Säteilysuoja ja sen tuuletin

Aloittaja weatherc, perjantai, 27.03.2009, 17:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

meteorologi

Nyt sain minäkin oman tuulettimen lämpömittaria tuuelttamaan.

Tarvikkeet:
-Sähkömoottori, valmistettu Hong Kongissa
-Propelli, romukopasta
-1,5 metriä sähköjohtoa
-Muuntaja 9 V
-Ontelomuovia
-Teippiä

Tehoa tuntuu olevan. Lämpötila ennen tuuletinta: 5,9; asennuksen jälkeen: 4,9.

Kuvia voin ottaa, jos haluatte, mutta laite on melko ruma ja mallia "pelle-peloton tee-se-itse".  ;D



teutari

Tuossa lisää kuvia kuinka rakensin tuon tuuletin systeemin ja siinä on koitettu pitää tuota alkuperäistä mallina. :)

Kuva A: on alkuperäinen tuuletin systeemi jossa propelli on tuommoisen putken sisällä että saadaan imettyä ilmaa sieltä alhaalta ylöspäin eikä sivuilta.

Kuva B: minun versio tuosta tuuletinputki ratkaisusta ja tästä näkee että ne kaksi omaa kukkalautasta on vain silmänlumetta koska tuo imuputki tulee alemmas.

Kuva C: anturi alhaalla keskellä ja imetään ilmaa kahden alinmaisen lautasen välistä ohi anturin ja noihin ylöspäin sojottaviin kolmeen ruuviin tulee ylinmäinen lautanen jossa on moottori/propelli kiinni.

Kuva D: koitin tehdä tuommoisen periaatekuvan miten tuon tuuletinsysteemin pitäisi sitten käytännössä toimia.


weatherc

Teutarista tulossa varsinainen säteilysuoja-insinööri kuvista päätellen  ;D

Tällä Vers 3 työn alla  ;D

Tarpeeksi kun kaivoin löysin just sopivan kokoisen lautasen, tosin väärän värisen joten se joutus maalaukseen  :)

Kuiva-asennuksessa ylijääneellä laitetuulettimen kehikon puoliskolla se sopis täydellisesti pelkällä sillä yhdellä lautasella Davisin lautasen joukkoon :)

Teutari, onko sulla 2 kokoanista lautasta ylhäällä vai alhaalla?

Kuvia tulee kunhan maali kuivuu :)

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 19.04.2009, 15:59
Teutari, onko sulla 2 kokoanista lautasta ylhäällä vai alhaalla?

Kuvia tulee kunhan maali kuivuu :)

Siinä ylimäisen lautasen sisällä on joku säteilysuojalevy kiinni kahdella ruuvilla sen otin pois että sain sen moottorin kiinnitettyä siihen.
Tuo oma lautaspaketti sitten ylinmäisenlautasen ja ensinmäisen reikälautasen väliin.
Kuvat kertoo enemmän kun mun huono selitys. ;D
Tuossa edellisessä viestissäni oli pieni mokkelo se periaatekuva oli aivan oikein mutta Kuva C:n tekstissä oli virhe kun siinä pitäisi olla että ilmaa imetään kahden alimaisen lautasen yläpuolella olevien reikälautasten välistä.
Tuossa orginelli säteilysuojassa se on toteutettu myös siten.

teutari

Tutkiskelin taas tuota tämänpäivän lämpötilakäyrää ja tuommoista monttusta menoa se on niinkuin muinakin päivinä on ollut mutta ei siinä mitään suuria piikkejä ole ollut joten kun tuota on miettinyt, miettinyt ja taas miettinyt niin kyllä tuon aaltoilun täytyy kuulua ja on paikkansapitävä tuossa käyrässä.
Tuossa mietiskelyssä vedin senlaisen johtopäätöksen kun tuo tuuletin nyt imee kokoajan uutta ilmaa ohi tuon anturin niin se reakoi paljon nopeammin lämpötilan muutoksiin ja kun tuota tietoa tulee aika tiuhaan tahtiin anturilta sääohjelmalle niin ne kaikki pienetkin muutokset piirtyy tuohon käyrälle ja käyrästä tulee tuon näköinen etenkin päivällä joten kyllä se on vaan alettava uskomaan tuohon lämpötilakäyrään ja heitettävä nuo epäluulot veks. ;)

Miltäs muiden käppyrät näyttää joilla on näitä tuuletinsysteemejä?

weatherc

LainaaTutkiskelin taas tuota tämänpäivän lämpötilakäyrää ja tuommoista monttusta menoa se on niinkuin muinakin päivinä on ollut mutta ei siinä mitään suuria piikkejä ole ollut joten kun tuota on miettinyt, miettinyt ja taas miettinyt niin kyllä tuon aaltoilun täytyy kuulua ja on paikkansapitävä tuossa käyrässä.
Tuossa mietiskelyssä vedin senlaisen johtopäätöksen kun tuo tuuletin nyt imee kokoajan uutta ilmaa ohi tuon anturin niin se reakoi paljon nopeammin lämpötilan muutoksiin ja kun tuota tietoa tulee aika tiuhaan tahtiin anturilta sääohjelmalle niin ne kaikki pienetkin muutokset piirtyy tuohon käyrälle ja käyrästä tulee tuon näköinen etenkin päivällä joten kyllä se on vaan alettava uskomaan tuohon lämpötilakäyrään ja heitettävä nuo epäluulot veks.

