Islannin tulivuorenpurkaus

Aloittaja weatherc, torstai, 15.04.2010, 17:58

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jamo

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 16.04.2010, 17:17
LainaaEi ole mainittu, koska tuollaista kieltoa ei ole. Eikä ole edes mitenkään selvä, että tuollainen olisi tulossa.

Kylläpä muuten koskee myös Medi-Heliä: HS. Asiasta oli vaan juttua noissa muiden maiden lehdissä taas kerran ennen Suomea.

Toinen juttu josta en löytänyt ainakaan HS:ssä on että Suomen ilmavoimat on onnistunut hajoittamaan 2 F-18 Hornettia eilen antamalla lentää ne tuhkapilven läpi. Juttu löytyy Aftenpostenista tuolla jossa myös kuvat moottoreista.

On se aika kummaa että tällaiset jutut täytyy lukea ensin ulkomailta...

On myös Sepe ollut lentokiellossa torstai-illasta lähtien.
http://www.kaleva.fi/uutiset/myos-sepe-lentokiellossa/849676

jamo

djmake

Lainaus käyttäjältä: jamo - perjantai, 16.04.2010, 23:21
On myös Sepe ollut lentokiellossa torstai-illasta lähtien.
http://www.kaleva.fi/uutiset/myos-sepe-lentokiellossa/849676

Sepe on hieman eri paikassa, mitä MediHeli on. Pohjoisemmassa rajoituset alkoivat jo aikaisemmin, eli sikäli ovat vähän eri asemassa. Muttei tuo juttu kerro millään tavalla sitä, että kuka on kieltänyt, koska ja miksi. Vai onko tehty oma päätös olla lentämättä. Tuon uutisen mukaisessa ajankohdassa olivat kuitenkin VFR-lennot sallittuja.

Se on toki selvä asia, ettei kopterillakaan kannata tuhkaan lentää, eikä turhia riskejä oteta. Mutta tähänmennessä on kerrottu tuhkan olevan useamman kilometrin korkeudessa. Ja jos muutamassa sadassa metrissä on tuhkaa liikaa kopterille, niin alkaa epäilyttää vahvasti väite, ettei tuhkaa ole maanpinnan tasolla tai ettei se aiheuta mitään terveydellisiä oireita. Ei oikein mene yksiin.

Tämänhetkinen tilanne on:
RAJOITUKSET EIVÄT KOSKE RAJAVARTIO-, POLIISI-, TULLI-, MERENKULKU- JA ILMAILUVIRANOMAISTEN EIKÄ PALO- JA PELASTUSTOINTA HOITAVIEN VIRANOMAISTEN TAI HEIDÄN MÄÄRÄMIEN LENTOJEN SUORITTAMISTA. SOTILASILMAILUSTA PÄÄTTÄÄ SOTILASILMAILUVIRANOMAINEN. RAJAVARTIO-, POLIISI-, TULLI-, MERENKULKU- JA ILMAILUVIRANOMAISTEN SEKÄ PALO- JA PELASTUSTOINTA HOITAVIEN VIRANOMAISTEN SEKÄ SOTILASILMAILUN LENTOJEN SUORITTAMISESSA ON OLTAVA YHTEYDESSÄ SUOMEN ALUELENNONJOHDON VUORONESIMIEHEEN ENNEN LENNON SUORITTAMISTA ILMALIIKENNEPALVELUN TAKAAMISEKSI TEL 03 286 5171. SFC-UNL.
16APR10 1900 - 18APR10 1200
Tuon perusteella kielto koskee noita koptereita, jollei niitä lasketa kuuluvaksi pelastustoimeen. Ja silloinkin ne saisivat tarvittaessa määrätessä lentää.

Ja noita rajoituksia tms kannattaa tosiaan lukea sieltä, missä ne pitävät oikeasti paikkansa. Eli https://ais.fi/ais/bulletins/efinfi.htm

djmake

Päivitystä senverran, että KLM705 (Boeing 737-8K2 / PH-BGB) on ilmassa. Shipholista lähti ja sinne mitä ilmeisemmin palaakin. Uutisia saataneen myöhemmin. Kyseessä siis testilento.

yka

Tuleepa melkein ikävä noita vanhoja ja hitaita mäntämoottorikoneita. Kyllähän niidenkin ilmanottokanavien kanssa ongelmia olisi voinut tulla, kun moska tukkii filtterit, mutta ei niihin sentään olisi päässyt kiveä sulamaan sylinteriin. Jos vaikka Roomaan aikoisi, pitäisi Köpiksessä tankata ja putsata ilmanotto, mutta kyllä se siitä. Muistelen matkoja DC3:lla ja Convairilla, istuimetkin olivat kuin sohvia, ei tarvinnut polvet suussa kököttää istuimellaan eikä käytävän puolellakaan tarvinnut puolella peffalla kököttää. Vähän epätasaista pompottelua matkan teko saattoi olla, mutta tulihan liikunnantarve hoidetuksi samaan hintaan.

