Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Sääennusteiden pikavertailu

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 15.12.2010, 16:31

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Polkasin pitkästä aikaa käyntiin sääennusteveratilun taas :)

6 päivän pikavertailu antaa aika positiivia tuloksia, ainakin WXSIMin suhteen  ;D

Vertailun tekotapa:
Joka aamu klo 08 ajaetaan skripti joka tallentaa (1) Wxsimin antamat ennusteet, (2) edellisen päivän oman aseman max/min-tiedot, ja (3) noukkii Forecalta seuraavan 3 päivän max/min-arvot. Osumaksi luokitellaan jos mitattu lämpötila on +/- 2° ennusteesta.

Ennustepäivä: Wxsim johtaa selvästi Forecaan nähden, Forecalla vaivalloiset 50% osumatarkkuudet kun WXSIMin vaihtelee 66% ja 85% välillä
Keskimääräiset erot todelliseen lämpötilaan on WXSIMillä pienemmät kun Forecalla sekä max että min-arvoissa.

Ennustepäivä +1: Alkaa heittoa tulemaan molemmilla, max-arvoissa Forecalla on todella surkea 20% osumatarkkuus, tosin ei se WXSIMkään ole päässyt kun 40%:iin viimeisen 5 päivän aikana. Min-arvoissa ovat molemmat paremmat.

Ennustepäivä +2: Molemmilla ei näkösällä olevien 4 päivän ajalta ollut ainuttakaan osumaa max-arvoissa, min-arvoissa molemmilla 2 osumaa.

Kaikissa 6 sarakkeessa paitsi yhdessä on WXSIMillä pienempi keskimääräinen ero todelliseen mitattuun arvoon kuin Forecalla.
Kannattaa myös muistaa että tässä on kyseessä vain viimeiset 6 päivää, ennusteiden tarkkuushan mitataan enemminkin pidemmältä ajalta. Kunhan dataa kertyy näyttä vertailu viime 30 päivän datat.

Vertailu löytyy täältä

;D

tito

Taas yksi kysymys tietämättömältä.
Olen huomannut juttua tuosta wxim- ennusteen foorumilla, mutta miten tämä ennuste saadaan esimerkiksi Kärsämäelle?

Tarpeeksi on kuitenkin noita ennustelähteitä, mutta kysynpä kuitenkin.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: tito - keskiviikko, 15.12.2010, 20:50
Taas yksi kysymys tietämättömältä.
Olen huomannut juttua tuosta wxim- ennusteen foorumilla, mutta miten tämä ennuste saadaan esimerkiksi Kärsämäelle?

Tarpeeksi on kuitenkin noita ennustelähteitä, mutta kysynpä kuitenkin.

Wxsim-ennusteet ovat aina tilaustuotteita ja ennusteen tekijä tekee muutamia säätöjä hänen sinulle esittämien kysymysten pohjalta. Sitten hän lähettää nämä säädetyt tiedostot sinulle ja avaimen, jolla saat wxsim:n kokeiluversiosta kokoversion. Halvimmillaan ennusteohjelman ja aivan perusäädöt saa noin 100€:lla, mutta ennusteen tekijän sinulle räätälöimä tarkka säätö sinun esim. 6kk ennusteiden pohjalta takaa vielä paremman tarkkuuden, mutta siitä joutuu maksamaan 70 dollaria. Pro-versio ohjelmasta 50 dollaria lisää, mutta tämä versio ottaa oppia tekemistään virheistä ja ottaa ne huomioon ennustetta tehdessään.

Eli ennusteen saa ihan minne tahansa, koska paikka katsotaan koordinaattien perusteella. Mutta tarvittavien alkusäätöjen tekeminen onnistuu vain ennusteen tekijältä itseltään ja hän tekee ne sinun vastauksien perusteella. Esim. minulla on otettu huomioon pieni kaupunkimaisuus, itämeri ja kaikenlaisia muita pikku juttuja.

tito

Kiitokset selventävästä vastauksesta.
Uskon tämän vastauksen selventäneen monen epätietoisuutta wximiin. :) :)

Mielestäni kannattaa aina kysyä. ;) ;)

weatherc

Voin sanoa että nuo dollarit ovat hyvin sijoitettuja jos hankkii Wxsimin, sen enmempää koukuttavaa ohjelmaa saa etsiä (muiden wx-softien lisäksi)  ;D
On todella aika maagista katsella kun parin megan pikku ohjelma parhaimmillaan suunilleen pyyhkii pöytää virallisten supermegatietokoneilla tehdyillä ennusteilla  ;D

Tosin se kannataa muistaa kun vertaa esim FMI:n ennustetta ja wxsim-ennustetta että FMI:n ennsute on kuitenkin tehty hitusen isommalle alueelle vaikka kuinka on "paikkakunta-sää" ja wxsim räätälöidään juuri sinun paikan mukaan. Sen paikallisempaa sääennustetta et enää saa ;)

Ja tosiaan, ainakin pro-versio oppii virheistään pikkuhiljaa ja säätää itseänsä paremmaksi.
Ja mitä parasta, se käyttää pelkkiä ilmaisia ennustemallidatoja, metareita, synoppeja mitä on saatavilla :)

Snowi

Se kannattaa myöskin muistaa, että wxsim käyttää ennusteen pohjana GFS-ennusteita, joiden tekemisessä on puolestaan käytetty supertietokoneita  :). Mutta nuo kaikki pikkusäädöt mitä tuossa ohjelmassa on, on kyllä uskomattomia. Niitä näperrellessä saa kyllä aikaa kulumaan, varsinkin jos tekee koko ennustee itse, eikä automaatiolla, siinähän niitä säätöjä vasta onkin  ;D. Yhtenä esimerkkinä voin ottaa lumen syvyyden ja sitten voidaan vielä valita mikä on lumen vesiarvo millimetreinä. Tosin itse en sitä tiedä, joten käytän ihan tota perusasetusta  :)

Kuten weatherc sanoi, aivan loistava ohjelma ja saa kyllä rahoillensa vastinetta, mutta toisaalta niin siihen saa kyllä aikaakin kulumaan  ;D. Wxsimiin on mennyt niin paljon tunteja, että eihän niitä viitsi edes laskea  :D

weatherc

#6
Takaisin aiheeseen eli siihen vertailuun  ;)

Wxsim jatkaa voittokulkuaan Forecaan nähden  ;D
Nyt on kymmeisen päivää kasassa ja wxsim joko johtaa tai on tasoissa prosenteissa laskettuna kaikissa riveissä.
Myös keksimääräinen ero mitattuun lukemaan on pienempi wxsimillä. Wxsimillä on myös useampi sellainen jossa ero ollut 0.1°-0.2° osumarajan ulkopuolella eli todella lähellä osumaa.

Mitä yllättävintä on, ennustepäivä +2:sen max-lämpötilassa ei Forecalla ole ainuttakaan osumaa 9-16.12, keskimääräinen erokin on yli 5°  :o

weatherc

Tein WxSimille oman ketjun johon napaasin osan tämän ketjun viesteistä joka löytyy tuolta: http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,2071.0.html  ;D

weatherc

Nyt on kovat piipussa ja WxSim pääsee tosipaikan eteen, vertailuun joutuu FMI.  ;D ;D
Vai oliskos se niin että se on FMI joka joutuu sen tosipaikan eteen?  :P

Sekä Foreca- että FMI-vertailu löytyy samasta paikasta, täältä