Mistä Suomen SYNOP-sanomat?

Aloittaja djmake, tiistai, 07.07.2009, 16:23

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#10
Alkua pukkaa:

station 02790
Day 02
Hour 15
Windtype 1 (0,1 = m/s 2,3 = kn)
Cloudbase 1500 to 2000 m
visibilty 12 km
Cloudcover 7/8
Wdir 40
Wspeed 4m/s
Temp -14.2
Dewp -15.7
Station pressure 1016.5 hPa
Trend +0.3 hPa/3hr
continuous light snow


Phpllä kyhätty, se ei vielä hae mitään vaan siinä on annettu lusikalla datarivi joka poimittu ogimet-sivun Suomen synopdatasta.

Ajatuksena on ensin katsoa että miten saa sen purettua ulos ja sitten vasta miettiä miten sen datan saa.
Synopin formaatin löysin täältä.
Koeasemana toimii Kumlinge kk eli ei ole lentokenttä.

;D

EDIT: Päivitetty aikaansaannosta :)

Seuraava onkin miten löytää nuo datat koska kaikki havainnot eivät ole samanlaisia, joissain puuttuu osa.
Datahan on 5 merkin ryhmissä esim:
201001021439 AAXX 02151 02790 47362 70404 11142 21157 30165 40195 52003 77170 87/// 91439=
Tuosta kun katselee suunnilleen keskivaiheilla niin ensimmäinen numero on 1, seuraava 2 jne. Se kertoo mikä data on kyseessä mutta tuossakin puuttuu 6-numerolla alkava kokonaan.
Toisaalta, joissain on myös lisädataa tuon ylläolevan rivin jälkeen...

Synopissa löytys myös sellainen mielenkiintoinen että lumen syvyys ilmoitetaan siinä lisädatassa niillä asemilla mitä sitä mitataan, mutta vain klo 06z-havainnossa...hmm...siitähän vois jos haluais niin rakentaa vaikka lumikartan...

weatherc

Noniin, 29 synoppia nätisti testitaulukossa :)
http://www.nordicweather.net/synop.php

Pientä hienosäätöä tarvii vielä mm se jos ei ole dataa (NIL-vastaus) sekä ettei nyt sattuneesta syystä päässyt virittämään sadedataa kun ei sada  ;D

Tuo taulukko on vain testinä ja tulee katomaan kun näen että toimii itse parseri.  ;)


djmake

Tätäkin herätelty pitkästä aikaa henkiin... Hyvä niin.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 02.01.2010, 15:10
WXSIM tallentaa hakemansa synopit ja muut filuun josta ne ainakin teoriassa voisi hakea. Koitin Googlata pikkasen että löytyiskö Synop-parseria edes jonkinlaista mistä voisi muuttaa se php:ksi, mutta eipä löytynyt. Joten, onko joku bongannut koodia sitä varten?

Noissa miljoonassa kirjanmerkissä pitäisi olla joku valmiimpi ratkaisu, muttei ottanut heti silmään.
Itsellä on hautunut winkkaripohjainen softa tuohon parsimiseen, mutta on pahasti vaiheessa edelleen. Eli ei siitäkään apua ole. Toiseen suuntaan kääntää mukavammin, kunnei tarvitse puuttuvista arvoista niin pitää lukua.

Lainaa
Ajatuksena on lähinnä että kun/jos/mikäli saisi onnistumaan voisi parsia ulos esim sään noilla meriasemilla esim. ukkostutkat-sivulle ;)

Kun saa parsittua. Ei ole varsinainen ongelma, mutta hieman ikävä formaatti toisaalta. Saa kolmannenkin kerran tarkistaa, että saa oikeita arvoja oikeaan paikkaan.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 02.01.2010, 19:33
Seuraava onkin miten löytää nuo datat koska kaikki havainnot eivät ole samanlaisia, joissain puuttuu osa.

Synopissa löytys myös sellainen mielenkiintoinen että lumen syvyys ilmoitetaan siinä lisädatassa niillä asemilla mitä sitä mitataan, mutta vain klo 06z-havainnossa...hmm...siitähän vois jos haluais niin rakentaa vaikka lumikartan...

