Sääennusteohjelma WXSIM

Aloittaja jamo, perjantai, 17.12.2010, 15:39

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Argonex

Hmm jonkunverran muuttu yöpakkaset kun pistin tuon lumen very wet  kohtaan.. kokeillaampa miten sillä edistyy nuo ennusteet. Ei kyllä mitenkään uskoisi et moinen asia voi vaikuttaa lämpötilaan :)
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Snowi

Itseasiassa lumen vesiarvo vaikuttaa WXSIM:issa lämpötilaan hyvinkin paljon, ainakin joissain tilanteissa. Ite oon tehnyt sen kanssa aika paljon testejä nimenomaan lämpötilan kanssa ja muistaakseni se meni niin, että mitä isompi vesiarvo, sitä lämpimämmät lämpötilat ja mitä pienempi, niin sitä kylmemmät. Mutta aina se ei mene aivan noin, joten siinä lienee jonkinlainen logiikka miten se sitä laskee, ainakin toivottavasti :).

Kannattaa myös kokeilla kaikenlaisia muita säätöjä, kuten tuo metsäisyys mitä weatherc sanoi, mutta muistaakseni sillä ei ollut kauheasti merkitystä, mutta en nyt muista minkälaisissa olosuhteissa sitä testasin. Noi säädöt saattavat nimittäin toimia vähän eri lailla esim. kesällä ja talvella. Kesällä on tärkeää pitää ainakin sea breeze päällä jos meri on noin 50km säteellä paikasta, johon ennuste tehdään.

Argonex

#52
Nonniin nytten tämä iki-ihana kesäaika taas aiheuttaa päänvaivaa. Se oli mukavasti sotkenut tuolta sääkoneelta wxsim:in.. oli 5 vai 6 kertaa käynnissä päällekkäin kun äsken menin ihmettelemään,  enkä tuota sekamelskaa saanut muuten asettumaan kun järjestelmänhallinnasta tappamalla kaikki wxsim prosessit.
Nooh nytten wxsimate huutaa tämmöistä: The DST box is not chevked but the system time settings suggest the computer is currently on Daylight Saving Time. Please check the DST box and also inspect the DST box settings in bot WXSIM and wret.exe.

DST ruksi klikattu paikalleen.

wret.exe: Error occured at line 1909: Input past end of file. laatikossa ok nappi josta painaen laatikko häviää eikä wret käynnisty.   Edittiä tähän, wret käynnistyy jälleen normaalisti.

wxsim: You are not importing any model data (FOUS, READY or GFS) Unless you do manual planning or program interrupts, the forecast is not likely to be accurate. Do you want to preceed anyway?  K/E

Eli sekasin on.. mistähän alottaisi.. ehkä laitettava taas uudestaan nuo sähköpostilla tulleet tiedostot mitkä sillon Tom lähetti?
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Snowi

Itselläkin tuli tänään muutamia error-viestejä wxsim:istä ja yksi oli juurikin tuo 1909. Syynä oli ilmeisestikin juuri kesäaika, sillä en ollut muistanut eilen illalla laittaa noita rukseja kaikkiin kolmeen ohjelmaan.

Argonex

Lainaus käyttäjältä: Snowi - keskiviikko, 14.03.2012, 15:59
Tarkoitat ilmeisesti tuota WRET:illä tehtyä kalibrointia eikä esim. Tom:in tekemään kattavaa kalibrointia? Tosin sellaiseen vaaditaan mieluiten vähintään 6kk dataa, joten todennäköisesti tarkoitat juuri tuota WRET:in omaa. Jos haluat sen pois päältä, niin senhän saa suoraan WXSIM:ista Preferences --> Settings --> Model bias and learned.... ja sieltä täppi "Use learned bias corrections". Vanha kalibrointi nollaantuu kun teet kalibroinnin uudestaan, joten sillä tavalla saat sen tavallaan nollattua :).

