Sadekippo jäässä/Lämpötila-anturin siirto

Aloittaja weatherc, perjantai, 03.12.2010, 16:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#40
Veikkaukseni on niinkin "tieteellinen" että ero tässä tilanteessa ei välttämättä johdu mittarista joka "normioloissa" siis näyttää aika prikulleen samaa mitä Daviskin, unohtamatta ettei Davistakaan voida pitää sinä oikeana, vaikka tarkka onkin, vaan siihen oikeaan lukemaan tarvitaan, kuten Snowikin sanoi, se kalibroitu €€€ maksava tarkkuusmittari.
Niin, takaisin asiaan...  ;D

Veikkaus on että ero johtuu siitä että Davis on suojassa mutta WMR:än pikku sensori joka on ruuvin kokoinen valkoiseen muoviin tuupattu mötikkä ei ole. Siten WMR:stä abso... haihtuu lämpöä paremmin/helpommin ilmakehään mitä suojatusta Daviksesta tuloksena se että siitä tulee hitusen kylmempi. Tällä hetkellä ero on puolisen astetta. 
Tätä puoltais myös se mitä Snowi oli huomannut että "kotimittarit", joilla yleensä vastaavanlainen sensori kun tuo WMR:än extra-sensori johdon päässä, ovat yleensä hitusen kylmempiä mitä meitin asemat.

Vertailuna, viime talvena kun mulla oli myös lämpötila-anturi sadekipossa eikä lämmitystä ollut päällä oli kipon sisällä tällaisina öinä useita asteita kylmempää kun mitä asema sanoi...  ;D

weatherc

Laitetaan vielä Davis vs. WMR-vertailu nyt kun on päiväsaika sekä pilvistä; molemmat näyttävät prikulleen samaa lukemaa -6.1° :)

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 10.12.2010, 22:33
Veikkaukseni on niinkin "tieteellinen" että ero tässä tilanteessa ei välttämättä johdu mittarista joka "normioloissa" siis näyttää aika prikulleen samaa mitä Daviskin, unohtamatta ettei Davistakaan voida pitää sinä oikeana, vaikka tarkka onkin, vaan siihen oikeaan lukemaan tarvitaan, kuten Snowikin sanoi, se kalibroitu €€€ maksava tarkkuusmittari.

Tuota omaa Fluken mittariahan saa myös kalibroituna ainakin ulkomailta, jossakin kaupassa kalibrointi toi hintaan lisää 80$. Omasta mittaristani maksoin vähän yli 200€, joten jos Suomesta olisi ollut kalibroitu versio saatavilla, olisin sen ostanut. Toisaalta kyllä Fluke noita mittareita kalibroi jälkikäteenkin.
Uskoisin kuitenkin eron olevan varsin pieni Fluken kalibroidun ja ei-kalibroidun välillä, varsinkin kun tietää kuinka laadukkaita Fluken laitteet ovat. Joten Fluken antamaa lukemaa pitäisin lähes täysin oikeana lukuna, joten vertailut Davisin ja Fluken välillä kyllä näytti sen, että myös Davisin lukema on mita todennäköisemmin todella lähellä sitä oikeaa, joten sitä voidaan pitää myös oikeana lukuna. Pitää varmaan jossain vaiheessa teettää tuo kalibrointi, niin saadaan asiaan täydellinen vastaus  :)

LainaaVeikkaus on että ero johtuu siitä että Davis on suojassa mutta WMR:än pikku sensori joka on ruuvin kokoinen valkoiseen muoviin tuupattu mötikkä ei ole. Siten WMR:stä abso... haihtuu lämpöä paremmin/helpommin ilmakehään mitä suojatusta Daviksesta tuloksena se että siitä tulee hitusen kylmempi. Tällä hetkellä ero on puolisen astetta. 
Tätä puoltais myös se mitä Snowi oli huomannut että "kotimittarit", joilla yleensä vastaavanlainen sensori kun tuo WMR:än extra-sensori johdon päässä, ovat yleensä hitusen kylmempiä mitä meitin asemat.