Tuossahan se hauskuus on, että puuttuvia arvoja ei merkitä mitenkään. Eli ei voi järjestyksessä lukea, vaan pitää oikeasti tarkistaa mikä mikäkin arvo on. Tuota linkkaamaasi sivua formaatista olen itsekin lukenut. Ihan minuutin vilkaisu vielä riitä, senverran asiaa tuossakin.

Lumen syvyys on tosiaan noissa ja muutama muukin mielenkiintoinen arvo. Ja kartan teko mielessä oli itselläkin, mutta pariin testikarttaan on jäänyt.

weatherc

LainaaKun saa parsittua. Ei ole varsinainen ongelma, mutta hieman ikävä formaatti toisaalta. Saa kolmannenkin kerran tarkistaa, että saa oikeita arvoja oikeaan paikkaan.

Ei se ollut niin vaikeaa kun otti osan kerralla ja piti sitä testidataa myös raakana esillä koko ajan :)
Pari kertaa tuli kyllä otettua takapakkia matkan varrella  :P

LainaaTuossahan se hauskuus on, että puuttuvia arvoja ei merkitä mitenkään. Eli ei voi järjestyksessä lukea, vaan pitää oikeasti tarkistaa mikä mikäkin arvo on.

Pienen pähkäilyn jälkeen se oli hoidossa. Pähkäilyä aiheutti lähinnä se miten sen tekis vähimmällä koodilla, ei itse tarkistus ;)

weatherc

Toinen versio, nyt löytyy 55 asemaa Suomesta tuon ogimetin kautta, tuolla :)
Listan jonka löysin on tuolla
Tein sen niin ettei se hae sitä listaa joka kerta vaan tallentaa kopion paikallisesti ja hakee uuden vain tunnin välein.

Metsästin pikkasen myös NOAA:a ja sieltähän synoppeja löytyy tiedostokaupalla tuolta, mutta kuten djmakekin sanoi, ongelma on että miten löytää oikean tiedoston koska ovat jotenkin juoksevalla numeroinnilla.
Seikkailin pikkasen siellä ja ainakin pikaisesti vaikuttaa sitlä että Suomen asemat päivittyvät 6 tunnin välein eli tarvis hakea vain noin 12.00-12.30 jne. päivittyvät tiedostot, uusia tiedostoja sinne ilmestyy 5 min välein.

djmake

#15
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 03.01.2010, 17:01
Toinen versio, nyt löytyy 55 asemaa Suomesta tuon ogimetin kautta, tuolla :)
Listan jonka löysin on tuolla
Tein sen niin ettei se hae sitä listaa joka kerta vaan tallentaa kopion paikallisesti ja hakee uuden vain tunnin välein.

Tuolta Ogimetista itsekin noita tosiaan katselin taannoin, niinkuin ensimmäisestä postauksesta kävikin ilmi. Helpostihan ne sieltä ottaisi, mutta toisaalta generoi turhaa liikennettä ko sivulle ja muistelisin, että oli vielä Laihon tapaan kotikoneella nuo sivut aikanaan. Kaveriin tuli kyllä oltua mailitse yhteydessäkin jne.

Lainaa
Metsästin pikkasen myös NOAA:a ja sieltähän synoppeja löytyy tiedostokaupalla tuolta,

Niin... Vähemmällä metsästämisellä olisit selvinnyt, kun tuon linkin olisit tuolta aikaisemmasta postauksestani lukenut.

Lainaa
mutta kuten djmakekin sanoi, ongelma on että miten löytää oikean tiedoston koska ovat jotenkin juoksevalla numeroinnilla.
Seikkailin pikkasen siellä ja ainakin pikaisesti vaikuttaa sitlä että Suomen asemat päivittyvät 6 tunnin välein eli tarvis hakea vain noin 12.00-12.30 jne. päivittyvät tiedostot, uusia tiedostoja sinne ilmestyy 5 min välein.