Saas nyt näkee, miten pitkään koneet pysyvät maan kamaralla.
yka

SkyMan

#24
Kävin juuri toiveikkaana ottamassa muutaman valokuvan auringonlaskusta. Komeahan se oli, vaikkei kuitenkaan mikää hirvittävän poikkeuksellinen.
Toivottavasti pukkaa paksumpaa tuhkapilveä alkuviikolla, että tulisi todellisia tuloksia.  ;D

Tässä ehkä onnistuneimmat otokset.
http://satep.net/arkisto/lasku.jpg
http://satep.net/arkisto/lasku2.jpg
Edit:toinen kuva lisätty ja kuvat laitettu linkin taakse, en osannuut tehdä semmosta pikkukuvaa ja muuten olisi pukannu kauhian suuren kuvan keskelle foorumia ???

J.Jäntti

Turku ja Tampere-Pirkkala avataan kello 12:00 lentoliikenteelle ja avoimmuutta riittää kello 18:00 saakka, kun tuhkapilvessä on aukko ko. alueella. Lentoja saapuu paikalle mm. New Yorkista ja Reykjavikista.
Helsinki-Vantaa pysyy tämän päivän kiinni. Alle kilometrin korkeudella kulkevia koneita lentokielto ei Finavian sivujen mukaan koske, joten Helsinki-Malmilla varmaan suoritellaan tänään(kin) koulutuslentoja pienkoneilla.

"Keltainen lehdistö" pelotteli viime viikonlopun lehdissään, että "Kylmä kesä uhkaa". Jos en väärin katsonut, taisi jollakin foorumillakin olla mainintaa jääkaudestakin.
Jotenkin minun on hieman hankala kuvitella mitään noista tapahtuvaksi, sillä tuo tuhkapilvi ei ainakaan oman tulkintani mukaan ole niin suuri vaikutukseltaan, että se aiheuttaisi ilman viilenemistä niin suuressa määrin, että sillä olisi sitä kautta kesän lämpötiloihin merkittävää vaikutusta. Mutta jos viilentymistä esiintyy, se olisi maksimissaan 1-2 asteen luokkaa keskiarvoista.

On näitä yksittäisten tulivuorten yskäisyjä nähty aiemminkin, mutta niiden vaikutus ei ole kovin merkittävä ollut. Asia saa ihan toisen merkityksen jos muitakin tulivuoria Islannissa liittyy mukaan ja mikäli pöllähdykset menevät yhtään samoihin mittasuhteisiin.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Norjan met.no:n ennuste-animaatio...Ei hyvältä näytä lentoliikennettä ajatellen...se on pikkasen tukkoisa ajoittain, vissiin pikkasen liikennettä...


J.Jäntti

Ei todellakaan näytä hyvältä, eikä tuo Grönlannin päällä irvistelevä 1035hPa:n korkeapaine tilannetta ainakaan helpota.
Onko tuosta väriskaalasta jotain selvennystä? Mustaa, punaista ja keltaista ainakin kartalla riittää.

Tässä on ollut viimeiset kaksi päivää hyvin hiljaista, kun ei ole koneita kulkenut kohti Helsinki-Vantaata lainkaan. Normaalisti niitä näkee aamulla ja illalla lähes jonoksi saakka laskeutumassa.
Olen yrittänyt havainnoida noita tuhkapilviä, mutten ainakaan itse erota sitä tavallisesta pilvestä oikeastaan mitenkään.

Lentokentät ovat taas kiinni ja ovat sitä ilmeisimmin koko tämän päivän.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

meteorologi


weatherc

#29
Tuli äsken pikkasen matalalla lentokone tästä yli. Satuin olemaan ulkona ja selvästi näki logonkin mikä takasiivessä, tais olla Tjäreborgin logolla varustettu :)

EDIT: Flightradar24:n mukaan kone oli TUIflyn Boeing 757 joka tuli Arlandalta Hki/Vantaalle.

Näköjääs on met.no poistanut värit tuosta animaatiosta ja vain näyttää tuhkat eli mustat täplät.