Heh asiaa tarkemmin tutkailtuani totesin ettei mulla ole kokoaikana ollut tuota koko "Use learned bias corrections" täppiä laitettuna wxsim:ssä, no ilmankos se kalibrointi ei oikein vaikuttanut mihinkään :D Tuossä äsken asian huomattuani laitoin täpin paikalleen ja tein uuden kalibroinnin. Ja tästäkös wxsim innostui. Nyt tuo koko härveli on totaalisen sekaisin -- > http://ukkola.info/saa/wxsim.php
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Snowi

Nyt sulla on kyllä jotakin pahasti vialla, sillä ukkostodennäköisyyskin sulla on aika huipussaan. Maanantaina ja tiistaina olisi ukkosta tulossa yli 90% todennäköisyydellä  ;D. Myös lumensyvyys on vähän erikoinen. Onko sulla varmasti kaikki tiedot ihan kondiksessa wxsim:issa?

Argonex

Juu se lumensyvyys oli hetkellisesti sekasin kun nappasin sen nollille testatakseni et onko mitään vaikutusta.. noh lumen kun laittoi takasin niin ukkostodennäköisyys tipahti 84% :D
Tuo menee siis aivan totaalisen sekaisin kun laittaa noi wretillä tehdyt opetusjutut päälle. Ja olen täs tehnyt useampaan kertaan tuon opetuksen ja valinnu eri alotuspäiviä ja lopetuspäiviä,  aina sama lopputulos :D "Use learned bias corrections" täpän kun ottaa pois niin sitten tuo hiukan asettuu.

Äsken wxsimate huuti NOAA METAR cycles file missing (ftp://tgftp.nws.noaa.go/data/observations/metar/cycles) tms osoitteena. Loppuu taas järki kesken et mikä tuota oikein vaivaa.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

Snowi

Itselläkään ei toiminut kunnolla toi ftp-osoite, joten ne kaikki kannattaa vaihtaa toiseen. Ne saa vaihdettua niistä pienistä nuolista ja sen jälkeen klikkaat sitä linkkiä, jotta se valinta aktivoituu. Itsellä on esimerkiksi METARina tämä osoite http://www.met.fsu.edu/rawdata/metar/

Sulla on tossa "opetuksessa" tullut todennäköisesti liian isot luvut ja silloin se heittää ennusteen aivan sekaisin. Todennäköisesti sun "Tendency to normal" kohta näyttää jotain 0.350. Tuo vetää ennusteen aivan sekaisin. Tuohon saisi Tom tehdä sellaisen korjauksen, että pahimmillaankin ennuste ei voi mitenkään mennä noin sekaisin.
Sun kannattaa ajaa vain 4-7 päivää taaksepäin noita ajoja, sillä saa aika hyvät tulokset. Itse olen tehnyt viime aikoina noin, sillä yleensä vaikka 30 päivää sitten tehdyistä ennusteista ei ole järkevä tehdä vertailuja, koska säätyyppi on todennäköisesti ollut silloin aivan erilainen kuin mitä se on tällä hetkellä. Sen takia lyhyemmät välit on parempia.

weatherc

#58
Nyt on jossain kyllä jotain aika lailla päin mäntyjä wxsimissä, lupailee voimakasta ukkosta huomiseksi ja tämä on niin plaintextissä kun lastretissä...

Tämän lisäksi on 3in1 seonnut (ollut sekaisin jo viikon verran)....

EDIT: No niin, nyt wxsim puski kehiin tornadotkin  :o
GFS-datassa (ainakaan omassa meteogrammissa) ei ole mitään indikaatiota näistä...


J.Jäntti

GFS Lohjan koordinaateissa oli ukkosriskiä tuossa kello 21 tulleessa ennusteessa, mutta voimakas se ei lukemien puolesta olisi ollut (AvCAPE 95J/kg ja Lifted 0).

Tornado kuulostaa jo aika oudolta, etenkin jos lämpötilat ovat tätä tasoa kuin nyt.  ???
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------