Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Sääaseman sijainti

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 08.01.2011, 00:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan aseman koordinaatit ovat kahdessa eri koordinaattipaikassa inhimillisen erehdyksen vuoksi, joka pääsi tapahtumaan johonkin noista ulkomaalaisista sääasemista liityttäessä. FinWX:n sivuilla olevassa kartassa Naruskan Retkeilymajan kiinteistön koordinaatteja en itse numeerisesti muista edes katsoneeni, vaan taisi FinWX -liittymisen yhteydessä koordinaatit ja korkeudet tulla karttaan liittämisineen joko FinWX:ltä tai NWN:n suunnalta. Nyt en tarkemmin edes muista.

Maastollisesti muutaman metrin korkeuseroja on jo talon ja tontin muiden maastokorkeuksien kesken puolenkymmenen metrin verran. Talo tontin keskellä on tontin korkeimmalla kohdalla. Ilmoitettu 205 metrin korkeus heittää GPS:n antamasta korkeuslukemasta 10 metriä, koska GPS näyttää 215 metrin lukemaa. GPS -lukemaan Ukka on taipuvainen uskomaan, koska sen näyttämä täsmää muutamassa maastokohdassa kolmiomittaustorneilla tehtyihin vertailumittauksiin, jolloin lukemat ovat tismalleen samat. Tietenkin metrin tarkkuudella.

Topografikartan korkeuskäyriltä en ole korkeusasiaa tarkastanut. Ilmanpainemittarin "kenttäkalibroinnin" olen aikanaan tehnyt Ilmatieteen laitoksen Naruskan sääaseman ilmanpainelukeman mukaan sillä olettamalla, että korkeudellaan 213 metriä Naruskan sääaseman korkeus merenpinnasta on 8 metriä omaa sääasemaani korkeammalla. Muuta vertailua oman asemani ja Ilmatieteen aseman korkeuksien suhteen en ole edes katsonut aiheelliseksi tehdä.

Tuolla isompien vesien takana olevien sääsivustojen ylläpitäjien sivuilla asemani heittää muutaman sata metriä eri paikkaan, missä tämä puulaaki sijaitsee. Olen ajatellut asian niinkin päin, että Amerikasta katsottuna muutaman tuhannen kilometrin päässä olevan sääaseman sijaintitarkkuus on riittävää, jos se ei heittele kilometritolkulla vikaan. Toisaalta, jos tarkkoja ollaan, niin kyllähän nämä vermeet saadaan kaikkiin paikkoihin ainakin metrilleen oikeisiin paikkoihin, ellei sitten sentilleenkin. Toisaalta olen eri syistä siirrellyt esimerkiksi lämpötila-anturia tontillani eri puolille taloani alkuvaiheessaan niin, että etäisyys nykyisestä hyväksi havaitusta sijaintipaikasta kauimmaiseen kokeilupaikkaan on luokkaa 70 metriä.

Joissakin asioissa voi Ukan mielestä täällä isossa kairassa olla hiukkasen suurpiirteisempikin, koska loppupeleissä ainakin Ukalle on ihan sama, kaivaako hämylautturi haudan pohjan tasan kahteen metriin, vai 10 tai 20 senttiä syvempään tai matalampaan. Tämän sääaseman koordinaattitietojen muuttaminen piirulleen oikeiksi kaikkiin varsinkin ulkomaisiin sääsivutahoihin on sen verran suuritöinen homma, että siihen Ukka ei ihan äkkiä ala, ellei sitten esimerkiksi Päällikkö sitä ehdottomasti edellytä ;).

Ai niin, yksi varsinainen tietokin viestiisi finilves on, että täällä oli vuodenvaihteessa poisaollessamme ollut jonkinlainen sähkökatkos, jonka havaitsin digitaalikelloradiostani, joka jää aina vilkkumaan, kun katkoksia on. Oma sääasemani pyöri tuon härdellin yli UPSin avulla lähetyksen katkeamatta. Elisan tolppa toimii moitteettomasti ainakin puhelinliikenteessä, koska Ukan puhelin on pelannut normaalisti. Elisa on muutoinkin osoittautunut entistä yksinvaltias Soneraa varmemmaksi tolpaksi täällä Naruskalla. Elisakaan tuskin pääsee täällä sataprosenttiseen toimivuuteen ainakaan sitten, kun kunnon talviolosuhteet joskus näyttäytyvät. Mokkulan varassa on varmaankin täällä aika heikoilla jäillä, kun tykkylumet sun muut ongelmat ennemmin tai myöhemmin alkavat. Ainakin mokkulan kanssa haastetta piisaa ;D.