Samanlaista poikkulointia täälläkin ollut. Olet kyllä ihan oikeassa siinä että tuulettimella tuo ilma ainakin vaihtuu nopeammin ja siten myös muutokset näkyvät heti ja vielä kun Davis lukee sitä suht tiheään niin tulos on tuossa.
Varsinaisia piikkejä täälläkään ei ole ollut, tosin Tom (mies WxSim ennuste-ohjelman takana) huomasi , kun kyselin mitä tehsdä että saisi WxSim:in tarkemmaksi, että mulla on ollut kummallinen muhkura aina iltapäivästä lämpökäyrässä, silloin ISS oli varjossa muulloin kun tuon muhkuran aikaan päivästä.
ISS:in siirsin lähinnä sateen takia, vnha paikka ei ollut hyvä sateen kannalta.
Tosin sen sais siirettyä hankkimalla jatkokaapelin lämpöanturille, sehän on normi RJ(en muista numeroa)-kaapelia, jolloin lämpöanturin voi siirtää niin että se olisi aina varjossa.  ;)

weatherc

No niin, monen maalin testaamisen jälkeen (tuota muoville tarkoitettua spraymaalia kun ei ollut) niin tulos tyydytti, ja eikun asennuspuuhiin taas :)

Tarvikkeet:
- 1 lautanen, jotain 18 cm
- 80 mm tuuletin
- 3 kierretankopulttia
siinä kaikki :)

Koska Davisin lautasissa on sellaiset pienet "ruuvinpaikat" valmiina, esim. itse anturin voi asentaa mihin tahansa noista kolmesta kokonaisista lautasista, eli samanlaiset lautaset kaikki, ainoana erona että yhteen on laitettu jengat jolla saadaan koko höskä pysymään kasassa, niin niistä tuli sopivat "välipalat" antamaan ilmaa tuulettimen ja sen yläpuolella olevan lautasen väliin koska osuvat just sopivasti tuulettimen runkoon ei varsinaisia välipaloja käytetty ollenkaan ;)

Järjestys on seuraava:
2 ylintä ovat kokonaiset
oma
2 reikälautasta
kokonainen johon anturi kiinnitetty

Alimman lautasen alapuolelle kiinnitin sen ihme valkoisen mötiskän kahdesta syystä, ei katoa (;D) ja toimii pikkulautasena mahdollista alapuolelta tulevaan säteilyä vastaan.

Lämpötila näytti 8.4 ennen kuin aloitin ja hetken aikaa kun se nyt on ollut paikallaan ollaan 7.6 asteessa. Vertailumittari pöydällä näytti hetki sitten 7.7 ja säteilysuoja on osittain auringossa. Osa laskusta menee varmaan normaalin illanvaikutuksen piikkiin.

Tulos näkyy kuvista, oma lautanen on siis no 3 ylhäältä laskettuna.

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 20.04.2009, 17:25
Järjestys on seuraava:
2 ylintä ovat kokonaiset
oma
2 reikälautasta
kokonainen johon anturi kiinnitetty

Nyt kuulostaa hyvältä kun imu tapahtuu noiden reikälautasten välistä ja läheltä tuota anturia niin kyllä nyt pitäisi ilman vaihtua. ;)
Tuo imupiste on nyt meillä molemmilla suunnilleen samassa kohtaa kun se mun putkihässäkkä tuo sen imupisteen noin alas vaikka niitä lautasia on enemmän.
Nyt vaan uutta projektia vääntämään ja se aurinkokennotuulettimen propelli johonkin putken sisälle ja imupiste tuohon samalle kohtaa niin uskoisin senkin toimivan.


meteorologi

Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

Kosteuskäyrä tasaantuu heti, kun tuulettimen ottaa pois.

teutari

Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - maanantai, 20.04.2009, 20:59
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

Kosteuskäyrä tasaantuu heti, kun tuulettimen ottaa pois.

Tehdäämpä tämmönen tyhmä kysymys kun ei ole nähnyt tuota sinun systeemiä niin otitko sen sadesuojan pois siitä anturin päältä?