Liity mukaan FinWX-asemaksi !

Mikä on FinWX-asema?

FinWX-asema on kuin mikä muukin tahansa yksityinen sääasema. Eroavaisuutena on vain se, että sen lähettämät mittaustiedot julkaistaan myös täällä, omien sivujesi sisällön lisäksi. Tämä on tuttu toimintamalli mm. AWEKAS- ja Weather Underground-sääpalveluista, jossa sääasemaohjelmasi lähettää mittaustietojaan näihin palveluihin. FinWX toimii edellämainittuihin palveluihin verrattuna toisella tavalla: FinWX:ssä, meidän järjestelmämme lukevat mittaustietoja kotisivutilastasi.

Mitä FinWX-asemaksi liittyminen ja sellaisena oleminen maksaa?

Lyhyesti: Ei yhtään mitään.
Sen enempää liittyminen, kuin FinWX-asemana oleminen ei maksa yhtään mitään nyt, eikä tule maksamaan mitään myös tulevaisuudessakaan. Me emme toimi mainosrahoitteisesti emmekä ole voittoa tavoitteleva organisaatio, joten meillä ei ole käyttäjiltä tulevia maksuja lainkaan, emmekä sellaista edes suunnittele. Me toimimme rakkaudesta harrastukseen, yksityisten sääasemien eduksi.

Mitä kaikkea tarvitaan?

Alla on lista lyhyesti siitä, mitkä onnistuneeseen jäseneksi liittymiseen tarvitaan:

- Minulla on PC-kytkentäinen sääasema
- Minulla on säämittausohjelma, joka luo ja päivittää reaaliaikaista mittaustiedostoa
- Minulla on kotisivutila joko laajakaistaoperaattorini kylkiäisenä tai web-hotellista hankittuna
- Tiedän, kuinka asetan säämittausohjelmani lähettämään mittaustietoja kotisivutilaani
Kaikkiin yllä listattuihin kohtiin tulee vastata myöntävästi, jotta liittyminen FinWX-asemaksi on mahdollista.

Tarkennettuna, yllämainitut asiat tarkoittavat seuraavaa:

PC-kytkentäinen sääasema
Periaatteessa mikä tahansa sääasema käy, kunhan se on PC-kytkentäinen ja kykenee lähettämään tietojaan tietokoneelle. Jos sääasemastasi löytyy COM- (RS-232 (sarja))- tai USB-kaapeli, se todennäköisimmin osaa silloin lähettää mittaustietoja tietokoneelle. Tunnetuimpia PC-kytkentäisiä sääasemia ovat mm. LaCrosse WS-23xx-, 36xx-, Davis Vantage Pro- ja Vantage Pro2-, Oregon Scientific-, Fine Offset Electronics/Welleman- sekä Peet Bros Ultimeter-sääasemat. Sääaseman ei tarvitse lähettää mittaustietoja 24 tuntia vuorokaudessa ja katkokset, vaikka olisivat useita vuorokausia kestäviäkin, ovat sallittuja. Sääasema katsotaan poistuneeksi vasta sitten, kun siitä ei ole kuulunut mitään 6 kuukauteen viimeisimmästä raportistaan. Lähetämme kyselyn asiasta kolmen kuukauden kuluttua, jos emme ole saaneet sääaseman poistopyyntöä sähköpostitse ennen sitä.

Säämittausohjelma
Mittausohjelma on myös pakollinen. Vaatimuksena on, että ohjelma osaa luoda ja päivittää reaaliaikaista mittaustiedostoa.
Tällaisia ohjelmia ovat mm.
- Cumulus MX
- Python software for USB Wireless WeatherStations (PyWWS)
- WeatherCat (Macintosh-koneille)
- Weather Display (Internet Edition ja APRS Lite-versiot)
- WeatherLink (Davis Vantage-sarjan sääasemille), sekä
- WUHU
 

