajua, ainakin omissa testeissä Lataus- ja Lähetysnopeudet eläävät ihan omia elämiä.

LainaaUkan mielestä on perin outoa, että joku korpitolppa täällä Naruskalla käväisee toistuvasti "tukossa", vaikka käyttäjiä, ovatpa he netin tai puhelimen käyttäjiä, ei koskaan ole tämän meidän tolpan vaikutusalueella tuhansia, kuten esimerkiksi kaupunkipaikoissa on joskus varmasti.
Sanoisin näin tietämättä että softa/rauta mitä itse tolpassa on sekä mitkä asetukset siihen on lyöty + tietty mikä on itse Soneratoplan yhteys sinne verkkoon päin...

finilves

Seurailin kuukauden sitä Naruskan liikennettä omalta asemalta, pahin ongelma oli sääasemalta lähetys suunta.
Lähetysuunnassa tuli paljon estoja sääasemalta ja ukkostutkalta, nopeus tippui välillä 60k.
Puhelut tuskin syö kaistaa 19k/puhelu on kaistan tarve.
Oma päätelmä on että kylän vähäinen nuoriso on netissä, iltaisin kaikista tukkoisinta, aamulla kun mittaa nopeuksia ovat aivan
huippuluokkaa.

Naruskan Ukka Matinpoika

Jos finilveksen päätelmä on totta, mitä en epäile hetkeäkään, niin sitten Sonera on asentanut komean Karhutunturin laelle aivan lapselliset vermeet noin tehollisesti ajateltuna. Naruskalla on kaikkiaan 35 vakituista taloutta. Niistä ei joka toisessakaan ole olemassakaan tietokonetta. Lapsia ja nuorisoa koko kylässä on sen verran, että koulukuljetuksiin riittää yhdeksän hengen taksi, joista yksi on kuljettaja.

Eihän tämmöinen väkimäärä pysty tukkimaan mitään kaistoja, jos kaistat ovat edes jonkinlaisia kooltaan! Vaikka näiden vakiasukkaiden lisäksi laitetaan muutama kymmenen mökkiläistä käyttäjiin plussaksi, niin siltikään ei päästä mihinkään edes satoihin tietokoneen käyttäjiin, vaan maksimissaan puhutaan kymmenistä. Ainakaan ei puhuta tuhansista milloinkaan, kuten helposti voidaan puhua vaikka pikkukaupungin yhdestä kaupunginosasta.

Missä hemmetissä nämä salaisuudet näissä toimiattomuuksissa oikein piilevät? Luulisihan noilla operattoreilla olevan mahdollisuus "ylimitoittaa" vermeensä, jos se teknisesti on mahdollista? Vai onko teho yhtä kuin kallis laitteisto?

Edelleen Ukalla on kummallinen maallikkoperstuntuma, että näissä puhelin- ja nettiyhteysasioissa Suomi taitaa muutamaan muuhun maahan verrattuna olla kohta ulkona kuin Lumiukko, kuten Henkka ja kumppanit jo erilaisten tunnuslukujen valossa ovat osoittaneet. Meidänhän pitäisi olla esimerkillinen ja suunnannäyttäjämaa näissä asioissa, mutta tosiasiassa olemmekin jälkijunassa, vai olemmeko? Käykö koko suomalaiselle etulyöntiasemalle näissä asioissa Nokian uppoamisen myötä niin, että olemme muuttumassa kehitysmaaksi?

www.naruska.com

finilves

Ei ole mitään varmaa tietoa, mutta epäilen tukiaseman mopeus on 100M luokkaa. Käyttäjiä on varmaan enemman koska minä tiedän Saijalaisten käyttävän tukiasemaa. Nuorisoa epäilin koska palusuuntaa normaali käytössä ei paljon kuormiteta, pitäisi olla useita palvelimia kiinni
tai pelaavat nettipelejä ne syö kaistaa. Tuleva suunta toimii minusta kohtuullisesti ei ole käynyt alle 0,5M
Kenttiä ole sen verran katsonut, pelkällä mokkulalla taso -85db, 11db suunta-antennilla -65db, kokeilen vielä piakkoin 18db suunta-antennia.
Muistini mukaan 3db tuplaa tehon, eli antennilla 6 kertainen singnaalivoimakkuus
Tuleva talvi kun selvitään, epäilen että aurinko paistaa tavalla tai toisella

weatherc

#46
LainaaMeidänhän pitäisi olla esimerkillinen ja suunnannäyttäjämaa näissä asioissa, mutta tosiasiassa olemmekin jälkijunassa, vai olemmeko?
Olemme olleet jo kauan. Esimerkkinä, lahden toisella puolella oli 100M yhteyksiä tarjolla kasapäin ennenkun täällä edes pihastiin koko asiasta, ja vielä edullisemmin mitä meiltä kinuttiin 1M yhteydestä...Taitaa olla edelleenkin että Soneran emoyhtiön nimissä myytävä kaista on halvempaa mitä Soneran nimissä on, kastotaanpas..
telia.se sivuilta napsittua:
100M kuitu, n 37€, 3kk ilmaiseksi, ei puhuta mitään mistään 1300€ liittymismaksuista
Mokkula, 4G alk 22€...