Itseasiassa kun tein noita testejä Fluken avulla, niin lämpötila oli Fluken ja Davisin välillä lähes prikuulleen sama, vaikka Fluken lämpömittari on täysin avoin. Mutta tein mittaukset tuulelta suojaisissa paikoissa, kuten autokatoksen alla. Eli Fluken mittari on täysin avoin, kun taas Davisin on suojattu, mutta molemmat mittaukset tehtiin kuitenkin tuulelta suojassa, näin sain tarkan stabiilin lukeman.
Noiden "kotimittareiden" virheet johtuvat todennäköisesti ihan vain siitä, että niissä se anturi ei vain ole tarpeeksi laadukas. Huomasin jokaisen halvan mittarin näyttävän liian kylmää lukua ja kaikkein pahin on tuo tommoinen "kuumemittari" malli, joka näyttää jopa 4 astetta liian kylmää Flukeen verrattuna. Suurin pettymys oli taas tuollainen lähes 100€ arvoinen ympäristömittari, joka näyttää sisätiloissakin 1.2-1.5 astetta väärin. Kun taas Davisin ja Fluken lukemat sisälläkin on lähes prikuulleen samat.

Harmi kun tuosta LC:n ulkomittarista on ilmeisesti loppunut patterit, koska se ei näytä mitään lukuja noiden ulkomittauksien osalta. Voisi vähän vertailla mitäs se näyttää nyt näin talvella  :)

weatherc

#43
Vaskihan teki jonkun aikaa sitten testiä jossa käytti kalibroitua Therma1-mittaria ja vertaili Davista ja muutamaa "halpismittaria" ja siinä näkyy että kyllä Daviksessakin eroa on, tosin paaaaljon vähemmän kun halpismittareissa. (Ja syytä onkin Daviksen hinnalla  ;D;D

Siinä käy myös ilmi että ainakin nuo halpismittarit ovat tarkemipia mitä lähempänä nollaa ollaan, mitä kauemmas päästiin nollasta sen suurempi oli erotuskin ja itse asiassa -10° ja + 20° välimaastossa olivat varsin tarkkojakin.

Kyseinen testi löytyy täältä  :)

Snowi

Juu itsekin olen tuon testin lukenut aikoinaan. Tuostakin huomaa sen, että nuo halpismittarit näyttävät liian kylmiä lukuja. Vaskilla on tuo vanhempi versio eli VP1, mutta on tässä VP2:ssa varmaan sama lämpöanturi?
Vähän kyllä ihmetytti nuo erikoiset piikit tuossa testissä Davisin osalta. Esim. tuo Davisin 25,4 mittaus, jossa virhettä on 1,8. Siinä on todennäköisesti päässyt esim. aurinko vähän paistamaan mittariin. Tuossa ei tarkalleen kerrota minkälaisissa olosuhteissa tai missä nuo testit on tehty. Sillä kesällä testit kyllä pitää tehdä täysin varjossa. Tarkimmat tulokset saa sisätiloissa, jossa lämpötila on stabiili, mutta sisällä ei pystytä mittaamaan muuta kuin noin 23 asteen paikkeilla olevia lämpötiloja  :). Itse pystyisin kätevästi tekemään pakkasmittaukset firman jääkaapeissa ja pakkasissa, mutta Davis tarvis silloin saada sisään jotenkin, ellei sitten ota konsolia  :)

Itsekin olen huomannut juuri tuon, että kun lämpötila on vaikka -10 asteen alapuolella, virheet on silloin selvästi suurempia noissa halpismittareissa, tosin kaikissa virhelukema ei nouse pakkasen myötä niin paljon kuin toisilla.
Pitää varmaan lähettää tuo Fluken mittari Fluken lähimpään akkreditoituun laboratorioon Hollantiin tai Saksaan. Sen verran kutkuttaa tietää nuo mahdolliset virheet eri mittareissa  ;D

weatherc

Lainaamutta on tässä VP2:ssa varmaan sama lämpöanturi?

Ei muuten taida olla, koska jossain vaiheessa Davis on vaihtanut analogisesta digitaaliseen anturiin ja siinä pitää olla tarkkana kun/jos lähtee tilaamaan varaosaa. En nyt muista missä kohtaa se on vaihtunut mutta ww-foorumilla löytyy infoa siitä aikas paljon.

Se mitä lähinnä halusin tuoda esille on tuo että myöskin Daviksessa voi esiintyä pieniä eroa jos ihan tarkkoja ruvetaan olemaan, joskin erot ovat todella pieniä ja niin pieniä ettei niillä ole oikeastaan käytännön merkitystä, tarkka se on joka tapauksessa ;D

LainaaPitää varmaan lähettää tuo Fluken mittari Fluken lähimpään akkreditoituun laboratorioon Hollantiin tai Saksaan. Sen verran kutkuttaa tietää nuo mahdolliset virheet eri mittareissa

Säänörttiä taas parhaimmillaan  ;D ;D ;D