Tältä näyttää ensi kesä!

Aloittaja teutari, sunnuntai, 11.04.2010, 20:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

teutari

Kova talvi takana ja uutta masennusta lykkää Wolfgang Röder. ::)


Tällä kertaa suomalaisten kannattaa toivoa, ettei saksalainen Wolfgang Röder ole oikeassa. Meteorologian emeritusprofessorin sääennuste ensi kesälle on kaikkea muuta kuin myönteinen.


- Voi! Minulla ei ole teille mitään hyviä uutisia. Kesästänne ei tule kovin nautinnollinen, Röder parahtaa.

Ja jos Röderin karttoja on uskominen, hän ei juurikaan valehtele. Masentavimmalta ennustus näyttää suosituimman lomakuukauden kannalta. Heinäkuulle on hänen mukaansa luvassa sateita ja kalseaa keliä.

- Kun katsoo heinäkuun karttaa, se on luultavasti kylmin kuukausi. Helsingissä on yksi lämpöaste keskiarvoa vähemmän. Lämpötila on keskimäärin 17 astetta.

Eikä kehumista ole kesä- tai elokuussakaan.

- Tulette saamaan enimmäkseen sateisia, kylmiä jaksoja. Kesä- ja elokuussa voi olla satunnaisesti lämpimämpää.

Elokuu paras

Röder aprikoi, että kesäkuun lämpötilat ovat etelässä suurin piirtein aiempien vuosien keskiarvossa. Pohjoisessa sen sijaan on asteen verran kylmempää. Raja kulkee suurin piirtein Oulun seudulla.

Elokuu näyttää hieman paremmalta. Oulun eteläpuolella saatetaan silloin päästä jopa keskiarvoja lämpimämpiin lukemiin. Sademäärät ovat kumpanakin kuukautena lähellä normaalia.

Röder uskoo, että hänen ennusteensa saattaa herättää suomalaisten matkustushalut.

- Varmasti jotkut ajattelevat, että nyt pitää lähteä ulkomaille. Ettekös te matkustakin siellä Suomessa? Turkkiin, vaikka, hän nauraa.

- Mutta ei voi mitään. En voi tehdä parempaa säätä, jos sitä ei ole tulossa. En ole innoissani tästä kehityksestä.

"Sää arvaamaton"

Berliinin Freie Universität -yliopistossa työskennellyt sääguru laati kesäkuukausien sääkartat Iltalehden pyynnöstä. Meteorologia kiehtoo miestä siinä määrin, että hän tekee töitä vielä eläkkeelläkin.

Saksalaisgurun tekniikka perustuu pitkäaikaisten keskiarvojen vertailuun ja yhtäläisyyksien etsimiseen edellisiltä vuosilta. Kattavia tilastojaan hän vertaa korkea- ja matalapaineen liikkeisiin.

Vaikka säätä ei voi luotettavasti ennustaa viikkoja eteenpäin, Röder on osunut usein oikeaan.

- Sää voi olla arvaamaton, se kannattaa muistaa - varsinkin silloin, jos on kurjaa keliä luvassa, Röder on ohjeistanut.

lähde: Iltalehti Sunnuntai 11.4.2010

J.Jäntti

Jaahas, jokakeväinen kesän ennustaminen alkaa ajallaan median toimesta. ;D

Kiintoisa näkökanta tällä emeritusprofessorilla oli erityisesti siksi, että se on melkolailla päinvastaista, mitä noin viikko sitten TV:ssä yksi luonnonmerkeistä kesän säätä ennustanut henkilö antoi ymmärtää. Hänen mukaansa Kesäkuussa olisi kuivaa keliä tiedossa ja hän tituleerasi sitä parhaimmaksi lomakuukaudeksi. Hänen ennusteen toteutumisprosentti oli 80 luokkaa, kuulemma, mutta se oli hänen itsensä antama prosenttilukema.

Lähtökohtaisesti tilanne on kuitenkin se, että tässä tulee esille hienosti kahden eri koulukunnan toimintamallit, tulkinnat ja näkemykset.
Toinen lukee tulevan sään luonnonmerkeistä, toinen statistiikasta. Emeritusprofessorilla on ammattitaitoa taustalla varmasti tonnitolkulla, mutta jos ennusteiden laatiminen noinkin kauas perustuu statistiikan pohjalle ja matala- ja korkeapaineiden liikkeisiin, saatetaan huonolla säkällä lähteä kovaakin vauhtia metsikköön, sillä statistiikan avulla ei niin kaoottisessa ympäristössä, kuin ilmakehässä voi noin kauas ennustaa millään luotettavasti.

Erittäin hyvä näkokulma kuitenkin. Tulee olemaan hauskaa tarkistaa ainakin Kesäkuussa, kuinka ennustus on toteutumassa tai jo toteutunut. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Tulipahan löydettyä Puolanka-lehden Sammakkoprofessorin ennustesivukin tähän väliin. Sammakkoprofessori Heikkinen on julkaissut 28.03.2010 ennusteen joka ensin pelottelee huonolla kesäsäällä, mutta lopussa puhutaan paremmasta kesäsäästä. ???

Kesän sää on jutun mukaan tulkittavissa siten, että jos kasvukausi ei ala 18.06. mennessä, niin kesästä tulee huono. Sammakkoprofessori toteaa, että talvea riittää kuulemma Toukokuulle saakka: Vappu on kylmä ja kolea räntäsateineen ja Toukokuun lopulla (tark. 28.05.) lähtisivät lumet viimeistään kokonaan. Kylmää ja koleaa keliä riittäisi Eskon päivään (12.06.) saakka.

Mallinnettu ennuste ei vielä Vappuun saakka ulotu, mutta kaukaisin ennuste (27.04.2010, 15:00 Suomen aikaa) näyttää uhkaavan kylmältä ja professorin uhkakuvan mukaiselta: Nollaraja kulkisi linjalla Kotka-Vaasa ja lähes koko maassa, Suomineidon käsivartta ja päälakea lukuunottamatta tulisi sadetta - kaikki lumena.  :o
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

simok

Päivää.


Mielenkiintoisia juttuja viime keväältä (2010).

Olihan se heinä-elokuukin melko kylmää varmaan siellä saksassa, mutta meillä tais olla toisin.

Sammakko Heikkinen ( vanha kunnon kommunisti, jopa Hyrynsalmen ent. kunnan valtuutettu) ennustaa yleensä Hyrynsalmen säätä ja puhe on politikon puhetta.  Sai sentään ajettua kunnan valtuustossa  oman järvensä rannalle oman säätornin yhteiskunnan varoilla. Ajoi tosiaan yhteisiä asioita kunnan valtuustossa. No se siitä.

No tuo saksalainen ja sammakko Heikkinen ovat molemmat eläkeläisiä ja varmaan tekevät uusia ennusteita eneen tuon puoleista.

Täytyy jatkaa näitä juttujen lukuja.