Uutiset:

22.03.2025
FinWX:n ja Ilmatieteen laitoksen välinen säädatan vastaanottopilotti on päättynyt

Säädataa siirtävä datasilta ajettiin alas 22.03.2025 kello 02:00. (22.03.2025, 00:00 UTC).

Ilmatieteen laitoksen terveiset asian tiimoilta voitte lukea täältä.

Main Menu

Sadekippo jäässä/Lämpötila-anturin siirto

Aloittaja weatherc, perjantai, 03.12.2010, 16:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaJuu noin se menee tuossa. Imee ilman alhaalta, missä tuo suojaverkko on ja puskee sen ulos ylhäältä ja tässä välissä on sitten lämpötila/kosteusanturi. Tuo keskellä oleva "kuilu" on täysin ilmatiivis, jotta alhaalta imetty ilma ei sitten karkaisi sivusta ulos.

Eikun rakentelmaan  ;D

LainaaSensoripakettihan on kooltaan aika iso mutta tuo "torakka" mikä nuuskii ja seisoskelee siellä keskellä on kooltaan aika pieni mutta ei aivan niin pieni kuin noissa WS-asemissa joissa se on tulitikunpään kokoinen.

Mulla se vaalea osa on kyllä isompi, siinä on vähän kun neliskanttinen talo jossa 3 korkeaa kapeaa ikkunaa joka puolella siinä   ;D

Lisää mielenkiintoista testailua tuon tuulettimen kanssa, se ei lähde pyörimään 3A:n muuntajalla joka syöttää lämmitystä mutta jos propellerille antaa pikkasen vauhtia se lähtee, mutta paljon hitaammin kun 1A:n muuntajalla vaikka molemmat ovat 12V (1A:ssa on säädettävä volttimäärä)...Mutta laskun mukaan se ei jaksais pyröittää kun 12W lämmitystä...

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 06.12.2010, 19:03
Mulla se vaalea osa on kyllä isompi, siinä on vähän kun neliskanttinen talo jossa 3 korkeaa kapeaa ikkunaa joka puolella siinä   ;D
Tuo edellinen kuva oli räjäytetty mutta ei mulla mitään ötökkä suojattua ikkunallista mökkiä ole tuossa omassa sensorissa. :(


weatherc

LainaaTuo edellinen kuva oli räjäytetty mutta ei mulla mitään ötökkä suojattua ikkunallista mökkiä ole tuossa omassa sensorissa.

Täällä se on tämänlainen  :)

Snowi

Nyt en tarkkaan muista minkälainen tuo anturi itsellä oli, mutta varmaan ihan samanlainen kuin teillä.
Tuo tuuletin oli tosiaan suoraan siinä anturin yläpuolella, mutta nyt en kyllä tarkkaan muista minkälainen kiinnitys anturilla oli, koska siinä muistaakseni oli kuitenkin kuilu suoraan tuonne mistä ilma otetaan, tai sitten anturin ja tuulettimen välissä oli joitain väliseiniä. Vois melkein huomenna vähän avata tota säteilysuojaa ja katsoa tarkemmin miten se on suunniteltu  :)

weatherc

Kokeiluosasto vauhdissa nyt kun kerran(kin) ei ole hoppu saada sitä takaisin paikalleen :)

Tein kynttilätestin. Koska en halunnut että tuuletin rupeaa imemään liekkiä sisään asetin tuulettimen siten että se puhalsi ylhäältä alaspäin. Pelkkä tuuletin+lautanen 4:sena alhaalta laskettuna työnsi ulos suurimman osan ilmasta heti seuraavasta raosta, eli "ennen" anturia".

Normaalisti (ei-FARS:sissa) alimman ja sitä seuraavan lautasen sisäseinä on kiinni toisissaan, ainoana rakona 3 pientä uraa josta maholliset vedet voi valua pois (kaikkeeta ne Davisksella on ajatellutkin :)).
Koska idea reikien poraamistesta alimpaan lautaseen ei ainakaan heti lämmittänyt niin laitoin prikat väliin niin että rakoa tuli pari milliä, sekä superjoustavan "putken" roudarinteipistä:
40 cm:n pätkä 4 kierrosta teippiä päällekkäin josta alin kerros toisinpäin ettei liimapintaa jäänyt näkyviin ja päistä kiinni toisiinsa, just sopivan tiukka "sukka" jotta se pysyy itsestään paikallaan tuulettimen ympäri.

Koska anturi on suoraan tuulettimen keskiön alla aattelin että koitetaan pikkasen kohdistaa ilmavirtaa laittamalla pienellä teipinpaloilla "putken" alareunassa nurkista kiinni niin että siitä tuli pikkasen suppilon muotoinen.

"Putken" pituus on niin että alimman lautaseen jäi ehkä puolen sentin rako ja anturin "mökki" jäi putken sisään.
Uusi kynttilätesti. Nyt ehdottomasti suurin osa ilmasta tuli ulos alimmasta raosta.