www.naruska.com

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - lauantai, 08.01.2011, 00:47
Tuolla isompien vesien takana olevien sääsivustojen ylläpitäjien sivuilla asemani heittää muutaman sata metriä eri paikkaan, missä tämä puulaaki sijaitsee. Olen ajatellut asian niinkin päin, että Amerikasta katsottuna muutaman tuhannen kilometrin päässä olevan sääaseman sijaintitarkkuus on riittävää, jos se ei heittele kilometritolkulla vikaan. Toisaalta, jos tarkkoja ollaan, niin kyllähän nämä vermeet saadaan kaikkiin paikkoihin ainakin metrilleen oikeisiin paikkoihin, ellei sitten sentilleenkin. Toisaalta olen eri syistä siirrellyt esimerkiksi lämpötila-anturia tontillani eri puolille taloani alkuvaiheessaan niin, että etäisyys nykyisestä hyväksi havaitusta sijaintipaikasta kauimmaiseen kokeilupaikkaan on luokkaa 70 metriä.

Koordinaattipaikan heitto lätäkön toisella puolella olevien sääpalveluiden kartalla johtunee todennäköisimmin siitä, että koordinaatistossa on heittoa eri koordinaattipohjan kanssa.
Esim. Kansalaisen Karttapaikan koordinaatiston mukaan FinWX Salla-96 (Naruska) sijaitsee:


ETRS89 Maantiet. koordinaatisto (~WGS84) : 67.12949379, 29.16476194
KKJ Peruskoordinaatisto                  : 67.12892067, 29.16857987
Erotus                                   : 00.00057312, -00.00381793

Heittoa on siis melko vähän.
CWOP sanoo, että paikka on hyvin lähellä oikeaa paikkaa. Heittoa on paljon, sillä asema on kartan mukaan täysin toisella puolella Naruskantietä. Tämä selittyy täysin siitä, että koordinaatisto lasketaan CWOP:n liittymisen yhteydessä annetun, heidän standardinsa mukaan, sillä seurauksella, että desimaaleja jää kilometrin verran pois ja kun se lasketaan sitten heidän Google Maps-karttaan ja tökätään karttaan, heittoa tulee sellaiset reippaat 500m, kun verrataan FinWX:n paikkatietoa CWOP:n paikkatietoon.

Täydellistä merkintää sääpalvelun tarjoajasta riippumatta ei oikein saa juuri maakohtaisten koordinaattierojen vuoksi.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2025
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2025
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2025; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Ei sillä ole niin järisyttävää merkitystä, jos koordinaatit heittää joitakin metrejä johonkin suuntaan tai että korkeus ei ole prikuulleen se mikä se oikeasti on. Itse olen yrittänyt selvittää tarkkaa korkeutta juurikin tuolta Kansalaisen karttapaikasta, kuten myös muutaman eri korkeutta näyttävän gps:n avulla. Mutta prikuulleen tarkkaa korkeutta on vaikea saada, sillä gepsit heittää vähäsen suuntaan ja toiseen, eikä edes tuon kansalaisen karttapaikan avulla saa mitään absoluuttista totuutta selville.

Oman aseman korkeus lienee siellä 66 metrin tuntumassa, siis lämpöanturin. NWN:ssa ja monessa muussakin paikassa taitaa näkyä 70 metriä. Alussahan myös lämpöanturi sijaitsi katolla, nykyisin parin metrin korkeudella maasta.
Ilmapaine on puolestaan otettu korkeuden mukaan ja se täsmää erittäin lähelle FMI:n Helsinki-Vantaan aseman kanssa.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukalla on tässä koordinaattiasiassa selkeä tarkkuusraja siinä, että asemaa ei jollain virheellä ole erehdyksessä merkitty neljää kilometriä enempää itään, koska silloin sääasema olisi merkitty Suomen sijasta Venäjän Federaation puolelle. Ja sitä Ukka ei hyväksyisi millään hinnalla! Roskalaatikon takana suollakin on lystimpää sijaita kuin rajan takana tuolla ;)

Tätä taloahan ei kivijalaltaan siirtele kuin maanjäristys sivusuunnassa ja tulipalo korkeussuunnassa näin rauhan aikana. Koordinaatit voi itse kukin koordinaattitaho käydä mittailemassa ja merkkaamassa sitten paperilla, eli kartalla, mihin parhaalta tuntuu.