Siinä edellisen sivun tekstifilussani ei tainnut muuten olla niitä päivitysaikoja mukana. Nekin jossakin oli kyllä mainittuna, eikä kaikkien kohdalla ole aikataulu sama. Osasta tulee tietoja useammin, ostasta harvemmin. Mutta onpa ainakin listaa asemista, joita tuolta on poimittavissa.
Sinällään helposti tuolta etsii ne Suomen asemat, mutta väkisin lataa ylimääräisiä tiedostona. Tuota meikäläisten asemien hakemistahan oma kone tuossa on jo jonkin aikaa tehnyt, mutta sen tiedon hyödyntäminen on vaiheessaoleva tekijä. Pitänyt itseasiassa laittaa jakoon ne paikallisemmat tiedot raakadatana, muttei ollut oikein järkevää pysyvää osoitetta, niin jäi sitten. Muuten tuokin on niitä asioita, jota kaikkien ei välttämättä tarvitsisi tehdä itse. Tullut vaan eri puolilla palloa olevia harrastajien sivuja katsellessa monta kertaa mieleen se, että onko oikeasti kenenkään etu porukan tekevän suurimman osan itse ja "kilpailevan" sivuilla keskenään? Mitä enemmän yhteistyötä, niin sitä helpommin yleensä saa uusia innokkaitakin mukaan.

Liitteeksi "kevyt" lukupaketti ja vielä vieraskielisenä.
Edit... Poistetaanpa liite ja kokeillaan uudelleen. Heittää internal erroria, kun koitti sitä ladata.
Edit2... Liitettä ei löydy Firefoxin mukaan ja IE tarjoaa 500-satkua. Eli poistetaan ja unohdetaan koko asia. Vastaavaa virhettä tarjoaa muuten ainakin tuo: http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,667.msg8229.html#msg8229

weatherc

LainaaTuolta Ogimetista itsekin noita tosiaan katselin taannoin, niinkuin ensimmäisestä postauksesta kävikin ilmi. Helpostihan ne sieltä ottaisi, mutta toisaalta generoi turhaa liikennettä ko sivulle ja muistelisin, että oli vielä Laihon tapaan kotikoneella nuo sivut aikanaan. Kaveriin tuli kyllä oltua mailitse yhteydessäkin jne.

Luin että on siirretty Espanajan jonkun suuremman meteo-sivun huostaan servu :)

Joka tapakusessa, testinä Suomen Synopit NOAA:lta raakadatana nyt koottu tähän filuun:
http://www.nordicweather.net/cache/synopFIN.txt :)

Pikkasen piti säädellä että
(a) sai luettua just x määrä filuja sopivasta aikajaksosta, pienen tappelun jälkeen sekin onnistui, nyt se lukee filut puolen tunnin jaksolta (7kpl).
(b) että sai siivottua ylimääräiset \n-tyyliset roskat pois ilman että koko data lähti :)

Tarkoitus että päivittyisi 6 tunnin välein sopivasti silleen kun esim. 06z on ilmestynyt eli näin talviaikaa joskus 08.35 vois olla aika hyvä siihen.

;D

weatherc

#17
Nyt pitäis päivitykin toimia  :)
Eli päivittyy 2 tunnin välein 5 minuuttia yli tasatunnein CET, eli esim 18.05 CET = 17.05 Suomen aikaa ja löytyy edellisen viestin osoitteesta.

Saa vapaasti käyda hakemassa, kuitenkin kohtuudella ;D, ja olkoon jokaisen oma asia parsia sen luettavaan muotoon, täytyyhän pikkasen seikkailumieltä olla ;D, ohje löytyy tuolta. Ei ole niin vaikeaa miltä aluksi vaikuttaa.

Huomioitavaa kuitenkin että:
- Kolme ensimmäistä ryhmää ei ole tuossa ohjeessa sekä että koordinaatti-ryhmät puutuvat myös, koska ei löydy käytettävässä datassakaan. Koordinaatit sekä asemien nimet löytyvät djmaken aikasemmin postaamassa listasta.
- Päivitys tapahtuu ilman takeita
- asemien välinen "välimerkki" on html-rivinvaihto eli \n =-merkin jälkeen