;D

weatherc

Tein pientä tieteelistä tutkimusta. ;)

Koska aina mietityttänyt että onko sillä mitään eroa että puhaltaako tuuletin alaspäin (ilmavirta tuuletin > sensori) vai imeekö ylöspäin (ilmavirta sensori > tuuletin).
Lähinnä sitä että onko tuulettimen mahdollisesti tuottamalla lämmölla vaikutusta.
Asensin säteilysuojan "sensoripaikalle" WMR:än anturin (tuollaisen missä itse sensori johdon päässä) ja eikun kokeilemaan, jokaisessa eri kokeiliussa oli anturi kymmenisen minuuttia jotta varmasti kerkesi tasoittumaan, tässä tulos:

Ilman tuuletinta: 21.7
Tuuletin ylöspäin: 21.7
Tuuletin alaspain: 21.7

Eli eroa ei ollut, tulos oli kuten pitikin olla. :)

Toinen testi jonka tein oli 1-wire vs WMR.
WMR on ollut aika samaa mieltä Daviksen kanssa aina mitä olen kokeillut.
1-wiren tarkuudeksi annetaan +/- 0.5° DS18S20-anturille eli sama mitä Daviksella.
Sijanti ihan vierekkäin, tulos oli että ovat lähes tulkoon samaa mieltä +/- 0.1 asteen sisällä  :)

weatherc

#36
No niin, tänään posti toi tarvittavat tilperhöörit ja Daviksen oma lämpötila-anturi pääsi takaisin ulos :)
Se on nyt erillään sadekiposta noin 2.5 m jatkoroikan päässä, tosin sijanti on ihan sadekipon vieressä tolpan toisella sivulla, mutta aattelin että tehdään samalla pieni joustovara jos haluaa siirtää sitä. ;)
Nyt suuremmat siirrot estää lähinnä tullut talvi koska mm. johdotukset ovat aika jäässä lumen alla ja toisaalta jäätyy ruuvaajan sormet  :P

Siinä on nyt myös 24H tuuletin koska nappasin sen virran samasta johdosta joka syöttää kameraakin koska jostain syystä tuuletin ei lähde käyntiin saman muuntajan virralla mitä syöttää sadekipon lämmitystä.

Olen myös kokeillut eri tehoja/nuppeja tuohon lämmitykseen nyt kun ollut aika tasaista tuo lämpötila ja sadekipon sisällä ollut tuo WMR:än lisäanturi ja kun kerran sain tuon sadekipon kupun irti jäästä. :P Ovat sijoitettu silleen että nuppi ja anturi ovat eri puolella kipon kiikkua. Anturi on myös ihan sadekipon pohjalla jotta saisi kylmimmän lukeman.
Tuloksena että parhaimman lämpölukeman vs watti on saanut kun nuppi on se 21W:nen jossa iso lasikupu, 2 x 10W pikkunuppia antaa pikkasen huonomman lukeman. Molemissa tulos ollut noin -5 asteen ulkolämpötilassa +12-+14 astetta.
1 x 10W pikkunupilla pääsee noin +4 asteeseen mikä on kyllä liian kylmä.

EDIT: Fotograaffit lisätty

weatherc

Nyt kun kerran on tuo wanha WMR polkaistu käyntiin niin aattelin että vois olla mielenkiintoista verrata säteilysuojatun Davisin ja ilman suojaa olevan WMR-anturin eroa varsinkin nyt kun näyttää pukkaavan selkeä pakkasyö. Molemmat anturit ovat sunnilleen samalla tasolla maapinnasta suht lähekkäin.

Vois kuvitella että suoja hidastaisi lämpötilan laskua koska anturi on suojassa.
Tätä kuvitelmaa tukee tällä hetkellä myös tämän hetken lukemat, suojassa oleva antaa lukemaksi -8.8 kun suojaamaton antaa -9.8 eli asteen heitto.  :o
Päivällä oli eroa 0.0-0.2 astetta ja WMR:ät ovat olleet muutenkin aika samaa mieltä Davisin kanssa mitä olen seuraillut.
Se kumpi noista on se "oikeampi" on sitten ihan eri juttu ;)

weatherc

Lisää vertailua nyt kun vauhtiin päästiin...  ;D
Oma asema on aina ollut yleensä hitusen lämpimämpi kun tuo 5 km päässä oleva FMI Kärkän asema, tämä on korostunut varsinkin selkeänä pakkasöinä, kuten nyt on..heittoa ollut joskus pitkälti yli asteen verran..Tämä johtuu ainakin osittain sijanneista, FMI:n purnukat ovat avoimella aika alavalla aluella kun taas täällä ollaan pienellä nyppylällä puitten keskellä.

Tänään, nyt kun ollut tuo säteilysuoja irti ISS:stä + tuuletin, on lukemat olleet lähestulkoon samat tuon Kärkän kanssa, 19:20 oli ero Testbedin mukaan 0.3 astetta, Kärkän ollessa kylmempi.

Tuo avoinainen WMR näyttää nyt -12.0 kun Davis näyttää -11.2...

Snowi

Epäilen tuon WMR:n näyttävän vähän liian kylmää lukua. Tuo on tyypillinen poikkeama noissa vähän halvemmissa laitteissa, vaikkakaan tuo WMR ei ilmeisesti sekään mikään ihan halpa ole.
Myös lämpötilamittareiden ohjeissa näkyviin tarkkuuksiin kannattaa suhtautua varoen, sillä se ei vielä välttämättä takaa mitään, jos sanotaan tarkkuuden olevan +-1. Eron saa tietää vasta silloin, kun vertaa lämpömittarin lukua johonkin kalibroituun ammattilämpömittariin.

Mutta toisaalta jos erot on aikaisemmissa mittauksissa olleet aika tasan WMR:n ja Davisin osalta, niin kyllä siellä silloin suhteellisen laadukas lämpöanturi on WMR:ssa myös. Vaikka tuuli ei sinällään vaikuta muuhun kuin ihmisen kokemaan lämpötilaan, mutta silti omissa mittauksissa täysin suojaton mittari näytti vähän kylmempää lukua kuin esim tuollainen suojattu, kuten Davisin lämpöanturi. Tuo ero voi siis varmaan johtua siitä.