Korkeuden määrittäminen maastossa on sinänsä Ukan mielestä ihan mielenkiintoinen juttu. GPS -laitteen antama korkeusluku verrattuna topografikartaston pohjana ainakin ennen olleeseen kolmiomittaustornijärjestelmään antaa oikeasti sen suuntaisia tuloksia, että luvut täsmäävät jopa yllättävän tarkasti. Kartoissa merkityt korkeuskäyrät saattavat ainakin vanhoissa paperikartoissa heitellä jonkin verran. Se tuntuu aivan luonnolliselta asialta, koska mittauksia ei ihan joka vaaran ja tunturin tai niemen, notkon ja saarelman kohdalla ole metrilleen mitattu entiaikoina.

Tästä voi kevyenä sivujuonteena livahtaa uudempiin satelliittikuviin, joita ei entiaikaisilla kartantekijöillä ollut karttoja piirrellessään käytettävissä. Uusimmilla esimerkiksi Googlen satelliittikartoilla on Naruskankin alueella nykyisin aika hämmästyttävä tarkkuus niin, että metsänomistajan ei tarvitse välttämättä enää mennä runkojaan maastoon laskemaan, jos asiaa pääsee tutkimaan tuoreesta satelliitikuvasta. Tässä lähialuella sijaitsevien Naruskajärven ja Saukkojärven ympäristöistä on olemassa julkista sateliittikuvaa sillä tarkkuudella Googlesivuilla, että vanhat kartoittajat olisivat välttyneet muutamaltakin maastotarkastukselta erinäisten asioiden suhteen, jos nämä kuvat olisivat silloin joskus vaikka 1960 -luvulla olleet käytössä, kun tätä Pohjois-Suomea tarkemmin kartoitettiin.

Satelliittikuvaan kun pläjäyttää haluamansa kohteen kohdalle koordinaattinuolen, niin voi jo pikku hiljaa alkaa uskomaan, että sun torppas on tossa noin. Eikä suolla roskalaatikon takana, vaan rutikuivalla maalla ;)

www.naruska.com

finilves

Poikkema voi johtua Googlen karoista , mikäli määrittely on niillä tehty. Käytin koiranseurannasta parivuotta sitten googlen karttoja sillä oli sellainen ominaisuus, että se koitti siirtää koiran aina tielle.

Naruskan Ukka Matinpoika

Finilvesille tiedoksi, että Ukka on tottunut Päällikkö Laihon tarkkuuteen kaikissa asioissa. Ainakin toistaiseksi ;). Marssijärjestys näissä koordinaattiasioissa oikeasti oli niin päin, että Naruskan Retkeilymajan sääaseman liittyessa FinWX:n jäseneksi, niin koordinaatit tulivat pääkonttorilta. Uskon niin, että Päällikkö on liittymisen yhteydessä polkaissut täpän taloni päälle pilikulleen. NWN:n liittyminen taisi tapahtua samana päivänä.

Nämä Googlen esimerkiksi osoitteen mukaan toimivat tsydeemit heittävät täällä kairassa paljonlaisesti. Tienavigaattoriin jos Ukka laittaa osoitteen Naruskantie 145, niin kone ei tuo kulkijaa kotipihalle, vaan Ukka joutuisi näin talviaikaan yöpymään vällyjen sijasta lumimajassa jonkun jängän laidassa. Toki se paikka sijaitsee lähialueella, mutta kotona ei olla silloin, kun navi kiekuu, että "Perillä ollaan". Olen koordinaattien tarkkuudessa taipuvainen uskomaan epätarkkuuksien johtuvan Päällikön tässä ketjussa kirjoittamista faktoista pilkun jälkeisten numeroiden lukumäärän poikkeamisesta toisistaan. Koordinaattiasiat ovat Ukalle hiukka hepreaa, mutta perille on kaikkialle toistaiseksi päästy jos ei muuten, niin käsikopelolla :D