- Cumulus luo ja päivittää tiedostoa nimeltään Realtime.txt
- Python software for USB Wireless WeatherStations luo ja päivittää tiedostoa nimeltään pywwsdata.txt
- WeatherCat luo ja päivittää tiedostoa nimeltään WCT_realtime.txt
- Weather Display Internet Edition luo ja päivittää tiedostoa nimeltään clientraw.txt
- Weather Display APRS Lite luo ja päivittää tiedostoa nimeltään WXNOW.TXT
- WUHU luo ja päivittää tiedostoa nimeltään currdat.lst

Jos sääasemaohjelmanasi toimii WeatherLink, voit myös lähettää mittaustietosi sivuillesi European Weather Network-yhteensopivaa WL_stickertags.htm-tiedostoa käyttäen. Jos muita mittaustietojaan ei halua julkaista internetissä, voidaan myös käyttää Wetterpage24.de-sivuston käyttämää auslesedatei.txt-tiedostoa. Edellämainitut mittaustiedostot sisältävät viimeisimmät sääasemalta luetut mittaukset ja kaikki Weather Display APRS Lite:a lukuunottamatta kykenevät myös lähettämään säämittaustietonsa internetiin omatoimisesti. Jos käytössäsi on Weather Display APRS Lite, joudut rakentamaan tiedonsiirron automatiikan käyttöjärjestelmääsi itse. Weather Display APRS Lite-ohjelman lähettämän WXNOW.TXT-tiedoston sisältö löytyy Sandaysoft:n APRS-lähetteen standardimuodossa, jonka mukaan tiedoston sisältö tulee rakentaa, jotta se toimii FinWX:n järjestelmässä.

Oma kotisivutila
Oma kotisivutila on pakollinen. Ilman omaa kotisivutilaa ei säämittaustietoja voi julkaista Internetiin. Yleensä laajakaistaoperaattorit tarjoavat laajakaistaliittymän hankkineelle kylkiäisenä vaatimattoman, toiminnoiltaan karsitun kotisivutilan. Tätä tilaa voi käyttää hyväksi säätietojen lähettämisessä. Huomaa!! Esim. Telian laajakaistaliittymien mukana toimitettu kotisivutila personal.inet.fi ei sovellu säätietojen lähetyskäyttöön sinne asetettujen tiukkojen päivittäisten käyttörajoitustensa vuoksi.
Jos laajakaistaliittymösi mukana ei tule omaa kotisivutilaa, sellaisen voi hankkia erittäin halvalla hinnalla web-hotellista. Yksi sääharrastajien paljon käyttämä web-hotelli on Suncomet.

Säämittausohjelman ja sen tiedonsiirtojärjestelmän tuntemus
Säämittausohjelman tiedonsiirron perustuntemus on myös yksi täytettävistä vaatimuksista.
Liittyvän sääaseman käyttäjän tulee tietää, miten ja minne säämittausohjelma mittaustietonsa lähettää ja osata käyttää mittausohjelmaa siten, että se onnistuu lähettämään mittaustietonsa Internetiin.

FinWX:n ylläpito ei valitettavasti voi auttaa oman kotisivun rakentamisessa eikä tiedonsiirtoon liittyvissä ongelmissa.
Mikäli sivuston rakentamiseen tai tiedonsiirto-ongelmiin viittaavia kysymyksiä ilmenee, pyydämme kohteliaimmin lähettämään asiaa koskevat kysymykset
FinWX:n Foorumille, josta apu on nopeimmin saatavilla aktiivisen sääyhteisön avustuksella.

Kaikki vaatimukset täyttyivät ja haluaisin liittyä. Miten edetään?

Siirry FinWX-asemailmoituslomakkeeseen tästä

Lomakkeen täyttämiseen menee muutama minuutti ja siinä kysytään muutamia kysymyksiä koskien sääasemaasi ja sitä ympäröivöö tekniikkaa. Lomake, kun se on lähetetty, tulee FinWX:n ylläpidolle sähköpostitse käsiteltäväksi.