EDIT:Niin...Heillä myös 1000Mbit-yhteys saatavilla...

Argonex

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - keskiviikko, 03.08.2011, 20:13
Sitten vielä kolmas kysmys. Tämä lähetysnopeus. Ukan mittauksissa se luku ei muistini mukaan koskaan ole ollut lähelläkään yhtäkään Megaa, vaikka Latausnopeus olisi ollut vaikka luokkaa 5-6. Lähetysnopeus ei Naruskalta koskaan liiku missään vaikkapa 3-6 Megassa, kuten täällä joku omista lukemistaan näyttää kirjoittelevan. Mikä tähän on olennaisin syy?

Tuohon lähetysnopeuteen vaikuttaa tavan pirusti mokkulan sisällä oleva tekniikka,  nuo vanhemmat huaweit e169, 173 jne käyttävät vanhaa tekniikkaa ja niissä tuo lähetysnopeus on suoraansanottuna surkea. Tuolla E169 mokkulalla ite sain parhaimmillaan semmosta puolen megan uppinopeuteen. Vaihtamalla tuohon uuteen HSPA mötikkään noustiin samantien sinne 2 megan yläpuolelle.

Elikkä jostain olisi hyvä saada tuommonen "uuden" tekniikan mokkula koekäyttöön ja kattoa olisiko siitä mitään iloa.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Naruskan Ukka Matinpoika

Jaahas, jaahas....Ukalle työnnetiin siis tähän uudenuutukaiseen liittymään mukaan vanhanmallinen Huliwiliveiwarimötikkä, koska sen pahvilaatikon kyljessähän ovat juuri nuo aataminaikuiset lukemat tyypistä E173. Olihan siellä Rovaniemen kaupan hyllyt notkollaan vaikka mitä muita, semmoisia lättänöitä ja muita, mutta ei niistä kukaan mitään puhunut. Ne ajatteli siellä kaupuingissa tietty, että annetaan tolle tuohikonttiinsa nettiroinaa keräävälle korpikylien äijälle tusta tuota vanhaa paskaa, kyllä se sillä pärjää... :o ???

Ukalla on onneksi Broncossa kääntyvät eturattaat ja ryssänmaan halpaa bensaa, joten taidan hurauttaa Mummun kanssa hieman kaupunkireissulle tänään. Jos ei ala Kemijärveltä apuja löytymään, niin etsin kynsiini sen Rovaniemen huliweiwarijobbaripojan. Ja jos en painissa pärjää, niin otan Kasperipojan väärtiksi, se kun on Rovaniemellä jo valmiiksi. Ja tuohikonttiin saavat luvan pakata semmosia vermeitä, että kyllä lähtee...

Tässähän alkaa jo vanhalla miehellä käämi palamaan. Ne pirulaiset taitavat tämmöisellä tyhmemmällä maalaisäijällä maksattaa kalleimman mukaan kaikki kehitysvaiheet näissä nettiasioissa. Siltä Ukasta alkaa nyt tuntumaan. Opetetaan makeimmalle sokerille pikkuhiljaa ja lompakko saa olla levällään koko ajan. Nyt ne jo sitten toivat tuon satamegaisen hämäräkaapelinkin tuohon tyrkylle. Ei ne kylläkään tosipuheessa edes sitä lamppua siitä päästä vilauttaneet ohi mennessään. Taidan kaivaa sen malliksi tuosta postilaatikon luota esille ja poikkasta sen verran, että näkee edes, mitä tontin poikki kysymättä vetivät... ;)

www.naruska.com

finilves

Ei tuo Naruskan Ukkan kampe aivan vanhinta kamaa, tuli tänään vastaava paketissa.
Paketissa lukee HSUPA 5,78 Mbps ja HSDPA 7,2 Mbps, ei taida siitä tunturipäältä tuota 7,2M enempää lähteä.
Voin tässä viikonloppuna kokeilla tuota uudemman mallista Huaweita mitä siitä lähtee Naruskalla.