Paikantimet ja niihin liittyvät systeemit ovat hyvä apuväline, mutta niihin on parasta olla uskomatta enempää, mitä omat havainnot asioista kertovat. Ukkakin on näillä eväillä toistaiseksi yöpynyt keskuslämmitetyssä torpassaan...


www.naruska.com

tito

Menee vähän aiheesta ohi, mutta tuohon navigaattoriin ei kannata sokeasti uskoa.
KärSäänkin olisi majoituttava sata metriä varsinaisesta asuinpaikasta, sillä talon numero 83 onkin navin mukaan vasta sata metriä todellista kauempana.
Hyvä apu kuitenkin oudommilla seuduilla liikuttaessa.

J.Jäntti

SPLIT-MOVE: Keskustelu erotettu omaksi ketjukseen ja siirretty asianmukaiselle keskustelualueellensa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2025
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2025
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2025; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: tito - sunnuntai, 09.01.2011, 13:08
Menee vähän aiheesta ohi, mutta tuohon navigaattoriin ei kannata sokeasti uskoa.
KärSäänkin olisi majoituttava sata metriä varsinaisesta asuinpaikasta, sillä talon numero 83 onkin navin mukaan vasta sata metriä todellista kauempana.
Hyvä apu kuitenkin oudommilla seuduilla liikuttaessa.

Navigaattorin osoitetietojen tarkkuus on parhaimmillaankin vain suuntaa-antava. Erot ovat huomattavat riippuen kulloisenkin navigaattorin käyttämästä kartasta ja kartan toimittajasta.
Minun kotiosoitteeseen TomTom-navigaattori kyllä osuu varsin mallikkaasti, mutta kun kokeilee samalla navigaattorilla vaikkapa Helsingin ydinkeskustan osoitteisiin niin alkaa osumatarkkuus olemaan jo merkittävästi huonompi. Siksi navigaattorin idea onkin, että se vie sinut niin lähelle, kuin mahdollista ja loppu onkin omasta havainnoinnista kiinni.

Sen sijaan navigaattorin näyttämiin koordinaatteihin voi uskoa aika hyvin, etenkin, jos laite on saanut lukittua satellitteja 6 tai enemmän. Korkeuslukemassa voi sitten ollakin heittoa huomattavasti enemmän.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2025
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2025
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2025; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka on pahoillaan, että saman otsikon alle lipsahti useammanlaisia asioita, joiden paikka on tietenkin eri otsikoiden alla.

En tunne noiden GPS -laitteiden tekniikoita, mutta täsmennän, että Naruskan Retkeilymajan sääaseman korkeus ei ole mitattu maantienavigaattorilla, vaan Garminin GPS-laitteella, jota meidän Kasperi käyttää maastossa metsästys- ym. harrastuksissaan. Tämä foorumikeskustelu aiheutti sen, että näitä korkeuksia alettiin myös sillä laitteella tässä kotona tarkistelemaan. Pihassamme lämpötila-anturin kohdalla maastokorkeudeksi Garmin ilmoittaa 215 metriä.

Vertailun vuoksi Kasperi kävi mittaamassa Ilmatieteen laitoksen vastaavan korkeuden, jonka heidän sivuillaan ilmoitetaan olevan 213 metriä. Sepä tarkoittaisi ja tarkoittaakin, että Ukan ja Ilmatieteen laitoksen asemat ovat lähes samalla korkeudella. Karttakorkeuksia Ukka ei ole tarkistanut, mutta joku täsmäävyys niidenkin kanssa varmaankin on. Garminilla suoritettu mittaus antoi Ilmatieteen laitoksen asemalle tismalleen saman 213 metriä, mitä ilmoitettukin on.

Tällä ei liene mitään suuria käytännön merkityksiä, vaikka Ukka aikanaan sääteli ilmanpainelukemat kymmenen metrin korkeusero-olettamalla.

GPS -laitteiden tarkkuudesta näissä korkeusmittauksissa joku asiaa enempi tunteva voi varmaankin asiaa kommentoida.

www.naruska.com